Het verhaal van Fadel Shaker, van Libanese Superster tot gevreesde terrorist uit Ain al-Hilweh-Saïda

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor fadel shaker saida

Foto: You Tube

Ik zag Fadel Shaker voor het eerst optreden in Nederland, samen met de grote Libanese popster Nancy Arjam, bij het Faracha (vlinder) concert in  de Brabanthallen in Den Bosch, 2010, waar zij een spetterend optreden gaven!

Niets wees er destijds op dat deze Libanese superster zou radicaliseren, zich aan zou sluiten bij IS en de laatste stand-off plaats zou vinden in Saïda (2015) in Sidon, Libanon (Arabische naam Saïda, kustplaats in zuidelijk Libanon). Hij zou zich destijds verschansd hebben in de moskee van Saïda, nadat hij volgens lokale bronnen, zich een jaar lang  verscholen hield in het huis van de zus, van niemand minder dan Saad Harirri. Ook zou ik niet kunnen denken, dat ik een week lang elke dag deze route langs Ain-al-Hilweh zou rijden om naar zuid-Libanon te gaan, acht jaar later!

Voorgeschiedenis

Hij groeide op in het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh.  Hij was getrouwd met een Palestijnse vrouw en zei dat hij er trots op zou zijn een Palestijn te zijn en vroeg zelfs de Palestijnse president Mahmoud Abbas hem het  Palestijnse staatsburgerschap te geven. Hij was opgegroeid  met Palestijnse vluchtelingen en was er trots op dat hij op de daken van Palestijnse huizen zong in vluchtelingenkampen in Libanon. Hij heeft daadwerkelijk het Palestijnse staatsburgerschap ontvangen van Preseident Abbas. Na de scheiding van zijn vrouw (die hertrouwde) radicaliseerde Fadel.

Opgemerkt moet worden, dat Ain al-Hilweh een erg gevaarlijke plaats is, nog steeds, elke dag ben ik er met de taxi voorbij gereden, naar binnen gaan is onmogelijk, bovenop de originele 70.000 Palestijnse vluchtelingen, zijn er sinds de crisis uitbrak in Syrië, 2011, 120.000 vluchtelingen bijgekomen, waarvan, volgens weer lokale bronnen tweederde geradicaliseerde IS (of zoals het westen het noemt rebellen) terroristen wonen, de Libanese politie en militairen durven niet naar binnen.

Ain al-Hilweh wordt door de Libanese media een “zone van wetteloosheid” genoemd. Gezochte terroristen en criminelen, door de Libanese regering , zouden naar verluidt een toevluchtsoord in het kamp hebben gevonden als gevolg van het gebrek aan Libanese autoriteit en het westen speelt een verderfelijke rol ( zoals gewoonlijk), de zogenaamde hulporganisaties sponsoren het kamp met hulpgoederen en geen één westerse regering helpt de Libanese regering voor veiligheid, niet verwonderlijk, de Harirri clan bestuurt grote delen het land (niet het zuiden) en collaboreert met het westen, Saoedie Arbië en Israël.

Sinds 1982 zijn er onrusten in het kamp (Libanese burgeroorlog), gevechten van FATAH sinds 1990, die het kamp overnamen, tot 2005 er een escalatie plaatsvond en Islamisten het grotendeels overnamen totdat het in 2014 totaal uit de land liep!

Influx van vluchtelingen uit Syrië

De omstandigheden in het kamp werden, zoals ik boven al beschreef  verergerd door een toestroom van Syrische vluchtelingen, als gevolg van het Syrische conflict. Als gevolg van deze toevloed is de bevolking van het kamp toegenomen van 70.000 tot wel 180.000.

Vanaf 2014 werd het kamp verdacht van influx van jihadistische rebellen )IS, Al-Queda, Jahbat al-Nusra en zogenaamde rebellen, gesteund door het westen) die het naburige Syrië ontvluchtten, met name nadat het Syrische leger, gesteund door  Hezbollah, de controle over Yabroud van de rebellen in maart 2014 terugkregen.

De gevierde zanger, nu terrorist, woonde in dit kamp en radicaliseerde (met hulp van de Harirri-clan bijna iedereen in Libanon weet dit) tot een gevreese IS terrorist, hij woont nu nog in Ain-al-Hilweh, hij is veroordeeld , voortvluchtig en veilig in dit terroristen broeinest.

In 2016 begonnen de Libanese autoriteiten met de bouw van een betonnen muur met wachttorens om het kamp heen.  De muur heeft kritiek ondervonden, door sommigen westerse staten  “racistisch” genoemd, maar het is een terroristen broeinest waar niemand in durft, zo erg is het geweld, wel wordt het bevoorraad door Organisaties van de VN (voedsel) . De muur was in 2018 klaar.

Fadel Shaker

Voormalig zanger Fadel Shaker veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf in 2017!

Een Libanese militaire rechtbank heeft ex-popster Fadel Shaker veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor zijn deelname aan een gewapende groep Jihadisten in 2013, waarbij een gevescht plaatsvond met het Libanese leger. Achttien militairen werden gedood tijdens de aanval. Shaker werd ook ontdaan van zijn burgerrechten en kreeg een boete van 800.000 (libanese) lira.

Het vonnis werd bij verstek gegeven, omdat Shaker nog niet gearresteerd is ondanks het feit dat hij in een Palestijns kamp in Libanon woont. Luidde het nieuws in de Libanese kranten, hij verschanst zich tot op de dag van vandaag in Ain-al-Hilweh.

De zanger stond samen met 32 anderen terecht, waaronder zijn voormalige salafitische sjeik Ahmed al-Asir (zijn leermeester en werver). De laatste werd ter dood veroordeeld.

Ahmed al-Asir

Ahmad Al-Assir is de voormalige imam van de Bilal Bin Rabah-moskee in Saïda, Libanon. Met zijn toenemende betrokkenheid bij de regionale politiek nadat het Syrische conflict begon en zijn interactie met de media, was hij een beruchte persoonlijkheid geworden in het politieke landschap van Libanon.  Hij uitte regelmatig bedreigingen tegen Iran en Hezbollah, die hij beschuldigde van een bedreiging voor het fragiele sektarische evenwicht in Libanon.

Zijn agressieve en emotionele retoriek tegen de interventie/hulp van Hezbollah in Syrië had hem nieuws en controverse opgeleverd, samen met het aantrekken van veel supporters en volgers die gedesillusioneerd waren met de traditioneel Sunni Future Movement-partij van Saad Hariri.

Na jarenlang een gezochte voortvluchtige te zijn geweest, werd Al-Assir op 15 augustus 2015 door de Libanese geheime dienst vastgehouden tijdens een poging om met een vals paspoort via Beiroet International Airport naar Egypte te vluchten. Hij was tijdens de stand-off in 2015 in de Bilal Bin Rabah-moskee voortvluchtig, net als Fadel Shaker.  Na zijn gevangenneming werd onthuld dat Al-Assir  veranderingen in uiterlijk en kleding had ondergaan; met een geschoren baard en een nieuwe kledingstijl en gezichtsveranderingen die duiden op het gebruik van plastische chirurgie. Op 28 september 2017 werd Al-Assir ter dood veroordeeld

Foto: Middleeasteye.

In 2013 dreigde Fadel Shaker  burgemeester  van Saida te vermoorden

2013 dreigde hij als volgt:

De ex-Libanese zanger Fadel Shaker heeft gedreigd de burgemeester van de zuidelijke wijk  Haret in Saida, Sameeh al-Zayn te vermoorden, naar aanleiding van berichten in de media dat zijn huis in de stad was overgenomen door Hezbollah-gelieerde gewapende mannen  (bleken dus militairen).

“Ik zal je vermoorden als ik je op straat zie, jij hond, jij varken,” zei Shaker tegen Zayn tijdens een kort interview met het Libanese OTV nieuws station. Fadel zei ook dat hij een fatwa had gekregen van een aantal geestelijken om Zayn te vermoorden.  Shaker beloofde ook om leden van Hezbollah en de Amal-beweging uit de stad Saïda) te verdrijven.

“De aanhangers van de schurkenbeweging (Amal-beweging) en Hassan Nasrallah worden een doelwit voor mij en ik zal wraak nemen,” zei Shaker.

In 2015 was de laatste stand-off met het Libanese leger waar hij en mede jihadisten zich barricadeerde in de Assir’s Bilal bin Rabbah Moskee, na lang onderhandelen, de Libanese militairen durfde niet niet binnen, daar het een “Godshuis” was en de terroristen zwaar gewapend. Lukte het Fadel te ontsnappen, na eerst militairen te hebben gedood en te vluchten naar Ain-al-Hilweh.

Shaker ontkende betrokken te zijn bij het doden van de soldaten. In 2015 gaf hij een video-interview aan een lokale Libanese tv-zender, ontkennend dat hij deelnam aan terroristische activiteiten tegen het leger.

Bron: Wikipedia, lokale bronnen Libanon – Saïda, Arabsound, now.mmedia

 

Loading

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)