De Rohingya – op zoek naar de waarheid

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Terwijl  de Arakan Rohingya militie beweert dat er een ethno-nationalistische strijd heerst en zij daar tegen vechten, wijzen haa leiders en andere groepsleden naar een bredere regionale agenda.

Het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), dat in Myanmar is opgericht, beweert dat het net als andere etnische gewapende groepen in het hele land vecht voor zelfbeschikking en niet als een terroristische organisatie moet worden gebrandmerkt. De realiteit op de grond vertellen een ander verhaal.

ARSA vertegenwoordigt een geheel nieuw type opstand, waarvan de  militairen in Myanmar hebben aangetoond dat ze bijna niet in staat zijn om hen te bestrijden.

Zou het toeval zijn dat het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) een enorm offensief begon, met de aanval op 19 politiebureaus en een leger kamp in Noord-Rakhine nauwelijks zes uur nadat de voormalige secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zijn verslag aan de Rakhine Commission had voorgelegd?

Wie zijn de Rohingya?

Hier zijn wat feiten over Rohingya.

1. Rohingyas zijn niet Birmees. Ze noemden zichzelf  Rohingya. Er zijn geen groepen bekend met deze naam in de Birmese geschiedenis en volkstelling.

2. Rohingyas zijn in feite Bengaals die een Bengaalse dialect spreken, Bengaalse kleding dragen en eten, zij hebben dus expliciet een  Bengaalse cultuur.

3. Rohingyas waren illegale immigranten die illegaal naar Myanmar vanuit Bangladesh zijn binnengekomen.

4. De Birmese overheid gaf het staatsburgerschap aan veel Rohingyas, maar steeds meer illegale immigranten, Rohingyas komen jaarlijks uit Bangladesh naar Myanmar.

5. Als ze eenaml het staatsburgerschap hebben, zijn ze gelijk onder de wet van Myanmar. Niemand mag op grond van hun ras, religie, etnische groep of geslacht worden gediscrimineerd. staat in de wet.

7. Rohingya hebben een geschiedenis, wat onder het militaire gezag van Birma, nooit echt bekend geworden is in het westen, van plundering onder de Rachijnen (inheemse bevoking van Birma).

8. Een groot deel van de Rohingya is getraind door fundamentalistische groepen zoals de Taliban en Al-Qaeda.

Terwijl ARSA’s militaire capaciteiten eigenlijk beperkt zijn, is haar propaganda machine uitgebreid, met uitspraken op Twitter en andere sociale media platforms, verrassend vloeiend Engels, en in een taal die de opstandige groep gematigd en redelijk lijken te maken.

In een van haar eerste aankondigingen op 9 september j.l., verklaarde ARSA dat zij een maand lang een eenzijdig wapenstilstand zouden handhaven, om hulporganisaties in staat te stellen de Rohingya-vluchtelingen te bereiken en een om een humanitaire crisis te voorkomen. De schatting van westerse NGO’s is dat er meer dan 400.000 Rohingya  Myanmar hebben ontvlucht en naar Bangladesh zijn gegaan, sinds ARSA’s aanvallen afgelopen 25 augustus, die zijn beantwoord met brute tegenacties van het leger.

Het was een gewaagde verklaring voor een licht bewapende groep, dat geenszins een goed georganiseerd leger is. Veel van de aanvallen van de groep worden gelanceerd met machetes.

Op 14 september zei ARSA in een statement dat zij “duidelijk willen maken” dat het geen “links heeft met Al Qaida, de islamitische staat in Irak en Syrië, Lashkar-e-Taiba of een andere terroristische groep.” ARSA zei verder dat het bereid is om samen te werken met landen en geheimde diensten om terroristen te onderscheppen en te voorkomen dat ze (Rakhine) binnenkomen.

Veiligheidsanalisten en terroristische deskundigen zijn niet overtuigd gezien de duidelijke koppelingen van de groep naar buitenlandse extremistische groepen, in Pakistan. ARSA’s leider, Ataullah abu Ammar Junjuni, ook wel Hafiz Tohar genoemd, is in Karachi geboren en kreeg een madrassa-opleiding in Saoedi-Arabië.

Afbeeldingsresultaat voor Attaullah abu Ammar Junjuni, Hafiz Tohar Rohingya leader

Er zijn honderden duizenden eerste, tweede en derde generatie Rohingya in Orangi, Korangi, Landhi en andere verarmde buitenwijken van Karachi. Bijna alle zijn statenloos, hoewel zij al jarenlang in Pakistan wonen en de meeste er zijn geboren. De gebieden waar ze wonen zijn langdurige “hotspots” van extremistische activiteiten, waarvan sommigen bekend zijn geworden door te vechten in de oorlogen in Afghanistan.

ARSA was aanvankelijk bekend als Harakah al-Yaqin, of “de geloofsbeweging.” Pas vorig jaar begon het de meer etnisch georiënteerde naam ARSA te gebruiken, misschien in een poging om weg te komen van het radicale milieu waarin de beweging geboren was.

Volgens bronnen, is zijn mentor Abdus Qadoos Burmi, een andere Pakistaan van Rohingya afkomst. Hij verscheen op dezelfde manier in Karachi, in video’s die verspreid zijn op sociale media die tot ‘jihad’ in Myanmar oproepen.

Abdus Qadoos heeft goed gedocumenteerde links naar Lashkar-e-Taiba, of te wel het Leger van de Rechtvaardige, een van de grootste islamitische terroristische organisaties van Zuid-Azië die hoofdzakelijk uit Pakistan komt. De groep is in 1987 in Afghanistan opgericht met de financiering van de nu overleden Osama bin Laden,  Al Qaeda. Abdus Qadoos is zelfs in vergaderingen samen met Lashkar-e-Taiba samen met Hafiz Mohammed Syed te zien.

ARSA’s tweede  leider is een schaduwachtige man die alleen bekend is als Sharif, die afkomstig is uit Chittagong in zuidwesten van Bangladesh en verschijnt niet in een van de propaganda video’s van de groep. Hij spreekt naar verluidt Urdu , de officiële taal van Pakistan.

A woman takes part in a rally of Myanmar nationalists to show support for the Myanmar government actions against Rohingya and to condemn the attacks in Rakhine state, Yangon, Myanmar September 18, 2017. REUTERS/Stringer NO SALES NO ARCHIVES TPX IMAGES OF THE DAY

 

Andere bronnen zeggen dat het In de eerste plaats  een provocatie is tegen China, omdat China zeer grote investeringen in Arakan heeft (Rakhine), Ten tweede is het gericht op het stimuleren van moslim extremisme in Zuidoost-Azië.

De destabilisatie van Myanmar kan invloed hebben op de energieprojecten van China en het creëren van weer een instabiele buurman voor Peking. Gezien de huidige crisis tussen de VS en Noord-Korea.

Dr. Ashraf Hoque, een antropoloog aan de Universiteit van London en expert in Bangladesh, zegt dat de wortels van de Rohingya-crisis meer dan 100 jaar oud zijn.

“Het gaat allemaal terug naar de koloniale periode. De Rohingya waren migrerende arbeiders die naar Birma waren verhuisd om te werken op thee- en rubberplantages en ze bleven daar na het vertrek van Britse heerser.

Deze conflicten zijn het gevolg van het imperialisme, die west europa decennia lang beoefende en nu is het stokje overgenomen door de imperialistische heerschappij van de VS samen met de EU.

Bron: Asia Times, Sputnik, Wikipedia, who are the Rohinya

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *