Wat is anti-Semitisme?

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor semitische volkeren

Elke dag hoor je het in de media, uitspraken die mensen doen, tegen nederzettingen, landonteigening van Palestijnen, afbraak van huizen, kritiek op zogenaamde “Settlers”, wat letterlijk betekent: kolonisten, die land koloniseren, land wat eigenlijk niet van hen is.

Als je dus kritiek uit, (hetzelfde als je een beetje nationalistisch bent, dan ben je rechtsradicaal voor de media en politiek) ben je een anti-semiet!

Wat betekend anti-semiet?

Anti-semiet betekend letterlijk iemand die tegen semieten is.

Het begrip Semiet slaat in neutrale zin op iemand die deel uitmaakt van een van de vele klassieke en hedendaagse Semitisch sprekende volkeren die leefden/leven in het huidige Midden-Oosten, Eritrea, Ethiopië en Noord-Somalië. De term is in 1781 geïntroduceerd door de Duitse historicus August Ludwig Schlözer. Hij verwees met het begrip naar Sem (Hebreeuws: Sjem), een van de drie zonen van Noach. Volgens de Volkerentafel van Genesis kreeg Sem op zijn beurt vijf zonen, wiens families zouden zijn uitgegroeid tot volkeren die zich over de aarde verspreidden.

In de oudheid beriepen vele stammen in het Midden-Oosten zich op afstamming van Sem. Het wetenschappelijke gebruik van de term heeft echter betrekking op de taalgroep, en bij uitbreiding op culturele en etnische groepen. Naar hedendaagse inzichten, die vanuit een sterke interdependentie tussen taalgebruik en cultuur vertrekken, is de term Semiet ook geldig bij etnische en culturele beschrijvingen. Het woord “Semiet” kan dus verwijzen naar elke persoon die behoorde tot de oude volkeren van het Midden-Oosten, zoals Arameeërs, Akkadiërs, Feniciërs, Hebreeën en Arabieren en hun afstammelingen.

Dus als je iemand beschuldigd, dat hij of zij een anti-semiet is, is hij of zij niet alleen tegen Joden, maar ook tegen Arabieren en elk ander volk/afstamming, zoals boven beschreven. Deze term wordt exclusief door de media, politiek en joden gebruikt voor hun doelstellingen.

Iemand die kritiek uit of slecht spreekt over Arabieren, zou je in principe ook een anti-semiet kunnen noemen. Historisch is het zo gegroeid dat de term “antisemiet” niet duidt op iemand die vijandig staat tegenover Semieten in het algemeen, maar enkel tegenover een subgroep ervan, de Joden. Ernest Renan had in een artikel de Semieten beschreven als volkeren met een neiging tot monotheïsme.

De joden hebben deze term dus exclusief geclaimd en gooien je ermee om de oren te pas en te onpas.

Ook wil ik een onderscheid maken tussen het Jodendom en Israël. Jodendom is een geloof en Israël is een staat. Bij een discussie, een tijdje geleden (in de Balie), met het hoofd van de Zionisten in Nederland, heb ik dat ook uitgelegd, het antwoord was, dat de Torah verbonden is met de staat Israël en het Jodendom.

Dus pretendeert Israël een democratie te zijn, de enigste nog wel in het Midden-Oosten, maar eigenlijk is het een staat gefundeerd op het jodendom, zonder scheiding van kerk (Synagoge) en staat. Waar voor andersdenkende geloven of seculieren weinig ruimte is.

Dit in gedachten nemend, zou het voor een ieder weldenkend en vredelievend mens, duidelijk moeten zijn dat de staat Israël systematisch Palestijnen onderdrukt, eigenlijk een verwante bevolkingsgroep en hen te pas en te onpas ook nog terroristen noemt. Een (broeder/zuster) bevolkingsgroep die ze het liefst alle willen laten emigreren, zodat zij het overgebleven land kunnen claimen en nieuwe nederzettingen erop bouwen.

Nu staan semitische volkeren bekend om hun vasthoudendheid en dus laten de Palestijnen zich niet “wegpesten”en met recht claimen zij hun geboortegrond als zijnde een recht om te wonen en leven.

De discussie die hedentendaage gevoerd zou moeten worden is het recht op bestaan van Palestijnen, in een staat die Israël heet, waar Joden en Islamieten  Christelijke Palestijnen en Druzen samen tot akkoord kunnen komen. Het geloof het geloof is, maar de staat seculier, dan ben je al op weg een democratie te worden.

Het systematisch stoppen van de verdrijving van Palestijnen moet gestopt worden. De EU die mooie projecten gebouwd heeft, op het gebied van water projecten. Die nog staan, maar geen water krijgen, omdat de staat Israël dit niet toelaat.

Gerelateerde afbeelding

Zionisme:

Zionisme  betekend letterlijk  het streven van Joden naar een eigen Joodse staat. De naam refereert aan Zion, één van de heuvels van Jeruzalem. De term zionisme komt het eerst voor in het tijdschrift Selbstemanzipation (1890) van N. Birnbaum. De twee pijlers van de beweging zijn:

  • de Joodse diaspora
  • het mislukken van de emancipatie van de joden in de 19de eeuw.

Theodor Herzl, geboren in Boedapest, gaf in 1896 met zijn pamflet ‘Der Judenstaat’ de stoot tot het georganiseerde zionisme. In 1897 riep hij het eerste Internationale Zionisten Congres te Basel bijeen. Er zouden tot 1902 nog vijf congressen volgen, die resulteerden in de stichting van de ‘World Zionist Organization

Het politieke zionisme ontstond in het 19e-eeuwse Europa onder seculiere Joden, en kwam vooral voort uit de visie dat de emancipatie van Joden in Europa mislukt was doordat ze geen eigen staat hadden, en ook door hun afwijkende positie in de maatschappij.

Het culturele zionisme, dat vaak samenging met het politieke zionisme, wilde de Hebreeuwse taal en Joodse cultuur behouden en versterken, die door de vergaande assimilatie van Joden in met name West-Europa verloren dreigde te gaan.

Het Socialistisch zionisme domineerde vanaf de jaren 20 tot in de jaren 70 van de 20e eeuw in het Mandaatgebied Palestina.

1967 is het een bepalende factor geworden in de politiek van Israël. Samen met de seculiere revisionistische zionisten (een afsplitsing uit de jaren twintig streven ze een groter grondgebied voor die staat na. Het religieus zionisme, vrijwel identiek aan wat bekendstaat als modern-orthodox jodendom, combineert een liberale interpretatie van orthodox jodendom met zionisme. In tegenstelling tot charedische joden dragen de mannen ‘normale’ westerse kleding, geen hoed, maar enkel een (meestal gekleurde) keppel.

Wat we nu hebben in Israël is dus religieus zionisme, met de exclusiviteit op bestaansrecht en alleenrecht van de Joden in de staat Israël.

Dit is de stroming waar de man in de Balie, het hoofd van de Zionisten in Nederland naar refereerde. Het ideaal van de kibboets, zoals vele Nederlanders dit misschien beleefde is niet meer, dit viel onder het socialistische zionisme, het seculiere.

Dit bestaat niet meer, net als het ECHTE socialisme in Europa niet meer bestaat, de grondprincipes worden niet meer nageleefd. Zo ook in Israël. Ook is dit te zien in Arabische landen.

Bijvoorbeeld: Syrië, wat een seculiere staat is, waar elk geloof kan worden gepraktiseerd, zelfs het jodendom. Ook Irak was eens een seculiere staat. Beide zijn geregeerd door de Baath partij (een socialistische partij).  Eritrea, Venezuela horen daar ook bij. Zelfs Noord-Korea en Angola horen tot deze groep. Hoe het uitgevoerd wordt is een ander artikel waard!

De trend in de wereld is radicalisme, gevoerd door westerse imperialistisch oorlogen, waar de tactiek heers, verdeel en versnipper de trend is. Waar de EU, VS en Israël de grondleggers zijn voor deze tactiek, elk met hun eigen motieven.

Verder zouden de Joden die zo geleden hebben in WWII,  in moeten zien dat wat zij doen tegenover de Palestijnen, niet bepaald vredelievend is en je het rustig mensonterend kunt noemen.

Sinds 70 jaar worstelen we met het probleem, wat eigenlijk geen probleem hoeft te zijn. De oplossing is makkelijk, geweld uitbannen en het exclusieve alleenrecht op land, samen delen. De Oslo akkoorden waren het begin voor een 2-staten oplossing, maar daar komt ellende van, denk aan de hoofdstad Al-Quds – Jerusalem. Die zij samen moeten delen. Israël, zal nooit en te nimmer land afstaan, onder de huidige regering van een religieus zionistische verbond.

Zolang de staat Israël niet stopt met het systematisch onderdrukken van Palestijnen, zal er geen oplossing komen en radicaliseren ze aan beide kanten.

Concluderen: Het woord anti-semitisme moet gewoon afgeschaft worden, het is niet exclusief voor Israël, dit te gebruiken. Het is negatief en uit zijn verband gerukt. Er moet vanuit diverse westerse regeringen naar een ECHTE oplossing gezocht worden. De nieuwe VN resolutie kan een klein begin zijn. Maar woorden zijn leeg, als de inhoud niet nagevolgd wordt!

Bron: Wikipedia

 

 

 

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *