Spanning om olie loopt op tussen Israël en Libanon – een nieuwe oorlog?

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

 Afbeeldingsresultaat voor new war between israel and lebanon cartoon
Een langlopend conflict tussen Israël en Libanon over een maritieme grens in de Middellandse Zee heeft het kookpunt bereikt, omdat beide partijen  miljarden dollars aan investeringen hebben in energie, olie en gas.

Libanese politici hebben met woede gereageerd over een wetsvoorstel in het Israëlische parlement, dat zou bijdragen aan de soevereiniteit van het omstreden gebied van de olie en gaswinning. M.a.w. annexeren van het gebied door Israël.
 

Israëlische functionarissen zeiden dat dat ze ernaar streven om het geschil door middel van dialoog en bemiddeling op te lossen, maar willen ook hun rechten na het besluit van de Libanese aanbestedingen voor de zeebodem exploratie  doen gelden. 

“De Libanese regering heeft  een aantal licenties over het  betwiste gebied voorgesteld ,”zei de Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz tegen de Financial Times. “Vroeger was het  status quo, dat nieman iets in het betwiste gebied doet.” 

Israël vraagt de VN om ervoor te zorgen dat Libanon  het internationale recht respecteert met betrekking tot het maritieme blok. Volgens Steinitz, is  wetsvoorstel aan de orde is “duidelijk  en de Israëlische wetten die op hen van toepassing zijn , in overeenstemming met het internationaal recht.”

Echter, zei de voorzitter van het Libanese parlement Nabih Berri dat de Israëlische wet aanspraak maakt op  860 vierkante kilometer  en een “nieuwe aanval op de soevereiniteit van Libanon” waarschuwde dat dit een regelrechte “oorlogsverklaring” aan Libanon is.
 

“Als [Israël] doorgaat met zijn expansionistische plot door de regering en de Knesset [Israëlische parlement – red.], betekent dat  de vonk van oorlog aan de horizon gloort,” zei Nabih Berri. Afbeeldingsresultaat voor new war between israel and lebanon cartoon

Hij voegde eraan toe Libanon “ niet zal stilzitten en we zullen geen compromis aanvaarden over de soevereiniteit en de rechten van Libanon”.

bron: RT

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *