Nieuwsbrief Pater Daniël Maes, Qara, Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor pater daniel maes

 

XIII/36
Vrijdag 7 september 2018

Flitsen

Een nieuw schooljaar
Zondag morgen gingen de meisjes terug naar school en maandagmorgen ook de jongens. We begrijpen best waarom sommige moeders uitkijken naar het einde van de vakantie. Omdat aan de kinderen al lang een uitstapje beloofd was als afsluiting van de vakantie mochten ze zondagavond naar de “tuin van de hoop” in Qâra. Het is een domein van een rijke man, omgebouwd tot een soort recreatiecentrum met een podium, een speeltuin, een volleybalveld, basket, pingpong…, allemaal vrij. Het heeft iets van een Japanse tuin. De kinderen kregen een lekkere sandwich met frisdrank en meer moesten ze niet hebben.
Herstel van een plastieken dak.

Zondagnamiddag kwamen arbeiders om het laatste kapotte plastieken dak te herstellen. Hiervoor waren grote plastieke platen aangeschaft die aan beide kanten met bruin papier beplakt zijn. Het verwijderen van dit bruin spul is een delicate onderneming, waar we de voorbije week al aan gewerkt hadden. Ook de kinderen waren bereid te helpen, in het vooruitzicht van hun beloofde uitstap.

Afbeeldingsresultaat voor pater daniel maes

St. Michiel
Woensdagavond waren we met heel de gemeenschap aanwezig in de parochiekerk van Qâra om de patroonheilige, de aartsengel Michael te vieren met een plechtige vesperdienst gevolgd door de eucharistie. Ook de Grieks-orthodoxe priester van Deir Atieh, abouna Paisios, was aanwezig in “het heilige der heiligen”, al celebreerde hij niet mee, uit respect voor de onderlinge afspraken van de twee kerkgemeenschappen. Enkele grote jongens zorgen voor de groep misdienaars, jongens en meisjes. Deze laatsten zijn mooie gekleed en zorgen voor de processies die wel viermaal gehouden worden. Na de mis is er dan nog de zegening van het brood, dat gebroken en uitgedeeld wordt terwijl de gelovigen met olie worden gezalfd. In de feestzaal wordt tenslotte een versnapering aangeboden.

De volgende dag, donderdag in de voormiddag kwam abouna Georges van Qâra om voor onze gemeenschap de byzantijnse eucharistieviering voor te gaan. Gedurende heel dit liturgisch feest wordt gebeden dat de Heilige Michael ons mag beschermen tegen aanvallen van buiten af en van binnenuit om een gemeenschap van authentieke christenen te worden.

Opruimen
Achter de garages waar de twee kaarsenmachines staan , is er een “medicinale”, een grote met plastiek overdekte ruimte, broeiend warm en geschikt voor het bereiden van allerlei creatieve producten van gedroogd fruit, kruiden, confituur, zeep, sierkaarsen… Op de asfaltweg achter deze ruimte ligt al heel lang een ongelofelijke rommel van afval, dozen, glazen bokalen, lege flessen, ijzerwerk, houtwerk en tussenin groeit het onkruid met scherpe doornen weelderig en hoog. Deze week hebben we samen deze vuilnisbelt grondig opgeruimd. We hadden er een tractor voor nodig en het onkruid hebben we opgestookt, waarbij een heuse slang te voorschijn kwam, die zich ijlings langs de 2000 jaar oude stenen, blokken van 400 kg, fundamenten van de Romeinse toren, kon redden.
Idlib, de moeder van alle veldslagen?

In het westen klinken zware waarschuwingen tegen een nieuwe chemische aanval en een militaire operatie van Syrië in Idlib. Hiermee zou de bevolking groot gevaar lopen. De media storten krokodillentranen om het komende lijden van de bevolking. Frederica Mogherini heeft namens de EU al veel geld aangeboden voor de heropbouw van Syrië en vraagt zelfs niet het aftreden van Assad maar wel dat de “gematigde rebellen” de gebieden die ze nu controleren mogen behouden. Syrië wijst dit vergiftigd geschenk af. D. Trump waarschuwde voor een humanitaire tragedie en zijn staatssecretaris ging nog een stapje verder: iedere militaire actie van Syrië is onaanvaardbaar. Kortom de internationale gemeenschap wil Syrië, Rusland en Iran zwaar onder druk zetten om de terroristen te laten begaan en Idlib niet te bevrijden.

De bezorgdheid van het westen om de bevolking van Idlib is pure huichelarij. De werkelijkheid is dat de gezworen vijanden van Syrië alles willen doen om te verhinderen dat Syrië dit laatste grote bolwerk van terroristen zou zuiveren en de vrede en soevereiniteit in het land zou herstellen. Hiermee verliezen immers VS-Israël-NAVO en bondgenoten hun laatste hoop om dit land in handen te krijgen. Ze De VS, VK en Franrhebben de oorlog tegen Syrië verloren ondanks hun duizelingwekkende inspanningen. Wat ze nu proberen is een nog grotere oorlog uitlokken met Rusland. Daarom hebben speciale Britse krachten Al Nousra geholpen om een chemische aanslag voor te bereiden en zo een voorwendsel te hebben voor een militaire interventie. De Witte Helmen hebben al 44 kinderen gekidnapt en er werden al chloorvaten binnen gebracht om daarna de schuld aan Assad te geven.

Hopelijk is er in de openbare opinie niet genoeg belangstelling meer om deze truc nog te doen werken. In april hebben VS, VK en Frankrijk bombardementen op Syrië uitgevoerd als vergelding van een chemische aanval in Douma. Deze zogenaamde chemische aanval werd achteraf echter ontmaskerd als een opgezet spel van de Witte Helmen. Alexander Shulgin, Russisch vertegenwoordiger bij de OPCW (organisatie voor het verhinderen van chemische wapens) klaagt nu over het feit dat er nog steeds geen eindrapport is over deze schijnaanval waarbij geen enkel spoor van chemische stoffen gevonden werd. Dezelfde landen hebben zich al bereid verklaard om in Syrië die plaatsen te bombarderen waar het chemisch materiaal zogenaamd opgeslagen ligt. De Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia vraagt nu aan de OPCW dat ze asjeblieft die plaatsen komen controleren of er wel chemische wapens aanwezig zijn! Als er nog nooit een ernstig onafhankelijk onderzoek gedaan is, zal de internationale gemeenschap hun verzonnen en getrukeerde verhalen zeker niet openbaar willen maken.

De vroegere bevolking van 1,5 miljoen in Idlib heeft er de laatste jaren nog eens evenveel bijgekregen, hoofdzakelijk strijders uit terroristen bolwerken die door het leger inmiddels bevrijd werden. Sindsdien is Idlib voor de oorspronkelijke bewoners een hel, waar de terroristen vrij hun gruwelen kunnen plegen: moorden, martelen, gevangen nemen, burgers als menselijk schild gebruiken enzomeer. Geen woord hierover in de westerse pers. Dergelijke toestand is voor ieder land echter onaanvaardbaar. Het is de dringende plicht van Syrië om deze terroristen uit te roeien. En als de internationale gemeenschap een oproep wil doen, dat ze dan de terroristen oproept met deze terreur te stoppen, de bevolking vrij te laten en weg te gaan. Neen, het tegendeel gebeurt. Nu Syrië ook deze streek gaat zuiveren is er alarm!

De Kerk, heilig maar niet zonder zondaars.
Herhaaldelijk hebben we het onrecht aangeklaagd in de top van de hoogste internationale organisaties. Aan de recente onthullingen van schandalen aan de top van de Kerk, willen we ook niet voorbijgaan. Dit seksueel misbruik is mogelijk de grootste crisis ooit in de Amerikaanse Kerk, een teken van terugkeer naar het morele verval van de Grieks-romeinse oudheid en daarom tevens een aardbeving voor de gehele universele Kerk.

Het getuigenis van Mgr. Carlo Maria Viganò is werkelijk indrukwekkend. Van 2011 tot 2016 was hij apostolisch nuntius in Washington. In zijn memorandum van 11 blz. van 25 augustus 2018 schrijft hij dat hij op 23 juni 2013 een onderhoud had met paus Franciscus over kardinaal Theodore E. McCarrick, die van 2000 tot 2006 aartsbisschop was van Washington. Hij vertelde hem dat de congregatie van de bisschoppen over deze kardinaal een bijzonder zwaar dossier heeft met betrekking tot generaties seminaristen en priesters die door hem zouden misbruikt zijn en dat paus Benedictus XVI aan deze kardinaal gevraagd heeft zich terug te trekken in een leven van gebed en boete. De voormalige apostolische nuntius getuigt verder dat paus Franciscus hierop niet geantwoord heeft en bovendien kardinaal McCarrick (die ook veel geld gaf aan “The Papal Foundation”!) aanstelde tot zijn vertrouwelijke raadgever.

Zo kon deze kardinaal zijn immoreel gedrag verder zetten en zelfs de benoeming van bepaalde bisschoppen beïnvloeden, zoals zijn vriend kardinaal Donald Wuerl, die hem opvolgde in Washington. Uiteindelijk heeft deze kardinaal zijn ontslag aangeboden en zijn kardinale waardigheid neergelegd wat paus Franciscus op 28 juli aanvaardde. Toch bleef hij zijn onschuld volhouden. In een rapport van een grote jury in Pennsylvania van 14 augustus 2018 worden evenwel meer dan 300 priesters ervan beschuldigd meer dan 1000 kinderen en mogelijk vele anderen over een periode van zeven decennia misbruikt te hebben.

Franciscus schrijft op 20 augustus 2018 een “brief aan het volk van God” waarin hij spreekt van schande en verdriet en vooral het “klerikalisme” aanklaagt. In deze brief wordt merkwaardig genoeg met geen woord gerept over het bestaan van een homoseksuele subcultuur (die haar hoogtepunt had in de jaren ’70, nl. de glorietijd van de hormonale anticonceptiepil en de “contraceptieve roes”! Zie ons boek: Hoe een paus gelijk kreeg, De Blauwe Tijger, 2017). Mgr. Viganò wijst er tenslotte op dat paus Franciscus zelf vraagt de nul tolerantie toe te passen en geen enkele vorm van doofpot praktijk te aanvaarden. Daarom vraagt hij dat ook de paus consequent zou zijn en zou aftreden.

Deze bekendmaking werkte als een bom. Getuigenissen voor en tegen Mgr. Viganò blijven zich opstapelen. Ik ga me hierin niet verdiepen. Wat ik van meerdere betrouwbare mensen te lezen krijg over de persoon van Mgr. Viganò als een authentiek man en de oprechtheid van zijn aanklachten, overtuigt mij. Overigens is de aanklacht tegen hem alsof hij kardinaal wil worden juist in het tegendeel uitgedraaid. De kardinale waardigheid heeft hij vroeger aangeboden gekregen maar die heeft hij geweigerd om beter de Kerk te kunnen dienen. Verschillende bisschoppen (o.a. Mgr. Charles Chaput, Philadelphia, VS) hebben inmiddels de paus al gevraagd een buitengewone synode te houden over de clerus, priesters en bisschoppen, in plaats van de komende synode over de jeugd.
Dit misbruik is wel een zeer grote schande, maar niet het einde van de Kerk van Jezus Christus. De Kerk deelt in Gods mysterie. Ze is menselijk, aards, tijdelijk én goddelijk, hemels, eeuwig. De Kerk bevat de kiem van het Rijk Gods hier op aarde, maar is in haar menselijke vorm ook zondig. Ze is heilig en steeds tot uitzuivering geroepen. Ze sterft samen met iedere cultuur waarin ze wordt uitgebouwd maar het is de enige instelling die ook telkens verrijst. Bij de instorting van het Romeinse Rijk, bleef het Kruis overeind. Deze Kerk heeft alle Europese landen en instellingen zien geboren worden en zal ze ongetwijfeld ook zien sterven.

Seksueel misbruik in de kerkelijke hiërarchie moet grondig uitgeroeid worden en belet worden in de toekomst. Laten we bidden voor de slachtoffers van misbruik in de Kerk én voor de daders. Laten we bidden voor een grondige zuivering in de Kerk van de top tot de bodem en beseffen wat we de heilige moeder Teresa van Calcutta (op 5 september 1997 op 87 j. leeftijd overleden) eens hebben horen antwoorden op de beschuldigingen van een christelijke journalist die fel uitviel tegen de Kerk: Meneer, de problemen in de Kerk, dat ben ik en jij! Laten we inderdaad zelf werkelijk volgens het evangelie van Jezus Christus trachten te leven.

En dit nog
Ons vorig bericht met toelichting en beeldmateriaal, 7 video’s: 1. en 2. Situatie in Idlib, 3. en 4. Lavrov waarschuwt het westen en zegt dat Syrië het recht heeft de terroristen te bestrijden, 5 en 6. Russische legeroefeningen in de Middellandse Zee 7. Hongarije verbiedt gender onderricht omdat het een ideologie is en geen wetenschap en omdat het de maatschappij ondermijnt: http://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-88/
De NAVO is een bondgenootschappen dat oorlogen provoceert in dienst van de verhoging van de militaire uitgaven: http://www.golfbrekers.be/navo-de-kronosmythe-der-moderne-tijden/

Het Amerikaans “vredesplan” voor Palestina wordt in heel de Arabische wereld afgeschoten en of ze gelijk hebben: http://www.golfbrekers.be/navo-de-kronosmythe-der-moderne-tijden/

Een in het geheim gemaakte video over het leven in Idlib, gedomineerd door al Nousra: https://www.youtube.com/watch?v=aEsqk826Yj4

De stuiptrekkingen van het westen, de beslissende slag om Idlib: https://freesuriyah.eu/?p=2379

Senator John McCain, als held bejubeld, in feite een verschrikkelijke oorlogsmisdadiger: http://xandernieuws.punt.nl/content/2018/09/Oorlogshavik-John-McCain-herdacht-Vijanden-van-vrede-en-vrije-wereld-verliezen-grote-bondgenoot

Moordcomplotten op Assad?  https://www.youtube.com/watch?v=-cBqrGz2Kcs

Massaal protest tegen de migrantenpolitiek van Merkel in Chemnitz, de Karl- Marx- Stat in Duitsland of is dit het begin van een soort volksopstand tegen een elite in heel Europa? https://www.youtube.com/watch?v=wpudNmiAskM&feature=youtu.be; https://www.youtube.com/watch?v=fiUQMWMjDog;

https://sputniknews.com/radio_trendstorm/201809081067841569-chemnitz-migrant-mayhem/

Andrew Korybko is joined by Sonja van den Ende, Dutch political activist who’s been covering the ongoing situation in Chemnitz, Germany; and Thomas Trautzsch, independent political observer located in Jena, Germany.

https://www.youtube.com/watch?v=fiUQMWMjDog; http://www.threeworldwars.com/albert-pike.htm;

 

P. Daniel

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *