Het Turkse spel

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor ottomaanse kalifaat van erdogan

Turkije schijnt in het “nauw” gedreven te zijn door de VS, of is er iets anders aan de hand in het presidentiële Ottomaanse kalifaat?!

Dit is wat de reguliere media (MSM) schreef afgelopen dagen;

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat de val van de Turkse lira een “politiek complot” is tegen Ankara en dat zijn land nieuwe partners gaat zoeken. De crash van de lire werd aangewakkerd door een meningsverschil met de Verenigde Staten over de detentie van een Amerikaanse predikant Andrew Brunson in Turkije, die  vragen zou hebben gesteld over het toekomstige partnerschap tussen Washington en Ankara. Ankara beschuldigd de Amerikaanse predikant dat hij spioneerde voor de VS, dus een spion is!

Maar wat is er echt aan de hand? Turkije was een trouwe NAVO bondgenoot (nog steeds) en liet vanaf 2012 de "Patriot raketten" van de NAVO toe op de vliegbasis in Turkije (Zuid-Turkije).

2012syrie.jpg

TC Tubantia 28 december 2012, editie Enschede

ENSCHEDE

"Ze stonden er gisteravond voor de derde keer deze maand. Tientallen mensen van verschillende Enschedese organisaties, die het bij het "Ei van Ko" in hartje Enschede over één ding eens zijn: "Oorlog is geen oplossing", zoals het deze avond groot op een van de spandoeken staat.

"Dat is het eigenlijk nooit", zegt Jan Schaake, "En dat geldt ook voor Syrië." Hij demonstreert daarom met de andere leden van het platform "Oorlog is geen oplossing" tegen het sturen van Patriot-raketten naar Turkije.

Het Nederlandse parlement besloot vorige week tot het sturen van de afweersystemen. In januari worden ze overgebracht, is de bedoeling. Om Turkije tegen een eventuele Syrische aanval te beschermen.

"Maar dat officiële argument is een leugen", zegt Nazim Eskili van de Turks-Mediterrane Alawitische Vereniging. "Er is geen reden een Syrische aanval te vrezen. De Patriots maken deel uit van een Amerikaanse poging alle landen in het Midden- Oosten te verzwakken."

Jan Schaake van "Enschede voor Vrede" is net als Rik Min van de NCPN om een andere reden tegen het sturen van de Patriots naar Turkije. "De Turkse premier Erdogan steunt het verzet in Syrië. Wij zijn bang dat wij, door steun aan Turkije, een oorlog worden ingerommeld. Net zoals dat ook in de Golfoorlog is gebeurd."

Het is bovendien onterecht dat de Syrische president Assad als een dictator wordt beschouwd, vindt Sonja van den Ende, Statenlid voor de SP in Zwolle. De SP in Enschede steunt, net als GroenLinks, het protest tegen de Patriots niet.

Zij wel. "We moeten niet vergeten dat Assad een seculiere staat leidt, waarin niet-islamitische minderheden hun geloof redelijk vrij kunnen belijden.De alevieten vormen een gematigde stroming binnen de islam. "Erdogan steunt daarentegen de jihadistische islamieten tegen Assad. Minderheden als de alevieten, maar ook de Syrisch-orthodoxe christenen, moeten bang zijn voor wat er gebeurt als die aan de macht komen in Syrië. Er zijn al hele alevitische dorpjes in Syrië uitgemoord en niet door Assad.

Ook Ahmet Yilmaz is vooral bang voor wat er na Assad zou kunnen komen. "Niemand hier is voor een dictator. Maar oorlog heeft niets opgelost in Irak of in Libië. Er is al een wapenembargo tegen Syrië, en een economisch embargo. Dat werkt. Wat er nu moet komen is een staakt-het-vuren en onderhandelingen in Syrië. Geen Patriots."

Copyright (c)2012 De Twentsche Courant Tubantia 28/12/2012
Verder werd er hevig gediscusieeëd over de rol van Turkije, door de Syriërs in Enschede destijds in 2014:

Vanmiddag, precies één jaar na de aanslag in Reyhanli op de Turks-Syrische grens, organiseerde Sonja van den Ende namens het “Comité Syrian in Nederland” en “Oorlog is geen Oplossing” een discussiebijeenkomst met SP-buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel die een krap jaar eerder ook al in Enschede was. Naast hem zaten Jean Mirza en Sanherib Korkis vanuit het Comité Syrian in Nederland in het panel en Ahmed Yilmaz vanuit de SP, Oorlog is geen Oplossing, SDO of Enschede voor Vrede. Er zaten zo’n 40 mensen in de zaal, voornamelijk oorspronkelijk afkomstig uit Syrië of aanpalend Turkije.






De eerste discussieronde ging over “de huidige situatie in Syrië en de rol van Turkije en Europa, met name Nederland.”

Harry van Bommel stelt dat Nederland en het Westen in het voorjaar van 2011 toen de onlusten in Syrië begonnen een zware inschattingsfout hebben gemaakt. Hij herinnert zich nog dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosental, verkondigde “de dagen van Assad zijn geteld”. De verwachting was dat in Syrië een opstand was uitgebroken naar Tunesisch en Egyptisch model met een snelle val van de dictator. Wie Syrië kent, en Van Bommel was zelf al een paar keer in Syrië geweest, weet dat daar anders zou gaan lopen. Vanuit die bezoeken had hij daarom toen ook al grote kritiek op het vertrouwen dat Nederland al meteen in “de oppositie” stelde zonder te weten wie er allemaal in zaten. Het was en is allemaal minder eenvoudig dan zo op het eerste gezicht lijkt.






Met name de Verenigde Staten steunt de Syrische oppositie voluit, vooral met financiële middelen en in het geniep met wapens. Maar ze wedden op het verkeerde paard. En hun onvoorwaardelijke steun aan de oppositie is ook tamelijk immoreel. Naar de Syrische oppositie omdat ze de oppositie aanmoedigen door te gaan met vechten zonder echt met militaire hulp over de brug te komen. Maar nog immoreler naar de Syrische bevolking toe, omdat door het blijven aanmoedigen van oppositie om door te blijven vechten de vredesonderhandelingen in Genève I zijn mislukt. Daardoor is een briljant onderhandelaar als Brahimi gefrustreerd geraakt.

De rol van Turkije bij de strijd in Syrië is onlangs uitgebreid in de Kamer aan de orde geweest. Turkije speelt volgens Van Bommel een uiterst kwalijke rol. Hij heeft opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de Turkse betrokkenheid bij de aanval op het Armeens-Syrische stadje Kesab een dikke maand geleden. De huidige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, wilde hier echter niets van weten. Hij had het nagevraagd bij zijn Turkse collega en die zei dat er niets van waar was. Maar de aanwijzingen en bewijzen dat Turkije er wel iets mee te maken heeft stapelen zich op. En voor de Nederlandse politiek is het van belang omdat wij met onze Patriot-raketten Turkije helpen verdedigen tegen mogelijke Syrische aanvallen. De actieve bemoeienissen van Turkije in de strijd in Syrië gebeurt dus onder militaire bescherming door Nederland.

Samenvattend: in Syrië zou al geen sprake zijn geweest van een kortstondige opstand en door de Westerse stellingname duurt het allemaal nog veel langer. Door de Westerse stellingname zit een diplomatieke oplossing helaas ook nog niet in het verschiet. De in 2001 respectievelijke 2003 begonnen oorlogen in Afghanistan en Irak duren nog voort. De les uit die twee landen is door westerse interventies onderhuids smeulende conflicten tot ontbranding komen en onbeheersbaar zijn. Maar op de een of andere manier blijven “wij” maar denken dat we mensen elders in de wereld met militaire interventies kunnen helpen, aldus Harry van Bommel.






Voor Sanherib Korkis is duidelijk dat Nederland blind achter Amerika aanloopt en dat Turkije vanaf het begin actief betrokken was bij het conflict. Het doel van het Westen was niet het leiden van de Syrische bevolking naar vrijheid en democratie, maar het verzwakken van de Syrische regering.

In Turkije is een Nederlander opgepakt die met chemische wapens onderweg was naar Syrië. Waarom is deze persoon niet opgepakt en ondervraagd? Verder verwijst hij naar het onderzoek van Erkan Metin naar de Turkse betrokkenheid bij de ontvoering van de bisschoppen van Aleppo.






Jean Mirza onderstreept nog eens dat er buitenlandse krachten achter het uitbreken van de opstand in Syrië zaten: Saoedi-Arabië, de andere Golfstaten, Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het doel van deze buitenlandse krachten was het kapot maken van Syrië en van het Syrische leger.

De tweede discussieronde ging over “de stroom van onder andere Nederlandse jihadisten richting Syrië en hoe het zit met de jihadisten vanuit Nederland?”

Harry van Bommel haalt de voormalige Nederlandse opperbevelhebber Van Uhm aan waar deze erkende dat veel jihadisten vermoedelijk met de beste bedoelingen en ook met idealistische motieven naar Syrië afreizen om mensen daar te helpen. Het probleem is echter dat ze met een grote naïviteit naar Syrië afreizen en misbruikt worden door jihadistische groepen daar. Terwijl iedereen het erover lijkt te hebben wat we moeten doen als deze polderjihadisten terugkomen, stelt Van Bommel dat we juist moeten proberen om het afreizen naar Syrië te voorkomen en dat kan volgens hem het beste gebeuren met anti-radicaliseringsprogramma’s die dus flink gestimuleerd moeten worden. We moeten samen werken met jongerenwerkers, religieuze (bege)leiders en anderen om hiermee aan de slag te gaan. Extra schrijnend is dat veel ouders het gewoon met hun kind zien gebeuren en de autoriteiten voor hun eigen kind waarschuwen maar dat die er vervolgens niets mee doen.

De discussie over polderjihadisten wordt vaak versimpeld tot een “opgeruimd staat netjes” en “als ze terugkomen pakken we ze hun paspoort af”. Maar daarmee span je het paard achter de wagen en het helpt ook geen zier. Met instemming haalt Van Bommel de Leidse hoogleraar terrorismestudies Edwin Bakker aan: “voorkomen dat ze in Nederland na terugkeer uit Syrië de heldenstatus en dus een voorbeeldfunctie krijgen”. Daarnaast zou de groep teruggekeerde jihadisten een de-radicaliseringsprogramma moeten doorlopen. Het is allemaal best te behappen: er zijn meer dan 100 polderjihadisten naar Syrië vertrokken, daarvan zijn er inmiddels 20 omgekomen en 10 naar Nederland teruggekeerd. Preventie en deradicaliseringsprogramma’s zullen geld kosten, maar als het fout gaat, kost het allemaal nog veel meer. En bovendien is een preventie en deradicaliseringsprogramma een stuk humaner.

Jean Mirza is van mening dat veel Westerse regering die eigen jihadisten liever zien gaan dan komen. Het liefst zijn ze ze helemaal niet meer terugkomen. Maar net als Van Bommel is hij van mening dat we het polderjihadisme moeten aanpakken bij de bron, bijvoorbeeld door bepaalde moskeeën en bepaalde imams aan te pakken.

Als het om terugkerende polderjihadisten gaat is hij het niet met Van Bommel eens. De mensen die terug komen hebben bloed aan hun handen en moeten dus niet de therapie in maar het strafproces. Of liever nog: terugsturen naar het land van herkomst. En bewijsvoering hoeft geen probleem te zijn, want de Nederlandse geheime dienst werkt op dit terrein samen met de Syrische geheime dienst, zo bracht het onderzoeksjournalistieke radioprogramma Argos onlangs aan het licht.






Ahmed Yilmaz vult aan dat de geheime diensten er zelfs in belangrijke mate achter zitten. Juist ook bij de werving van jihadisten. Je zou kunnen zeggen dat deze jihadisten de buitenlandse militairen vervangen die de NAVO wel in Irak en Afghanistan heeft ingezet maar niet in Syrië niet. In feite geven “onze” jihadisten gehoor aan de in onze samenleving breed gehoorde roep dat “wij” toch eigenlijk met militairen de Syrische oppositie zouden moeten helpen.
In feite wordt met de strijd in Syrië de Eerste Wereldoorlog die honderd jaar geleden ook in het Midden-Oosten werd begonnen gewoon voortgezet. Naast jihadisten exporteert het Westen feitelijk ook nog steeds wapens naar het Midden-Oosten en daar zouden we ook eindelijk eens paal en perk aan moeten stellen.

Vanuit de zaal wordt opgemerkt dat het wel lijkt alsof we begrip hebben voor de jihadisten. Ze moeten niet geholpen, maar gestraft worden. Volgens Van Bommel moet je dan wel met bewijzen komen dat ze bijvoorbeeld mensen hebben gedood. Enkel naar Syrië afreizen met de intentie om de gewapende oppositie te helpen is niet voldoende voor een strafproces. En ”terugsturen naar het land van herkomst” klinkt simpel, maar vereist de medewerking van het betreffende land en Marokko of de Koerdisch Autonome Regio in Noord-Irak (door Van Bommel “Zuid-Koerdistan” genoemd) zullen dat niet zomaar doen.

De vragensteller uit de zaal stelt dat dit wel heel erg lijkt op het door Erkan Metin bekritiseerde gedrag van de Turkse regering: “als de misdaden in het buitenland hebben plaatsgevonden gaan wij niet tot vervolging over”.

Van Bommel ziet wel een verschil: in het geval dat Erkan Metin noemde was er wel bewijs van die misdrijven. Het gaat om de bescherming van de Nederlandse samenleving en dat kan via straffen of anti-radicaliseringsprogramma’s en de vraag is wat het mees effectief is.
Volgens Jean Mirza is het ook een kwestie van prioriteiten stellen. Nederland spoort wel buitenlandse bezittingen op maar investeert niet in de opsporing van dit soort strijders en hun misdaden. Onder de Syrische vluchtelingen die nu in Nederland arriveren zitten ook mensen die een kwalijke rol hebben gespeeld in de strijd in Syrië.

Sanherib Korkis poneert de stelling dat de jihadisten de huursoldaten van de buitenlandse machten zijn die Syrië kapot hebben willen maken. In Syrië noemen we hen “vrijheidsstrijders”, pas als ze hier hun misdaden begaan zijn het “terroristen”.

Een tweede vragensteller vanuit de zaal meent ook dat de bewijsvoering van in Syrië gepleegde misdaden relatief eenvoudig is omdat de jihadisten hun deze bewijzen zelf als trofeeën op internet zetten. Ook stelt hij dat Nederland de heldenstatus aan de jihadisten gegeven heeft door de Syrische oppositie te erkennen en hun strijd te ondersteunen. Als je hen dus de heldenstatus wil ontnemen zul je ook minder volmondig de Syrische oppositie moeten ondersteunen en hen als democratische krachten en vrijheidsstrijders af moeten schilderen. 

Dat is het werk dat ons hier als aanwezigen te doen stelt. Spreker is voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM) en geeft aan dat deze organisatie verschillende politieke pa
rtijen die aanvankelijk vóór wapenleveranties aan de oppositie waren toch op andere gedachten heeft wezen te brengen door het karakter van de Syrische oppositie te onthullen.

Hij wijst op het feit dat minister Timmermans als Kamerlid een mensenrechtenactivist was, maar nu als minister vooral geopolitieke en NAVO-belangen moet dienen. Dat moeten we volgens hem blootleggen, maar hij vraagt zich af of dit soortbijeenkomsten met gelijkgezinde politici daar veel aan bijdragen.

Dit leidt tot de oproep van Harry van Bommel om vanuit deze gemeenschap veel meer aandacht te richten op de media en de politiek. Nodig jezelf uit bij Pauw en Witteman om je verhaal te doen. Schrijf met elkaar een artikel voor de krant of een website. Als concrete afspraken daarover de opbrengst van deze middag zouden zijn, dan is deze middag wel degelijk effectief geweest, aldus Van Bommel.

In reactie op het voorgaande meldt Sanharib Korkis dat het (Arabischtalige) Comité Syrian in Nederland  samenwerkt met het (Turks- en Arameestalige) Platform Tur Abdin van Adnan Kulhan. Vanuit dat samenwerkingsverband, dat overigens bijzonder wordt gehinderd door de taalverschillen, is het balletje met Erkan Metin aan het rollen gebracht dat tot publicatie van diens verhaal in de Süddeutsche Zeitung heeft geleid en vervolgens tot de uitnodiging door ABM van Erkan Metin naar de Tweede Kamer. Ook heeft het Comité Syrian in Nederland er tot vier keer voor gezorgd dat Nieuwsuur een journalist in Syrië kon krijgen waar de Syrische regering nauwelijks buitenlandse journalisten toelaat.

Na een korte pauze is de derde en laatste discussieronde aan de beurt over “de aankomende presidentsverkiezingen, en de positie van de verschillende groepen van christenen en alawieten” in Syrië.

Over de verkiezingen die komende maand al moeten plaatsvinden meldt Harry van Bommel dat hij vanuit zijn ervaring als verkiezingswaarnemer in diverse Oost-Europese landen zijn twijfels heeft of het logistiek allemaal wel gaat lukken. Verder staat volgens hem de uitslag al vast: Assad zal winnen.

Sanherib Korkis verwacht ook dat Assad zal winnen, maar dat is niet omdat hij de enige serieuze kandidaat is, maar omdat in een oorlogssituatie het volk nu eenmaal massaal om de zittende president gaat staan. Dat zie je ook in andere oorlogssituaties. 

Van de aanvankelijk 27 presidentskandidaten doen er uiteindelijk drie mee omdat alleen zij de vereiste 75 stemmen van het 250-koppige parlement hebben verkregen. Dat klinkt ons vreemd in de oren, maar verkiezingen in het Midden-Oosten bevinden zich nog in een ontwikkelingsproces. Dat zou Van Bommel misschien uit kunnen dragen.

Volgens Harry van Bommel klinkt dat veel geloofwaardiger als niet hij maar de Syrische gemeenschap dat zelf naar buiten zou brengen. Sowieso mag je wel wat meer van je laten horen. In de pauze werd hij door diverse aanwezigen op de foto gezet en hij roept de aanwezigen op om niet alleen die foto’s op facebook te zetten maar daar dan ook drie regels tekst bij te zetten over deze bijeenkomst. Uit je mening en reageer op de mening van anderen. Dàt is ook democratie in ontwikkeling.

De tweede vragensteller uit de zaal van vóór de pauze herinnert ons aan de veelgehoorde uitspraak van Nederlandse politici dat de oorlogen in Afghanistan en Irak een “inschattingsfout” waren. Volgens hem heeft Assad ook een inschattingsfout gemaakt door veel te laat met democratische hervormingen te komen. Als Assad toch gekozen zal worden omdat het volk in oorlogsomstandigheden voor de zittende president kiest, laat hem daar dan gebruik van maken door de mogelijkheden tot kandidaatstelling veel verder open te stellen dan thans het geval is en dit niet enkel te beperken tot de kandidaten die de instemming kunnen krijgen van de Baath-partij. Veel mensen die uit Syrië gevlucht zijn zouden op Assad stemmen omdat ze hem meer vertrouwen dan de oppositie. Het zou een stuk overtuigender zijn als de democratische condities nu ook geschapen zouden worden.

Sanherib Korkis zet uiteen dat Syrië inmiddels al geen één-partij-staat meer is en dat de Baath partij op dit moment slechts 80 van de 250 parlementszetels bezet. Hij voegt daaraan toe dat ook dat de regering niet uitsluitend gevormd wordt door leden van de familie van Assad. Er hebben naast alawieten altijd ook christenen en zelfs soennieten in de Syrische regering gezeten. Vóór 15 maart 2011 hadden heel veel Syriërs kritiek op de regering, maar nu zouden ze liever Assad hebben dan de oppositie.

De eerste vragensteller van voor de pauze vraagt naar de rol van minderheden en met name van de christelijke minderheden in het politieke bestel.

Sanherib Korkis zet uiteen dat Syrië na de onafhankelijkheid aanvankelijk de Syrische Republiek heette en niet de Syrische Arabische Republiek, waarmee het bestaan van Aramese, Koerdische en Armeense minderheden in Syrië feitelijk wordt ontkend. De Baath-partij is destijds door een christen opgericht en de meeste minderheden staan een ongedeeld en seculier Syrië voor. Ook de meeste soennieten, die de meerderheid van de Syrische bevolking vormen, delen die mening.

Dit antwoord roept bij de tweede vragensteller de vraag op hoe het met de Koerdische regio in Syrië zit.

Ahmed Yilmaz wijst op de 100 jarige Westerse verdeel- en heerspolitiek in het Midden-Oosten om de regio in hun macht te hebben. De enig overgebleven Russische basis in het Midden-Oosten is in Syrië en het Westen zou deze basis graag laten verdwijnen. Het gaat dus niet om democratie maar om geopolitiek.

Met de Franse revolutie is het nationalisme ontstaan en dat heeft in bepaalde regio’s waaronder het Midden-Oosten tot rampen geleid terwijl het ook nog eens volstrekt achterhaald is. Turkije heeft het nationalisme omarmd en in de jaren ’20 van de vorige eeuw een nationale Turkse identiteit willen creëren waar etnische, religieuze en culturele minderheden letterlijk werden weggevaagd (eerst een genocide op de christelijke minderheden, daarna pogingen tot genocides op de Koerden en de alevieten) terwijl in Syrië een etnisch, religieus en cultu
reel mozaïek is gehandhaafd. Jean Mirza vult aan dat de Syrische bevolking in 1915 christenen die de genocide ontvluchtten of in het kader van die genocide werden verdreven ruimhartig heeft opgevangen.

Gespreksleider Sonja van den Ende voegt hieraan toe dat ook de vrouwenrechten in Syrië altijd op hoog niveau hebben gelegen. Als je naar de vrouwenrechten kijkt in wat onze Westerse regeringen als “bevrijde gebieden” in Syrië aanduiden, dan lijkt het wel alsof je in Afghanistan bent.






Met deze interventie van de gespreksleider wordt de bijeenkomst afgesloten. 

Dit schreef ik daarna op de Uitpers:

Een voormalige senior terrorismebestrijdingambtenaar in Turkije, Ahmed Yayla, heeft uit de biecht geklapt. Hij vertelt dat Turkije en de NAVO de Islamitische Staat (IS, ook ISIS en Daesh genoemd) gesponsord hebben als geopolitiek instrument, om de regionale invloed van Turkije uit te breiden en om mogelijk te maken dat president Recep Tayyip Erdogan zijn politieke tegenstanders kon uitschakelen.

Ahmet Sait Yayla (foto) – was hoofd van de “Counter-Terrorism and Operations Division”  van de Turkse nationale politie tussen 2010 en 2012, voordat hij hoofd werd van de afdeling Openbare Orde en Criminaliteitspreventie tot 2014. Eerder had hij in de Counter-Terrorism and Operations Division gewerkt als een “mid-level manager” voordat hij hoofd werd van de politie in Ankara en Sanliurfa.

In interviews met het blad “Insurge intelligence”, onthulde Yayla dat hij er persoonlijk getuige van was geweest dat de Turkse staat IS sponsort. Dit leidde hem ertoe om af te treden. Hij besloot klokkenluider te worden, speciaal na het autoritaire optreden van Erdogan, na de mislukte militaire staatsgreep afgelopen juli 2015. Dit is de eerste keer dat de voormalige terrorismebestrijdingchef onthult wat hij weet over de steun van de Turkse regering aan de islamitische terreurgroepen.

Dat was tot 2015, daarna is het uit de hand gelopen met de NAVO, omdat hij in het nauw gedreven werd door dezelfde NAVO/EU, hij de Koerden met rust moest laten van de EU en hem werd gesommeerd de Koerden een eigen staat te geven. Dit is mislukt (de EU en VS plannen mislukken altijd, als het moet mislukken), m.n. de VS houden nooit woord en gebruiken landen te pas en te onpas in het geopolitieke spel.

Ook de EU landen hebben daar een handje van, Nederland deed hetzelfde in 2017, de verkiezingen kwamen eraan en één dag van te voren,  Nederlandse functionarissen, i.o.v. de Nederlandse regering, weigerden de Turkse minister van Gezinszaken, die illegaal in Rotterdam zou zijn binnen gekomen en schopten haar het land uit.



Andrew Korybko (Sputnik Radio) speaks with Serap Balaman, Turkish political commentator and Sonja Van Den Ende, Dutch political activist.

Dit allemaal in gedachten houden, dan weten we dat Turkije een zeer kwalijke rol speelde in het Syrische conflict, zoals we in het bericht van Ahmed Yayla lezen konden “buitenlandse” terroristen gemakkelijk de grens over, van Turkije naar Syrië, de stad Adana was omgewandeld tot een “terroristen stad” en Trouw berichtte in 2015, na onderzoek van diverse kanten dit :

Wapens
Op 1 januari 2014 reden drie vrachtwagens van een nauw met de Turkse regering verbonden hulporganisatie in Zuid-Turkije richting de Syrische grens. Iets buiten Adana, de stad die Nederland met de Patriotmissie beschermt, hielden gendarmes en een officier van justitie ze staande. In de laadruimtes troffen zij wapens aan. De wetshandhavers werden vervolgens snel van de zaak afgehaald en beschuldigd van het illegaal doorzoeken van de vrachtwagens. Die zouden van de geheime dienst zijn en niet gehinderd mogen worden.

Volgens de Turkse oppositie bewijst de vondst dat Erdogan wapens levert aan Al-Qaeda in Syrië. De autoriteiten in Ankara wijzen dit van de hand. De officier van justitie in Adana zou banden hebben met de invloedrijke geestelijke Gülen, een tegenstander van Erdogan. Het zou gaan om vuil spel om een politieke tegenstander zwart te maken.

Juist daar viel de naam Gülen, de tegenstander en vijand van Erdogan, jarenlang werkten ze samen, beiden aanhangers van het “Ottomaanse rijk” en de droom om  vanTurkije een kalifaat te maken. Deze droom begon in Syrië, met hulp van de EU en de VS, deze ondersteunde de droom graag, het geoplolitiek spel tegen Rusland moest beginnen. Turkije schoot een vliegtuig af (Russisch) en had zelf een coup, de Gülen-coup, daardoor kun je vele critici in de gevangenis gooien met het motto het zijn terroristen en criminelen van Gülen.

Maar de VS en EU braken haar woord, dus zoch Turkije toevlucht of in ieder probeert hij het, bij Rusland. Kreeg wat wapenleveranties en at van 2 walletjes. Nu  met Trump, die alleen maar schreeuwt, maar de echte macht ligt zoals altijd bij de “deep-state”, hij is slechts een schreeuwende pion, gaat het niet zo makkelijk meer. De VS drijft het op de spits, zij spelen immers het spel van protectionisme voor haar burgers!

De EU zit er tussenin, Duitsland met al haar vluchtenlingen, de Turkije deal, de lening van Turkije bij o.a. de Deutsche Bank, kan zomaar een nieuwe economische crisis veroorzaken, want Turkije zit economisch aan de grond, als we dat mogen geloven! Het EU project is mislukt en veel landen omarmen nu het nationalisme, (fout uitgelegd in de media als rechts-radicalisme) omdat zij hun landen naar de verdoemenis zien gaan, de globale wereld is een utopie, in werking gezet door de rijken, elite en schaduw-regering, maar de “gewone burgers”, zijn de grote verliezers!

Ook bereidt Syrië zich voor op de slag bij Idlib, waar vele gesponsorde Turkse terroristen verblijven. Tahrir al-Sham is de grootste terroristenorganisatie, gesponsord door ook Turkije.

Tahrir-al-Sham

Sinds oktober 2017 is de ‘algemene commandant’ of emir van Tahrir al-Sham Abu Mohammad al-Julani , die ook de ‘militaire commandant’ van Tahrir al-Sham is en de emir van Jabhat Fateh al-Sham , die ook zijn voorganger leidde al-Nusra Front , de Syrische tak van Al-Qaida .

Eerder was de generaal commandant van Tahrir al-Sham Hashim al-Shaykh, ook bekend als Abu Jaber, die de leider was van Ahrar al-Sham tussen september 2014 en september 2015.] Op 1 oktober 2017 nam Abu Jaber ontslag uit zijn positie als algemeen leider van Tahrir al-Sham en werd vervangen door Abu Mohammad al-Julan.

Jays-al-Islam is opgegaan in Tahrir-al-Sham en al jaren geleden is bewezen dat deze groep gesponsord werd door de EU en Turkije:

Jays al-Islam, de terreur groep van Mohammed Alloush verdreven uit Douma en de VS stuurt meer troepen naar Syrië

De laatste ontwikkeling voor Freesuriyah, d.w.z. de “vrije pers”, schijnt nu toch gevaarlijk voor Erdogan te zijn:

https://apokalypsnu.nl/2018/07/27/freesuriyah-verbannen-in-turkije-en-toegang-ontzegd-freesuriyah/

We wachten af en we zullen zeker de komende week nieuwe ontwikkelingen in het geopolitieke spel gaan zien!

 

Bron: Sputnik, Oorlog is geen Oplossing, de Uitpers, Turbantia, Freesuriyah

De Sarin connectie

https://www.trouw.nl/home/document-turkse-wapens-bezorgt-koenders-hoofdpijn~aa00401a/

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *