Het wodt steeds onoverzichtelijker, Saoedi-Arabië arresteerd de Syrische zogenaamde oppositieleiders

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Foto: Tim Anderson

Als onderdeel van de grootschalige politieke zuiveringen onder leiding van kroonprins Muhammad bin Salman, heeft Riyadh de arrestatie bevolen van Ahmed al-Jarba en Riad Hijab, twee voormalige Saoedische gesteunde zogenaamde oppositie van Syrië, beide wedijverend om de controle over Syrië over te nemen en een staat, gebaseerd op de principes van de “moslimbroeders oftewel het Wahabisme, te vestigen.

Hoewel Ahmed al-Jarba en Riad Hijab nooit echte steun hadden in Syrië, hebben de Saudi’s hen consequent gesteund in een poging de seculiere Arabische Republiek te destabiliseren.

Nu echter worden beide mannen in Saoedi-Arabië gezocht voor ‘witwassen en smokkelen van goederen’!!.

Dit is een verder teken dat de zuiveringen van Muhammad bin Salman erop gericht zijn de prioriteiten van het Saoedische regime radicaal te heroriënteren. Bovendien hebben de Saoedi’s nu bijna toegegeven dat haar pogingen om zich te bemoeien met de soevereine politieke aangelegenheden in Syrië zijn mislukt.

Als je naar het aftreden van Hariri kijkt kun je eruit opmaken dat het een duidelijke Saudische georganiseerde poging is, om onenigheid in Libanon aan te wakkeren door Hezbollah te provoceren, met als doel het verzet in Syrië te verzwakken en Libanon open te stellen voor een crisis, die in het verleden altijd heeft geleid tot agressieve Israëlische invasies .

Na de “grote zuivering” van zeer belangrijke figuren van het de Saoedische regime, waaronder de miljardair en de lieveling van de westerse mainstream media, Prins Al-Waleed bin Talal, is het redelijk om te zeggen dat Mohammed Bin Salman de eerste aanval tegen eventuele  uitdagers of politieke tegenstanders als een aanval op zijn macht en die van zijn opvolger ziet.

Deze ‘grote zuivering’ die volgt op de huisarrest van voormalig kroonprins Muhammad bin Nayef, is er een duidelijke aanwijzing dat de Saoedi’s het land misschien net zo willen veranderen net zoals Stalin de USSR  veranderde toen hij praktisch alle resterende elementen van het originele bolsjewistische leiderschap in de jaren dertig om zeep hielp.

De capitulatie van Saoedi Arabië

Het lijkt erop dat de actie van de Saoedi”s, Iran, Hezbollah en tot op zekere hoogte de woede van Syrië op de hals halen, terwijl het Israël en de extremistische soennitische bewegingen in de Arabische wereld, inclusief al-Qaeda, aanmoedigt.

Israël is er zich terdege van bewust dat Hezbollah vandaag de dag veel krachtiger is dan toen het Israël in 2006 uit Zuid-Libanon verdreef en al-Qaeda (en IS), hoewel het een laatste duwtje in de Golanhoogte met Israëlische hulp gaf, toch een terroristische groepering op zijn laatste benen in Syrië en Irak is.

Afbeeldingsresultaat voor saudi arabia surrender

Wat Iran betreft, terwijl de Saoedi’s voorspelbaar zijn in haar anti-Iraanse retoriek en dit blijven uitspuwen, verbieden Rusland en China noodzakelijkerwijs verdere Saoedische agressie tegen Iran (Saoedi Arabië was in Rusland en heeft zelfs wapens daar bestelt), met uitzondering van wat beperkt is tot misschien retorische uitspraken, die Iran zullen irriteren en Rusland hoofdpijn zullen bezorgen.  Maar dit is slechts een theorie, de praktijk zal het uitwijzen, hoever de Saoedi’s zullen gaan, de VS blijft haar meest belangrijke partner “in crime”.

Daarom begint er een radicaal andere verklaring voor de gebeurtenissen van gisteren in Saoedi-Arabië te verschijnen. Misschien is de Hariri ‘vlucht’ en de grote zuivering  bedoeld om Israël aan te moedigen om Iran, Syrië en Hezbollah te provoceren en sturen ze subtiele boodschappen naar Rusland en China.

Aan de ene kant niet de woede op hun hals halen met deze acties, maar in het geheim denkend aan de blijvende overheersing van de Soennieten in de regio, waarbij ze Israël, de VS en Europa nodig hebben, die preferen een Soennietische grootmacht in het Midden-Oosten.

Bron: Wikipedia, Mint press, Nu.nl, Tim Anderson (foto)

 

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *