Nieuwsbrief pater Daniël, Qara, Syrië

TXIV/31
Vrijdag 9 augustus 2019
Flitsen


DONEER EN STEUN ONS WERK
DONATE AND SUPPORT US
NL30 ABNA 0895 2288 31 
 

Vakantiedag met minder validen

Staand eten haastig…


Al jaren trachten we bijzondere zorg te dragen voor de gehandicapten van Qâra. Aanvankelijk bezochten we hen in het dorp. Nu komen ze iedere zaterdag bij ons doorbrengen en krijgen daarvoor de grote zaal aan de ingang van de poort ter beschikking. Vorige zaterdag werd er een echte vakantiedag van gemaakt. Het vertellen van stichtende verhaaltjes scheen hen heel bijzonder te amuseren. ‘s Middags aten we samen met de gemeenschap onder de colonnade naast de grote zaal. Terwijl wij ‘s avonds de vespers zongen bleven zij nog lang zingen en dansen onder elkaar.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 5vYiLsLO0jJ6WbKHXgo9ATwRhxQVTxCf0_qwDMVPm1iSJpASNQirkDv8gC7lAD1RfumZ25A3oxWw5lgcqc9lV9j7jD0Tm5soTppQypB9aXDb2Nw5v-hFdPS3KKc_TQRaxvOa07EGfjkStEyaSA
Samen eten met de gehandicapten

Wandeling
Zondagnamiddag maakten we een grote wandeling over heel het terrein en ontdekten de mogelijkheid om verschillende delen een Bijbelse naam te geven. Kinderen hebben ooit op een verzameling rotsstenen een groot houten kruis geplant. Dat is de Calvarieberg, Getsemane en de olijfbomen daarnaast zijn dan de hof van olijven. Een groep vijgenbomen samen noemen we Nathanaël. Verder is er het park van de aartsvaders (we zijn “ten N. van Damascus”). Het waterbekken achteraan noemen we Siloe. Helemaal aan het einde van het terrein is er de ruïne van een watermolen. De plaats waar we eerder al een put gevonden hebben met een steen en het kruis van de hl. Simeon, de Styliet, noemen we de hl Simeon. Onderweg wandelden we langs vele vijgenbomen met al voldoende grote rijpe vijgen, die werden geplukt en aan iedereen uitgedeeld. Na ongeveer twee uur kwamen we uiteindelijk langs de grote weg terug bij de grote ingangspoort. Dat is het ogenblik waarop verschillende boeren van het dorp met hun tractor en aanhangwagen van het gebergte komen. De eerste stopte en bood ieder van ons een flinke portie kersen aan en we waren met een tiental. Niemand van ons ons kende hem. Hij was ongetwijfeld een moslim en zag aan onze kleding dat we religieuzen waren. Uiteindelijk nam hij een zak en wilde gans de emmer daarin ledigen maar wij hielden hem tegen en zeiden dat een deel reeds ruimschoots voldoende was. Firaaz had juist nog enkele vijgen geplukt die hij wilde uitdelen en gaf ze hem. Hij nam ze aan en vertrok. Ziedaar spontane oosterse gastvrijheid.

Wandeling in de bergen

Feest
Dinsdag, feest van de Verheerlijking van Jezus op de berg Tabor was werkelijk een feestdag, met de dagorde van een zondag. De vespers de avond vooraf waren al heel feestelijk. Na de eucharistie kregen de 2 meisjes de zegen en hun blauw gewaad, als teken van hun toewijding aan Maria en Firaaz werd officieel herinnerd aan zijn doopnaam, Yaqoub (Jacques). Ook werden enkele vruchten gezegend: purperen aubergines en appels. Het feest van de verheerlijking van Jezus verwijst naar zijn kruis en verrijzenis. Vandaag begint ook de voorbereiding van het feest van het Kruis op 14 september.

Kersen van het land

Breken en bouwen
Sinds de brand van twee weken geleden is er al veel gebroken en gebouwd. De oude “médicinale” heeft een nieuwe dakconstructie met rode dakpannen. Schuin daar tegenover op het effen gemaakte terrein zijn de uitgravingen al gedaan voor een nieuw losstaande “médicinale”. De rest van het effen gemaakte terrein dat nu nog slechts woestijnzand is zal ontgonnen worden voor groenten en kruiden. Midden in bevindt zich de put en werd de steen gevonden met het kruis van de hl Simeon, zodat dit gedeelte de naam van de hl Simeon krijgt. In de kleine binnentuin, waar we vorige week plechtig de eerste steen gelegd hebben en de inzegening deden van het mannenklooster toegewijd aan de heilige Jozef, is de ruwbouw begonnen van 9 kamers met toilet en douche en een grote ontmoetingsruimte. Hiervoor worden grote betonblokken gebruikt, die later met rotsstenen worden bedekt.

Vooraan: uitgravingen voor nieuwe “médicinale”

De grootste dreiging voor de wereldvrede!?
Iedereen weet het. De grootste dreiging voor de wereldvrede gaat uit van Iran en verder natuurlijk nog steeds van Rusland en China. Dagelijks leveren onze media de bewijzen hoe verschrikkelijk het gaat in die landen en hoezeer ze klaar staan om ieder ogenblik de hele wereld met hun verderf te vergiftigen of vernietigen. Een geloofsgemeenschap die abortus en homoseksualiteit promoot wordt ge-excommuniceerd door de Russisch orthodoxe Kerk. En van staatswege geldt ongeveer hetzelfde. Het westen doet er alles aan om groepen die tegen deze “discriminatie” (liefst brutaal) willen protesteren te steunen. Het westen wil tegen iedere prijs dat Rusland ook geniet van het regenboog paradijs. Maar kom, nu moeten we dus vooral beducht zijn voor Iran. De VS en het westen zijn echter in hun grote edelmoedigheid bereid om de wereld te beschermen. Er zijn vooreerst de zware westerse sancties tegen Iran die het volk kunnen wurgen en hopelijk op de knieën krijgen. Er zijn de Amerikaanse vliegdekschepen en dodelijke B-52 bommenwerpers die op een boogscheut klaar staan om onmiddellijk in actie te komen. Ze zijn in staat om uiteindelijk de wereld definitief te bevrijden van de grote dreiging van Iran.

zicht vanuit de tegenovergestelde kant

Maar wacht eens even. Iran is in nog geen 200 jaar gelijk welk ander land binnen gevallen terwijl het zelf hiervan tweemaal (1941 en 1980) slachtoffer werd. Iran heeft nooit enig kwaad berokkend aan de VS of het VK en zelfs niet aan de landen die het onmiddellijk willen vernietigen, zoals Saoedi-Arabië en Israël. De meerderheid van de bevolking is moslim, sjiiet, maar het zijn geen fanatici. Hun samenleving is een soort socialisme op zijn Iranees. Het is een fier, moedig, hoog beschaafd en welvarend volk met een sterk gevoel van solidariteit. Het wil niemand aanvallen maar wanneer het zelf wordt aangevallen, zal het zich verdedigen en desnoods daarvoor ook waardig sterven. En indien zijn vrienden aangevallen worden, zal het hen ter hulp komen. En dat is zijn enige “misdaad”. Het helpt het verwoeste Syrië, staat aan de kant van de Palestijnen en is bereid landen in nood bij te staan zoals Cuba en Venezuela. Dat Syrië aangevallen werd was totaal onaanvaardbaar maar dat Iran aangevallen wordt, toont mogelijk een nog grotere waanzin van het westen. Andre Vltchek, filosoof, novellist, onderzoeksjournalist en filmmaker, die tientallen oorlogen in onze wereld heeft beschreven, vindt dat we alle reden hebben om Iran met zijn volk, zijn filmen, poëzie, schrijvers en denkers te koesteren. “Duizenden, miljoenen Iraniërs dreigen weldra te sterven eenvoudigweg omdat een psychopaat, die nu het Witte Huis bezet, zijn voorganger wil vernederen die een atoomakkoord heeft gesloten… Het komt er nu niet op aan uit te zoeken wie van de twee de grootste gangster is, het gaat er om te begrijpen dat de dreiging tegen Iran niets te maken heeft met Iran zelf… Hier verklaar ik mijn volle steun aan het Iranese volk en het land dat sinds millennia aan de wereld ontelbare culturele schatten heeft gegeven. En dit omdat ik betwijfel dat het menselijk ras kan overleven indien Iran wordt vernietigd “ (Andre Vltchek, 31 juli 2019: https://www.mondialisation.ca/pourquoi-liran-devrait-il-etre-cheri-et-defendu/5635823)

En kijken we nu even naar Amerika, door de media erkend als de grootste weldoener en beschermer van de vrede op onze planeet. Ziehier welke landen door de VS werden gebombardeerd of met militaire interventie getrakteerd: Irak, Libië, Syrië, Jemen, Somalië, Iran, Cuba, Panama, Pakistan, Nicaragua, Grenada, Vietnam, Laos, Guatemala en Cambodja om er maar enkele te noemen… met miljoenen doden en totaal verwoeste landen. Dat alles met de trouwe hulp van de bondgenoten: Israël, NAVO, Saoedi-Arabië, Qatar. En nu komt de kers op deze gruwelijke barbarentaart. Dinsdag werd een UNO rapport bekend gemaakt over Afghanistan. In deze 18-jarige oorlog blijk dat de VS en bondgenoten veel meer burgerslachtoffers gedood hebben dan de Taliban of anderen die ze beschouwen als de oorzaak van alle ellende en die ze als terroristen bestreden. In de eerste helft van 2019 werden zo meer dan 3.812 burgers gedood of gewond. En 83% van de moorden en de vernielingen gebeuren door de internationale coalitie.

Amerika is nu ingelicht over het feit dat ze in Afghanistan meer burgers doden dan de Taliban of andere groepen, die ze terroristen noemen. Indien feiten zoals deze hen niet overtuigen om van koers te veranderen en op te houden met militair en economisch andere landen ongevraagd binnen te vallen, “what the hell” zal het dan wel kunnen?” (Tommy Sheridan, 2/8/19: https://sputniknews.com/columnists/201908021076444802-us-killed-more-civilians-in-afghanistan-than-the-taliban–shocking-un-report/)

En dit nog

  • Ons vorig bericht op golfbrekers met 3 video’s over onze gemeenschap, 1 over de geschiedenis van de Gele Hesjes, 1 over Mhardeh, 1 over SAA verdediging, 1 Russische vertegenwoordiger, 1 over VS die nog steeds olie van Syrië steelt: http://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-128/
  • Onze vorige nieuwsbrief op Tegenstroom: http://www.tegenstroom.eu/source_nieuwsbrief_tegenstroom/index40.html 
  • De militaire en politieke situatie met foto’s en 8 video’s: http://www.golfbrekers.be/quo-vadis-syria-48/
  • Oproep aan(Nederlandse en andere) politici om de waarheid te erkennen en het helpen uitmoorden van een onschuldig volk eindelijk te stoppen: https://freesuriyah.eu/?p=3462
  • De vergeten christenen van Mhardeh: https://freesuriyah.eu/?p=3471  
  • Getuigenis van Asma Assad: https://youtu.be/BBV839PdESk
  • Nogmaals over het criminele gedrag van de VS: https://freesuriyah.eu/?p=3481
  • Interviews met IS commandant: http://www.golfbrekers.be/welke-straf-staat-in-verhouding-met-de-wreedheid-van-deze-moslim-terrorist/
  • Dominiek Sneppe is m.i. onze steun waard (uit reacties verneem ik dat ik niet de enige ben die zo denkt). Als het partijbestuur zijn waanzin van “verworven rechten” op dit punt niet intrekt is het VB geen krediet meer waard: https://www.demorgen.be/politiek/tom-van-grieken-veroordeelt-holebi-uitspraken-vlaams-belanger-zeer-knullige-uitspraak~bc5f151e/

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *