Ex-President Ali Saleh van Yemen vermoord

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Het conflict in Yemen, lijkt zijn hoogtepunt te bereiken, afgelopen uren hebben de Houti rebellen ex-president Saleh’s huis bestrormd en hem vermoord tijdens deze actie.

Muzoo Hatami 

Source : Muzammil Hatami

 

Sommige rapporten zeggen  dat Saleh stierf toen een van zijn woningen werd aangevallen terwijl andere bronnen beweren dat Saleh stierf terwijl hij probeerde de gevechten te ontvluchten.

Saleh’s Congrespartij beweert dat hij nog steeds leeft, maar de volgende afbeeldingen stemmen overeen met het feit dat Saleh dood is.

 

Het conflict:

Na dagen van gevechten tussen voormalige bondgenoten, is er een mogelijk keerpunt in de verwoestende burgeroorlog in Jemen. Ex-president Ali Abdullah Saleh, wiens machtige troepen al jaren met de Houthi-rebellen hadden gevochten, stond open voor gesprekken met de regering in het weekend en wilde “een nieuwe pagina openen” in het conflict. Tegelijkertijd vochten zijn aanhangers sinds woensdag in de hoofdstad Sana’a tegen de Houthis.
“Ik roep alle broeders in de buurlanden en hun bondgenoten op om de agressie tegen Jemen te stoppen. Dan zullen we een nieuwe pagina openen en positief met elkaar omgaan, ” zei Saleh op de Jemenitische televisie afgelopen zaterdag.

Saleh riep de Saoedische alliantie van de regering op om een einde te maken aan de blokkade van de luchthavens en havens van het land en om de hulpgoederen naar het land terug te brengen. Dan kunnen wederom “buren” met elkaar praten.

De uitspraken werden geïnterpreteerd als een pauze tussen Saleh en de Houthis.
De 75-jarige Saleh, die meer dan drie decennia over Jemen regeerde tot zijn val in 2012 en vandaag zijn dood, was een belangrijke bondgenoot van de rebellen.

Grote delen van het leger zijn nog steeds loyaal aan het rijke voormalige staatshoofd. Zonder deze vechters zouden de opstandelingen Jemen in 2014 niet hebben kunnen overweldigen en overwonnen door de regeringstroepen van president Abed Rabbo Mansur Hadi. Ze controleren nog steeds grote delen van het noorden en Sana’a. Hadi moest vluchten naar Riyad in ballingschap.

Rebellenleider Abdel-Malek al-Houthi riep op tot een einde aan de gevechten in Sana’a en drong Saleh aan om “volwassener” te zijn dan zijn troepen. Zijn verklaringen waren een “verraad”. De coalitie van Huthis en Saleh was vanaf het begin gezien als een alliantie van “gemak”. Toen hij nog president was, leidde Saleh verschillende campagnes tegen de groep wiens gebied zich in het noorden van het land bevindt. De Saoedische militaire coalitie verwelkomde Saleh’s aanbod om te praten. Tevens was zijn doodvonnis getekend!

In Jemen vochten de Houthi-rebellen samen met Saleh  tegen de regering en de Saudi-geleide alliantie aan de andere kant. Sinds 2015 bombarderen Saudi-Arabië en zijn bondgenoten Houthi-posities vanuit de lucht. Riyad beschuldigt de sjiitische opstandelingen ervan gesteund te worden door hun aartsvijand Iran. Met hun aanvallen heeft het Bondgenootschap bijgedragen aan een van de ernstigste humanitaire crises van de dag in Jemen.

De gevechten tussen supporters van Saleh en de Houthis escaleerden afgelopen  weekend. Veel mensen zouden gewond en gedood zijn. Het Saoedische televisiestation Al-Arabië meldde meer dan 80 doden.
Bewoners meldden dat de gevechten in sommige districten op zaterdag waren voortgezet. Foto’s en video’s die op sociale netwerken worden gedeeld, tonen volgers van de ex-president die posters van de Houthis in straten van Sana’a van straatlantaarns afhaalde.

Ondertussen verwierpen de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) de claim van de Houthi-rebellen dat zij  een kruisraket hadden afgeschoten als vergelding voor een kernreactor in Abu Dhabi. De VAE vecht tegen de Houthi’s als onderdeel van de militaire coalitie. De medi in de Emiraten meldden dat er geen tekenen waren van een aanval.

Vandaag dus een nieuwe escalatie, de dood van President Saleh, door eens zijn bondgenoten de Houti’s.

Bron: Taz, Duran (foto’s). Twitter, Facebook.

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *