Hezbollah – vrijheid voor de “gewone”Libanezen – de laatste strijd

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

foto van Sonja van den Ende.

Foto: Claudius Lucassen – Mausoleum van Hezbollah in Beirout, waar vele “martelaren” liggen, gevallen in de oorlog tegen Israel in 2006 en het huidig conflict in Syrië!

De laatste dagen was het volop in het nieuws, terwijl ik in Beirout was! Israël vuurt raketten af op Iraanse – lees ook Hezbollah – stellingen in Damascus e.o. Omdat Iraanse troepen onder leiding van Qasem Soleimani, meevechten in het Syrische conflict samen met Hezbollah. Daarna is Bibi Nethanyu naar Moskau vertrokken, uitgenodigd of niet, maar om Putin onder druk te zetten, nadat Trump de Iran deal heeft opgeblazen. Na veel info en gepuzzel, denk ik dat het eindspel in zicht is! Aanstaande vrijdag/zaterdag zal Trump overgaan om de Israelische Ambassade naar Al-Quds te gaan verhuizen, dat zal veel bloedvergieten opleveren, in Gaza waar er al wekenlang, elke vrijdag demonstraties en protesten aan de gang zijn!

De “Day of Return”, waar tientallen Palestijnen als vliegen worden afgeschoten door de barbaren, waar geen woorden voor zijn, het land waarvan niemand weet hoeveel kernwapens zij hebben, nooit aangemeld bij het International Atomic Energy Agency en een volk wat zich uitverkoren voelt boven alle andere volken, waar wij, de Europese burgers en de Arabische bevolking al jarenlang de dupe van zijn, zij zijn de onderdrukkers en bezetters, zij het uitverkoren volk, heeft de meest barbaarse methoden, samen met Amerika, martelingen, kinderen in de gevangenis en mensen zonder pardon doodschieten! Nu nadert het conflict van Israel met Iran en Hezbollah! Poetin probeert denk ik iets op te lossen, zodat het niet uit de hand gaat lopen, is mijn vermoeden, daarom was hij  Bibi, bij de 9 mei parade en omdat er een grote Joodse gemeenschap woont in Rusland.

Qasem Soleimani

Sardar Qasem Soleimani-01.jpg

Qasem Soleimani  is een Iraanse hoge militaire officier in de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en sinds 1998 commandant van zijn Quds Force -een divisie die meevecht in Syrië samen het Syrische en Russische leger.

Hij is een veteraan van de Iran-Irak oorlog van de jaren 80 met een bescheiden achtergrond, hij was actief in vele conflicten in de rest van het Midden-Oosten, met name in Irak en de Levant, terwijl hij een laag profiel bleef houden. Zijn methoden waren een mix van militaire hulp aan ideologische bondgenoten en strategische diplomatie met harde neus. Het heeft lang militaire bijstand verleend aan anti-Saddam Shia en Koerdische groepen in Irak,Hezbollah in Libanon en Hamas in de Palestijnse gebieden. Sinds 2012 heeft Soleimani de Syrische regering, een belangrijke Iraanse bondgenoot, geholpen tijdens het Syrische conflict . Soleimani assisteerde ook bij het commando over de gecombineerde Iraakse regering en sjiitische strijdkrachten die in 2014-2015 waren opgestaan ​​tegen IS.

MLEETA Foto reportage

Foto: Claudius Lucassen, een mausoleum voor gevallen Hezbollah strijders in Beirout, waar wij als enigste westerlingen naar binnen mochten!

HEZBOLLAH

Hezbollah heeft Israel een grote nederlaag toegebracht, in 2006, waarvan de resten nog te zien zijn in zuid-Libanon, Mleeta!

Op 6 februari 2006 sloot de Vrije Patriottische Beweging, een Libanese politieke partij met vooral christelijke aanhangers, een overeenkomst met Hezbollah.

Op 12 juli 2006 bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen diverse strategische doelen in het zuiden van Libanon, waaronder een belangrijke brug tussen de steden Tyrus en Nabatiyeh en begon met tankaanvallen in Zuid-Libanon. Die avond vergaderde het voltallige Israëlische kabinet (en dus niet alleen het veiligheidskabinet) en werd besloten tot verdere acties.

  • Op 13 juli 2006 bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen de “Internationale luchthaven Rafik Hariri” nabij Beiroet. Ook de kantoren van het Hezbollah-televisiestation al-Manar werden gebombardeerd, maar de uitzendingen van al-Manar gingen gewoon door. De Israëlische marine blokkeerde de havens van Libanon en bombardeerde de snelweg Beiroet-Damascus. Door de acties van Israël raakte Libanon geïsoleerd en werd de infrastructuur zwaar beschadigd. Israël bombardeerde verder steden en voerde een aanval uit op de luchtmachtbasis van Rayak in de Bekavallei. Op 12 en 13 juli vielen volgens Libanese krant The Daily Star aan Libanese zijde 47 doden en meer dan 100 gewonden.
  • Op 14 juli 2006 voerden Israëlische gevechtsvliegtuigen aanvallen uit op de sjiitische wijk Dahieh, een wijk waar zich veel Hezbollah-strijders ophouden en waar volgens Israël de leiding van Hezbollah gevestigd is. Dahieh is ook een wijk waar veel armen wonen en zij zijn dan ook vooral het slachtoffer geworden van de Israëlische aanval. Veel inwoners van Dahieh beschikken niet over genoeg geld om Beiroet te ontvluchten. Een luchtaanval op het hoofdkwartier van Hezbollah-leider Nasrallah verwoestte het gebouw, maar Nasrallah bleef ongedeerd en verscheen later op een Libanese tv-zender. Hij zei dat Hezbollah in oorlog was met Israël.
  • In de nacht van 14 en 15 juli werden tal van luchtaanvallen uitgevoerd in Libanon. De aanvallen waren vooral gericht op strategisch gelegen bruggen. Twee Israëlische raketten raakten bijna een ziekenhuis in Tyrus. Bij de patiënten en omwonenden brak paniek uit.
  • Op 15 juli gingen de aanvallen op Libanon onverminderd door. Israël bestookte nu ook Noord-Libanon, waaronder de stad Tripoli, die 90 kilometer ten noorden van Beiroet ligt. Premier Fouad Siniora belde president George W. Bush (VS) op. Hij vroeg de Amerikaanse president om druk uit te oefenen op Israël. Volgens Siniora was Bush hier niet toe bereid. De VS drong er bij Israël wel op aan het aantal burgerslachtoffers zo klein mogelijk te houden. Intussen had de Libanese gezant bij de VN Veiligheidsraad om hulp gevraagd. Hij noemde de Israëlische aanval “barbaars” en “bedoeld om het land te gronde te richten.
  • Op 16 juli bestookten Israëlische gevechtsvliegtuigen Beiroet. Het waren de zwaarste aanvallen tot nu toe. Het waren vergeldingsaanvallen naar aanleiding van de raketinslagen op een treinstation in de Israëlische havenstad Haifa . Israël waarschuwde de bevolking om Beiroet te verlaten, maar dit bleek moeilijk, zeker nu de infrastructuur van Libanon ernstig beschadigd en verwoest was. Ook voerde Israël bombardementen uit op de Zuid-Libanese stad Tyrus. Hierbij kwamen zeker 60 mensen om het leven en vielen er 60 gewonden. Bij het bombardement op het kantoor van de minister van Financiën, Mohammed Fneich, in de stad Aitarun zijn 6 doden gevallen. Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, verklaarde op een tape dat er “nog meer verrassingen komen” en dat de bombardementen op Haifa “nog maar het begin zijn.” Nasrallah verklaarde vervolgens dat Hezbollah meer wapens heeft dan gedacht.
  • Op 25 juli trof een Israëlische luchtaanval een bunker in Khyam waarin VN-waarnemers van de vredesmacht UNIFIL zich schuilhielden. Hierbij vonden vier VN-medewerkers de dood. De UNIFIL-soldaten hadden tot tien keer toe contact gehad met de Israëliërs en gevraagd de aanvallen te stoppen. Volgens VN-secretaris-generaal Kofi Annan was de bunker duidelijk gemarkeerd en was de aanval “blijkbaar opzettelijk”. Premier Olmert ontkende dit.
  • Er vielen 15 doden (waaronder 9 vrouwen en kinderen) in Zuid-Libanon door een Israëlische luchtaanval op een konvooi van vluchtelingen. De vluchtelingen waren op weg naar het stadje Marwahin naar een VN-hoofdkwartier om aldaar asiel aan te vragen, hetgeen echter werd geweigerd.

Hezbollah sloeg genadeloos terug en sinds deze tijd, zoals in Mleeta staat te lezen een kranten bericht uit 2006 van The Jerusalem Post, gaat het Zionistische regime anders te werk en is Hezbollah de geduchtste tegenstander van het Zionistische project Israël.

Op 11 augustus 2006 werd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Resolutie 1701 aangenomen. Daarin werden Hezbollah en Israël opgeroepen, respectievelijk de aanvallen en de militaire operaties onmiddellijk te staken. De Libanese regering en UNIFIL werden opgeroepen om hun troepen in het zuiden gezamenlijk te deployeren en de regering van Israël werd opgeroepen parallel daarmee haar troepen uit Zuidelijk Libanon terug te trekken. Volgens afspraak zou de Blauwe Grens door beide partijen gerespecteerd worden en zonder toestemming van de Libanese regering zouden zich geen vreemde strijdkrachten in Libanon ophouden of wapenmateriaal gekocht of aangevoerd worden. Alle resterende, in Israëlisch bezit zijnde, kaarten van landmijnen in Libanon zouden aan de V.N. overhandigd worden!

Tot op de dag van vandaag is de grens bewaakt doot UNIFIL, als je door het zuiden rijdt, zoals ik heb gedaan, zie je de “dunne”scheidinglijn tussen Libanon en Israël, in Mleeta, het uiterste zuiden is een museum opgericht ter nagedachtenis van de strijdm die Hezbollah gewonnen heeft – tot nu, de eindstrijd is onderweg en eerder dan we zouden verwachten.

De Zionisten houden niet op met provoceren, met leugens en “False Flags”, of het nu in Syrië is of Libanon, terwijl bondgenoot EU diverse “False Flags” uitvoerd in de steden van de EU, zoals Parijs en het kloppend hart van het kapitalisme en zionisme London!

Afgelopen 6 mei hebben zij gewonnen in Libanon, Hezbollah, vooral het zuiden en de arme wijken Dahieh, die pro-Hezbollah zijn, maar ook vele Christenen hebben op Hezbollah gestemd, omdat zoals ik in mijn vorig artikel al schreef, de situatie voor veel Libanezen, uitzichtloos is en de huidige regering, collaboreert met Israël of Saoedi Arabië!

Bron: Beirout, Wikipedia

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *