De Verenigde Staten en haar coalitie (Nederland) gebruikten verarmd uranium-235 in Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor US using Uranium in Syria carton

De luchtaanvallen op olie-trucks van de islamitische staat in de door hen gecontroleerde gebieden waren gevuld (de bommen) met verarmd URNANIUM-235, dat  kanker en geboorteafwijkingen veroorzaakt!

Ambtenaren hebben bevestigd dat het Amerikaanse leger, ondanks de belofte om geen wapens met verarmd uranium te gebruiken op het slagveld in Irak en Syrië, duizenden tonnen munitie heeft afgevuurd tijdens twee spraakmakende raids op olie-trucks in het door de Islamitische Staat gecontroleerde Syrië eind 2015. De luchtaanvallen markeren en  bevestigen het gebruik van deze verboden wapens sinds de Irak-invasie van 2003, toen het wel meer dan honderdduizend keer werd gebruikt en woedende reacties veroorzaakten bij lokale gemeenschappen die beweerden dat het giftige materiaal kanker en geboorteafwijkingen veroorzaakte, tot op de dag van vandaag is het “levende”bewijs te zien in Irak.

De “US Central Command” (Centcom) woordvoerder Majoor Josh Jacques vertelde aan de site Airwars, dat het  Buitenlandse Beleid was en is, dat 5.265 pantser-piercing 30 mm rondes met verarmd uranium  werden afgeschoten uit Air Force A-10 fixed-wing vliegtuigen op 16 november en 22 november 2015 en ongeveer  350 voertuigen vernietigde,  in het oostelijke deel van de Syrische woestijn.

Afbeeldingsresultaat voor US using Uranium in Syria carton

 

Eerder in de campagne zeiden zowel de coalitie (waarvan Nederland ook onderdeel is )als de Amerikaanse functionarissen dat de munitie niet zou worden gebruikt in operaties. In maart 2015 zei coalitiewoordvoerder John Moore: “de VS en haar coalitievliegtuigen (waaronder Nederland) hebben geen gebruik gemaakt van munitie met verarmd uranium in Irak of Syrië tijdens Operation Inherent Resolve. “Later die maand vertelde een vertegenwoordiger van het Pentagon  dat A-10’s die in de regio worden ingezet geen toegang hebben tot deze munitie die Urnanium-235 bevat omdat de Islamitische Staat niet over de tanks beschikte waarvoor de munitie was ontworpen om ingezet te worden.

Het blijft onduidelijk of aanvallen in november 2015 plaatsvonden in de buurt van bevolkte gebieden. In 2003 werden honderdduizenden bommen afgeschoten met verarmd Urnanium-235 in dichtbevolkte gebieden tijdens de Amerikaanse invasie, wat leidde tot diepe wrok en angst onder Irakezen en woede op het hoogste niveau, in de regering in Bagdad.

In 2014, in een U.N.-rapport, uitte de Iraakse regering “haar diepe bezorgdheid over de schadelijke effecten” van het materiaal. Deze wapens , “vormen een gevaar voor de mens en het milieu” en drongen er bij de Verenigde Naties op aan om een diepgaand onderzoek te doen naar de gevolgen ervan. Dergelijke studies  zijn nog niet voltooid en wetenschappers en artsen zeggen dat er daardoor nog steeds zeer geloofwaardige ‘direct epidemiologisch bewijs’ is dat deze wapens met de negatieve gezondheidseffecten verbindt.

De Amerikaanse invallen maakten deel uit van operatie  “Tidal Wave II” – een operatie gericht op het verlammen van de infrastructuur waar de Islamitische Staat op vertrouwde en miljoenen dollars aan olie verkochten (aan het westen gesmokkeld via Turkije en Italië naar Europa).

De meeste gesmokkelde ISIS olie gaat naar Turkije,- Verslag uit Noorwegen

Uit een nieuw uitgelekt rapport over de verkoop van illegale olie  door de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS / ISIL),  opgesteld door Noorwegen.  Uit het rapport is gebleken dat het merendeel van de IS-gesmokkelde olie is bestemd voor Turkije, waar het wordt verkocht tegen bijzondere lage prijzen.
De Noorse dagelijkse krant: “Klassekampen”, publiceerde de gelekte details van het rapport, dat werd samengesteld door Rystad Energy, een onafhankelijk olie en gas adviesbureau, op verzoek van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Grote hoeveelheden olie werden gesmokkeld over de grens naar Turkije vanuit IS-gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak, zei “Klassekampen”in het verslag . Quote: ” De olie wordt door tankwagens via smokkelroutes gestuurd over de grens [en] wordt verkocht tegen sterk gereduceerde prijzen, van $ 25 tot $ 45 per vat.”
ISIS-olietankautos-vernietigd

 

Verder met Urnanium-235, het Pentagon zei dat de aanvallen van 16 november (2017) in de vroege ochtend nabij Al-Bukamal, een stad in het gouvernement van Deir Ezzor nabij de grens met Irak, plaatsvonden en 116 tankwagens vernietigden. Hoewel de coalitie zei dat de aanvallen volledig op Syrisch grondgebied plaatsvonden, waren beide zijden van de grens op dat moment volledig onder controle van de militante groepering. Het afvuren van deze bommen op Iraaks grondgebied zou veel grotere politieke gevolgen hebben, gezien de woede over het eerdere gebruik daar. Onderstaande video van 16 november toont aan dat de tanks eerst door  munitie worden geraakt, voordat ze  overspoeld werden met vonken en uit elkaar worden gescheurd door 30 mm kanonnen.

https://www.youtube.com/watch?v=ZQkG-RWxFfY

 

https://www.youtube.com/watch?v=8IC-GzY2SRw

Het gebruik van deze wapens in Syrië werd voor het eerst gemeld door de website IRIN News afgelopen oktober 2017. Centcom en de Amerikaanse luchtmacht loochenden aanvankelijk dat het waar was en boden vervolgens verschillende verklaringen over wat er gebeurde, inclusief een bekentenis in oktober dat het deze wapens heeft gebruikt.  Het is nu duidelijk dat de munitie werd gebruikt in de Tidal Wave II-aanvallen.

Verarmd uranium is dat deel wat overgebleven is van de verrijking van uranium-235. Het is uitzonderlijk “hard”en werd door militairen gebruikt om zowel gepantserde doelen te doordringen als hun potentiële doelen, zoals tanks tegen vijandelijk vuur, te versterken. Hoewel het minder radioactief is dan het originele uranium, is 235 zeer giftig en wordt het door het Amerikaanse Environmental Protection Agency beschouwd als een “stralingsgevaarlijk materiaal voor de gezondheid in het lichaam”.

De VS en haar bondgenoten in deze operatie hebben willens en wetens URANIUM-235, gebruikt en zo de regio in oost Syrië en grote delen in Irak, onbewoonbaar gemaakt en hebben vele doden,  in de toekomst, huidige doden en misvormingen op hun geweten, weer een reden om hen aan te klagen voor misdaden tegen de menslijkheid bij  het ICC, maar niet het westerse ICC, een nieuw ICC opericht door Rusland en haar bondgenoten!

Bron: Airways, IRIN, YouTube, Centracom, Freesuriyah.wordpress.com

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *