Economie in Rusland de leugens van het Westen

Volgens westerse media ligt de Russische economie in puin en vechten de Russen om boter en andere levensmiddelen , foto: Getty Images, Mirjam©Photo, bewerking: Mirjam©Photo

Als je de westerse media leest onder de noemer economie Rusland, dan hangt de propaganda in de lucht en iedereen die door de westerse propaganda heen kijkt, weet dat het niet waar is. Foto’s met rijen mensen voor de winkels (oude foto’s uit de Sovjettijd) en er zouden gevechten zijn in de winkels, voornamelijk over boter en in mindere mate ook over groenten en fruit.

Dit is misschien een ander soort artikel dan je van mij gewend bent, maar ik ben de Nederlandse (en westerse) propaganda zo zat, ze verspreiden overal nepnieuws, ook over het leven hier in Moskou. Ten eerste zijn ze hier niet en kunnen ze geen realistisch beeld schetsen.

Nu ga ik bijna dagelijks boodschappen doen hier in een buitenwijk van Moskou, waar meer supermarkten zijn dan in Europa, elke wijk heeft minimaal twee grote en meerdere kleinere supermarkten. Ook heeft bijna elke wijk een winkelcentrum, waar weer een hele grote supermarkt te vinden is, in vergelijk is heel Nederland zoiets als Madurodam. Ik wil er bij vermelden dat mijn buurt bestaat uit dure en goedkope appartementencomplexen, zoals je overal in Moskou vindt.

Dat is wat de westerse media melden over de zogenaamde economische crisis. Ze tonen een rij, die niet voor een supermarkt staat, maar ergens anders, en plakken er een afbeelding van boter bij. Ik heb geen idee waar ze deze zogenaamde boter in antidiefstaldozen vandaan halen, maar ik koop de boter gewoon bij mijn supermarkt(en) hier in de buurt en heb de boter niet in antidiefstaldozen gezien en ook geen rijen voor de supermarkten. KIJK. Prijzen van voedsel stijgen naar ongekende hoogten in Rusland: winkels verkopen boter in antidiefstaldozen om stelen tegen te gaan | Oorlog Oekraïne en Rusland | hln.be

Zoals je op de hoofdfoto kunt zien, kost (room) boter (Masla = boter) tussen de 200 en 400 roebel per pakje van ongeveer 350 gram. Laten we een gemiddelde prijs van 350 roebel nemen, wat ongeveer 3 euro is. Redelijke prijs voor roomboter.

Andere zuivelproducten (boter is een zuivelproduct) zijn niet echt in prijs gestegen, een fles melk (930 ml niet 1 liter dat is niet hier) kost (de goedkoopste) 89 (78 eurocent) roebel voor halfvolle melk (3,4%). Kaas belangrijk voor de Nederlanders, een redelijk goede kaas genaamd Danke (Duitse naam) kost een blok van 375 gram ongeveer 279 roebel (ongeveer 2,50 euro). Alles is gebaseerd op de huidige wisselkoers.

Nog een misleidende foto, deze komt uit het Algemeen Dagblad dat hier geblokkeerd is, waar zoals je kunt zien de prijzen van boter niet zichtbaar zijn, dus burgers worden gemanipuleerd met leugens en propaganda. Ik denk niet dat er een journalist van het AD hier in Moskou is geweest! Exploderen­de boterprij­zen nieuwe zorg voor Poetin, die geld uitgeeft aan defensie en niet aan zijn bevolking | Foto | AD.nl

Als je goed kijkt naar de video uit het HNL artikel, zijn daar de prijzen van de boter ook niet herkenbaar in de antidiefstaldozen, het zou manipulatie kunnen zijn voor de westerse media, natuurlijk zijn er nog steeds wat oppositieleden ondergronds aanwezig hier in Rusland en die doen er alles aan om de regering in diskrediet te brengen en met name ouderen Russen, een fenomeen uit de Sovjettijd, te laten ‘ontvlammen’. Maar zoals ik in het echte leven kan beoordelen, overdrijft de westerse media en verkoopt ze veel propaganda aan haar Europese burgers.

Vorig jaar was er een probleem met de eieren levering, maar dat is inmiddels allang opgelost en het goedkoopste doosje bruine eieren kost 68 roebel (60 eurocent) voor 10 eieren. Je kunt natuurlijk net als in Nederland allerlei varianten kopen van goedkoop tot duur.

Gewone boter, een soort margarine/halfvolle boter, waarvan het bekendste en oudste merk Kremlin-boter is, kost 151 roebel, ongeveer 1,20 euro voor een kuipje van 500 gram, ik koop deze boter zelf al bijna 2 jaar en de prijs is het afgelopen jaar licht gestegen met 5 of 6 roebel (5 eurocent). Foto: Mirjam©Photo

Hier in Moskou bedragen de salarissen gemiddeld 100.000 (full-time -huidige koers ongeveer 900 euro) roebel per maand, terwijl ze in Sint-Petersburg rond de 85.000 roebel per maand liggen. Regio’s zoals Siberië en het Russische Verre Oosten kunnen een gemiddeld maandsalaris hebben van rond de 45.000-60.000 roebel, maar het leven is daar veel goedkoper. Ook is dit salaris voor 1 persoon, meestal werken beide ouders of meerdere gezinsleden.

Een taxi in Moskou kost, en dan ga je van de ene kant naar de andere (west naar oost of noord naar zuid) ongeveer 1500 roebel – 13 euro (minimaal 50 km afstand) en het openbaar vervoer kost 57 (50 eurocent) roebel voor een ritje in de metro en dan kun je praktisch de hele dag heen en weer reizen in de metro. Twee jaar geleden was het 54 roebel.

Je kunt met een soort OV-chipkaart (Troika-kaart) door de poortjes van de metro of met je bankpas. Deze troika-kaart kun je opladen met hoeveel je wilt bij automaten die staan in de hal van het metrostation, met contant geld of je bankpas. Foto: Mirjam©Photo – YouTube

Mijn advies is dus om de westerse media over de Russische economie met een ‘korreltje zout’ te nemen. Natuurlijk zijn er hier binnenlandse problemen met prijzen net als in Nederland (bijna het duurste land van Europa), dat zal ik niet ontkennen, maar niet in de propaganda die de westerse media jullie willen laten geloven. Vergeet niet dat er een informatieoorlog gaande is en natuurlijk een echte oorlog, waarbij de vijand van het Westen, in dit geval Rusland, volledig zwart wordt gemaakt. Mensen kunnen hier goed leven en ik zie hier weinig tot geen daklozen of zwervers op straat, de straten zijn schoon en de prijzen redelijk.

Groeten uit Moskou

Rumble interview TRT: Het Westen beweert dat er sprake is van armoede in Rusland, wat ik probeer te ontkrachten in mijn interview voor TRT – De Russische economie is stabiel ondanks de Speciale Militaire Operatie en het armoedeniveau in Rusland daalde in 2023 tot 9,3%. Het aantal daklozen is gelijk gebleven of zelfs verbeterd. Bedrijven breiden zich uit naar het buitenland, zoals het equivalent van McDonald genaamd Vkusno v tochka. Het IMF, een op het Westen gerichte organisatie, geeft zelf toe dat ze geen inzicht hebben in de Russische economie, dus cijfers uit het Westen kloppen meestal niet, het is een aanname. De Russische regering doet er alles aan om de gestelde doelen te bereiken en de economie te verbeteren, gezien de omstandigheden en de oorlogsretoriek van het Westen een moeilijke maar zeer reële kwestie en de Russische economie heeft Duitsland van de 5e plaats verdrongen.

Deze site is vrij van kunstmatige intelligentie en de artikelen worden geschreven door een echt persoon.

Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.

Als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Bedankt!

freesuriyah.eu – DEVEND.ONLINE – Sonja van den Ende (vk.com)

X (Twitter)  sonja van den ende (@SonjaEnde) / Twitter

Loading

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)