Hariri, Libanon speelt het spel van het westen nog mee!

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor hariri sponsored by saudi arabia

Afgelopen mei, was ik in Beiroet, Libanon, daar waren voor het eerst sinds 2009 nieuwe parlements verkiezingen, de uitkomst was dat Hezbollah gewonnen had, maar het systeem in Libanon laat niet toe dat er een sjiitische president komt.

Hezbollah – vrijheid voor de “gewone”Libanezen – de laatste strijd

Foto: Claudius Lucassen, een mausoleum voor gevallen Hezbollah strijders in Beirout, waar wij als enigste westerlingen naar binnen mochten!
HEZBOLLAH

Hezbollah heeft Israel een grote nederlaag toegebracht, in 2006, waarvan de resten nog te zien zijn in zuid-Libanon, Mleeta!

Op 6 februari 2006 sloot de Vrije Patriottische Beweging, een Libanese politieke partij met vooral christelijke aanhangers, een overeenkomst met Hezbollah.

Op 12 juli 2006 bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen diverse strategische doelen in het zuiden van Libanon, waaronder een belangrijke brug tussen de steden Tyrus en Nabatiyeh en begon met tankaanvallen in Zuid-Libanon. Die avond vergaderde het voltallige Israëlische kabinet (en dus niet alleen het veiligheidskabinet) en werd besloten tot verdere acties.

Na de alles verwoestende burgeroorlog en de overwinning van Hezbollah in 2006 over Israël, is Libanon uitgegroeid tot een gepolariseerd land. Aan de éne kant gigantische maar ook werkelijk gigantische rijkdom en aan de andere kant schrijnende armoede.

Het centrum van de stad is ingenomen door Amerika, Saoedie Arabië, Qatar en andere rijke golfstaten. Amerika heeft zichzelf een groot grondstuk in het centrum toegeëigend (illegaal volgens het Internationaal Recht, maar dat is alles tegenwoordig) waar zij een ambassade, universiteit, scholen en woningen voor ambassadepersoneel, docenten etc.. hebben, het loopt zelfs door naar in de zee!

Chaos Beirout arm en rijk

Volgens vele Libanezen en zo ook onze taxi chauffeur, bestaat Libanon niet meer voor de Libanezen, er zijn volgens de pas gehouden telling ongeveer 3 miljoen Syriërs, daarnaast honderdduizenden Ethiopiërs, honderdduizenden uit Bangladesh, Pakistanen, Indiërs en dan nog de rijke Europeanen, Amerikanen en golfstaten. De Libanezen zijn de minderheid geworden, daar komt Hezbollah dus in het spel. Die hebben Libanon bevrijd van de Zionisten in 2006, de Libanezen hoop gegeven en worden door het westen natuurlijk gezien als terroristen, hoezo terroristen? Terroristen omdat zij de emigratie politiek tegen willen gaan? Terroristen omdat zij de “gewone” Libanees een goed bestaan willen geven en vechten tegen de rijken en zionisten van de wereld? Dat past niet in het straatje van de “rijken” en kapitalisten dus bestempel je hen als terroristen, omdat zij ook de huurlingen van de VS en KSA uitschakelen in Syrië!

Dus verder met de verkiezingen, Hezbollah had gewonnen, maar het regeringssysteem in Libanon is erg ingewikkeld!

De politiek in Libanon is, vergeleken met andere landen, bijzonder complex vanwege de representatie van de verschillende etnisch-religieuze groepen in de regering. De staatsvorm in Libanon is een republiek.

In het zogenaamde Nationale Pact van 1943 is vastgelegd dat de belangrijkste functies in de politieke macht verdeeld zijn over de belangrijkste etnisch-religieuze groepen:

  • de president is een Maronitisch christen
  • de premier is een soennitische moslim
  • de parlementsvoorzitter is een sjiitische moslim
  • de opperbevelhebber van het leger is een Maronitisch christen

De macht is dus in geloofsgroepen  verdeeld!

Daarom is Said al-Hariri de nieuwe premier, hij is een soennitische moslim, zijn vader was Rafik Hariri, vermoord!

Syrië: Duitsland geeft de moslimbroederschap al decennia lang politiek asiel!

SAAD HARIRI
Zaken die verband houden met de normalisatie van de betrekkingen met het Syrische regering werden deze week gezien als de belangrijkste buitenlandse obstakels die de vorming van de Libanese regering belemmerden. Volgense de Libanese Soennitische krant Al-bawaba.

Afgelopen dinsdag zei  (aankomend) premier Saad Hariri dat sommige partijen geëist hebben om normalisatie van de banden met de regering van Bashar Assad, op te nemen in het (nieuwe) beleids als een voorwaarde voor de vorming van een nieuw kabinet.

“Dan zal de overheid niet gevormd worden,” waarschuwde Hariri. Niet zo gek deze uitspraak, als je bedenkt dat hij door zijn vader een lid is van de Al-Saoed familie, zijn moeder is een prinses van het Al-Saoed koningshuis (Saoedi Arabië).

Tijdens een ceremonie, gehouden door Hezbollah (de partij van God),op het Ashura plein in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, ter gelegenheid van de 12e verjaardag van het einde van de oorlog met Israël in Libanon in 2006, adviseerde secretaris-generaal Hassan Nasrallah, aan Hariri, om vooraf geen bepaalde posities in te nemen over de  Syrische regering, zodat hij zich later niet kan terugtrekken!.

De Amal partij van Nabil Berri, onderhoudt redelijke goede relaties met de Syrische regering en verzocht het volgende vandaag:

Libanon heeft Syrië gevraagd om het land van elektriciteit te voorzien om een einde te maken aan hun voortdurende verstoringen en onderbrekingen (inderdaad dat heb ik meegemaakt de laatste 2 keer dat ik er was) . De Libanese parlementsvoorzitter Nabil Berri vertelde dit aan een journalist van de Al-Intichar krant.

De politicus zei dat zijn land en Syrië momenteel onderhandelen over de levering van elektriciteit aan de inwoners van Libanon. Ja dat is top toch? Syrië gaat weer als vanouds aan Libanon leveren!

Berri zei dat dit één van de redenen is dat het belangrijk is om diplomatieke banden te onderhouden met de Syrische regering, ondanks protesten van andere partijen zoals de partij van Saad Hariri!

Hariri en zijn politieke partij, de Toekomst Beweging ( Tayyar Al-Mustaqbal), zijn fel gekant tegen diplomatieke betrekkingen met Syrië, omdat zij de Syrische president Bashar Al-Assad beschouwen als een obstakel voor de vrede in de regio.  Maar een groot deel van de Libanese bevolking is erg blij met deze ontwikkelingen, de oorlog voorbij in Syrië, zodat honderduizenden vluchtelingen weer terug kunnen, wat al aan de gang is en zij krijgen weer genoeg electriciteit.

Het spel voor de elite is voorbij in Libanon, mischien gaat hij weer en poging doen om de boel te escaleren, een ontvoering, zogenaamde bedreigingen op zijn leven van Hezbollah of Assad, allemaal gelogen, het spel is voorlopig uit en de bevolking is het allerbelangrijkste!

Bron: Al-Bawada, Al-Intichar, Freesuriyah, Youtube

 

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *