Het verhaal van Wissam uit Raqqa

Rechts in beeld (voorgrond) Wissam de jongen uit Raqqa
Foto: Claudius Lucassen
DONEER EN STEUN ONS WERK
DONATE AND SUPPORT US:
IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Tijdens mijn verblijf in Qara, Mar Yacub, Syrië, heb ik veel kinderen ontmoet, die verbleven in het klooster. Zij hadden allerlei redenen om daar te verblijven, misbruikt door IS (meisjes), het verlies van huis en ouders. Er was zelfs een jongen, die jaren op straat gezworven had, leefde als een dier, tot de dag van vandaag weet hij zijn echte naam niet, zijn leeftijd of kent zijn ouders niet, hij heeft veel gruweldaden van IS gezien, dat was duidelijk. Het klooster heeft deze kinderen liefdevol opgenomen. Geeft hen een huis, onderdak en structuur in het leven.

Er was ook jongen genaamd Wissam, die vaak mijn nabijheid zocht elke dag wachtte totdat ik kwam, op een dag ging hij praten, veel praten… Het eerste wat hij mij vroeg Mafi Harb min Europa? (is er (geen) oorlog in Europa?. Ik legde hem uit dat er in Europa geen oorlog is zoals er in Syrië was, een andere soort oorlog, maar niet zoals in Syrië.

Hij vertelde mij zijn verhaal, dat hij oorspronkelijk uit Raqqa kwam en sinds enige tijd in het klooster was. Hij had geluk gehad, hij kon samen met zijn ouders uit Raqqa vluchten en had de lange weg naar Qara afgelegd, hun huis was gebombardeerd door de Amerikanen, bij het woord Amerikanen ( Ameriki haram) werd hij erg boos. Hij vertelde verder dat de Amerikanen samen met de Koerden kwamen om te vechten en te bombarderen en op, de Koerden, was hij ook erg boos.

Raqqa

De hoofdstad van het Syrische gouvernement Raqqa. Het werd in 2014 uitgeroepen tot de hoofdstad van het kalifaat van IS of ISIS. Op dinsdag 17 oktober 2017 werd de stad formeel bevrijd verklaard door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De toekomst van Raqqa en het omliggende gebied zal volgens de SDF nog worden bepaald in het kader van een gedecentraliseerd, federaal en democratisch Syrië. Wat absurd is, Raqqa bestaat voornamelijk (inwoners uit Arabische stammen en geen Koerden), voor het conflict woonden er ook een ettelijke alawieten en christenen. Wissam behoorde tot de christelijk minderheid in Raqqa.

Veel christenen en alawieten ontvluchtten de stad. De achtergebleven christenen moesten als dhimmi (anders gelovigen) de djizja (belasting) betalen, een islamitische belasting om in stilte de eigen godsdienst te mogen belijden.

In april 2014 zouden ten minste twee mannen zijn gekruisigd op het centrale Al-Naimplein. Ook vernietigde IS gebedshuizen, zoals kerken en moskeeën. Op 25 juli 2014 viel IS de legerbasis ten noorden van Raqqa aan en vermoordde alle soldaten die er gestationeerd waren. Tientallen van hen werden onthoofd, en hun hoofden werden op palen gespietst en aan elektriciteitskabels opgehangen in het centrum van de stad , op Facebook zijn destijds veel foto’s gepubliceerd, die nu verboden zijn, te geweldadig, m.a.w. de waarheid mag niet meer getoond worden, die was te gruwelijk.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst
#Syrian #Arab Army Soldaat voordat hij geexcuteerd werd
Zijn laatste woorden : Ik zweer dat IS verslagen word!
AL TABAQA AIRPORT AL RAQA Northern Syrian City 2014
foto: Twitter
Facebook

Dus Wissam en zijn familie zijn vanuit Raqqa naar het eerste beste vluchtelingenkamp gelopen en daar verdeeld en zo naar Qara gekomen, waar Wissam en zijn ouders liefdevol in het klooster zijn opgenomen.

Zijn vader heeft inmiddels een kleine bakkerij in het dorp. Ook hebben zij inmiddels een bescheiden huisje. Zijn moeder behoort tot de vrouwen (vluchtelingen) die kleine projecten zijn begonnen en maken breiwerken, knuffels, mutsen, tassen en sjaals.

Wissam heeft veel gezien in Raqqa, er waren zoveel talen daar, Engels, Koerdisch, Russisch en Frans. Hij vond het veel te veel en begrijpt niet waarom de Amerikanen met behulp van de Koerden zijn stad kapot hebben gemaakt. Ook IS begrijpt hij niet, volgens hem spraken de IS leden ook veel talen, veel Frans en Engels. Hij vroeg mij of ik weet waarom er zoveel “vreemde” mensen in zijn stadt gekomen zijn en alles vernietigd is, ik kon er geen antwoord op geven, het is te pijnlijk om kinderen zo te zien lijden.

Met Wissam in gesprek, in de “schommelstoel”, er kon weer een lachje af!
Foto: Claudius Lucassen

Het zal nog jaren duren voordat Wissam en alle andere duizenden kinderen uit Raqqa, Homs, Hama, Idlib, Aleppo e.a. steden en gebieden de trauma’s van de oorlog kunnen vergeten en hun haat tegen het westen een plaats kunnen geven! Het westen heeft hier een grote “schuld”, die zij weigeren te erkennen, sinds het bombardement van de Amerikanen, i.s.m. de Koeren en andere zogenaamde geallieerden, sinds 2017 de bevrijding, is er niets aan de wederopbouw gedaan, ook hebben de daders geen cent betaald. Zij hebben alles vernietigd en weigeren, omdat president Assad nog president is, te betalen, waanzin en een belediging voor het Syrische volk en jongens zoals Wissam, het zal zijn haat voor het westen alleen maar versterken!

Bron: Sonja van den Ende, Wissam, Wikipedia, foto’s: Claudius Lucassen

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *