Oekraïne: Solidariteit met Ruslan Kotsaba! De Oekraïense  journalist Ruslan Kotsaba wordt opnieuw geconfronteerd met  vervolging

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor ruslan kotsaba

De Oekraïense  journalist word Ruslan Kotsaba wordt opnieuw geconfronteerd met  vervolging

Chronologie van de zaak Ruslan Kotsaba

23 januari 2015: De in Oekraïne geboren Ruslan Kotsaba steunde de Maidan-protesten. Begin 2015 geeft spreekt hij zich uit in een boodschap op YouTube tegen oorlogsvoering in het oosten van het land. In zijn boodschap aan president Petro Poroshenko verklaart de (onhafhankelijke ) freelance-journalist dat hij zal weigeren oorlog te voeren. Hij roept zijn landgenoten op de militaire dienst te weigeren en zich te verzetten tegen het  leger. Hij benadrukt dat hij de mobilisatie die op dat moment plaatsvindt in Oekraïne als illegaal beschouwt, omdat de Oekraïense regering geen oorlog heeft verklaard.

7 februari 2015: Ruslan Kotsaba wordt gearresteerd en beschuldigd van “verraad” en “obstructie van de legitieme activiteiten van de strijdkrachten van Oekraïne”.

15 februari 2015: het openbaar ministerie benoemt ongeveer 60 getuigen, die  worden uitgenodigd om de maandelijkse hoorzittingen bij te wonen. Veel van de getuigen lijken echter niet in de onderhandelingen te zitten, dus uiteindelijk sleept het proces zich maandenlang voort zonder verder resultaat. De detentie omstandigheden van de voorlopige hechtenis zijn inhumaan.

5 februari 2016: Een jaar na de arrestatie heeft Ruslan Kotsaba de eerste mogelijkheid om commentaar te leveren op de beschuldigingen in de rechtbank. In zijn twee uur durende verklaring maakt hij van de gelegenheid gebruik om zijn verzet tegen de oorlog en zijn gewetensbezwaar opnieuw te bevestigen. Daarnaast gaat hij in op de tenlastelegging en maakt hij duidelijk dat hij zich verbonden voelt met democratische regels voor de journalistiek  en zich dienovereenkomstig heeft gedragen.

12 mei 2016: De rechtbank in Ivano-Frankivsk kondigt een veroordeling aan: 3,5 jaar (42 maanden) gevangenisstraf. Het verwerpt de beschuldiging van “verraad”. In geen van de door de Aanklager gepresenteerde bewijzen, zelfs niet in telefoontaps, zijn er aanwijzingen dat Kotsaba opzettelijk en rechtstreeks een buitenlandse staat heeft bijgestaan ​​in subversieve activiteiten tegen Oekraïne met zijn publieke optredens. De grondwet van Oekraïne garandeert ook de vrijheid van meningsuiting. De uitspraken van Ruslan Kotsaba vallen onder de grondwet. De rechtbank bevestigt echter de aanklacht voor “het belemmeren van de legitieme activiteiten van de strijdkrachten van Oekraïne”. Zijn verklaringen waren niet gebaseerd op precieze feiten, maar moedigden burgers in plaats daarvan aan om de oproep en stopzetting van de staatsdefensie te vermijden. De rechtbank reageert niet op Ruslan Kotsaba’s verwijzing naar het feit dat de mobilisatie onwettig is, aangezien Oekraïne formeel geen oorlog heeft verklaard.
Het arrest stelt ook dat het vanwege de harde detentievoorwaarden in voorlopige hechtenis op grond van artikel 72, lid 5, tweemaal wordt geteld.

16 mei 2016: Ruslan Kotsaba gaat in beroep tegen het vonnis.

14 juli 2016: Het Hof van Beroep heeft de zaak gesloten en beveelt de vrijlating van Ruslan Kotsaba na meer dan 16 maanden in de gevangenis.

1 juni 2017: Het Hooggerechtshof van Oekraïne van burgerlijke en strafzaken schendt de uitspraak van het hof van beroep, omdat het Wetboek van Strafvordering niet is nageleefd. Met name het door het openbaar ministerie overgelegde bewijsmateriaal was niet volledig opnieuw onderzocht door het hof van beroep. Naar verwachting zal het proces door de rechtbank in Ivano-Frankivsk worden hervat . Ruslan Kotsaba gaat ervan uit dat hij zal worden vrijgesproken in een nieuwe rechtszaak.

Politieke procedures tegen tegenstanders van oorlog in Oekraïne – samenvatting –

De Duitse Peace Association – United War Resisters (DFG-UK) zien de vervolging van Ruslan Kotsaba als een politieke vervolging. Ruslan Kotsaba  blijft  bij zijn publiekelijk standpunt tegen het beleid van de Oekraïense regering  en roept op  tot een einde aan de “broedermoord en oorlog” Onderhandelingen aan te gaan met de separatisten in het oosten van het land. Dat is de enige manier om uit te leggen waarom de Oekraïense autoriteiten tegen hem zijn.

Een tweede proces dreigt in de rechtbank van Ivano-Frankivsk om een veroordeling van de journalist voor “verraad” te bewerkstelligen . Het is tegelijkertijd een bedreiging voor verdere kritische verklaringen tegen de oorlog, omdat in dergelijke gevallen een soortgelijke vervolging zal plaatsvinden – en uiteraard ook zou worden toegestaan, een imperking van de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Hij zou voor de tweede keer aan dezelfde soort van vervolging onderworpen zijn als de zaak hervat wordt en hem weer in hechtenis nemen.

Connection e.V. en DFG-VK beschouwen het beroep van Ruslan Kotsaba om niet deel te nemen aan de oorlog als legitiem. Het recht op dienstweigering en uitspraken tegen oorlog op grond van gewetensbezwaren is in Oekraïne slechts zeer beperkt en komt niet overeen met de u.a. door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Alleen familieleden van een tiental religieuze gemeenschappen krijgen het recht op gewetensbezwaren. Bovendien kunnen reservisten de militaire dienst niet weigeren.  Ruslan Kotsaba wijst er zelf op dat de mobilisatie voor de oorlog twijfelachtig is, in het licht van een onverklaarde oorlog. Dat Ruslan Kotsaba werd veroordeeld tot 42 maanden in de gevangenis vanwege zijn beroep op de ontkenning van de oorlog en het proces na de beëindiging van de procedure door het Hof van Beroep nu weer kan worden vastgenomen en  hem te veroordelen  is politieke vervolging.

Stuur onderstaande brief in de Duitse Tekst: Fax an das Gericht in Bohorodtschany senden, mit der Forderung, den Freispruch des ersten Verfahrens unverzüglich zu bestätigen. Wir werden das Fax für Sie in ukrainischer Sprache an das Gericht senden. Sie können auch direkt ein Fax an Richter Shishko Oleg Anatoliyovych schicken (Fax-Nr.: 0038-0347122962)

Sehr geehrte Damen und Herren,

ich bin sehr besorgt über das erneut eröffnete Verfahren gegen Ruslan Kotsaba. Er wurde uns bekannt durch seine pazifistischen Appelle gegen den Krieg im Osten der Ukraine. Er rief weiterhin dazu auf, die illegale Mobilisierung für die sogenannte Antiterroristische Operation im Osten der Ukraine zu boykottieren. Für diese Appelle wurde Ruslan Kotsaba im Februar 2015 verhaftet und im Mai 2016 wegen Behinderung der Streitkräfte der Ukraine für schuldig befunden und zu dreieinhalb Jahren Haft verurteilt. Erst nach 524 Tagen Untersuchungshaft sprach ihn das Berufungsgericht frei und entließ ihn im Juli 2016 aus der Haft.

Ruslan Kotsabas konsequente Opposition gegen den Krieg wurde international wahrgenommen. Kurz nach der Festnahme adoptierte ihn Amnesty International als Gewissensgefangenen. Im Dezember 2015 unterzeichneten 34 Abgeordnete des Europäischen Parlaments einen offenen Brief und forderten seine sofortige Freilassung ein.

Nach der Freilassung im Juli 2016 legte die Staatsanwaltschaft Beschwerde gegen den Freispruch ein. Eine Überprüfung des Verfahrens durch den Europäischen Gerichtshof für Menschenrechte wurde verweigert. Das Höchste Spezialisierte Gericht der Ukraine für Zivil- und Strafsachen entschied am 1. Juni 2017 stattdessen, dass das Verfahren erneut durchzuführen sei. Das bedeutet, dass Ruslan Kotsaba trotz monatelanger Untersuchungshaft in gleicher Sache erneut vor Gericht steht, am 31. Januar 2018 in Bohorodchany.

Unterdessen mussten wir auch erfahren, dass Ruslan Kotsaba wiederholt durch Neonazis angegriffen wurde, sich die Strafverfolgungsorgane jedoch weigern, Anzeigen über die Angriffe und die Behinderung seiner professionellen journalistischen Tätigkeit anzunehmen.

Die Ukraine ist als Mitgliedsland des Europarates verpflichtet, die in der Europäischen Menschenrechtskonvention dargelegten Menschenrechte zu achten. Im Falle von Ruslan Kotsaba sehen wir dies verletzt.

Ich fordere Sie daher dringend auf, unverzüglich den Freispruch des Berufungsgerichts Iwano-Frankiwsk von Ruslan Kotsaba zu bestätigen.

Doorverwijzing naar: https://de.connection-ev.org/ruslankotsaba-form

waar het formulier ingevuld kan worden!

Bron: https://de.connection-ev.org/ruslankotsaba-form, Ruslan Kotsaba

 

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *