De Koerden het spel om olie en gas

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

 

Eigenlijk zou het geen probleem moeten of hoeven te zijn. Maar de grote spelers in het geopolitieke landschap hebben zo alle hun eigen redenen om de Koerden te gebruiken en de koerden? Die willen onafhankelijkheid, al jaren, maar het spel wordt zoals gewoonlijk niet op een “eerlijke” manier gespeeld!

De Koerden

De Koerden zijn een etnische groep in het Midden-Oosten , die vertegenwoordigd zijn in een  gebied dat grenst aan  delen van zuidoostelijk Turkije Koerdistan), noordwestelijk Iran (Oost-Koerdistan ), Noord- Irak ( Zuid-Koerdistan ) en Noord- Syrië (West-Kurdistan ).  De Koerden zijn cultureel, historisch en taalkundig geklasseerd als zijn verwant aan de Iraanse volkeren .

Globaal wordt het aantal Koerden geschat op een totaal van 30 miljoen, misschien zelfs wel 45 miljoen,  de meerderheid van de bevolking woont in de regio die zij als Groot-Koerdistan beschouwen . Er zijn echter belangrijke Koerdische diaspora gemeenschappen in de steden van West-Turkije, met name Istanbul . Een recente Koerdische diaspora is ook ontwikkeld in westerse landen, vooral in Duitsland . De Koerden zijn de meerderheidspopulatie in de autonome regio van Iraks Koerdistan , en zijn een belangrijke minderheidsgroep in de buurlanden van Turkije , Iran en Syrië , waar de Koerdische nationalistische bewegingen steeds meer autonomie en culturele rechten eisen.

Koerden in Syrië

Hieronder een korte beschrijving van de status en aantallen van de Koerdisch bevolking in Syrië

PYD militiaman bemannen een controlepunt in Afrin , Syrië 

Koerden vertegenwoordigen 9% van de bevolking van Syrië , in totaal ongeveer 1,6 miljoen mensen.  Dit maakt ze de grootste etnische minderheid in het land. Ze zijn meestal geconcentreerd in het noordoosten en het noorden, maar er zijn ook significante Koerdische populaties in Aleppo en Damascus. Koerden spreken vaak Koerdisch in het openbaar, tenzij alle aanwezigen dit niet doen. Volgens Amnesty International worden Koerdische mensenrechtenactivisten mishandeld en vervolgd. Wat een totale onzin is, Koerden waren en zijn nooit mishandeld in Syrië, dit is graag wat het westen wil horen en ook veel Koerden voeren dit argument op, om zo aandacht voor hun zaak te krijgen. 

Tot 2011, leefde de Koerden vreedzaam in Syrië, zij waren onderdeel van de Syrische samenleving, met behoud van eigen cultuur. De berichten in de westerse media dat zij onderdrukt zouden worden, kan deels afgedaan worden als onzin. Als je het uit het Koerdische perspectief ziet, is dat misschien zo, op scholen en in het openbare leven werd en wordt Arabisch gesproken en Koerdisch is niet toegestaan (logisch anders zou Fries b.v. ook gesproken moeten worden in b.v. Zuid-Holland). De regio waar zij leven hebben ook Arabische benamingen gekregen zoal Ain al-Arab (Het oog van Arabië = Kobani).

Daarom is het ook totaal idioot dat zij meestrijden om de strijd om Raqqa. Raqqa, de zogenaamde hoofdstad van het uitgeroepen kalifaat, werd oorspronkelijk bewoond door Arabische stammen en geen Koerden, die hebben daar in principe niets te zoeken. De VS en haar zogenaamde coalitie natuurlijk ook niet, maar dat weten we al jaren, hen gaat het alleen om de geopolitieke strategische belangen. Raqqa is een olierijk gebied, waar minderheden zoals Armenen en Alawieten woonden en de meerderheid uit Soennieten bestaat.

IS vernietigde meerdere historische gebouwen in de stad, en vestigde haar hoofdkwartier in de voormalige Armeense kerk. IS voerden met een rechtbank direct de sharia in. In het centrum vonden regelmatig publieke executies plaats (denk aan de kruisigingen van Christenen, het onthoofden van Alawieten). Veel Christenen en Alawieten ontvluchtten de stad. De achtergebleven christenen moesten als dhimmi de djizja betalen, een islamitische belasting om in stilte de eigen godsdienst te mogen belijden. Ook de soennitische bevolking kreeg te maken met terreur van de (voornamelijk buitenlandse) strijders van IS

Volgens een artikel in Syria Direct, een buitenlandse nieuwssite een zogenaamde Syrische gematigde oppositiekant, is alvast niet elke Koerd overtuigd van de Koerdische operatie in Raqqa. De Koerden hebben er weinig te verliezen, klinkt het en de Arabische inwoners zijn niet gediend door een overname van de Koerden, aldus een getuige uit het Koerdische stadsgedeelte van Al-Qamishli.

De Race om olie en gas

Afbeeldingsresultaat voor Koerden het spel om olie en gas cartoon

Er staat dan ook veel op het spel in de Eufraatvallei. In het oosten van Syrië, al liggen er enkel kleine stadjes en dorpen. In die streek liggen wel de belangrijkste olie- en gasvelden in Syrië. Voor de oorlog was dat goed voor een kwart van de inkomsten van de Syrische overheid; de voorbije jaren financierden die energiebronnen vooral de terreurgroep IS. Wie die velden op IS verovert, heeft de sterke kaarten voor de toekomst.

Er is nog een tweede en even belangrijk doel, met de opstoot oostwaarts kan er een verbinding over land tot stand gebracht worden met Irak, waar IS ook grotendeels verslagen is.

Het post-IS-tijdperk krijgt zo stilaan vorm en de grootmachten nemen hun posities in: de VS met hun SDF-bondgenoten tegenover Rusland met Assad en Iran. In het noordwesten van Syrië zitten dan de door Turkije gesteunde Syrische rebellen (FSA) en Al Qaeda en gelieerde extremistengroepen die gesteund worden door de VS en het westen (NATO) . Ook zonder IS lijkt dit een explosieve cocktail.

Het draait uit op een grote confrontatie, waar Barzani zijn kaarten gezet heeft op de VS en haar grootste bondgenoot Israël en NATO. Dit voor een vrije doorgang van de olie naar Europa, die in handen van IS was en nu grotendeels in Syrische handen.

Het is dus geen kwestie van een gevoel van vrijheid en democratie voor de overheden van de EU/NATO en VS, maar wie krijgt de olie in handen. Het hoogtepunt nadert in de stad Raqqa, een grote confrontatie kan er plaats gaan vinden!

Bron: Wikipedia, Syria Direct, Cartoons

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *