Een onverwachte mooie stad

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Lublin een plaats die weinig mensen iets zullen zeggen. Maar het is een erg leuke stad in het oosten van Polen dichtbij de Wit- Russisch grens. Je vind er onder andere een kasteel en een voormalig tweede wereldoorlog kamp Majdanek.

Majdanek spring het meest in het oog en ligt op 4 kilometer van het centrum.  Officieel heette het kamp Kriegsgefangenlager der waffen Ss Lublin en vanaf  1943 Konzentrationslager Lublin. Het kamp werd in 1941 gebouwd en in totaal werden er 42.000 Joden vermoord, waarvan 6000 Nederlandse Joden. Ze werden in eerste instantie met koolmonoxide en later met ziklon B vergast.

Gerelateerde afbeelding   Gerelateerde afbeelding

Gerelateerde afbeelding  Gerelateerde afbeelding

Het kasteel Lublin in het centrum van de stad dient tegenwoordig als museum van de stad met diverse schilderijen onder andere van Jan Matejko en een iconenverzameling. Vroeger diende het kasteel als gevangenis voor Poolse verzetsstrijders  die in de tweede wereldoorlog naar Majdanek moesten, maar ook voor de Tsaren. Het kasteel werd gebouwd in de 19e eeuw voor Koning Casimir 2.

Afbeeldingsresultaat voor lublin castleAfbeeldingsresultaat voor lublin castle

 

Het openlucht museum van Lublin geeft een model van een modaal stadje weer hoe het was in 1930. Met onder andere boerderijen, molens. Het laat zien hoe tradities, gebruiken, rituelen waren en wat de mensen voor werk deden. Ook kun je aan bijzondere evenementen deelnemen zoals een historische reconstructies, educatieve activiteiten, evenementen met betrekking tot boerderij en rituele kalender in een dorp en andere culturele evenementen.

Afbeeldingsresultaat voor lublin openluchtmuseumAfbeeldingsresultaat voor lublin openluchtmuseum

Gerelateerde afbeelding   Gerelateerde afbeelding

Verder heeft de stad ook een gezellig centrum met leuk gezellige straatjes. Je kan er ook goed eten met een Subway, Nordsee, Mc Donalds, Doner kebap en veel restaurants met zeer goed Italiaans eten. Die vind je overal in het centrum. Verder heeft Lublin ook een winkelcentrum genaamd : Lublin plaza.

Afbeeldingsresultaat voor lublin centreAfbeeldingsresultaat voor lublin centre

Gerelateerde afbeelding  Gerelateerde afbeelding

Lublin heeft voor de natuurliefhebbers ook een grote botanische tuin van liefst 21 hectare. Het ligt ongeveer 4 kilometer van het centrum. Er zijn zo’n 360 soorten planten met onder andere krokussen, narcissen. Er zijn liefst 1500 soorten bomen en struiken zoals: spar, azalea. De botanische tuin heeft verder ook 2 vijvers van ongeveer 1,5 hectare.

Afbeeldingsresultaat voor lublin botanic garden    Gerelateerde afbeelding

Gerelateerde afbeelding Gerelateerde afbeelding

Het vliegveld ligt op 14 kilometer afstand van het centrum een taxi bestellen of met de trein vanaf het vliegveld gaan zijn de beste vervoersmogelijkheden.

Bron: https://voetbalblogcom.wordpress.com/2017/12/15/een-onverwachte-mooie-stad/

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *