Karl-Marx-Stadt (Chemnitz) de opstand is begonnen! 1989 is terug!

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor karl marx stad

 

Live-streaming aus Chemnitz:

Foto: Info-Se (Erich Honecker en zijn vrouw bij de Buste van Karl Marx).Chemnitz  is een  Stadt in het westen van de Duitse deelstaat Saksen. De stad is na Leipzig en Dresden de derde stad in grootte in Saksen.  Chemnitz heeft een technische universiteit. Bekend is het Karl Marx-monument, een van de grootste bustes ter wereld. Van 1953 tot 1990 heette de stad Karl-Marx-Stadt.

Karl-Marx-Stadt, was ooit een stadt in de voormalige DDR, een bloeiende stadt met een gerenommeerde universiteit, maar het was (en is) ook een stadt van revolutie en activisme. Twintig procent van de industriële productie van de DDR vond in Karl-Marx-Stadt plaats, van alle werktuigbouw kwam een derde uit deze stad. In 1990 werd de stadt Chemnitz genoemd. De naam Chemnitz stamt van de rivier die door de stad stroomt, is van Sorbische oorsprong en betekent zoveel als ‘steenbeek’. In de DDR draaide het leven om het collectief (samen), vrouwen en mannen werkten, kinderen werden opgevangen in créches. Iedereen was gelijk. Natuurlijk is deze utopie niet gelukt, het simpele feit is dat veel mensen verschillend zijn. Maar het socialisme is altijd beter geweest dan het kapitalisme, er waren nog  vakbonden en men was meer solidair!
Op onderstaande Youtube video is te zien dat het niet om zo maar een paar honderd mensen gaat, de mensen zijn woedend en roepen "Wir sind das Volk", dat is geen rechtsradicale uitspraak, dat riepen ze in Dresden in 1989! Een zeer moderende tolerante jongeman zegt het precies goed: De linkse kant roept NAZI RAUS, terwijl, zo zegt hij de "linkse" zelf NAZI geworden zijn.. Intolerant (ANTIFA) en boven alles bescherming van ook criminele vluchtelingen.. Dat zegt alles eigenlijk, van hoe de situatie in elkaar zit! Red: De originele video is verwijderd door Youtube (waarheid mag niet gezegd worden), dus een vervangende video!

Onder deze (socialistische) omstandigheden hebben de mensen van Karl-Marx-Stadt geleefd en gewoond tot 1990 en misschien nog wel later dan dat. Zij waren gewend aan het socialisme! Het fenomeen neo-nazisme is te vinden in héél Duitsland en is niet uniek in Oost-Duitsland, zoals de media graag wil beweren, de focus is alleen gericht op het oosten, maar in het westen hebben veel ex-Nazi’s hoge functies bekleed in de regering en het bedrijfsleven, zelfs in de EU,alleen was de dekmantel beter, met veel P.R. en zich beroepend op democratie!

NCPN: Het uitdrijven van de fascistische ideologie na 12 jaar fascisme en het opvoeden van de DDR-burgers tot een antifascistische houding van binnenuit en tot internationalisme en vriendschap tussen de volkeren was niet eenvoudig; maar het was toch zo succesvol, dat het bij een bezoek aan het buitenland steeds weer gebeurt, dat er wordt gezegd: bij de Duitse toeristen kan men heel goed merken of ze uit West- of Oost-Duitsland komen. Die uit Oost-Duitsland zijn meestal vriendelijk en bescheiden en niet arrogant en verwaand zoals de meeste West-Duitsers. Als buitenlanders bij burgers van de teloorgegane DDR dergelijke vruchten van het zogenaamd slechts 'voorgeschreven antifascisme' nog na 10 jaar van kapitalistische heropvoeding tot met de ellebogen werkende mensen conform de westerse norm kunnen waarnemen, dan mogen wij heel bescheiden toch wel een beetje trots zijn op een dergelijk succes https://www.ncpn.nl/manifest/2001/07/antifa7.htm

De hedendaagse poltiek van zowel Duitsland, als alle andere EU staten, zijn er als de kippen bij om de burgers uit Chemnitz te veroordelen, het zouden merendeel Neo-Nazi’s zijn die buitenlanders haten. Dat is een staaltje propaganda, het merendeel van de demonstranten, afgelopen week, zijn gewoon burgers, onder hen zeker een klein aantal Neo-Nazi’s. De tegen demonstranten zijn meestal lid van de radicale, geweldadige beweging Antifa, die voor veel onrust zorgt, vorig jaar nog bij de G-20 top, Hamburg! Ook komt deze groep “beroeps” demonstranten, waarschijnlijk ten dele door George Soros gefinancieerd, ook zogenaamd in Groningen (gas probleem) demonstreren. Het zijn vaak, wat ik zelf met Syrië demonstraties meegemaakt heb, buitenlandse studenten, lid van Antifa, verenigd in studentenclubjes (linkse), gesponsord door ” The Open Border Society” George Soros!

De media en politiek steken hun kop in het zand en roepen alleen maar het zijn rechtsradicalen, wat ik denk , gezien hun geschiedenis (DDR), zijn veel inwoners van Chemnitz dat juist niet! Zij zijn het gewoon zat, de vluchtelingenpolitiek van de regering Merkel. Die het leven in veel Duitse (Zweedse, Belgische, Franse, Nederlandse) steden totaal op zijn kop zet en de regeringen de criminelen niet meer onder controle hebben, anarchie dreigt in vele Europese steden!

Het echte probleem is 2015 – vluchtelingen, waaronder duizenden ex-jihadisten en radicalen, Al-Nusra, Al-Queda en ISIS, huurlingen van het westen, die nu onder ons leven in Europa, m.n. in Duitsland en Zweden en een cultuur van geweld hebben, geleerd van het westen (CIA etc)!

Geef ze eens ongelijk, Duitsland is onherkenbaar veranderd, leegstaande dorpen, multiculturele steden, waar het multiculturele overheest. Wekelijks geweld in de grote steden, waar helaas veel migranten aan meedoen. Ook de Rusland-Duitsers, wordt nooit genoemd in de media of poltiek. Die zien met lede ogen aan hoe de vluchtelingen, volgens hen, veel voorrechten hebben, terwijl, na hun zeggen, zij destijds na de val van de muur (1990), zij met lege handen stonden in Duitsland en niet geholpen zijn.

Je ziet het probleem, is niet zwart-wit, dat kan ook niet in een complexe samenleving in Duitsland (waar ik al weer een tijdje woon). Maar één ding zijn ex-Oost-Duitsers en ex-West-Duisters het over eens, zo kan het niet langer, het is totaal uit de hand gelopen (net als in Zweden), de geest is allang uit de fles.

Beginnen zal en is de opstand in voormalig Oost-Duistsland, omdat zij de mensen zijn die de straat op gaan, een overblijfsel van het socialisme.

Het zal zich als een vuur verspreiden, van Karl-Marx-Stadt, naar Dresden, de hoofdstad van de revolutie in Duitsland en de politiek en media zullen moeten gaan luisteren, als zij met grof geweld gaan optreden, zal het alleen maar erger worden, we wachten rustig af en elk weldenkend mens ziet dat de huidige situatie niet houdbaar is in Europa.

Bron: Wikipedia, NCPN, Youtube.

 

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20

Turkse vrachtwagens vol met gasflessen gespot op weg naar Idlib om “nieuwe chemische aanval” te fabriceren!

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Foto: news-groningen.blogspot

De slag om Idlib – Turkije – Erdogan bereidt zich voor!

 

Er is al vaak geschreven over de rol van Turkije in Syrië, Erdogan blijft vasthouden aan zijn Osmaanse droom en speelt een “vals” geopolitiek spel. Vriendjes worden met Poetin (Rusland) om zo het nieuwe luchtverdedigingssysteem geleverd te krijgen, de presidentieële leider Erdogan verwoord het zo:

Turkije zal het Russische luchtverdedigingssysteem S-400 eerder geleverd krijgen dan vooraf gepland is. De levering staat al gepland voor volgend jaar, is opnieuw bevestigd. 

Het raketsysteem is superieur,  “Met het systeem kan bijna elk object ( binnen een straal van 400 kilometer) vernietigd worden. Er bestaat geen ander soortgelijk raketverdedigingssysteem in de wereld.” Volgens Turkse bronnen!

Amerika

De VS is niet blij met de S-400-zet, van Turkije en uit zorgen of het toestel wel kan aansluiten bij NATO-systemen. “Dat is tegen onze politiek”, zei buitenlandwoordvoerster Heather Nauert vorige week en dreigde met meer sancties. NAVO-partner Griekenland maakt gebruik van de S-300, een oudere versie.

Turkije heeft veelvuldig laten weten Europese luchtafweersystemen aan te willen schaffen voor de eigen veiligheid, maar tegenwerking ondervond en genoodzaakt was naar alternatieven te zoeken.

De NAVO bevestigde in juli dat Turkije wordt bedreigd met ballistische raketten uit Syrië en ze dit volgen. De alliantie belooft Turkije steun!

Ja dat is een leuke Turkije wordt bedreigd met ballistische raketten uit Syrië?? Wie schiet deze dan af denk je"? Een aan elkaar gelogen verhaal. Turkije is partner met Rusland en met de NAVO, dat loopt een keer fout. Het enigste wat Erdogan wil is macht en aanzien, hij heeft een sleutelpositie om de NAVO te bedreigen en Rusland. Rusland vecht immers tegen de ook door Turkije gesponsorde terroristen (pardon rebellen). 

Wapens van de NATO en Rusland krijgen, de hele boel onder druk zetten! Mensen in de gevangenis gooien en dan doodleuk op bezoek bij Angela Merkel, volgende week in Wiesbaden, waar uit protest het standbeeld (ja hij heeft een gooudkleurig standbeeld in Duitsland) toch maar is weggehaald. De "natte" Osmaanse droom spat een beetje uit elkaar in Wiesbaden! https://turksemedia.nl/navo-belooft-turkije-steun-tegen-ballistische-raketten/

Afbeeldingsresultaat voor standbeeld erdogan in wiesbaden
Wiesbaden "gouden"standbeeld Erdogan - weggehaald

Freesuriyah verbannen in Turkije en toegang ontzegd! – FREESURIYAH

Dat is wat er met je gebeurd als je kritiek uit op Erdogan (dan is je website ook net meer te lezen voor Turken in binnen en buitenland)!

Gerelateerde afbeelding

Erdogan op naar Duitsland…Foto: ejbron

Verder met de “gespotte”vrachtwagen in Idlib, daar is  de terroristische groep Tahrir-as-Sham de baas!

Geen straf voor de terroristische organisatie: Ahrar ash-Sham al-Islamiyya

Sinds oktober 2017 is de ‘algemene commandant’ of emir van Tahrir as-Sham Abu Mohammad al-Julani , die ook de ‘militaire commandant’ van Tahrir al-Sham is en de emir van Jabhat Fateh al-Sham , die ook zijn voorganger leidde al-Nusra Front , de Syrische tak van Al-Qaida .

Eerder was de generaal commandant van Tahrir al-Sham Hashim al-Shaykh, ook bekend als Abu Jaber, die de leider was van Ahrar al-Sham tussen september 2014 en september 2015. Op 1 oktober 2017 nam Abu Jaber ontslag uit zijn positie als algemeen leider van Tahrir al-Sham en werd vervangen door Abu Mohammad al-Julan.

Mohammed Alloush is/was de politieke leider van deze Saoedische, Turkse, EU en VS gesponsorde groep Jaysh al-Islam (Leger van de Islam).

http://www.dewereldmorgen.be/blog/sonjavandenende/2017/01/24/wie-is-de-syrische-mohammed-alloush-de-gevierde-anti-asad-rebel-van-het-westen

Jays-al-Islam is opgegaan in Tahrir-as-Sham en al jaren geleden is bewezen dat deze groep gesponsord werd door de EU en Turkije

Nu zijn er afgelopen dagen, voordat het laatste offensief in Idlib gaat losbarsten, deze intel naar buiten gekomen; Onder de supervisie van “buitenlandse huursoldaten ” en de bescherming van Jabhat al-Nusra terroristen, kwam een ​​Turkse vrachtwagen met gasflessen Idlib binnen om een ​​nieuw spel over het gebruik van chemische wapens te fabriceren , natuurlijk  zijn  de “Witte Helmen” hier onderdeel van, zij zijn immers Jahbat al-Nusra (vroeger Al-Queda) en werken samen met Tahrir-as-Sham, die zijn, zoals ik boven al schreef de “baas”in Idlib!.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, staande mensen en tekst

Plaatselijke mediabronnen zeiden dat de terroristische groeperingen via de grensovergang een Turkse vrachtwagen naar het Syrische grondgebied heeft gereden via Jisr al-Shougur en toen verder noordelijk, richting, Hama, via Bab al-Hawa, vergezeld van voertuigen van Jahbat-al-Nusra en de zogenaamde “Turkistan Party “na te zijn beladen met lange blauwe gasflessen vanuit de zuidelijke wijken van Idlib.

Turkistan Party

Afbeeldingsresultaat voor turkistan party

Foto: The Long War Journal – Oeigoers Leiderschap!

De Turkestaanse Islamitische Partij in Syrië (TIP) is de Syrische tak van de Islamitische Partij van Turkistan, een gewapende jihadistische groep van Oeigoerse salafisten massaal aanwezig is in Idlib. Terwijl het TIP actief was in Syrië, is het kernleiderschap van de organisatie gebaseerd in Afghanistan en Pakistan, met aanwezigheid op het thuisland van China.  De Syrische tak van de Islamitische Partij van Turkistan gebruikt de Turkse Post en Turkse banken om via de hun website “Doğu Türkistan Bülteni” donaties te werven via de organisatie “Türkistan İslam Derneği

De bronnen voegden eraan toe dat de Turkse vrachtwagen in een konvooi  reed, van grote tankers, beladen met geprefabriceerde betonnen muren!

Ongeveer 20 mensen met een donkerbruine huid die Frans en Engels spraken, controleerden de lading en haalden de cilinders van de vrachtwagen in Kafr Zita (dorp in de provincie Hama).

Bron: SANA, EJBRON-foto, Groningen-blogspot-Foto, De Wereldvanmorgen, Turks nieuws, Freesuriyah, the Long Journal, Wikipedia!

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20

Groen Links en D’66, verspreiden niet geverifieerd nieuws, het Poetinisme viert hoogtij!

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

 

Afbeeldingsresultaat voor indoctrinatie van politieke partijen in NEderland

Vanmorgen was het weer zover een staaltje propaganda nieuws, via NU.nl, een uitgebreid onderzoek van de “Groene Amsterdammer” partijblad van Groen Links, met links naar de Nederlandse Staatskrant (NRC).

Wat je leest in het onderzoek, is gewoonweg schandalig en mag de naam journalistiek onderzoek niet hebben. Een tirade van beschuldigingen aan Rusland, de trollenfabriek in St. Petersburg (oud nieuws trouwens).

Groene Amsterdammer: Die verwijzing naar de stad Sint-Petersburg is niet zomaar. Daar staat het Internet Research Agency, de bekendste trollenfabriek ter wereld. Vanuit deze vier verdiepingen tellende blokkendoos worden Rusland en het buitenland bestookt door honderden werknemers, wier taak het is om de publieke opinie zachtjes bij te sturen. In de Verenigde Staten zoekt een onderzoeksteam onder leiding van Robert Mueller uit hoe groot de invloed hiervan is geweest op de Amerikaanse verkiezingen van 2016. In de Baltische Staten weten ze niet anders dan dat politiek getinte boodschappen van hun voormalige onderdrukker het medialandschap binnendringen. In Nederland waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vorig jaar nog voor invloed op het Nederlandse debat.

https://www.groene.nl/artikel/hoe-russische-trollen-inspelen-op-westerse-angsten

Journalistiek is onderzoek en feiten en die ontbreken totaal bij propagandabladen als de “Groene Amsterdammer”, dit soort artikelen circuleren al heel lang, ze worden op “gezette” tijden ingezet, als er debatten ontstaan over b.v. vaccinatie, totaal belachelijke beschuldigingen worden geuit, dat de RUSSEN achter deze discussie zouden zitten! Totale idiotrie, alleen slikt meer dan de helft van de Nederlandse bevolking deze propaganda voor zoete koek en als je, zoals ik, of veel mensen tegengeluiden laat horen, ben je een racist, een Russische trol of een Assadist (nieuw woord in Nederland), uitgevonden door een “pseudo” student (VS) die studeert in Groningen en zogenaamd al deze feiten onderzoekt!

De volgende propaganda krant is het NRC, maken ze het al bont met hun zogenaamde waarheidsbevinding over Syrië, waar een zogenaamde Arabiste en midden-oosten kenner, Carolien Roelandts, vanuit haar luie stoel in o.a. Turkije, het land Syrië beoordeeld, met de Turkse en Nederlandse politieke bril op natuurlijk, zonder er sinds, minstens, 7 jaar maar een stap gezet te hebben (in Syrië)! Schrijft onzin over terroristen die ze verward met rebellen etc..Dit wordt dan als waarheidvinding aan het Nederlandse (het ergste is dat het door moet gaan als een kwaliteitskrant voor hoogopgeleiden, hoogopgeleiden, is op zich al een vorm van discriminatie) publiek voorgeschoteld, zonder onderzoek ter plekke en geen acht slaan op de “tegenpartij” wordt er echt onzin geschreven over Syrië! Denk aan de Ceasar rapporten, uit de lucht gegrepen beschuldigingen en af en toe komen ze met de “dodenlijsten van Assad”. Nogmaals echt onderzoek is er niet, veel media zijn propaganda spreekbuizen geworden van de politiek van Nederland en de VS. Slecht voor de waarheid en een motor voor nieuwe oorlogen!

Over Rusland maar te zwijgen, eerst de affaire met Pieter Omtzigt (CDA), die diep door het stof moest gaan over zijn vermeende banden met de Russen (NRC). Wilders (PVV) die op bezoek was in Rusland en Baudet (FvD) die ook graag in gesprek wil gaan met Rusland. Zogenaamd “links” tegen “rechts” (VVD is ook een rechtse partij, nog gevaarlijker gezien hun imperialistische en ergste vorm van kapatilistische denkwijze), het politieke landschap in Nederland is absurd te noemen. Wat je ziet is een gepolariseerde politiek en daar moet de burger op stemmen! Over de partij DENK kan ik kort zijn, die zijn gewoon de “lange arm”van Erdogan en de kleine splinterpartijen, zoals SGP, CU,PVD, 50+, zijn gefocused op hun eigen stokpaardje (geloof, dieren en pensioen) en voor het grotere geheel niet interessant!

Het woord gesprek roept al verkeerde ideeën op bij bovengenoemde “linkse” partijen, ook de PvdA en de SP zijn niet vies van anti-Rusland propaganda.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/15/zo-werkt-een-trol-in-een-russische-propagandafabriek-a1610165

Het is verdomd makkelijk om alles op de gecreeërde vijand Poetin te gooien, zonder dat ze zich maar realiseren dat de Russische bevolking “mensen” zijn die net als wij het met sommige dingen eens zijn of niet. Het spel wordt alleen bij de “elite” gespeeld, zoals de politiek en hun verlengstuk, de media, want dat de media niet onafhankelijk is dat mag uit de artikelen van het NRC en de “Groene Amsterdammer” wel blijken. Het zijn éénzijdige artikelen, waar ook alleen de schuld gegeven wordt aan Rusland of Syrië, Poetin, Assad etc…

Afbeeldingsresultaat voor gepolariseerde politiek

Het doet sterk denken aan de tijd van het McCarthyism uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, een alom gebruikt instrument om zo de bevolking op te hitsen en denkbeeldige vijanden te creeëren, dit is precies wat Groen Links, D’66 en de rest van de Pseudo “linkse” partijen doen. Zo creeër je ook polarisatie tussen wat heet links en rechts. Deze termen zouden überhaupt moeten worden afgeschaft, het hele politiek elitaire systeem zou moeten worden afgeschaft en er zouden weer “volksvertegenwoordigers” moeten komen, die zijn er bijna niet meer, het vak politiek heeft een andere definitie gekregen in het westen!

Ik zou McCarthyism nu Poetinisme willen noemen, een heksenjacht op Russische internet trollen, i.p.v. Communisten, de gevangenis is het internet geworden, waar je door Facebook, Twitter, geblokkeerd wordt en in een “internet” gevangenis verblijft voor een aantal weken, maanden, sommige krijgen levenslang! Internettrollen zijn in elk land te vinden, je kan een hele bevolking hier niet voor straffen (Rusland – sancties, die de “gewone”bevolking treffen) dat is waanzin en precies deze waanzin gebeurd deze dagen, de heksenjacht, “False” vlaggen aanvallen, de Skripals, de aanval op Syrië door onbevestigde, niet onderzochte, chemische aanvallen, een waanzinnige politiek systeem wat aan het verliezen is en daarom een denkbeeldige vijand creeërt, terwijl het gevaar uit de VS komt, Trump, protectionisme, China een opkomende economie, die ons in het westen allang ingehaald heeft!

Joseph McCarthy (links) met zijn adviseur Roy Cohn .

McCarthyism of McCarthyism is een periode in de Amerikaanse geschiedenis , ook bekend als ” Rode schrik” en wordt vaak  heksenjacht” genoemd . McCarthyisme is ontstaan ​​uit het sterke anticommunistische sentiment dat zich in de Verenigde Staten had ontwikkeld in de context van de Koude Oorlog . Het strekt zich uit van 1950 , met de verschijning van senator Joseph McCarthy op de voorkant van het Amerikaanse politieke toneel, in 1954 , met de stem van censuur tegen McCarthy.Gedurende twee jaar (1953-1954) onderzocht de door McCarthy geleide commissie mogelijke communistische agenten, militanten of sympathisanten in de Verenigde Staten. Eenvoudigheidshalve wordt de term soms in een bredere betekenis gebruikt, hij verwijst naar alle onderzoeken en repressies die door parlementaire commissies van de VS zijn uitgevoerd tegen de communisten, hun sympathisanten of veronderstelde personen.

Precies, de heksenjacht is geopend, al een tijdje, sinds 2007 (München speech van Poetin) en in volle versnelling in 2015, toen Rusland besloot De Syrische rgering te ondersteunen, op verzoek van Syrië, en Syrië bevrijd heeft van de westerse gesponsorde terroristen.

Bron: NRC, Groene Amsterdammer, Youtube, Wikipedia, NU.nl

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20

Oekraïne zinkt steeds dieper weg in haar facisme!

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

https://www.bol.com/nl/p/de-dwaze-moeders-van-odessa/9200000082760349/

Afbeeldingsresultaat voor EU coup in Kiev Maidan

(Overleden senator John McCain, één van de aanstichters van de MAIDAN coup)

Afgelopen jaren, 2016 en 2017 was ik in Odessa, op uitnodiging van het comité van de “dwaze moeders”, de nabestaanden van de “vakbonds huis” tragedie !

Oekraïne ,Odessa 2 mei en het religieuze fascisme, 1 jaar later.

Op 2 mei 2014 vond er in Odessa een gruwelijke gebeurtenis plaats. Op het (Maidan) plein, in het vakbond huis waren minstens 48 burgers levend verbrand, toen zij de fascisten (Rechtse Sector  Pravy Sektor (2) probeerden te stoppen, die aangestuurd werden door de huidige regering o.l.v. Porochenko, zij probeerden een revolutie (nationalistische) uit te roepen en bezetten het gebouw. Zij gooiden, daarna benzine naar binnen en staken dit aan, terwijl zij wisten dat er nog mensen in het gebouw aanwezig waren, die (minstens 48) zijn levend verbrand! Tot op de dag van vandaag zijn de daders niet opgepakt en berecht.

Destijds was het al beroerd gesteld met de persvrijheid en de “hetze” tegen Rusland, ik sprak daar o.a. Ruslan Kotsaba, een bekende journalist, die een gevangenisstraf achter de rug had voor het vertellen van de waarheid, naderhand is hij opnieuw veroordeeld.

De Oekraïense  journalist  Ruslan Kotsaba wordt opnieuw geconfronteerd met  vervolging

Oekraïne: Solidariteit met Ruslan Kotsaba! De Oekraïense  journalist Ruslan Kotsaba wordt opnieuw geconfronteerd met  vervolging

Afbeeldingsresultaat voor ruslan kotsaba

De zaak Ruslan Kotsaba

23 januari 2015: De in Oekraïne geboren Ruslan Kotsaba steunde de Maidan-protesten. Begin 2015 geeft spreekt hij zich uit in een boodschap op YouTube tegen oorlogsvoering in het oosten van het land. In zijn boodschap aan president Petro Poroshenko verklaart de (onhafhankelijke ) freelance-journalist dat hij zal weigeren oorlog te voeren. Hij roept zijn landgenoten op de militaire dienst te weigeren en zich te verzetten tegen het  leger. Hij benadrukt dat hij de mobilisatie die op dat moment plaatsvindt in Oekraïne als illegaal beschouwt, omdat de Oekraïense regering geen oorlog heeft verklaard.

Nu in 2018, is de situatie nog erger geworden, voor de Russische minderheid en m.n. voor journalisten!

Arrestatie van de Russische Journalisten in Oekraïne toont “wetteloosheid” na de Maidan opstanden!

Met de arrestatie van de Russische journalist Kirill Vyshinsky, beschuldigd van hoogverraad, kan een nieuwe ronde beginnen van vervolging, tegen journalisten die het regime in Oekraïne niet steunen, het begon allemaal na de zogenaamde Maidan-revolutie, in scéne gezet door het westen, m.n. de overleden senator John McCain (VS)en Victoria Nuland (VS) speelden de hoofdrol, in de “color revolutie”, ook Hans van Baalen (VVD-EURO parlement), Guy Verhofstad (Ex-PREMIER van België, nu EURO parlement) destijds, in februari 2014. Sinds 2014 is de situatie verslechterd voor journalisten, persvrijheid, maar ook de bevolking, die het “kapitalisme” nu in de strot geduwd gekregen hebben en aanzienlijk armer geworden zijn!

Onlangs werd ook een Italiaanse fotojournalist Giorgio Bianchi vastgehouden op de luchthaven van Kiev en drie jaar eerder gebeurde hetzelfde met een andere Italiaanse journalist Franco Fracassi. Ik was ook op de luchthaven van Kiev en ben door het “oog van de naald” gekropen en het is mij gelukt tot twee keer binnen te komen, maar verschillende journalisten werden, destijds in 2016 geweigerd, zoals Franco Fracassi, ook een afgevaardigde van het EU parlement (Frankrijk) werd destijds geweigerd!

De Maidan-coup in Kiev – de VS begint terug te krabbelen met financiële steun, EU nog blij met de SOROS coup

Wij hebben aan den lijven kunnen meemaken, hoe het AZOV regiment in stelling werd gebracht, die bewuste 2 mei 2016, scherpschutters op de daken, die op “weerloze” burgers zouden moeten schieten en hoe het AZOV regiment de neo-fascisten van PRAVDY SEKTOR in bescherming namen.

De Nederlande regering en bedrijfsleven steunen, van harte,deze facistische regering, nog steeds, alles voor hun religie het kapitalisme, rijkdom macht en geld, wat kan het hun wat schelen of de bevolking verbrand, afgeschoten, vermoord of gevangen gezet wordt, helemaal niets! Het kapitalisme moet doorgaan, ten kostte van alles!

Bron: Freesuriyah, Sputnik, Ruslan Kotsaba, Foto’s: Claudius Lucassen

https://www.bol.com/nl/p/de-dwaze-moeders-van-odessa/9200000082760349/

 

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20

Nieuwsbrief, Pater Daniël, Qara, Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor pater danielXII/34

Vrijdag 24 augustus 2018

Flitsen uit het leven van de gemeenschap

Diploma-uitreiking

De cursus Project Management werd al vroeger afgesloten maar vorige vrijdagavond vond de feestelijke diploma-uitreiking plaats in de ‘volksmarkt’. Het was een uitgebreide ceremonie. Iedereen werd met een zwarte toga bekleed en nam plaats tussen het panel, bestaande uit de coach, abou Zaki, de kolonel, zr. Claire-Marie en ik. Ze kregen hun diploma en er werd een foto genomen terwijl de gediplomeerde fier zijn/haar diploma toonde. De coach sloot af met een dankwoord aan het adres van de gemeenschap. Al ben ik zelf moslim, zo zei hij, ik geef deze cursus geheel in eenheid met de geest van deze gemeenschap. En dat is ook werkelijk waar. We hadden de gelegenheid om het project van verschillenden eens nader in te zien: de opvang van gehandicapten, van weeskinderen, eenzame vrouwen… (allemaal enorm toegenomen wegens deze oorlog). Sommigen hebben het tot een heel boek uitgewerkt. Tot onze verassing zien we dat we er regelmatig in vermeld staan… als geldschieter, dus in feite jullie als weldoeners. Ze rekenen op enige steun bij het begin.
Verrassende oecumenische gastvrijheid.

Zondagmorgen rijden drie zusters, Ibrahim, onze ingenieur en ik naar abouna Michaiel van Sadad. Deze jonge, gehuwde, Syrisch-orthodoxe priester heeft met vrijwilligers een soort medisch centrum opgericht, waarvoor wij hem het nodige materiaal konden bezorgen. Hij is een erg dynamisch en sympathiek man. Ook het dorp Sadad, slechts een 25 km van hier, is een heel bijzonder dorp omdat er alleen maar christenen wonen, ‘n 13.000. Ze weten allemaal dat hun dorp tweemaal in het Oude Testament vermeld wordt (Numeri 34,8 en Ezechiël 47, 16). Er zijn acht kerken, op één na, allen Syrisch-orthodox. Moslims hebben ooit gevraagd er een moskee te mogen bouwen maar de bevolking verkoos homogeen christen te blijven met kerken zonder moskee. Je ziet ook nergens een vrouw of een meisje met een sluier en vele huizen zijn getekend met een kruisbeeld of een Mariabeeld. Je hebt soms de indruk dat je in een christelijk dorp in Libanon bent.

We kwamen toe terwijl de zondagseucharistie al volop bezig was. Geen nood, de dienst duurde nog ongeveer twee uur. Een man kwam ons halen en leidde ons vooraan naar enkele voorbehouden plaatsen. Daarna kwam een diaken naar me toe met een indrukwekkende brede stola en nodigde mij uit om bij de vijf priesters aan het altaar te komen. De hele dienst wordt gezongen, afwisselend door de priester met zangers/zangeressen. En alles in het Syrisch (Syriac, Aramees). Hoewel ik Grieks-melchiet (katholiek) ben, nodigde de priester me telkens uit naast hem te komen staan. En dat ik niet kon meezingen werd door de anderen ruimschoots goed gemaakt, met een vast ietwat monotoon ritme.

De kerk zat vol met een tweehonderdtal gelovigen. In 2013 hebben terroristen hier vreselijk huisgehouden en de kerk danig beschadigd. Het gebouw is helemaal hersteld en wit geschilderd en nu moeten er nog terug iconen komen. Na de dienst werden we uitgenodigd in het aanpalende bisschopshuis voor een eenvoudige maar goede maaltijd. De bisschop was zelf niet thuis maar zou ons deze namiddag komen begroeten. Daarna was heel de parochie weer aanwezig voor de begrafenis van de man waarvoor gebeden was tijdens de eucharistie. Deze dienst duurde slechts een drie kwartier. Daarna werden we door de pastoor en enkele verantwoordelijken van de parochie meegenomen voor een rondleiding in het dorp.

We bezochten twee kerken die flink verwoest waren en inmiddels weer heropgebouwd. In een van die kerken vonden we een wandschildering van onze heilige Jakob, mar Yakub. Dan stopten we bij een betonnen schuurtje, de bescheiden woning van een oud, erg klein vrouwtje met een stralende glimlach. Ze omhelsde ons zo hartstochtelijk alsof we haar kinderen waren. Ze werd in 2013 zwaar geslagen door terroristen, ook op haar hoofd en ze lieten haar voor dood in haar bloed achter, maar ze overleefde. Later vernamen we van de pastoor dat ze graag deze woonst wat zouden inrichten met het nodige voor dit vrouwtje, waarvoor we financiële hulp beloofd hebben. Verderop stonden in de brandende zon twee dromedarissen, waarmee we op de foto wilden. Tenslotte werden we tot onze verrassing meegenomen naar de rand van het dorp, waar een speeltuin is en een grote tent.

Een 200tal mensen zaten in de tent aan tafels, waarbij ook de priesters die we in de kerk al ontmoet hadden. Een groep jongeren zorgde voor eten: een plastieken bordje met wat groenten, wat vlees en frietjes. En dan verscheen de Syrisch-orthodoxe bisschop, Seluanos Botros el neame. Hij dankte ons in een toespraak en wij dankten hem en de christengemeenschap van Sadad voor hun uitzonderlijke gastvrijheid en hartelijkheid. Er werd gezongen, gelachen en vooral werden er vele foto’s genomen. Wanneer de mensen stilaan weggingen kwamen de jongeren en de verantwoordelijken van de parochie zeggen dat we niet mochten weggaan maar aan een tafel moeten gaan zitten die al afgeruimd was. Daar werden dan druiven en vijgen voor ons geplaatst. De ene na de andere begon te zingen waarbij heel de groep inviel. Het was zoals bij ons vroeger op een Vlaamse kermis of een parochiefeest. Omdat een van onze zusters het Onze Vader en Weesgegroet in het Syriac (Aramees) kan zingen werd dit enthousiast meegezonden. Er heerste een zeer hartelijke sfeer. En vooraleer we het dorp konden verlaten moesten we nog op verschillende plaatsen halt houden voor een versnapering. Op de ene plaats kregen we twee enorme watermeloenen en een kist druiven op de andere plaats kregen we elk een handgeschreven en versierd Onze Vader in het Aramees.

Rablé

En woensdag was er een uitstap naar Rablé aan de Libanese grens, met de kinderen en de gasten. Voor iedereen een feest (ook voor ons die thuis blijven). Toevallig kwamen er pas ’s avonds enkele bezoekers. Wat een rustige dag!
Scoutskamp in de “vallei van de christenen” .

Onze bisschop, Mgr. Abdo Arbache, vroeg ons om enkele zomerkampen te bezoeken om zo ervaring op te doen om volgende zomer een heus zomerkamp (als God het wil) te organiseren in ons klooster. Zodoende ben ik meegegaan met fr. Pacchomius, een monnik-priester van de Chérouitenorde die sinds één jaar de parochie van Yabroud onder zijn hoede neemt, naar een scoutskamp in de Christenenvallei.

Mijn rit naar de Christenenvallei verloopt supervlot. Het is de eerste keer sinds het begin van de oorlog dat ik zonder begeleiding een rit kan maken zo’n 150 km verwijderd van het klooster. De checkpoints zijn ook steeds zeldzamer en als ze zien dat ik een religieus ben laten ze mij makkelijk door (ja er is respect voor de christelijke religieuzen in Syrië).

In de Christenenvallei aangekomen wacht Fr. Pacchomius mij op in de grote eetzaal waar zo’n 200 jongens en meisjes op de grond zitten te wachten op het eten. Fr. Pacchomius ziet eruit als een echte woestijnmonnik met zijn lange baard en zijn zwart gewaad. Het kamp heeft plaats in een vervallen hotel dat al zo’n 8 jaar niet meer gebruikt is. Er is af en toe elektriciteit en af en toe water: meer dan genoeg voor een echt scoutskamp.

Het was de eerste keer sinds vele jaren dat een priester meeging op scoutskamp. Zijn aanwezigheid was dan ook bijzonder. Deze priester, die waarschijnlijk andere en veel dringendere zaken te doen had, heeft zich een week vrijgemaakt om voor deze jongeren een luisterend oor te zijn. Zijn stille vaderlijke en spirituele aanwezigheid heeft indruk op me gemaakt. De jongeren kennen hem goed. De Eucharistieviering in een oud orthodox kerkje was dan ook indrukwekkend. De anders zo drukke bende – waarvan toch velen ver van de kerk zijn – was opeens muisstil. En tijdens het slotgebed voor Onze-Lieve-Vrouw gingen ze allen vroom knielen.

Elke leeftijdsgroep had een vlag en een logo en twee verantwoordelijken. Vóór de groet aan de vlag (waarbij het Syrische volkslied door trompetten en trommels wordt begeleid) ’s morgens, en ’s avonds en voor elke maaltijd gaf de scoutsleider Imaad richtlijnen, en ook positieve of negatieve opmerkingen aan de jongeren. Alles was erg goed georganiseerd. Jongeren die een regel overtraden werden zwaar en ludiek gestraft: sommigen werden aan een paal gebonden, anderen moesten op de asfalt gaan liggen in blote bast, nog anderen werden natgespoten met fris water… Er werden minstens even veel aanmoedigingen en felicitaties gegeven in het openbaar. Deze gingen gepaard met uitbundig applaus en tamtamgeroffel. Elke groep had zijn poets-en afwastaken. Alles lag er altijd proper bij (niet evident voor een groep van 200).

Het dagschema was duidelijk en goed georganiseerd. Dagelijks hadden de verschillende groepen gespreksonderwerpen zoals: “hoe prioriteiten stellen in ons leven” of andere sociale thema’s. Er waren ook tijden gewijd aan de voorbereiding van sketches of toneelopvoeringen om de avonden te verfraaien. Afgezien daarvan waren er vaak wandelingen in de omgeving. De voorlaatste dag zijn ze per leeftijdsgroep naar het dorp afgedaald om aan de deuren te kloppen en te vragen of de bewoners geen hulp nodig hadden: “Kunnen we bij jullie afwassen, appels plukken … eender wat?” Na een roestig begin heeft onze groep dan toch een garage kunnen opruimen en enkele bouwstenen kunnen verplaatsen – eind goed al goed. De leiders legden me uit dat de bedoeling van dit spel was om de jongeren aan te sporen en aan te leren te helpen zonder daar iets voor terug te krijgen. ’s Avonds waren er dus toneelopvoeringen en muziek (tot 12u). In de ochtend stonden ze om 6.30 op om te sporten. Tussen de activiteiten was er veel vrije tijd. Ze vertelden me dat het in een lang kamp niet nodig was om het programma al te krap op te vullen om de jongeren niet te stressen. De mobiele telefoons waren gedurende het gehele kamp verboden. Maaltijden werden zoals gezegd op de grond gegeten als teken van armoede en eenvoud, elke groep at zijn maaltijd met de twee leiders onder elkaar.

Zoals gezegd was ik erg getroffen door die priester. Wat mij ook aangenaam verrast heeft was de propere en duidelijke organisatie. In de Bijbel lezen we in Exodus, hoofdstuk 19, hoe Mozes het erg moeilijk had met de organisatie van de Israëlieten. De volgende dag ging Mozes zitten om het volk te richten, en het volk stond rond hem van ‘s ochtends tot ’s avonds (Ex. 18, 13). Daarop zei Mozes’ schoonvader tot hem: Wat doe jij hier voor het volk? Waarom zit je alleen, en waarom staat al dat volk rond je van ’s ochtends tot ’s avonds? … Luister naar mijn raad en God zal met je zijn … zoek mensen die God vrezen, die betrouwbaar zijn en omkoperij haten, en plaats die boven de mensen als verantwoordelijken over duizenden, honderden, vijftig en over tien. (Ex. 18, 14-21). In dat kamp heb ik die militair-achtige organisatie bemerkt. Een leider met een comité onder hem. Daaronder verschillende groepen met elk zijn leiders, een gezegend piramidesysteem. Het was een mooi kamp, moge God de parochie van Yabroud zegenen en priester Pacchomius de moed schenken om de jongeren de weg van Jezus te leren, moge Jezus’ heilige Naam gezegend zijn, in de eeuwen der eeuwen, Amen.

Fr. Jean

De grootste gifgasaanval, vijf jaar geleden
Op 21 augustus 2013 vond in Ghouta de grootste gifgasaanval plaats. De voorbije jaren heb ik minstens drie maal uitvoerig de ware toedracht uiteengezet. Laat me nu (hopelijk voor het laatst) de hoofdzaken kort hernemen.

Obama kondigt in 2012 onder grote mediabelangstelling aan dat het gebruik van chemische wapens een rode lijn is, d.w.z. een reden om Syrië militair binnen te vallen, waar ‘de internationale gemeenschap’ al een tijd ongeduldig op wacht. Precies wat G. Bush deed met Irak. Syrië bezorgt de VN en hun instanties tientallen brieven met bewijzen van chemische aanslagen door rebellen, wat door zusters in een ziekenhuis in Aleppo bevestigd wordt. Geen enkele brief wordt beantwoord en geen enkele aanslag wordt onderzocht. Carla Del Ponte laat zich in een onbewaakt moment ontvallen dat rebellen een gifgasaanval hebben uitgevoerd.

Niemand verzet één voet om dit te onderzoeken. Begin augustus 2013 worden 11 dorpen in Lattakia overvallen. Er wordt gemoord, verwoest en vele kinderen worden gekidnapt. Ouders smeken moeder Agnes-Mariam om hen te helpen zoeken: waar zijn hun kinderen en leven ze nog? In heel de Atlantische pers werd over deze gruwel in Lattakia niet met één woord gerept. Dan wordt met veel omhaal een officiële VN onderzoekscommissie aangekondigd en naar Damascus gestuurd en wanneer deze goed en wel gearriveerd is, heeft er onder hun neus een massale chemische gifgasaanslag in Ghouta plaats. De westerse luidsprekers roepen onmiddellijk hun afschuw uit over deze gruwel van Assad, voordat de commissie ook maar één vaststelling heeft kunnen doen. In onze media geen enkele kritische vraag.

Daarbij geven de staatshoofden heel erg verschillende cijfers, van 1.200 doden tot 300 doden. Over de schuldige hebben ze onderling goed afgesproken: die duivel van een Assad. De 35 professionele video’s (onmiddellijk na de aanslag al en van Hollywood kwaliteit!) van een massa stervende kinderen netjes op de grond in kamers gelegd, gaan de wereld rond, terwijl de streek al lang verlaten was omwille van de gevechten. En nergens een moeder of ouder te zien! En dan de klap op de vuurpijl. Ouders van Lattakia herkennen hier hun ontvoerde kinderen, die op verschillende foto’s in een verschillende houding liggen. Obama stuurt alvast zijn oorlogsvloot maar de Engelsen voelen nattigheid en doen deze keer niet mee. Syrië zal door bemiddeling van Poetin aan Obama zijn gezichtsverlies besparen.

Fr. Hollande is razend omdat hij niet de kans krijgt Syrië mee te bombarderen. Er wordt voorgesteld alle oude rommel van chemische wapens in Syrië op te ruimen. Ook voor Syrië een heel goede zaak. Ze hebben die niet gebruikt en zijn niet van plan die te gebruiken en zo komen ze er goedkoop van af. Chemische wapens zijn iets voor terroristen, voor een gewoon leger is het gebruik veel te gevaarlijk voor eigen soldaten. Een leger heeft meer efficiënte wapens. De OPCM, de opruimdienst krijgt de Nobelprijs voor de vrede. In 2014 zijn alle chemische wapens in Syrië onder de argusogen van een strikte internationale controle opgeruimd. Toch blijven chemische aanvallen plaats vinden en niemand vraagt vanwaar die komen. Bij de bevrijding van Aleppo en Oost Ghouta werden verschillende laboratoria voor chemische wapens van rebellen ontdekt, uitgerust met materiaal van westerse mogendheden. Vanwege de internationale organisaties, geen enkele reactie. Alle nieuws komt uitsluitend van de rebellengroepen zelf. De Russen bezorgen beelden maar niemand is geïnteresseerd.

Fayssal Mikdad geeft de OPCW namens het Syrisch ministerie de nodige bewijzen van het opslaan en het transport van chemische wapens door al Nousra. Geen reactie. Bahram Qassemi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken klaagt eveneens het gebruik van chemische wapens aan door terroristische groepen en vraagt dat uiteindelijk het gebruik van chemische wapens zou verboden worden altijd, overal en door iedereen. Dit maakt evenmin enige indruk. Ook onze VRT heeft “specialisten” genoeg die wat uit hun nek kunnen slaan om de schuld van Assad aan te tonen en de uitleg van de Russen als propaganda te betitelen. Volgens onze VRT zijn de brave rebellen alleen maar in staat tot wat onschuldig “gepruts aan de keukentafel”. Plots 5 miljoen mensen zonder elektriciteit of zonder water zetten, is dat ook onschuldig gepruts aan de keukentafel, Jens? Wie nog een beetje kritische geest heeft, stelt zich de vraag: hoe kan Syrië een chemische aanval uitvoeren wanneer onder het strengste internationaal toezicht alles is opgeruimd? Bovendien, zou een chemische aanval niet het aller domste zijn, juist op een ogenblik dat het leger flinke overwinningen behaalt? Kortom, als het niet zo tragisch was zou dit een ideaal onderwerp zijn om er een hele bonte avond mee te vullen. Er zitten te veel ongerijmdheden in het officiële verhaal.

De topjournalist Seymour Hersh, winnaar van de prestigieuze Pulitzer-prijs, onthult dat het Hillary Clinton was die saringas liet bezorgen aan de Syrische rebellen voor de massale gifgasaanslag in Ghouta (Damascus). Dit gebeurde met afspraken tussen Obama, Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar. “Let wel: dit zijn dezelfde leiders die miljoenen als vluchtelingen vermomde moslims naar Europa sturen en verantwoordelijk zijn voor islamistische terreuraanslagen, niet alleen in Europa, maar ook in de VS, Rusland, Afghanistan, Pakistan, India, Nigeria et cetera.” (http://time2wakeup.me/?p=3828).

(Zie het uitgebreide rapport van moeder Agnes-Mariam namens ISTEAMS (= intern. Support team for mussalah/verzoening in Syria): https://bsnews.info/wp-content/uploads/2013/09/ISTeams-Ghouta-Rreport.pdf; verder is er de vernietigende kritiek op de officiële versie van de deskundige emeritus professor Theodore Postol van het M.I.T. en verschillende anderen, zoals Thierry Meyssan).
John Kerry zei dat hij als vader niet kon slapen bij het zien van de stervende kinderen op deze video’s. Kon hij wel slapen toen hij de duivelse moord op deze onschuldige kinderen zelf mee voorbereidde? Alles werd opgezet om een voorwendsel te hebben Syrië helemaal kapot te krijgen, wat het doel was en blijft van de ‘internationale gemeenschap’. En onze VRT blijft na 5 jaar onveranderd: “Kleine kinderen met een zuurstofmasker hangen bewegingloos in de armen van hun ouders”, terwijl er nergens ouders te zien waren. Voor een gedrogeerde journalist is iedere fantasie goed om een onschuldig volk onder applaus van de CIA verder te helpen uitmoorden. Wat een laffe journalistiek! (Marieken Van Cauwenberghe, 5 jaar na Ghouta, de dodelijkste gifgasaanval in de Syrische oorlog, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/).

En dit nog

Ons vorig bericht met zeven video’s: 1 generaal al-Hassan, 2 + 3 Syrische christenen, 4. Een stad van tunnels onder Oost-Ghouta, 5. Tunnels tot kunstgalerijen omgevormd, 6. Vredesmacht terug bij de Golan, 7. Prof Arnold Toynbee: http://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-86/
15 video’s over de terugkeer van de vluchtelingen en de heropbouw van Syrië, beide bemoeilijkt door het westen: http://www.golfbrekers.be/syrie-heropbouw-en-terugkeer-vluchtelingen-worden-gedwarsboomd-wapengerinkel-aangemoedigd/

Interessante informatie over christelijke kloosters (!) in Saoedi-Arabië:
https://doorbraak.be/ruine-in-saoedi-arabie-zet-ban-christendom-op-de-helling/
Gulle gift van Saoedi-Arabië? http://www.golfbrekers.be/saoedis-openen-nogmaals-hun-portemonnee-voor-de-idlib-terroristen/
Oliver Stone over de leugens in de media: https://www.youtube.com/watch?v=3-_wAFz6vmQ

Een film van bijna 2 uur, de moeite waard, over de nieuwe wereldorde (één regering, één godsdienst, één financieel systeem!) met o.a. interpretatie van Apocalyps 17, 10 over de 7 koningen, waarvan er 5 gevallen zijn, een nog heerst en een andere die komen zal (1. Egypte, 2. Assyrië, 3. Babylon, 4. Perzië, 5. Griekenland, 6. Rome… 7. De Nieuwe Wereldorde…) en de val van de VS als wereldheerschappij, Babylon. Gelukkig behoren de VS als enige super-wereldmacht nu al tot het verleden: https://www.youtube.com/watch?v=OWEr8rvi9Ig&t=176s

Over het zionistisch terrorisme: https://www.youtube.com/watch?v=cZyCSb98eTo
Sonja van den Ende over Hezbollah en de zionisten: http://freesuriyah.eu/?p=1858

De zogenaamde gifgasaanvallen in Syrië 2014-2015: http://freesuriyah.eu/?p=2311

Twee video’s over de grootste schande van onze moderne westerse beschaving: http://www.golfbrekers.be/ongewenste-ongeboren-kinderen/

Uitgebreide Nederlandse reportage van Sonja van den Ende over de wijze waarop de Nederlandse regering de terroristen in Syrië financierde: http://freesuriyah.eu/?p=2313

Lang en goed overzicht vanuit het gezichtspunt van Turkije-VS, met twee video’s van Dirk Müller: http://www.golfbrekers.be/de-lange-schaduw-van-de-syrie-oorlog-standpunt-dirk-muller/

De blijvende tegenstellingen i.v.m. “de politieke oplossing” voor Syrië met één video. Het wasten kan maar niet komen tot een eenvoudige erkenning van Syrië als soeverein land met een wettige regering: http://www.golfbrekers.be/syrie-de-wereld-is-een-schouwtoneel/

P. Daniel

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20

Syrië is bijna bevrijd, maar somminge landen blijven ISIS ondersteunen, volgens Rusland

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor staged chemical attack in Syria

Rusland heeft gewaarschuwd, dat volgens betrouwbare bronnen de laatste terroristen van de terroristische groepering ISIS  (Daesh), in Syrië met behulp van buitenlandse veiligheidsdiensten, wapens en geld, van bepaalde landen hebben ontvangen.

Deze uitspraak werd gedaan door Vassily Nebenzia, Ruslands ambassadeur bij de Verenigde Naties, in een toespraak op een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de VN, afgelopen donderdag, waarin hij zei dat Moskou bewijs had van de hulp die de ISIS terroristen krijgen.

“We hebben bewijs verzameld dat wapens van buitenaf naar binnen (Syrië) worden gesmokkeld, onder meer via semi-juridische organisaties of zelfs onder bescherming van veiligheidsdiensten (MI5, CIA, etc) uit diverse landen”, zei Nebenzia.

De terroristen ontvingen ook geld “van externe sponsoren”,  onder het mom van liefdadigsheidsfondsen, religieuze organisaties en andere niet-gouvernementele stichtingen,” voegde hij eraan toe.

Afgelopen donderdag kwam een nieuw rapport naar buiten, waarin staat dat leden van de Westerse gesponorsde “Whitte Helmen” een zogenaamde niet gouvernementele hulporganisatie” hoofdkantoor in Amsterdam, met andere terroristische groeperingen coördineerden , Tharir-as-sham en ISIS (in Idlib de grootste groepen), om een ​​nieuwe zogenaamde chemische aanval in de provincie Idlib op te zetten en zo alweer het Syrische leger de schuld te geven.

Afbeeldingsresultaat voor idlib onder vuur van isis

Al-Queda dreiging 

Nebenzia waarschuwde verder dat de terroristische groep “al-Queda” de leegte kon vullen die door ISIS (Daesh) was achtergelaten.

“Onze inschatting is dat al-Queda en haar bondgenoten het initiatief kunnen nemen en een obstakel kunnen vormen, voor een vreedzame regeling in Syrië, terwijl ISIS (Daesh) blijft afbrokkelen”, zei hij.

Vorig jaar versloeg Syrië en haar bondgenoten ISIS (Daesh)  na drie jaar van hevige campagne van de Russische strijdkrachten, i.s.m. het Syrische leger. De groep probeert zich sindsdien te hergroeperen en beperkte sporadische campagnes zijn gemeld in een aantal gebieden in het hele land.

Vorige maand ondernam ISIS (Daesh) brutale aanvallen gericht tegen de zuidelijke stad Sweida en de omliggende dorpen, waarbij meer dan 250 burgers werden gedood en tientallen vrouwen en kinderen werden ontvoerd.

Bron: Youtube, PressTV, SANA, RT

 

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20

Syrië is nu “staatsgeheim” in Nederland

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor Syrie nederland cartoon

Ja bijna was het al van de agenda af, Syrië, de boel is nu verloren, die “nare” Assad heeft gewonnen en is gewoon blijven zitten, wat een ramp voor de Nederlandse politiek, op het verkeerde paard gewed. Obama, ja die voelde er wel wat voor, samen met de “deep-state”, o.l.v. van John McCain, om eens lekker het vuurtje op te stoken en hij en zijn “deep-state” hadden al veel voorbereidingen genomen, al vóór 2011, om de “Arabische Lente”, ook een succes te laten worden in Syrië, gewoon wat terroristen in Dara’a neergezet, bewapend en daar heb je de revolutie (even kort door de bocht).

http://community.dewereldmorgen.be/blog/sonjavandenende/2017/12/14/de-laatste-stuiptrekkingen-in-jobar-ghouta-en-idlib-het-einde-van-de-proxy-oorlog-in-syrie

Natuurlijk moest het heldhaftige Nederland meehelpen om al die nare soldaten en “regime” getrouwen en af en toe wat burgers, af te schieten, dus beschuldig je Assad die zijn eigen bevolking afslacht en ondertussen gooi je zelf wat bommen, eerst in Irak en toen Syrië, landen die je volgens het Internationaal Recht niet zomaar mag aanvallen, maar ach dat Internationaal Recht, dat kun je zo draaien dat het net legaal lijkt toch!

Mossad en andere geheime diensten en organisaties bekennen oprichting ISIS

https://anonhq.com/the-dark-star-rises-the-new-osama-bin-laden-made-by-the-usa-fiction-or-deception/

We hadden toch IS (gemaakt en getraind in Kamp Bucca – Irak en Jordanië gerecruteerd), die moesten zogenaamd bestreden worden, nu is een groot deel van hen gered, de kopstukken, de BBC heeft er opnamen van dat ze gered zijn, ook veel “vluchtelingen” (niet alle) in 2015 bestonden uit IS en andere terroristische elementen. De rest die Assad samen met die “boze” Poetin (ook al gedemoniseerd, hij is gevraagd door Assad te helpen, dus ja stront aan de knikker voor het westen) om de “westerse” gesponsorde terroristen te bestrijden. 

http://community.dewereldmorgen.be/blog/sonjavandenende/2016/12/06/syrie-exploitatie-van-kinderen-wie-is-bana-uit-aleppo

Afgelopen weken is het laatste bolwerk (op Idlib na) gevallen Dara’a, de propaganda werkte al niet heel goed meer, van de reguliere MSM en de politiek (in het westen), wist het al, het is een verloren zaak. Ze hadden het hoog opgespeeld in Aleppo en Ghouta, maar het heeft niet gewerkt, het volk heeft gewonnen. Ja het volk, zonder volk geen leger en zonder leger geen overwinning! Vele families in Syrië hebben grote verliezen geleden, mannen, jongens, vrouwen en meisjes, gevallen in de strijd tegen het westerse terrorisme!

De laaste grote slag gaat komen en dat is Idlib, gesitueerd aan de Turkse grens, waar nog honderduizenden terroristen zitten, het precieze aantal is onbekend, veel terroristen hebben er voor gekozen om vanuit de bevrijde gebieden met de befaamde “groene bussen” naar Idlib af te reizen (toch aardig van die “nare” Assad om hen vervoer naar Idlib te geven) en zich zo bij hun “broeders” in Idlib te voegen voor de laatste strijd. Er zijn in Idlib veel buitenlandse jihadisten (waar de reguliere MSM graag over bericht) , vanuit Europa maar wat je dan weer niet hoort in de reguliere MSM uit de Kaukasus en zelfs China.

Hier een goede documentaire uit 2017 over Idlib

Nu gaan er enkele politici toch vragen stellen, zoals Pieter Omtzigt (CDA) over welke wapens en hoe de terroristen eigenlijk gefinancierd zijn en of het nog steeds doorging ( de financiering) na 2015!

Volgens opgedoken lijsten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft de Nederlandse regering het volgende gesponsord, het wordt betiteld als Missie in Irak (Syrië mag natuurlijk niet genoemd worden, daar hadden ze geen mandaat voor, dat betekent niet dat ze daar geen geld uitgegeven hebben en ook gebombardeerd hebben, bewijzen genoeg dat het gebeurd is).

image.png

 

image.png

 

 

Wie goed de lijsten bestudeerd ziet het al 2017: 6.6 miljoen Euro aan de zognaamde Free Syrian Police, welke politie? NON-LETHAL steun aan Syrische rebellen, leuk geformuleerd, maar wie zijn de Syrische Rebellen? Vanaf 2016 duidelijk HTS (Tahrir-as-Sham) de grootste, zo niet de enigste militie in Idlib, werkt samen met IS. Alle steden die bevrijd zijn door het Syrische leger, d.w.z., Aleppo, Ghouta en nu Dara’a waren  sinds 2015 in handen van IS, alle groepen (bijna) waren overgelopen naar IS (of ISIS), duidelijk wordt dat uit het verhaal van de overgelopen terrorist in Dara’a!

Interview met een ISIS commandant in het dal van Yarmouk, Syrië

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

Het blijkt ook uit de vele verhalen van mensen, die ikzelf, tijdens mijn reis (3 weken geleden) naar Syrië gehoord heb, met name het relaas over Oost-Ghouta:Tijdens ons verblijf in het klooster Qara, heeft onze delegatie het vluchtelingenkamp in DWEIR, bezocht. Het opvangcentrum was vroeger een kampeerterrein en een sportcentrum voordat het Syrische conflict zeven jaar geleden uitbrak. In de westerse media is er niets over te vinden, alleen de door de VS en EU/UN  gesponsorde kampen zoals Zaatari (waar tegenstanders van de regering en het Syrische volk zitten) worden genoemd, ook wordt er geen melding van gemaakt wat er uiteindelijk met de bevolking van oost-Ghouta gebeurd, de westerse media-hype is over wanneer ze verloren hebben, ook de politiek kan het geen lor schelen wat er met de mensen uit oost-Ghouta gebeurd is! Iets is er over te vinden, maar altijd negatief, zoals korte bericht op news24, of een korte tocht door het kamp van het Rode Kruis (ICRC) :  

Oost Ghouta – Dweir vluchtelingenkamp

Dan nog het verhaal, wat ik enige tijd geleden naar buiten bracht, (mijn bronnen moeten onbekend blijven), over de wapenleveranties die via Schiphol liepen, direct naar de Syrische zogenaamde rebellen!

Wapenleveranties van de VS en EU/NATO aan terroristen in Syrië – Nederlands parlements lid Pieter Omtzigt gaat vragen stellen aan het kabinet

Inline afbeelding 1

De geheime lading wapens van Nederland naar Syrië

 

CARGO AANGEKOMEN IN SYRIË BIJ ISIS VANUIT NEDERLAND MET AMMUNITIE EN WAPENS

Onlangs, bij de bevrijding van Deir-ez-zor schreef ANNA-News het volgende:

De strategische stad Al-Mayadeen werd bevrijd door de SAA. Wat ze vonden was ongelooflijk, een enorme

 

hoeveelheid wapens, zoveel heb je nog nooit eerder gezien. De stad is verwoest! Net als Raqqa, die door de VS en haar partners in misdaad EU / NAVO werd vernietigd.
De SAA vond een gigantische grote voorraad van machinegeweren e.a. wapens, toen ISIS in haar wanhoop en rennend voor hun leven de stad verliet, bleef een enorme voorraad ammunitie en wapens achter.

Wat schets de verbazing, of eigenlijk geen verbazing maar bevestiging van vermoedens, CONTAINERS VOL MET AMMUNITIE (en misschien Radioactieve  warheads) GESTUURD VANUIT SCHIPHOL NEDERLAND om burgers in Syrië te doden.

Verder met de lijst, daar staat het dan de Witte Helmen (Mayday Rescue, hoofdkantoor in Amsterdam), 1.697.738 Euro. Iedereen weet ondertussen dat zij een tak van Al-Queda zijn, bewijzen genoeg wederom in Syrië gezien!

4.899.993 Euro uitgeven ja niet lachen nu voor Psychische hulp aan vrouwen en BLIJF VAN MIJN LIJF HUIZEN, waar in Idlib? Of in vluchtelingenkampen? Echt te gek voor woorden.

3.669.988 Euro voor Dialoog tussen Syriërs en ondersteunen van de vredesbesprekingen, ja het SNC (bestaat uit Al-Queda etc..) hebben leuke kadootjes gekregen van de Nederlandse Staat, ze hebben ook riant geleefd in New York!

De “Witte Helmen”Gezellig in Riad Hijab’s appartement in New York

Dan was het volgende te lezen afgelopen dagen, in verschillende MSM en alternatieve media:

Rutte stuurde 313 voertuigen naar Syrische rebellen, verklaart bonnetjes tot staatsgeheim

Lijst Omtzigts kamervragen: Vanaf 2015 stuurde Nederland onder andere 313 voertuigen en andere vormen van non-lethal assistance naar 23 groepen in Syrië.

De bonnetjes van die overdrachten zijn nu staatsgeheim verklaard, net als het HELE onderzoek naar de besteding van bovengenoemd geld . KortomNu kan dus niet achterhaald worden of er mogelijk terroristische organisaties of lui met terroristische neigingen onder die 23 groepen vallen (schrijven de MSM). En dat kan natuurlijk gevolgen hebben voor de mogelijke berechting van Syrië-terugkeerders.

Het is eigenlijk heel simpel, alleen hebben de Nederlandse MSM er geen ballen verstand van, of spelen onder één hoedje met de politiek (VVD, maar ook Bert Koenders PVDA

De VS en Israël bombarderen Syrië, na de zogenaamde gifgas “aanval, lees hoe de “nep-aanval” tot stand komt!

heeft een hele slechte rol gespeeld). Wij (die ze alternative media noemen, niet betaald door de Nederlandse regering (subsidie) en zelf onderzoek, ook ter plekke uitvoeren) hebben al heel lang ontdekt dat het geen revolutie was, maar een vooropgezet plan van het westen (VS en NATO) om de Arabische Lente te starten, zo controle te krijgen over het MO, een oorlog van pijpleidingen en olie, over de ruggen van de Syrische bevolking! Al-Queda zijn Witte-Helmen, Al-Queda is Al-Nusra, is Tahrir-as-Sham = ISIS= IS! Er zijn gematigde rebellen geweest.

Als er oppositie was (democratische) zijn die allang het land uit.. In 1999, Café Havana, Damascus, Syrië, na het aantreden van Bashar-al-Assad, waren verschillende wetenschappers/politici etc.. bij elkaar gekomen om hervormingen te vragen, zij hadden destijds een manifest opgesteld en de nieuwe regering o.l.v. Bashar-al-Assad (Hafez al-Assad was net overleden) heeft aan veel eisen, gehoor gegeven tot 2011, salrisverhogingen, gelijkheid man en vrouw etc..

Maar toen kwam de kwestie met Sarkozy (President Frankrijk) die, tijdens het eerste bezoek van President Bashar al-Assad voorstelde dat Qatar een pijpleiding ging aanleggen, door Syrië, zodat olie en gas naar Europa kon gaan stromen, met die voorwaarde dat Frankrijk 60% van de opbrengst zou krijgen en Syrië 40%, dit heeft Assad afgewezen, met de opmerking, “wat denkt U wel dat wij nog onder Koloniale bezetting van Franrijk leven?”. Sinds die tijd is de ijstijd aangebroken en de oorlog voorbereid. Frankrijk was de ergste tegenstander van Syrië (Assad), samen met het VK en de VS natuurlijk en Nederland? Die is door haar grote ontwetendheid, over het Midden-oosten, de Islam en m.n. over Syrië, de oorlog in gerommeld..dom na de blunders in Irak en Afghanistan, Ex-Joegoslavië, Sebrenica. Dom of calculerend? Nederland blijft een land van rentemeesters en VOC mentaliteit, die voor elke “Euro”, bereidt is oorlog te voeren!

Staatsgeheim? Ik noem het liever “publiekelijk geheim”, we weten immers wie de zogenaamde rebellen zijn en waar het geld echt naar toe ging!

Bron: Youtube, Syriana, Harold Doornbos lijst, Twitter, Freesuriyah. JDReport.

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20

Alleged Chlorine Attacks in Syria 2014-18 report of investigation

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor chemical attacks in syria propaganda

Alleged Chlorine Attacks in Syria 2014-18

1 Summary

 • Early statements by the US and French governments that a nerve agent had been used in the alleged chemical attack in Douma on 7 April 2018 were rebutted by the OPCW Fact-Finding mission which reported that neither environmental samples obtained on-site nor blood samples from purported victims contained any trace of nerve agent. This indicates that the US and French governments were poorly informed at the time of the US-led missile attack on Syria on 14 April.
 • The Prime Minister misled the House of Commons by stating on 16 April that the OPCW team had been prevented from visiting the Douma attack site by the Syrian authorities and the Russian military, and may also have misled the House by stating that the US-led missile attack was “specifically targeted at three sites” allegedly associated with chemical weapons (rather than targeted on Syrian military infrastructure as reported elsewhere).
 • The OPCW Fact-Finding Mission did not reach any conclusion as to whether a chemical attack had taken place. The detection of chlorinated organic compounds in environmental samples is consistent with release of chlorine from a gas cylinder at the two alleged attack sites, but this does not distinguish between a chemical attack and a staged incident.
 • Experts agreed that the images showing bodies of victims lying close together in an apartment building were not compatible with exposure only to chlorine, from which the victims would have been able to escape by moving to the windows or leaving the building. This is supported by experience of industrial accidents with chlorine in which those exposed are usually able to escape.
 • As no nerve agent degradation products were detected and the positions of the victims’ bodies are not compatible with death from chlorine exposure on the spot, the only remaining explanation is that the victims were killed by other means.
 • Other observations favour a managed massacre rather than a chemical attack as the explanation for the Douma incident:-
  • the positioning of the gas cylinders is more consistent with staging than with an air-dropped munition
  • at the site where most victims were shown, a fire was lit in the room underneath the gas cylinder.
 • For chlorine to be useful as a weapon, it would have to be released on an industrial scale as in 1915 rather than as a single cylinder or barrel dropped from the air.
 • Assessments by the OPCW Fact-Finding Mission that chlorine had been used as a weapon in Syria between 2014 and 2017 were based on secondary sources without on-site inspections. This violates a precept that OPCW had set for itself in 2013.
 • The conclusions of the Fact-Finding Mission that use of chlorine in alleged attacks in Syria between 2014 and 2018 was “likely” or supported “with a high degree of confidence” relied on witnesses and samples provided by purported non-governmental organizations with access to opposition-held areas of Syria. These organizations included:
  • a “CBRN Task Force” set up by an agent of the intelligence service of a state committed to one side in the Syrian conflict
  • Same Justice / CVDCS, a Brussels-based organization whose operations are not transparent
  • the White Helmets, who would themselves be implicated if these incidents were staged
 • In relation to one of the incidents from which the CBRN Task Force collected materials — the alleged chlorine barrel bomb attack in Talmenes on 21 April 2014 — the UN/OPCW Joint Investigative Mechanism found clear evidence of staging at one of the two alleged locations.
 • In a widely-publicized incident in Sarmin on 16 March 2015, the deaths of a family of six were allegedly caused by a chlorine barrel bomb. For this incident the alleged munition is implausible, the alleged mode of delivery is improbable, and the images of the child victims in hospital are consistent with drug overdose rather than chlorine exposure as the cause of death. Despite evidence that the incident had been staged, the Leadership Panel of the UN/OPCW Joint Investigative Mechanism — Gamba, Meritani and Schanze — relied on information obtained from unspecified “other sources” to conclude that a Syrian air force helicopter had dropped a chemical weapon.

2 Introduction

The alleged chemical attack in Douma on 7 April 2018 led to a missile attack on Syria by the US, France and UK. This briefing note summarizes the results of further investigations of the Douma incident and explains relevant scientific issues. This note also examines the processes by which OPCW Fact-Finding Missions and the UN/OPCW Joint Investigative Mechanism reached their conclusions that chlorine had been used as a weapon in earlier alleged chemical attacks in Syria.

The primary sources for the alleged chemical attack were images from three locations:

 1. a hospital scene in which children purported to be victims have water thrown over them (FFM Location 1)
 2. a four-storey apartment building where images showed bodies of 35 victims and a gas cylinder lying over a hole in the roof (FFM Location 2).
 3. a room in an apartment that has a hole in the roof and a gas cylinder on a bed (FFM Location 4)

3 Suggestions that a nerve agent had been used in Douma

The speech of the French representative (Francois DeLattre) at the UN Security Council on 9 April 2018 was reported by the UN press office:

Noting that thousands of videos and photos had surfaced in the hours following the attacks — showing victims foaming at the mouth and convulsing, all symptoms of a potent nerve agent combined with chlorine gas — he said there was no doubt as to the perpetrators, as the Syrian Government and its allies alone had the capability of developing such substances.

On 13 April US officials briefed CNN:

Biological samples from the area of the alleged chemical attack in Syria have tested positive for chlorine and a sarin-like nerve agent, according to a US official familiar with the US analysis of the test results. A western official told CNN that it is not conclusive but officials suspect the substance used in the attack was a mixture of chlorine, sarin and possibly other chemicals.

An official press release mentioned symptoms that “suggest that the regime also used sarin” but did not mention tests on biological samples. By the following day, US officials briefing the media were more confident that nerve agents had been used:

“While the available information is much greater on the chlorine use, we do have significant information that also points to sarin use,” a senior administration official said on a call with reporters, citing reports from media, nongovernmental organizations and other open sources. “They do point to miosis — constricted pupils — convulsions and disruptions to central nervous systems. Those symptoms don’t come from chlorine. They come from nerve agents.”

On 11 April the former British Army officer Hamish de Bretton-Gordon, widely quoted as a chemical weapons expert, briefed the FT:

“There’s no doubt this was a major chemical weapons attack,” he said. “The big question is whether it was chlorine or sarin. I am favouring a mix of the two.”

and on 16 April briefed the Daily Mail

‘What they’re describing is chlorine and what we suspect is a nerve agent mixed with chlorine.’

A similar opinion was expressed on 16 April by Raphael Pitti, a former French Army officer who, like de Bretton-Gordon, has had a role in collecting samples from alleged chemical attacks in Syria since 2013:

The UOSSM also concluded that the symptoms of the casualties were consistent with exposure to a nerve agent, possibly one mixed with chlorine. Dr Raphael Pitti of UOSSM France said he thought “chlorine was used to conceal the use of Sarin”, a nerve agent

Other experts noted that the images showing victims’ bodies close together in the middle of the apartment building, having made no attempt to escape the gas by leaving the building or moving to the window, were more consistent with exposure to a nerve agent than with exposure to chlorine. Alastair Hay, a member of the OPCW Advisory Board on Education and Outreach noted that: “people have pretty much died where they were when they inhaled the agent. They’ve just dropped dead” and added that “Chlorine victims usually manage to get out to somewhere they can get treatment”. The Washington Post reported “outside experts” as commenting that “the speed with which the victims died suggested that a nerve agent was used. Chlorine usually takes longer to work.”

4 The Prime Minister’s statement on 16 April 2018

The Prime Minister made a statement on the Douma incident in the Commons on 16 April 2018, two days after a missile attack had been launched without parliamentary approval. She alleged that Syria and Russia were delaying the FFM’s access to the alleged attack sites:

Even if the OPCW team is able to visit Douma to gather information to make that assessment — and it is currently being prevented from doing so by the regime and the Russians — it cannot attribute responsibility.

This is contradicted by the OPCW Fact-Finding Mission Interim Report which explains that although preparations were made to deploy an advance team on 12 April, this was delayed by safety considerations and that the risk assessment was shared by the representative of the United Nations Department of Safety and Security (UNDSS).

Given the recent military activities and the volatile situation in Douma at the time of the FFM deployment, security and safety considerations were of paramount importance. Considerable time and effort were invested in discussions and planning to mitigate the inherent security risks to the FFM team and others deploying into Douma. According to Syrian Arab Republic and Russian Military Police representatives, there were a number of unacceptable risks to the team, including mines and explosives that still needed to be cleared, a risk of explosions, and sleeper cells still suspected of being active in Douma. This assessment was shared by the representative of the United Nations Department of Safety and Security (UNDSS).

Under the evacuation agreement reached on 8 April, Russian military police were to patrol Douma during a transitional period before handing control to the Syrian authorities. The FFM report explains that at the outset

the formal position of the FFM team, as instructed by the Director-General, was that security of the mission should be the responsibility of the Syrian Arab Republic. During the initial meetings in Damascus, the FFM team was informed by Syrian and Russian representatives that the Syrian Arab Republic could guarantee the safety of the FFM team only if the security was provided jointly with the Russian Military Police.

On 16 April 2018, following consultations with OPCW Headquarters, it was agreed that security within Douma could be provided by the Russian Military Police. A letter dated 18 April from the OPCW Director-General described what happened next:

The United Nations Department of Safety and Security (UNDSS) has made the necessary arrangements with the Syrian authorities to escort the team to a certain point and then for the escort to be taken over by the Russian Military Police. However, the UNDSS preferred to first conduct a reconnaissance visit to the sites, which took place yesterday. FFM team members did not participate in this visit. On arrival at Site 1, a large crowd gathered and the advice provided by the UNDSS was that the reconnaissance team should withdraw. At Site 2, the team came under small arms fire and an explosive was detonated. The reconnaissance team returned to Damascus.

This incident on 17 April led to a reassessment of the security situation, and the implementation of additional measures to mitigate the risks before the FFM site visits began on 21 April:

Once the security reassessment had been concluded and the proposed additional mitigation measures implemented, the FFM team deployed to the sites of investigation in accordance with the updated priorities and proposed schedule.

The Prime Minister repeated the Pentagon’s version of the targeting, stating that missiles were “specifically targeted at three sites” [Barzeh in northern Damascus, and two sites at Him Shinsar near Homs] allegedly associated with development or storage of chemical weapons, and that 88 missiles had hit these targets. The Russian Ministry of Defence however gave a different version of the targeting, stating that “The real targets of the attacks of the US, Britain and France on April 14 were not only Barzah and Jaramani research facilities, but also Syrian military infrastructure, including airfields,” and that of the 73 missiles fired against these six heavily-defended airfields all but eight were brought down by Syrian air defences.

Without access to the flight tracks of the missiles, we have no way of establishing which of these two versions of the targeting is correct. In the version given by the Pentagon and the Prime Minister, 76 missiles were used against the research centre at Barzeh: a surprisingly large number for a strike on a single unprotected target. We note that if the US and its allies had been concerned that these sites were being used for development or storage of chemical weapons, they could have requested that OPCW inspect them. After their most recent inspection of Barzeh in November 2017, OPCW had reported that

The analysis of samples taken during the inspections did not indicate the presence of scheduled chemicals in the samples, and the inspection team did not observe any activities inconsistent with obligations under the Convention during the second round of inspections at the Barzah and Jamrayah facilities.

5 Interim report of the OPCW Fact-Finding Mission on the alleged chemical attack in Douma

The interim report of the Fact-Finding Mission (FFM) did not find any trace of a nerve agent in samples taken from the site and from alleged casualties

No organophosphorus nerve agents or their degradation products were detected, either in the environmental samples or in plasma samples from the alleged casualties.

The FFM did not reach a conclusion on whether a chemical attack had taken place, stating only that

The FFM team needs to continue its work to draw final conclusions regarding the alleged incident

The inability to detect sarin degradation products in environmental samples from the two alleged attack sites cannot be explained by delay in sampling as the main breakdown product of sarin — isopropylmethylphosphonic acid — is stable and persisted for more than 30 years in contaminated groundwaters at a sarin production site in Colorado.

Blood samples from witnesses allegedly exposed to toxic chemicals in this incident were obtained under FFM oversight in “Country X” (presumably Turkey), or received by the FFM.

The tests on these blood samples included tests for peptide adducts that are not affected by aging of the adduct. These tests should remain positive for several half-lives of the target protein in vivo: this half-life is about 12 days for butyrlcholinesterase and about 20 days for albumin. As the blood samples were obtained no more than 14 days after the alleged incident, delay in sampling cannot explain the negative results.

The environmental samples were reported to contain chlorinated organic molecules such as trichloroacetic acid and chloral hydrate. Such organic molecules in which one or more of the hydrogen atoms have been replaced by chlorine atoms are environmental markers of chlorine exposure, typically found in chlorinated drinking water and used to monitor water quality. As in previous OPCW reports, no quantitative results were given so we do not know whether these compounds were present in trace amounts, such as might be found in drinking water, or in high concentration as would be expected if chlorine had been released in the buildings.

6 Possible explanations for the Douma incident, and relevant evidence

As explained elsewhere, the formal logic of inference requires that alternative hypotheses are stated before evaluating the evidence, and that the weight of evidence favouring any of these hypothesis over the others is evaluated by comparing, for each relevant observation, how well each hypothesis would have predicted that observation. Evaluating the evidence favouring one hypothesis over another does not depend upon prior beliefs about which hypothesis is true.

The possible explanations for the Douma incident can be reduced to two alternative hypotheses:

 1. A chemical attack using gas cylinders dropped from the air.
 2. a managed massacre of captives, with a chemical attack staged by placing gas cylinders at the site and possibly opening them to release chlorine.

Other hypotheses are possible — for instance accidental asphyxiation of victims while sheltering elsewhere, followed by opportunistic staging of a chemical attack — but unless such hypotheses are proposed we shall consider only the two alternatives stated above.

Several witnesses to the hospital scene at FFM Location 1, including an 11-year old boy seen in the video having water thrown over him, have testified that this scene was staged. Staging of the hospital scene does not exclude a chemical attack, though it it is more probable under the managed massacre hypothesis than under the chemical attack hypothesis.

Laboratory evidence that chlorine was released is not evidence favouring one of these hypotheses over the other, as it is equally compatible with use of chlorine as a weapon as with use of chlorine to lay a forensic trail.

The most direct evidence favouring a managed massacre is the positions of victims’ bodies at FFM Location 2: of the 35 bodies seen, 18 were in a first-floor apartment and 10 in a second-floor apartment. As noted in Section 3, in the first few weeks after the Douma incident several experts commented that people exposed to chlorine would have attempted to escape. With exposure to a nerve agent subsequently ruled out by negative results on environmental and physiological samples, exposure to chlorine from a gas cylinder on the roof does not explain why the victims made no attempt to escape by moving to the windows. Under the managed massacre hypothesis, we would expect to find the bodies in positions that would be convenient for those who were carrying the bodies up the stairs.

Other lines of evidence that favour a managed massacre over a chemical attack include:

 • the position of the gas cylinder at FFM Location 2, on a balcony at with its valve end lying over a hole in the roof is improbable under the chemical attack hypothesis (the balcony is only about one-twentieth of the roof area), but highly probable under the managed massacre hypothesis (the balcony is the only part of the roof that is easily accessible from inside the building).
 • the visual evidence that a fire was lit in the room underneath the cylinder at FFM Location 2) on top of the rubble from the hole in the roof above (confirmed by the FFM’s inspectors who took wipes from the burnt wall) is inexplicable under a chemical attack hypothesis, but explicable on the managed massacre hypothesis as a method of releasing the contents of the cylinder.

Other evidence on the Douma incident has been reviewed by Larson

7 Alleged use of chlorine as a weapon in the Syrian conflict

Since 2014 it has been alleged that the Syrian armed forces were using chlorine bombs dropped from helicopters. For chlorine to be effective as a weapon, it has to be released on an industrial scale as at Ypres in April 1915 when the German army released 168 tons of chlorine from 5730 cylinders installed along their front line and at Bolimov in May 1915when 12000 cylinders were used along a 12-kilometre front. This resort to chemical warfare was an act of desperation at a time when Germany was running out of imported nitrate for explosives as a result of the British blockade and had not yet managed to scale up the Haber-Bosch process to synthesize nitrate. Although there has been no experience with use of chlorine by a state as a weapon since 1915, there is ample experience with industrial accidents, in which fatalities have been rare unless the quantity of chlorine released exceeds one ton (creating a cloud too big to run out of) or the victims are in a confined space. This experience indicates that:

 • for the same weight of payload delivered, explosives would be more lethal than chlorine.
 • in a real chlorine incident, the number of casualties that were not immediately fatal would be much greater than the number of immediate fatalities. Some of these casualties would develop pulmonary oedema several hours after exposure, obvious on chest X-rays and requiring intensive medical care.

As noted by Hitchens, OPCW stated in April 2013 that they would provide a formal assessment of whether chemical weapons had been used only if their inspectors were able to visit the sites of alleged attacks:

Weapons inspectors will only determine whether banned chemical agents were used in the two-year-old conflict if they are able to access sites and take soil, blood, urine or tissue samples and examine them in certified laboratories, according to the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), which works with the United Nations on inspections. That type of evidence, needed to show definitively if banned chemicals were found, has not been presented by governments and intelligence agencies accusing Syria of using chemical weapons against insurgents. “That is the only basis on which the OPCW would provide a formal assessment of whether chemical weapons have been used,” said Michael Luhan, a spokesman for the Hague-based OPCW.

Luhan was quoted further as saying that even if samples were provided, OPCW would never get involved in testing something that its own inspectors did not “gather in the field” because of the need to “maintain a chain of custody of samples from the field to the lab to ensure their integrity”.

Following an incident on 27 May 2014 in which despite having reached an agreement with the opposition the FFM convoy came under fire while travelling behind opposition lines to Kafr Zita and members of the team were “detained for some time” by gunmen, further visits to opposition-held areas were ruled out. The decision to continue the Fact-Finding Mission, implying that OPCW would now disregard its own precepts that they would not test samples provided by others or make a formal assessment of an alleged chemical attack without being able to visit the site, was made by the Director-General and subsequently endorsed by the Executive Council of the OPCW. The FFM’s conclusions that chlorine was used as a weapon in incidents from 2014 onwards were based on interviews, images, documents and samples provided by witnesses and NGOs and conveyed to the FFM outside Syria.

The work of the FFM was criticized by the Russian Permanent Representative to the OPCW who complained on 14 April 2017 that

Under the mandate defined for [the Fact-Finding Mission], its membership should be approved by the Syrian government, and it should be balanced. For some time, these provisions were observed somewhat, but then the mission was split into two groups. One [Team Bravo], led by Steven Wallis from Britain, works in contact with the Syrian government, while the other one [Team Alpha], headed by his fellow countryman Leonard Phillips, deals with the claims filed by the Syrian armed opposition. This latter group is working completely non-transparently. Its membership is classified, and no one knows where it goes or how it operates. They are allegedly using the same methodology as Steven Wallis’ group, but they are clearly working mostly remotely, relying on the internet and the fabrications provided by Syrian opposition NGOs, and never go to Syria. At least, we are not aware of a single such trip.

The FFM also used open-source material as evidence. The 2018 reports mention that media monitoring to identify this material was undertaken by the OPCW Information CellThis unit is headed by the Senior Communication and Information Officer Lt-Col Leo Buzzerio whose curriculum vitae includes three years as Deputy Division Chief in the US Defense Intelligence Agency. The FFM’s reports do not describe their methods for retrieval and analysis of open source material, although methodology for conducting interviews and collecting physical evidence is described in detail. Links are listed in the appendix to each report, but there is no indication that any systematic analysis of this material was undertaken. Serious analysis of open source material entails tracing reports and images back to primary sources, geolocation and timing of images, ordering them in temporal sequence, and matching the identities of individuals in different videos or still images. When this is done carefully, clues may emerge. A model for this type of investigation is the analysis of the Douma videos described by McIntyre, which reveals many troubling details: for instance that during the night some victims’ bodies were rearranged and gold jewellery was removed.

Without on-site inspections, the credibility of the FFM’s reports into alleged chlorine attacks depends critically on the organizations that identified purported witnesses and collected physical evidence. If OPCW inspectors as neutral observers could not safely travel in opposition-held areas, this calls into question the neutrality of those who could travel in such areas. Because this is critical to the credibility of the FFM’s reports, this briefing note examines in more detail the organizations on which FFM Team Alpha relied to collect evidence.

Based on the devices alleged to have been dropped, the alleged chlorine attacks can be grouped into three phases:-

7.1 April to May 2014: chlorine barrel bombs

Following Syria’s accession to the Chemical Weapons Convention in September 2013, no further alleged chemical attacks in Syria were reported in mainstream media until 2014. The Third Report of the OPCW Fact-Finding mission by Malik Ellahi dated 18 December 2014 covered alleged attacks using chlorine barrels during April and May 2014 in Talmenes, Al Tamanah and Kafr Zita. The data and material collected by the FFM included interviews, images and documents. The FFM concluded:

The Mission has presented its conclusions with a high degree of confidence that chlorine has been used as a weapon.

The Third Report of the FFM did not give any information on how the witnesses were identified, who arranged for them to travel outside Syria, or who provided the images and documents. In an earlier interim report on the same incidents, the FFM had stated:

Independently of the individuals from the three villages who were interviewed, the FFM interviewed and received information from members of the “CBRN Task Force”, who had performed a systematic collection of data in the field following reported attacks in Talmenes and Kafr Zita.

biographical note on Hamish de Bretton-Gordon (HdBG) states that he helped set up this CBRN [Chemical/Biological/Radiological/Nuclear(/Explosive)] Task Force.

Since the Syrian conflict started, Hamish has been deployed to the conflict area a number of times, where on behalf of OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) he has helped set up a CBRNE task force.

In a presentation to the Innovate UK Small Business Research Initiative dated September 2014, HdBG (representing the now-liquidated company Secure Bio that he set up in 2011) indicated that this CBRN task force had been trained in Gaziantep in October 2013 and was based in Aleppo. He confirmed that it had provided evidence from alleged attacks in Talmenes and Kafr Zita to the FFM and also for a story in the Daily Telegraph published on 29 April 2014. He described his role further in a talk to the All-Party Parliamentary Group Friends of Syria in September 2016:

I have covertly been in Syria collecting evidence of chemical weapons attacks and have been giving it to the OPCW and the UN. They cannot get to the places the chemical weapons attacks have happened because they’re in rebel held areas. When I present evidence with our teams from UOSSM, we are not an international body etcetera etcetera. We provided the evidence of the chemical weapons attack in a town called Talmenes in April 2014, on the 29th of April 2014, three weeks after the attack; two weeks ago, two years later, the UN Security Council announced to the world that they had conclusive evidence that the regime had attacked Talmenes in April 2014 with chemical weapons.

More information on the CBRN Task Force and its role in collecting evidence from alleged chemical attacks in Talmenes and Kafr Zita was given in an article by Houssam Alnahhas, described as the Local Coordinator of the CBRN Task Force of the Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM). The affiliation of the CBRN Task Force to UOSSM was not described before 2016. The coverage of UOSSM’s press releases appears to have changed abruptly in April 2016 from humanitarian work to allegations of airstrikes on hospitals and chemical attacks.

HdBG has described to the All-Party Parliamentary Group and elsewhere his covert role in collecting samples from alleged chemical attacks in Syria, and has stated that this role dates back to March 2013. Press reports at this time described the collection of samples from these alleged chemical attacks as a “covert operation involving MI6, the Secret Intelligence Service” and as an operation in which “MI6 played the leading role”. If these reports are correct, then it is reasonable to infer that unless there were two independent UK-led covert operations at the same time to collect environmental samples from the same incidents for analysis at Porton Down, HdBG’s covert activity and the MI6 operation were one and the same. However admirable HdBG’s activities (no doubt undertaken at considerable personal risk) may have been, neutral observers might consider it inappropriate for the FFM to have relied on evidence gathered by a network set up by an agent of the intelligence service of a state committed to one side in the Syrian conflict. For clarity, we emphasize that the term “agent” is used here to denote someone who undertakes covert activities on behalf of an intelligence service but is not a member of that service.

7.1.1 Alleged attack in Talmenes on 21 April 2014

By comparing information from the three reports — the interim report of the FFM, the Third Report of the FFM, and the Third Report of the OPCW-UN Joint Investigative Mechanism (Gamba, Neritani and Schanze) — it is possible to reconstruct the role of the CBRN Task Force in providing evidence from this incident.

Annex 2 paragraph 3.5 of the Third Report of the FFM states that “The first interviewee provided his testimony and data to the Mission on 22 August 2014”. The first of three groups of interviewees from Talmenes, Al Tamanah and Kafr Zita reached the OPCW interview site on 25 August, so this first interviewee was evidently not a member of one of these groups. Table A in the Third Report of the FFM shows that the materials handed over by this interviewee on 22 August 2014 included sampling forms showing collection of materials including soil (from unspecified sites) on 12, 18, 21, 22 and 23 April 2014 and also “various videos [42 in number] taken by interviewee from the incident of 21 April 2014”. The Joint Investigative Mechanism reported that soil samples had been taken from this incident on 23 April 2014 and that the results had been published in a newspaper on 29 April 2014. From the quote given in the Mechanism’s report, this newspaper article can be identified as Ruth Sherlock’s story in the Daily Telegraph which described HdBG’s analysis of soil samples collected by the CBRN Task Force. From this we can infer that the person interviewed by the FFM on 22 August 2014, who provided the 42 videos from the incident in Talmenes together with documentation that soil and other samples had been collected, was representing the CBRN Task Force.

Although the environmental samples provided by the CBRN Task Force were not used by the FFM or the Joint Investigative Mechanism, the videos of the alleged impact sites in Talmenes were a key source of evidence for the reports. More details were given in the Joint Investigative Mechanism’s report. Two impact locations 75 metres apart near the main mosque in Talmenes were reported by witnesses to have been struck with chemical barrel bombs at around 10:30 to 10:45 h.

 • The videos of Location 1 (numbered v02 to v05) showed a crater in a courtyard with dead animals and remnants of a barrel bomb. Analysis of these videos showed what the Joint Investigative Mechanism’s report referred to as “inconsistencies”, leading the Mechanism to disregard Location 1 for further investigation:
  • A forensic examination of videos v02 and v03 concluded that the crater had probably been made by a small explosive charge (5-10 kg TNT-equivalent) buried in the ground. “A barrel bomb without a large explosive charge would not penetrate the hard soil to the extent seen.” Use of a barrel bomb with explosives could be excluded as there was no shrapnel damage to surrounding walls.
  • The Mechanism noted that “the bodies of the dead animals seen in v04 look clean and intact, making it highly unlikely that they were in the backyard or at close vicinity when the device causing the crater detonated.”
  • Metadata of video v04 included timestamps showing the creation date as 20 April 2014, one day before the alleged attack.
 • Videos v02 and v03 showed Location 2 also, with structural damage to a house and remnants of a barrel bomb. Gamba, Meritani and Schanze decided that “there is sufficient information for the Leadership Panel to conclude that the incident at impact location #2 was caused by a SAAF helicopter dropping a device causing damage to the structure of a concrete block building house and was followed by the release of a toxic substance which affected the population.”

As the Mechanism had identified evidence of staging at Location 1, we might have expected Gamba, Meritani and Schanze to be more suspicious of the story of a chemical barrel bomb strike at Location 2, especially since there was overlap of witnesses and videos from both alleged impact sites. As the “inconsistencies” identified by the Mechanism included the timestamp of video v04, this implicates whoever recorded these videos in the staging. As shown above, the source of these videos appears to have been the CBRN Task Force.

7.2 March to May 2015: permanganate barrel bombs

A new series of incidents allegedly involving chlorine began on 16 March 2015, ten days after the UN Security Council had adopted Resolution 2209 condemning “in the strongest terms any use of a toxic chemical, such as chlorine, as a weapon in the Syrian Arab Republic” and resolving “in the event of future non-compliance with resolution 2118 to impose measures under Chapter VII of the United Nations Charter”.

Images from the sites of these alleged attacks showed refrigerant canisters and half-litre plastic bottles containing a purple substance that stained the surroundings pink. This substance was identified as potassium permanganate by the FFM, which suggested that it might have been used to produce chlorine by reaction with a “chlorine-containing compound”. The Report of the OPCW Fact-Finding Mission in Syria regarding alleged incidents in the Idlib Governorate of the Syrian Arab Republic between 16 March and 20 May 2015 by Leonard Phillips dated 29 October 2015 covered six alleged attacks, concluding that

several incidents that occurred in the Idlib Governorate of the Syrian Arab Republic between 16 March 2015 and 20 May 2015 likely involved the use of one or more toxic chemicals — probably containing the element chlorine — as a weapon.

In relation to the alleged attack on 16 March 2015 in Sarmin, the Leadership Panel of the Joint Investigative Mechanism (Gamba, Neritani and Schanze) concluded that

There is sufficient information for the Leadership Panel to conclude that the incident at impact location #2 was caused by an SAAF helicopter dropping a device which hit the house and was followed by the release of a toxic substance, which match the characteristics of chlorine, that was fatal to all six occupants.

The Sarmin incident is examined in more detail in the Appendix.

The FFM used open-source material from the internet as “supporting information”, but the methods for selection and analysis of this material were not described. Witnesses were identified and transported to “Country X” (presumably Turkey) by an NGO named the “Chemical Violations Documentation Center of Syria” (CVDCS). The FFM also received environmental samples and fragments of alleged munitions “collected by witnesses and/or representatives of the fCVDCS”. Some of those interviewed by the FFM team were White Helmets. The CVDCS met OPCW in The Hague and in Brussels. The FFM explains why CVDCS was chosen as the provider of witnesses:-

While there were several different NGOs with access to potential interviewees, only one, the Chemical Violations Documentation Center of Syria, appeared to have access to the means of arranging their transport from the Idlib Governorate and their accommodation in Country X.

The CVDCS is described on its website as “an office within Same Justice” which was founded as a not-for-profit association in Brussels on 7 April 2015. No accounts for this organization are available on the Belgian business register. The domain names cvdcs.comand samejustice.com were registered (on 11 March 2015 and 8 August 2015 respectively) by Hasan Addaher (sometimes transliterated as Hassan Aldaher), one of the founders of Same Justice who is also the co-ordinator of a pro-opposition organization. As the FFM reports from 2015 onwards relied critically on Same Justice / CVDCS to provide interviewees and samples, we might have expected them to scrutinise this organization: how did it spring into existence in 2015, with an office in Brussels and a network on the ground in opposition-held Idlib able to collect samples, identify witnesses, and arrange for their transport and accommodation in Turkey?

7.3 March 2017 to February 2018: chlorine cylinders

Two later Fact-Finding Mission reports investigated alleged chlorine attacks in 2017 and 2018 in which the alleged munitions were ordinary gas cylinders, sometimes in a metal sleeve with fins. Environmental samples provided from both incidents showed chlorinated organic compounds and sarin degradation products. Possible explanations for these findings are discussed in the Appendix.

For these investigations witnesses were identified through NGOs including CVDCS and the White Helmets. Samples were provided by the White Helmets, for whom the FFM uses the name “Syria Civil Defense” though Syria has a civil defence directorate responsible for firefighting and rescue. The reliance on the White Helmets for provision of evidence raises additional concerns. In many of the alleged chemical attacks from 2015 onwards, images showed that people dressed as White Helmets were present at the alleged attack sites or were filming the victims. To decide between the alternative hypotheses of a chemical attack or a staged incident, the FFM was relying on evidence provided by those who would be implicated if the hypothesis of a staged incident was true.

The FFM determined that chlorine, released from cylinders through mechanical impact, was likely used as a chemical weapon on 4 February 2018 in the Al Talil neighbourhood of Saraqib

 • Report of the OPCW Fact-Finding Mission in Syria regarding alleged incidents in Ltamenah on 24 and 25 March 2017 dated 13 June 2018. The FFM attributed the sarin degradation products to secondary contamination from a previously unreported sarin attack the day before in which two munitions had allegedly fallen on agricultural land outside the town. The FFM concluded that “sarin was very likely used as a chemical weapon in the south of Ltamenah on 24 March 2017” and that “chlorine was very likely used as a chemical weapon at Ltamenah Hospital and the surrounding area on 25 March 2017”.

Witnesses of the alleged incident on 25 March 2017 reported that a gas cylinder dropped from the air had pierced the roof of the Ltamenah cave hospital, causing the death of a doctor. One of the witnesses interviewed by the FFM was described as a physician working at a nearby hospital that had treated victims of this attack. This individual is not identified, but the list of links included in the FFM’s report includes direct and indirect links to a tweet uploaded on 25 March by the struck-off former doctor Shajul Islam from a hospital that is purportedly treating patients from this attack, stating that “we think it’s sarin” and “our doctor Ali Darwish has been killed from treating the patients from this gas attack”. There is no indication that the FFM undertook any background checks on witnesses.

8 Appendix

8.1 The alleged attack in Sarmin on 16 March 2015

The alleged attack in Sarmin is the most widely-publicized of the alleged chlorine attacks. Excerpts from a video recorded in the emergency room of the Sarmin hospital were shown to a closed meeting of the UN Security Council on 17 April 2015, addressed by the doctor in charge of the hospital.

8.1.1 Alleged munition: a permanganate barrel bomb

From the alleged site of this and other attacks, plastic drink bottles containing potassium permanganate and ruptured gas canisters labelled R22 (a non-toxic hydrochlorofluorocarbon refrigerant) were allegedly recovered. Potassium permanganate reacts with hydrogen chloride to produce chlorine. The FFM report obliquely suggested that this reaction (commonly used as a convenient way to prepare small quantities of chlorine in a laboratory) could have been used in a munition.

The samples and their analysis indicate the presence of potassium permanganate and a chlorine/chloride-containing chemical  The vapour pressure of R22 is similar enough to that of certain other industrial chemicals, inter alia chlorine, anhydrous hydrogen chloride, and anhydrous ammonia, such that the refilling of R22 containers with other chemicals for use in an improvised bomb would be feasible  Given the oxidising nature of potassium permanganate, it is conceivable that it might be used to oxidise a chlorine containing compound, resulting in the production of Cl2.

The FFM's reconstruction of the alleged permanganate barrel bomb: Figure 23, Annex 2 page 83 in the report

The FFM’s reconstruction of the alleged permanganate barrel bomb: Figure 23, Annex 2 page 83 in the report

Though the leader of FFM Team Alpha is a chemical engineer, the FFM did not comment on the feasibility of such a device being used as a weapon. The plausibility of this device is open to question:-

 • If for some reason it was intended to use chlorine as a weapon delivered by air, it would be simpler to drop cylinders of chlorine than to construct a device to produce chlorine by a chemical reaction at the point of impact.
 • There is no mechanism for the potassium permanganate and hydrogen chloride to mix before the device is detonated. Binary chemical munitions are designed to mix the precursors in flight or before launch.
 • Although the FFM had suggested that refilling of R22 canisters with other chemicals for use in an improvised bomb would be feasible, the Joint Investigative Mechanism’s report noted that these canisters are disposable and that “their repurposing or refilling would require technical modification of the valve”. No such valve modifications were reported by the FFM, which had been provided with canisters allegedly used in these munitions.

8.1.2 Alleged delivery

The device, reported to have an “approximate diameter of 1 metre to 1.5 metres”, was alleged to have been dropped from a helicopter at about 11 pm and to have fallen down a ventilation shaft 1.5 metres wide from the roof of an apartment building to the basement apartment where the victims lived. A satellite image shows the ventilation shaft occupying less than 2% of the roof area of the building. Gamba, Neritani and Schanze accepted this story, adding “improbable as it may sound”. The head of the Russian delegation to the UN General Assembly was more sceptical:

Allegedly, in 2015, in the area of Sarmin town the Syrian government air force helicopter flying at a high altitude at night dropped a barrel with chlorine, which fell exactly into the ventilation shaft of an apartment building, almost of the same diameter. The [JIM] report recognizes that it “sounds improbable” and nevertheless the responsibility has been put on the government of Syria in spite of any common sense and the laws of ballistics.

Although western and Russian officials have stated that the Syrian air force does not have the capability to conduct air strikes at night, and the Syrian government had informed the Joint Investigative Mechanism that there had been no Syrian air force flights over Sarmin on 16 March 2015, Gamba, Neritani and Schanze stated that

the Mechanism obtained information from other sources, which corroborate witness statements of SAAF helicopter flights on the date and time of the incident.

Although the Joint Investigative Mechanism’s report devotes more than 2500 words to “Methodological considerations” and “Methods of work”, no information about these “other sources” is given.

8.1.3 Hospital images

Two videos were recorded in a hospital emergency room over a time span of about five minutes: one bearing the logo of the the White Helmets and the other a logo that includes the flag of the Nusra Front (the Syrian affiliate of al-Qaeda). These showed one adult and two children apparently already dead, and one boy about one year old who stopped breathing when he was laid on a trolley. No respiratory support was provided to this child. Others have commented on the inappropriate medical treatment of this child.

The children seen in the videos have no signs of chlorine exposure: no red eyes and no signs of having coughed mucus or blood. The one-year old boy seen in the emergency room and in a previous video can be assessed on the limited evidence of these videos to have a reduced level of consciousness (does not open eyes, does not vocalize, and motor response to handling is minimal). This is consistent with an overdose of a drug such as an opiate causing respiratory depression, rather than chlorine exposure, as the cause of death. The doctor who addressed the UN Security Council described having personally attempted to save these children, but is not seen in these videos.

8.2 Suggestions that chlorine and sarin might be used as a mixture

As noted above, several government and non-government sources had suggested that chlorine and sarin might have been used in combination in Douma.

An unexplained finding in the Report of the OPCW Fact-Finding Mission regarding an alleged incident in Saraqib on 4 February 2018 was that the environmental samples contained not only chlorinated organic molecules, as would be expected if chlorine had been released, but also unchlorinated diisopropyl methylphosphonate (an impurity in sarin) and isopropyl methylphosphonate (the main breakdown product of sarin). The FFM’s only comment on these findings was this paragraph:-

The FFM also noted the presence of chemicals that can neither be explained as occurring naturally in the environment nor as being related to chlorine. Furthermore, some of the medical signs and symptoms reported were different to those that would be expected from exposure to pure chlorine. There was insufficient information and evidence to enable the FFM to draw any further conclusions on these chemicals at this stage.

Chlorinated organic molecules and sarin degradation products had been found also in samples from the alleged chemical attack on the Ltamenah cave hospital on 25 March 2017. The FFM attributed this to cross-contamination of the hospital by casualties from an alleged attack the day before in which two sarin-containing munitions were allegedly dropped on agricultural land outside the town. Environmental samples from the alleged incident on 24 March 2017 were not received by the FFM team until eleven months later, after the White Helmets had been prompted to provide them:

Based on information supplied during interviews, the FFM identified munition parts that were of potential interest in relation to the alleged incident of 24 March 2017 and arranged for their collection by an NGO. As a result, further environmental samples and remnants of alleged munition parts were received by the FFM team on 19 February 2018.

Surprisingly, despite the delay in obtaining these samples, they were found to contain intact sarin as well as sarin degradation products. The FFM does not comment on this. As no reports or images of the incident on 24 March appeared at the time, sceptics might doubt that it happened. A possible motive for fabricating the story of a sarin attack on 24 March 2017 could have been to provide an explanation for the anomalous finding of sarin degradation products in the samples provided in April 2017 from the alleged chlorine attack on 25 March.

In interviews on the BBC and RT. the journalist Seymour Hersh indicated that he had seen a US intelligence report that expressed scepticism about the alleged use of chlorine as a weapon in Syria and noted that a mixture of chlorine and sarin would not work because the sarin would be chlorinated

All I can tell you is that the American intelligence community report – I wish I could flash it here – but the American intelligence community has been very clear that there’s no evidence that the Russians, that the Syrians, the regime used a chlorine weapon because there is no such thing … They [the US Army Chemical Corps] tested, in the Fifties, they tested chlorine with nerve agent to see how – whether the chlorine would soup it up. In fact what the chlorine did is it grabbed all the hydrogen molecules and diminished it. There’s just no way you can use sarin and chlorine, as was written about all the time.

This report by Martin Chulov indicates that his source was aware that sarin cannot be mixed with chlorine.

“We’re looking at the possibility that there were separate canisters inside the cylinder,” said one regional official. “[The contents] cannot be mixed, because that would be volatile and unstable, but they can be combined. That’s a working theory – that they were in the same cylinder but kept separately. The point of detonation dispersed them together.”

No such cylinders with separate canisters have been reported from any of the alleged chemical attacks. We can find no published studies of the effect of dry chlorine on organophosphate nerve agents. If the conditions for chlorination (which include exposure to light or presence of impurities that could act as catalysts) were sufficiently favourable for other organic molecules to undergo chlorination, we might expect that sarin or its breakdown products would undergo chlorination. If the sources quoted above are correct, the finding of chlorinated organic molecules and unchlorinated sarin breakdown products in the same samples suggests that the sarin breakdown products may have been added later. This casts further doubt on the integrity of the process by which these samples were provided to the Fact-Finding Mission.

19int-syria-1-superjumbo

 

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20

Hariri, Libanon speelt het spel van het westen nog mee!

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor hariri sponsored by saudi arabia

Afgelopen mei, was ik in Beiroet, Libanon, daar waren voor het eerst sinds 2009 nieuwe parlements verkiezingen, de uitkomst was dat Hezbollah gewonnen had, maar het systeem in Libanon laat niet toe dat er een sjiitische president komt.

Hezbollah – vrijheid voor de “gewone”Libanezen – de laatste strijd

Foto: Claudius Lucassen, een mausoleum voor gevallen Hezbollah strijders in Beirout, waar wij als enigste westerlingen naar binnen mochten!
HEZBOLLAH

Hezbollah heeft Israel een grote nederlaag toegebracht, in 2006, waarvan de resten nog te zien zijn in zuid-Libanon, Mleeta!

Op 6 februari 2006 sloot de Vrije Patriottische Beweging, een Libanese politieke partij met vooral christelijke aanhangers, een overeenkomst met Hezbollah.

Op 12 juli 2006 bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen diverse strategische doelen in het zuiden van Libanon, waaronder een belangrijke brug tussen de steden Tyrus en Nabatiyeh en begon met tankaanvallen in Zuid-Libanon. Die avond vergaderde het voltallige Israëlische kabinet (en dus niet alleen het veiligheidskabinet) en werd besloten tot verdere acties.

Na de alles verwoestende burgeroorlog en de overwinning van Hezbollah in 2006 over Israël, is Libanon uitgegroeid tot een gepolariseerd land. Aan de éne kant gigantische maar ook werkelijk gigantische rijkdom en aan de andere kant schrijnende armoede.

Het centrum van de stad is ingenomen door Amerika, Saoedie Arabië, Qatar en andere rijke golfstaten. Amerika heeft zichzelf een groot grondstuk in het centrum toegeëigend (illegaal volgens het Internationaal Recht, maar dat is alles tegenwoordig) waar zij een ambassade, universiteit, scholen en woningen voor ambassadepersoneel, docenten etc.. hebben, het loopt zelfs door naar in de zee!

Chaos Beirout arm en rijk

Volgens vele Libanezen en zo ook onze taxi chauffeur, bestaat Libanon niet meer voor de Libanezen, er zijn volgens de pas gehouden telling ongeveer 3 miljoen Syriërs, daarnaast honderdduizenden Ethiopiërs, honderdduizenden uit Bangladesh, Pakistanen, Indiërs en dan nog de rijke Europeanen, Amerikanen en golfstaten. De Libanezen zijn de minderheid geworden, daar komt Hezbollah dus in het spel. Die hebben Libanon bevrijd van de Zionisten in 2006, de Libanezen hoop gegeven en worden door het westen natuurlijk gezien als terroristen, hoezo terroristen? Terroristen omdat zij de emigratie politiek tegen willen gaan? Terroristen omdat zij de “gewone” Libanees een goed bestaan willen geven en vechten tegen de rijken en zionisten van de wereld? Dat past niet in het straatje van de “rijken” en kapitalisten dus bestempel je hen als terroristen, omdat zij ook de huurlingen van de VS en KSA uitschakelen in Syrië!

Dus verder met de verkiezingen, Hezbollah had gewonnen, maar het regeringssysteem in Libanon is erg ingewikkeld!

De politiek in Libanon is, vergeleken met andere landen, bijzonder complex vanwege de representatie van de verschillende etnisch-religieuze groepen in de regering. De staatsvorm in Libanon is een republiek.

In het zogenaamde Nationale Pact van 1943 is vastgelegd dat de belangrijkste functies in de politieke macht verdeeld zijn over de belangrijkste etnisch-religieuze groepen:

 • de president is een Maronitisch christen
 • de premier is een soennitische moslim
 • de parlementsvoorzitter is een sjiitische moslim
 • de opperbevelhebber van het leger is een Maronitisch christen

De macht is dus in geloofsgroepen  verdeeld!

Daarom is Said al-Hariri de nieuwe premier, hij is een soennitische moslim, zijn vader was Rafik Hariri, vermoord!

Syrië: Duitsland geeft de moslimbroederschap al decennia lang politiek asiel!

SAAD HARIRI
Zaken die verband houden met de normalisatie van de betrekkingen met het Syrische regering werden deze week gezien als de belangrijkste buitenlandse obstakels die de vorming van de Libanese regering belemmerden. Volgense de Libanese Soennitische krant Al-bawaba.

Afgelopen dinsdag zei  (aankomend) premier Saad Hariri dat sommige partijen geëist hebben om normalisatie van de banden met de regering van Bashar Assad, op te nemen in het (nieuwe) beleids als een voorwaarde voor de vorming van een nieuw kabinet.

“Dan zal de overheid niet gevormd worden,” waarschuwde Hariri. Niet zo gek deze uitspraak, als je bedenkt dat hij door zijn vader een lid is van de Al-Saoed familie, zijn moeder is een prinses van het Al-Saoed koningshuis (Saoedi Arabië).

Tijdens een ceremonie, gehouden door Hezbollah (de partij van God),op het Ashura plein in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, ter gelegenheid van de 12e verjaardag van het einde van de oorlog met Israël in Libanon in 2006, adviseerde secretaris-generaal Hassan Nasrallah, aan Hariri, om vooraf geen bepaalde posities in te nemen over de  Syrische regering, zodat hij zich later niet kan terugtrekken!.

De Amal partij van Nabil Berri, onderhoudt redelijke goede relaties met de Syrische regering en verzocht het volgende vandaag:

Libanon heeft Syrië gevraagd om het land van elektriciteit te voorzien om een einde te maken aan hun voortdurende verstoringen en onderbrekingen (inderdaad dat heb ik meegemaakt de laatste 2 keer dat ik er was) . De Libanese parlementsvoorzitter Nabil Berri vertelde dit aan een journalist van de Al-Intichar krant.

De politicus zei dat zijn land en Syrië momenteel onderhandelen over de levering van elektriciteit aan de inwoners van Libanon. Ja dat is top toch? Syrië gaat weer als vanouds aan Libanon leveren!

Berri zei dat dit één van de redenen is dat het belangrijk is om diplomatieke banden te onderhouden met de Syrische regering, ondanks protesten van andere partijen zoals de partij van Saad Hariri!

Hariri en zijn politieke partij, de Toekomst Beweging ( Tayyar Al-Mustaqbal), zijn fel gekant tegen diplomatieke betrekkingen met Syrië, omdat zij de Syrische president Bashar Al-Assad beschouwen als een obstakel voor de vrede in de regio.  Maar een groot deel van de Libanese bevolking is erg blij met deze ontwikkelingen, de oorlog voorbij in Syrië, zodat honderduizenden vluchtelingen weer terug kunnen, wat al aan de gang is en zij krijgen weer genoeg electriciteit.

Het spel voor de elite is voorbij in Libanon, mischien gaat hij weer en poging doen om de boel te escaleren, een ontvoering, zogenaamde bedreigingen op zijn leven van Hezbollah of Assad, allemaal gelogen, het spel is voorlopig uit en de bevolking is het allerbelangrijkste!

Bron: Al-Bawada, Al-Intichar, Freesuriyah, Youtube

 

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20

Nieuwsbrief Pater Daniël, Qara, Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor pater daniel syrie

XIII.33
Vrijdag 17 augustus 2018

Flitsen

Zondagmorgen amuseren de fraters en de jongens zich weer in het grote waterbekken. Vooral voor de kinderen kan dit zwemfeest niet lang genoeg duren. Daarna wordt in de schaduw nogmaals een creatief picknick klaargemaakt, waarbij ook de in het vuur gebakken ajuinen niet ontbreken. En daarna is het al bijna tijd voor de plechtige zondagseucharistie. ‘s Avonds rijden we naar Qâra om kleine inkopen te doen. De grote houten banken die grondig afgeschuurd werden, moeten een laagje bescherming krijgen, de ijzeren vuilbakken die erg verroest waren, zijn ook afgeschuurd en zullen nu geverfd worden.
Er is weer een container binnen gekomen maar er waren al werkers bij om die te lossen. De grote zaal onder in de nieuwbouw staat nu vol met emmers, plastikzakken en dozen vol voedsel en kleding, deze keer vooral afkomstig van de Preemptive Love coalition. En dan komen er regelmatig vrachtwagens die het deel komen ophalen dat voor hen bestemd is.

Het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming werd plechtig gevierd in de gemeenschap en ‘s avonds nogmaals met de parochianen van Qâra in hun St Michielskerk. En vrijdag deed onze kleine Elias in deze parochiekerk zijn eerste Heilige Communie, waarbij de gemeenschap nogmaals aanwezig was. Er waren samen 10 jongens en 3 meisjes. Het was een zeer feestelijke viering. De bisschop ging voor, samen met archimandriet Naiem van het patriarchaat van Damascus en pastoor van de kathedraal. Verder assisteerden abouna Georges en ik. De kinderen hadden zeer goed gerepeteerd en droegen herhaaldelijk een tekst voor. De ouders waren uiteraard ook op zijn paasbest. Dit is blijkbaar de eerste liturgische feestviering van deze aard “na” de oorlog.

Van dodentunnels naar kunstgalerijen

In de voormalige tunnels van de terroristen in Oost-Ghouta zijn 18 kunstenaars ijverig aan het werk om in de muren hun beeldhouwwerken te beitelen. Het begon met de beeldhouwer en soldaat Mumammed Moalla die in de tunnels van Jobar eer wilde brengen aan de gesneuvelde soldaten en hun familie. De bekende beeldhouwer Anas Qatramiz en anderen hebben zich hierbij nu aangesloten om in Oost-Ghouta kunstgalerijen te creëren. Deze plaatsen, door terroristen gebouwd voor dood en terreur zullen nu omgevormd worden tot bakens van leven, schoonheid en hoop.

Weerstand van buiten en van binnen

Een goed gevolg van de oorlog tegen Syrië is dat de weerstand tegen de steeds verder gaande zionistische agressie sterker is geworden. Het zionistische regime is in zijn onrecht tegen het Palestijnse volk (en andere volken) altijd verder gegaan. Als de VN resolutie besliste dat de verjaagde Palestijnen het recht hadden terug te keren en vergoed moesten worden voor hun eigendommen die onrechtmatig waren afgenomen, vernietigden de zionisten de betrokken dorpen of vormden ze om tot een zichtbaar joodse plaats zodat geen enkele oorspronkelijke bewoner nog zin had om terug te keren. Inmiddels is evenwel Hezbollah sterker geworden in de verdediging, zowel van Libanon als van Gaza en de Golan. De met al Qaida verbonden terroristen, door Israël gesteund nabij de Golan moesten al plaats maken voor het wettige Syrische leger. De grote verdedigingskracht van Hezbollah heeft zelfs de Israëlische oud-minister en generaal Effi Eitam toegegeven. Moge dit nog toenemen zodat het zionistisch regime uiteindelijk de vrijheid, waardigheid en soevereiniteit van andere volken respecteert. Dit is evenwel nog niet het geval.

Toch krijgt het zionistisch regime ook van binnen uit meer weerstand. Wanneer de “joodse staat” niet de thuisbasis wil zijn van al zijn burgers, kan het ook niet de nationale thuis zijn van zijn joodse burgers, ondanks zijn wetgeving. Dan is het een racistische staat zoals de apartheid in Zuid Afrika of het nazisme in Duitsland, die eens zal instorten. Steeds meer joden verlaten Israël en steeds meer joden uit heel de wereld keren zich tegen deze zionistische ideologie en schamen zich voor deze brutale staat die gebouwd is op uitbuiting en onderdrukking. Het huidige zionistische regime is een vloek voor het jodendom, het joodse volk en het Bijbelse Israël. Bidden we dat het ware Israël mag opstaan, zijn roeping en zijn Messias mag erkennen en in vrede en rechtvaardigheid leven. Dan zal heel het Midden-Oosten en ook wij in Syrië in vrede en harmonie leven, nog meer dan voor de oorlog.

Een moderne westerse beschaving in verval

Volgens de beroemde Engelse historicus Arnold Toynbee (+ 1975), worden beschavingen niet “gedood” van buitenaf, maar sterven ze door “zelfmoord”, vooral door een gebrek aan religie, terwijl een elite de massa begint uit te buiten. Hij heeft in zijn monumentale studie van de geschiedenis, in 12 delen, de opkomst en de ondergang van 21 beschavingen onderzocht. Voor de moderne westerse beschaving is het niet anders. Volgens hem heeft het westen een drukke economische en politieke wereld opgebouwd met een sociale en religieuze leegte. Hij ziet in de godsdienst de Achillespees van de westerse beschaving, die een buitengewoon gesofistikeerde machine werd, waaruit de godsdienst tenslotte verwijderd is.

In de loop van de eeuwen hebben originele denkers en vorsers elk op hun wijze het geloof en de godsdienst uitgeschakeld. Zij oefenden een enorme invloed uit op het denken en leven van de westerse maatschappij. Vermelden we vooraf dat aan hen later dikwijls opvattingen werden toegeschreven die niet van hen zijn, maar waartoe zij wel aanleiding hebben gegeven.

Beginnen we met Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (+ 1527), de Florentijnse politicus en filosoof die beschrijft hoe men de macht kan verwerven en behouden. Voor Machiavelli telt het resultaat. Hoe ‘de prins” de macht verwerft, heeft geen belang. Het doel heiligt de middelen en zo wordt de moraal uitgeschakeld. Dit zal de politiek in de nakomende eeuwen diepgaand beïnvloeden. De Britste economist en dominee Th. Robert Malthus (+ 1834) meende ten onrechte dat de wereldbevolking sneller zou toenemen dan het beschikbare voedsel en lanceerde een paniek omtrent de overbevolking, waardoor een drastische geboortebeperking zou nodig zijn. Hij zelf raadde aan veel later te trouwen maar in de publieke opinie werden vlug alle – ook moreel onaanvaardbare middelen – gehuldigd. Met Charles Darwin (+ 1882) deed de mythe van de “evolutieleer” haar intrede, met de natuurlijke selectie (de sterksten overleven) en de opvatting dat de mens van een aap zou afstammen (Wanneer gezaghebbenden openlijk verkondigen dat zij er geen moeite mee hebben van een aap af te stammen, dan hebben ook wij daar niets op tegen, zolang ze dit maar niet in hun gedrag laten blijken!). De Britse filosoof H. Spencer (+1903) gaat de opvattingen van Darwin toepassen op de maatschappij. Volgens hem moeten de sterksten heersen over de zwaksten en deze laatsten moeten uiteindelijk verdwijnen, wat wel een bijzonder onevangelische geest weerspiegelt.

De Duitse economist en politieke filosoof Karl Marx (+ 1883) ziet de evolutie van het maatschappelijke leven vanuit een klassenstrijd. Het gewone arbeidersvolk, de proletariers worden onderdrukt, terwijl zij eigenlijk de bewerkers van de welvaart zijn. Zij moeten in opstand komen tegen de kapitalisten, die het kapitaal en de machines hebben. Deze onderdrukkers moeten door een klassenstrijd van hun macht verdreven worden. En zo ontstaat een gewelddadig systeem waarbij de onderdrukten van gisteren de onderdrukkers van morgen worden. In vrede, rechtvaardigheid en waardigheid trachten samen te leven is toch iets anders.

Vervolgens komt Friedrich Nietzsche waarvan we de slogan “de dood van God” hebben overgehouden, hoewel God leeft en Nietzsche al sinds 1900 dood is. Deze scherpe Duitse filosofische geest schreef zelf echter “wij hebben God vermoord” en hij was er zich goed van bewust. Hij is misschien wel de felste tegenstander van het christelijk geloof en de christelijke moraal. Hij geloofde zelf in het ontstaan van een soort ‘Übermensch’ zonder God. Tenslotte is er Sigmund Freud (+ 1939), de Oostenrijkse geneesheer en grondlegger van de psychoanalyse, die zich vooral fixeerde op de seksuele afwijkingen van mensen. Hij meende overal seksuele frustraties te kunnen waarnemen. Zo bleef hij halverwege steken en heeft nooit het diepste verlangen van ieder mens ontdekt: het verlangen naar God en de oneindige honger naar totale liefde. De psychiater Viktor Frankl (+ 1997), stichter van de logotherapie, heeft menige illusie van de Freudiaanse orthodoxie ontmaskerd.

Dat al deze denkers en vorsers in een of ander opzicht mogelijk iets interessants hebben bijgebracht, willen we niet ontkennen. Dat hoeven we hier ook niet te ontleden, vermits het al veel te veel opgehemeld werd. In de openbare opinie gelden deze denkers immers als de grote helden van wetenschap, filosofie en maatschappelijk leven. In feite hebben zij echter in grote mate bijgedragen aan de invoering van “hoofdzonden”, die de westerse beschaving doen wankelen: materialisme, individualisme, het onbeperkt nastreven van materieel voordeel, het huldigen van een exclusief positivistische wetenschap, een machtshonger, kolonisatie, overheersing…En zo evolueerde de westerse beschaving naar een totale secularisatie, een uitschakelen van de godsdienst en de dood van het geloof. Terwijl een elite geniet van de enorme technische vooruitgang, blijft de massa gefrustreerd en onmachtig over in een ontwortelde, geestelijk en sociaal lege samenleving.

“Vanaf de eerste “positivisten” zoals Auguste Comte en Friedrich Nietzsche tot aan de huidige “atheïsten” zoals Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Daniel Bennet en Sam Harris, heeft inderdaad sinds meer dan twee eeuwen een hardnekkige traditie beweerd dat de modernisatie alle religies als een hersenschim overbodig zal maken tegenover een vrije democratische wereld, een lekenstaat die materieel verheven is en waarin de rede en de wetenschap de mensheid leiden naar een stralende en gelukkige toekomst” (Amir Nour, 6 augustus 2018: https://www.mondialisation.ca/la-civilisation-moderne-a-lepreuve/5627070. Ik laat me dankbaar inspireren door de studie van deze Algerijnse onderzoeker en deskundige in internationale relaties, om er eigen gedachten mee te vormen).

Dit wil niet zeggen dat er geen ommekeer mogelijk zou zijn. Een samenleving louter gebouwd op rede en wetenschap, uitblinkend door “laicité”, moderniteit, vooruitgang, positivistische wetenschap en techniek heeft al lang haar sacrale aureool verloren. Volgens Rodney Stark is de wereld nu religieuzer dan ooit voorheen (The Triumph of Faith: Why the World is More Religious than Ever, ISI Books, 2015). En de Franse filosoof Michel Onfray zegt dat er nooit een beschaving gebouwd is op materialisme en atheïsme (Decadence: Vie et mort du judéo-christinaisme, Flammarion, 2017). En hij kan het weten, zegt hij, want hij is zelf atheïst. Trouwens, de Franse Revolutie is hiervan het beste bewijs. Bedoeld om definitief godsdienst en geloof te vervangen door de rede en de wetenschap, verviel deze revolutie in een “aanbidding” van de “godin van de rede”. In Frankrijk bestaat er nu zelfs zo iets als een “republikeinse doop” (met ‘peter’ en ‘meter’)! En het paradijs van “vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid” werd een gruwel van geweld, verwoesting, gevangenis en de dood van 3 miljoen onschuldigen. Ziedaar de “Verlichting”. Geef ons dan maar die heerlijke, ‘duistere’ middeleeuwen.

De Franse cultuurfilosoof René Girard (+ 2015) heeft magistraal aangetoond dat alle archaïsche beschavingen op religieuze fundamenten gegrondvest zijn. Hij heeft er ook het mekanisme van beschreven dat uitmondt in het fenomeen van de zondebok. Uiteindelijk gaat het om het beheersen van het geweld dat iedere maatschappij bedreigt en dat men wil oplossen met een “zondebok” aan te wijzen en uit te schakelen. Tot verrassing van velen heeft Girard verder de unieke waarde beschreven van de persoon van Jezus Christus, zijn Kruisdood en het christelijk geloof. Girard heeft niets anders gedaan dan de grote teksten uit de wereldliteratuur ontleed. En zo heeft hij op louter wetenschappelijke wijze de passieverhalen uit het evangelie gelezen. Zijn besluit is duidelijk. De passieverhalen vertellen glashelder hoe Jezus door zijn sterven op het Kruis alle onschuldige slachtoffers tot zich getrokken heeft vanaf de grondvesting van de wereld tot het einde der tijden. Zijn dood en verrijzenis vormen het einde van alle voorgaande beschavingen, gebouwd op mythen, die altijd aan de kant van de onderdrukkers staan en het begin van een geheel nieuwe beschaving, niet meer gebouwd op geweld en veroordeling van anderen maar op barmhartigheid en liefde die zichzelf geeft voor anderen. Jezus’ kruisdood en verrijzenis zijn het hart van de nieuwe beschaving. In de mate dat een beschaving (ook de moderne westerse) dit erkent en er naar handelt, zal ze leven, waardigheid en geluk uitstralen. Zo niet, zal ook onze moderne westerse beschaving met al haar duizelingwekkende wetenschappelijke en technische mogelijkheden haar eigen ondergang bezegelen. Gelukkig, een bijna ondragelijke geestelijke leegte wekt op zich al een sterk verlangen naar transcendentie. Bedevaartsplaatsen trekken meer dan ooit aan.

En dit nog

Uitvoerige achtergrondinformatie over ons eerste oorlogsdagboek en de wijze waarop het door de pers (niet) werd onthaald. Ik kan Willy van Damme alleen maar danken, gelijk geven en God vragen dat Hij hem de eventuele overdrijvingen vergeeft: http://www.uitpers.be/artikel/2018/08/13/dagboek-land-oorlog/

Ons vorig bericht weer overvloedig en heerlijk geïllustreerd met 19 2 video’s: 1. Viktor Orban, – Link naar zelfmoord IDF – 2. en 3. Antizionistische joden tegen Israël en voor Palestina, (wie nog steeds zionistisch-christelijke sympathieën koestert, kan dit met veel vrucht beluisteren) 4. Drukke soek in Damascus 5. Concert citadel Damascus 6. Syrische vlag in Quneitra 7. Prachtige beelden van het meer van Galilea en omstreken, 8-9-10 over Sadad, 11-12-13-14 over Homs, 15-16-17 over Saydnaya, 18 Russen en het westen over de heropbouw van Syrië, 19 Russen beveiligen UNO missie:  http://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-85/ 

Ons wekelijks bericht voortaan op de site van Sonja van den ende, Freelance journalist (www.stopdebezetting.org): http://freesuriyah.eu/?p=2263

Uitgebreide en leerrijke studie over de geschiedenis van Syrië en het M-O. met 14 video’s: 1. Syrische visie op westerse kolonisatie, 2. Verdeling M.O. volgens Sykes-Picot verdrag en Britse en Franse belangen, 3. Zionisme en Brits mandaat, 4. Idealistisch 14-punten plan van W. Wilson dat meer oorlog dan vrede bracht, 5. Frans mandaat over Syrië tot 1943-6, 6. Golan 1968, 7. (kan ik niet openen), 8. Hafez al-Assad 1982, 9. Madeleine Albright , 10. Moord door CIA en zionisten, 11. A. Juppé, 12. (kan ik niet openen) De voormalige Franse ambassadeur Eric Chevalier (die ooit met een delegatie ons klooster bezocht en waarmee we een dag hebben doorgebracht), 13. Een bedrieglijke blogger, 14. Geweld door het Vrije Syrische Leger aangemoedigd: http://www.golfbrekers.be/analyse-het-westen-is-tot-alles-bereid-om-syrie-te-onderwerpen/  

Interessant interview met mevr. Leukefeld, een andere klok over Syrië:  www.youtube.com/watch?v=6KCJQubfYbs
Zes video’s (waarvan ik zelf de meesten niet kan openen) over het leven in Idlib: http://www.golfbrekers.be/zo-ziet-het-eruit-in-idlibistan-het-paradijs-der-gematigde-rebellen-2/

12 video’s over de wijze waarop Syrië herleeft: http://www.golfbrekers.be/ondanks-alles-syrie-herleeft/

Vier video’s over de terugkeer van de vluchtelingen naar Syrië: http://www.golfbrekers.be/ja-hoor-syriers-keren-wel-degelijk-terug-naar-huis/

Bevrijding van Idlib is begonnen. 5 video’s. 1-3 de strijd, 4 Lavrov, 5. Een hoge UNHCR commissaris is “bezorgd”: http://www.golfbrekers.be/het-idlib-offensief-is-begonnen/

Vergelijking tussen Julian Assange, die veel goed doet en daarvoor bedreigd wordt in plaats van beschermd en de Witte Helmen die veel kwaad doen en daarvoor beschermd in plaats van veroordeeld worden: http://www.novini.nl/die-linke-asiel-voor-julian-assange-niet-voor-witte-helmen/
De Nederlandse journalist Willem Middelkoop en zijn boek ‘Patronen van bedrog’: https://www.youtube.com/watch?v=yMiVg9rAEGs

Interview met IS leider Abdallah Rabah uit de Yarmouk vallei, augustus 2018: https://www.youtube.com/watch?v=JkIzi29SPKs
Interviews met Nederlandsprekende strijders: https://www.youtube.com/watch?v=WGgyWzcmwD0

P. Daniel

Please follow and like us:
error8
fb-share-icon0
fb-share-icon20