SYRIË: Het Russische “grondwet-ontwerp” voor Syrië, roept vragen op!

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Vertaling: Sonja van den Ende

putintrump

Het “Breaking News” van Russia Today (RT), heeft geopolitieke commentatoren en analisten geschokt. De controverse over de voorstellen van president Trump om Amerikaanse  “veilige zones” binnen Syrië  te ondersteunen, wordt nu als gematigd positief  door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, gezien, de verklaring van Rusland:

“Rusland kan het Amerikaanse initiatief om zogenaamde ‘veilige zones’ vast te stellen voor vluchtelingen in Syrië kunnen ondersteunen, zei de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Het plan zou nauwe samenwerking met de VN en met de goedkeuring van de regering van de Syrische president Bashar Assad vereisen, voegde hij eraan toe. Lavrov zei dat het Amerikaanse voorstel om veilige zones te creëren voor vluchtelingen in Syrië,  in het kader van de migratiestromen naar de buurlanden in het Midden-Oosten, maar ook in Europa en naar de Verenigde Staten, een goed voorstel is waarover nagedacht moet worden.

Als plan gaat over mensen die gedwongen werden hun huizen te verlaten, door het conflict, om het  te verkrijgen van hun basisbehoeften, dan denk ik dat het idee om gebieden te creëren binnen Syrië voor personen die ontheemd zijn, in samenwerking met de VN zou kunnen worden besproken, ook met de hoge commissaris voor de vluchtelingen en andere organisaties, “zei hij.”

Reuters heeft een  beeld naar buiten gebracht van het idee van Trump’s “veilige zone”, het impliceert  de hulp van de wereldwijde producent van het terrorisme, Saoedi-Arabië. Riyad is verantwoordelijk voor de financiering, uitrusting en bewapening van een aantal van de meest extremistische, etnische zuivering in Syrie. De Wahhabi fracties, waaronder Jaish al Fatah hebben, de afgelopen zes jaar, ontelbare  wreedheden tegen het Syrische volk en ook wereldwijd gepleegd.

Terwijl Reuters, met dit rapport, naar buiten is gekomen, is er geen bewijs van de verklaring van het Witte Huis, niet op hun website of elders, dus dit verhaal moet worden behandeld met de nodige voorzichtigheid, totdat het volledig bevestigd is.

“De president heeft gevraagd en met  Koning (Salman) overeen gekomen, om veilige zones in Syrië en Jemen te maken, evenals de ondersteuning van andere ideeën. Om  vluchtelingen te steunen, die ontheemd zijn door de voortdurende conflicten en hen te helpen”, aldus de verklaring, te lezen op REUTERS.

Dit is een belangrijk en cruciaal moment in de onderhandelingen over de toekomst van Syrië, vrij van internationale diplomatieke, economische en proxy militaire inmenging. Het is moeilijk om vast stellen, wanneer er elke keer tegenstrijdige berichten worden verspreid door de notoire onbetrouwbare en ondubbelzinnige collectieve media (dat heet reguliere media zoals CNN, BBC en NPO), waar het nieuws met name gericht is, op het demoniseren Trump en Rusland’s Poetin.

Politiek commentator, Andrew Korybko, gevestigd in Moskou, probeert erachter te komen, wat de waarheid over de schijnbare verandering in de houding van Rusland tegenover Syrië, hun lange termijn bondgenoot in de regio, zou zijn!

Het decoderen van  de signalen uit het Kremlin

Zoals het politiek gezegde zegt: “er zijn geen permanente bondgenoten, maar permanente belangen in de politiek”. Dit wijze gezegde lijkt waar te zijn en onlangs bewezen door Ruslands meest recente diplomatieke inspanningen in Syrië. Het is vermoedelijk goedbedoeld en ontworpen om het proces van de conflictoplossing in het land te versnellen, de openbare onthulling van Rusland dat het ontwerp voor een nieuwe Syrische grondwet klaarligt,  heeft onbewust  serieuze kritiek aangewakkerd, van degenen die er vast van overtuigd zijn, dat er zo iets belangrijks, als het belangrijkste juridisch document van een land, een puur Syrische affaire moet zijn.

Belangrijker nog, dat sommige  ontwerpen die gevraagd worden te maken in het “ontwerp van de grondwet” ook ingaan tegen Damascus haar eerder beleid. Daarom was het onvermijdelijk, toen Rusland het initiatief nam, in de richting van Syrië, men het direct ging vergelijken met de Amerikaanse inspanning, die de  grondwet van Irak meer dan een decennium geleden, heeft gemaakt.  De rebellen (terroristen) die deelnamen aan de Astana conferentie, nog steeds door het westen genoemd als de gematigde rebellen oppositie, hebben beweerd, ongeacht de verschillen van de context en bedoelingen, dat het een kopie is van wat er met Irak gebeurd is, wat erg onnauwkeurig is en propaganda.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken:  Maria Zakharova, heeft hard uitgehaald naar degenen die beweren dat Rusland probeert om de gewenste politieke oplossing voor de Syriërs af te dwingen, dergelijke beweringen zijn “onjuist  en  verdraaien de werkelijkheid”. Ze citeerde ook de belangrijkste Russische onderhandelaar van de Astana conferentie: Alexander Lavrentyev, die in het openbaar onthulde dat de ontwerptekst in de eerste plaats, niet bedoeld is als inmenging en met inachtneming van de grondwet, werd het ontwerp gepresenteerd aan de oppositie louter om het proces te versnellen. “

Toch is er ook toenemende kritiek op Rusland, dat zij haar gezag zou overschrijding door zich openlijk in te mengen in een binnenlands politieke proces beleid, ongeacht haar diplomatieke weerleggingen en tegenspraak. Het geeft ook geen antwoord op de ongemakkelijke vraag over de reden waarom Rusland dit openbaar gemaakt heeft, aangezien dit voorspelbaar was dat er een  een storm van beschuldigingen geuit zouden worden over wat Moskou van plan is met de Syrisch Arabische Republiek.

Wat de exacte aanleiding is van dit strategische plan, weten we niet, dus het moet met verantwoordelijke terughoudendheid worden betracht en geanalyseerd, door analisten die proberen te achterhalen wat de motieven van Moskou zijn, om de gevoelige situatie niet onnodig te bemoeilijken, in deze al zeer gevoelige situatie.

Dat gezegd hebbende, blijft  Rusland natuurlijk een pluralistische samenleving,  met een ​​diversiteit aan professionele overtuigingen over de belangrijkste beleidsmaatregelen.

Federalisatie “is gedoemd te mislukken

Voordat er verder gegaan wordt, moet het worden benadrukt, hoe ernstig het lange-termijn geopolitieke probleem is, over de zogenaamde “autonomie” die wordt voorgesteld aan de Koerden, ongeacht wat de korte termijn oplossingen van conflicten zijn, wat de bedoelingen achter zo’n  ommezwaai zou kunnen zijn.

De auteur (Andrew Korybko) schreef in totaal  13 relevante artikelen, over dit onderwerp, om dit vanuit verschillende hoeken uit te leggen en de lezer moet zeker op zijn minst een aantal van deze artikelen lezen, om een ​​volledig idee te krijgen van waarom dit een contraproductief initiatief is, maar het belangrijkste punt  is dat “federalisme – autonomie” zal leiden tot een lappendeken van quasi-onafhankelijke identiteit gerichte staten, die uiteindelijk Syrië zal veranderen in een dambord van concurrentie met de groot machten. Dit is vast niet wat de Russische regering voor ogen heeft en misschien valt het uit te leggen als boven beschreven: ter versnelling van het proces, het conflict duurt al 6 jaar!

Helaas, is het duidelijk te zien dat Rusland niet langer vast kan  houden aan de  ” de-facto”  interne verdeling van Syrië ( “federalisering” of “autonomie”), dit  is een existentiële bedreiging voor het land en het geopolitieke gevaar voor de regio als geheel. In plaats daarvan, zoals kan worden begrepen uit de laatste paar artikelen (Andrew), lijkt de positie van Moskou  te zijn veranderd, medio december toen er een gevoel was, dat Rusland dezelfde positie zou innemen, die zij tot nu toe omarmden, echter is deze positie aan het wankelen en is in strijd met Damascus ‘officiële standpunt over een aantal belangrijke kwesties. Om de lezer eraan te herinneren, Syrië heeft eerder gezegd dat het tegen de unilaterale verklaring van het  “federalisme” van de Koerden is en dat deze positie in strijd is met het internationaal recht. President Assad benadrukte ook altijd dat zijn politieke lot afhankelijk is, van de directe wil van de kiezers. Dit zijn twee zeer belangrijke zaken om in gedachten te houden bij de beoordeling van de inhoud van het Russisch-geschreven:”grondwet-ontwerp”.

 

Radicale ommekeer van Rusland over Syrië

De Russische positie ten opzichte van Syrië is radicaal verschoven met het de publieke onthulling over het  “grondwet-ontwerp” die zij presenteerde aan de delegaties tijdense de Astana conferentie (geen inmenging). De volledig Engels vertaalde versie van het document is nog niet uitgebracht, zodat de analyse zal moeten uitgaan van  officiële uittreksels, door twee van Ruslands meest vooraanstaande  internationale media, Sputnik en RT, die enkele passages zagen van het voorstel en dit hebben gedeeld op hun websites. Het kan veilig aangenomen worden, dat de passages in de rapportage juist is, dat is waarom ze worden gebruikt als basis voor deze analyse.

“Tekst van het ontwerp van de Syrische grondwet voorgesteld door Rusland: – Sputnik:

https://sputniknews.com/politics/201701261050028006-text-syria-constitution/

Hieronder volgen een paar punten uit het “grondwet-ontwerp”, voor de hele tekst lees bovenstaande link naar Sputnik.

Het woord “Arabier”  wordt verwijderd:

De ontwerp-schrijvers overwegen dat het woord “Arabier of Arabisch, de grondwettelijke naam van de Syrische Arabische Republiek word verwijderd om de militante Koerdische en separatistische minderheid gerust te stellen. Het is onwaarschijnlijk dat de Arabische meerderheid van het land – en dat is proportioneel groter, in de Syrische Arabische Republiek dan het aandeel van de Russen in bv de Russische Federatie – zullen instemmen met dit idee.

Opnieuw de grenzen vaststellen met instemming van de bevolking

Een van de meest controversiële clausules is een passage waarin staat dat de “grenzen”  alleen doorgang kunnen vinden als alle burgers instemmen in een referendum. Mocht de “federalisering” (intern opdeling) doorgaan, dan zal dit een  belangrijk onderwerp zijn voor de binnenlandse stabiliteit van het land en het zal niet de bedoeling zijn, dat een hele reeks geschillen zullen ontstaan als verschillende identiteit- partijen fel met elkaar gaan concurreren het spel om hun eigen “federale” of “autonome” gebieden te verkrijgen, vooral in de meest kosmopolitische gebieden in de dichtbevolkte westelijke regio’s van het land.

Koerdische “autonomie”

De tekst  te lezen op Sputnik verwijst naar dit, Arabisch blijft de officiële taal en Koerdisch de tweede, en wordt aangeduid als “cultureel”. Hoewel dit woord lijkt te wijzen dat het niets meer is dan een territoriale brede basis , zonder enige politieke autoriteit,  is dat waarschijnlijk niet de juiste interpretatie, een dergelijk minimaal belang als apolitieke culturele organisaties zouden geen garantie geven  in de “grondwet-ontwerp”. Integendeel, gezien het feit dat Sputnik ook eerder gemeld heeft dat “Rusland  als bemiddelaar optreedt voor de Syrisch-Koerdische gesprekken over federalisering ‘, is het duidelijk dat er meer dan dat alleen uit zal komen.

Conclusie

Er zijn nog verschillende andere plannen en regels in het nieuwe grondwet-ontwerp, te vinden, zoals, het kiessysteem, federalisme, omgang met buurlanden, zoals het lang slepende conflict, oorlog met Israël, die nog een deel van de Golan Hoogte bezet.

Mijn eigen analyse is net als die van Andrew, dat Rusland gekeken heeft naar het Systeem van Libanon, waarin het parlement, opgebouwd is naar gelang de culturele achtergrond.

Ook is Rusland natuurlijk een federatie, van verschillende staten, met elk hun culturele achtergrond, zoals b.v.: Oezbekistan, Kazachstan en natuurlijk autonome Russen.

Rusland is een federatie van al deze staten, na de val van de Sovjet-Unie. Dus, dit in gedachten nemend, is het plan gebaseerd op deze “eigen” constitutie!

Voor meer strategische en analyses over het plan lees deel II in het Engels van Andrew Korybko :

http://regionalrapport.com/2017/01/28/world-just-happened-russias-syria-strategy-part-ii/

Bron: http://21stcenturywire.com (The Trump effect), Andrew Korybko, Sputnik news.

https://sputniknews.com/middleeast/201701141049588900-russia-syria-government-kurds/

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *