Nederlandse staat mede aansprakelijk voor moord op 350 moslims in de Bosnië-oorlog

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:
IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Gerelateerde afbeelding

Vandaag was er de uitspraak van het hoge gerechtshof in den haag, waar de Nederlandse staat gedeeltelijk schuldig bevonden werd van genocide. Ikzelf wil echter een kanttekening maken, over wat er echt tijdens de Joegoslavië oorlog gebeurd is. Hetzelfde gebeurt nu in Syrië, Libië, Irak en Afghanistan.

Volgens mijn opinie, is niet Servië verantwoordelijk voor de oorlog, maar kan het gezien worden in de context van imperialistische oorlogen, uitgelokt door het westen, waarvan de inheemse bevolking van bovengenoemde landen en de “blauwhelmen (VN) slachtoffer zijn. Het is wel uniek te noemen dat de Nederlandse staat verantwoordelijk gehouden wordt. De VN verleende immers geen back-up, d.w.z. geen hulp aan Dutchbat, geen luchtsteun, die zij makkelijk hadden kunnen geven en daarmee een naar hun zeggen een genocide hadden kunnen voorkomen!

Hieronder de uitspraak:

Het Nederlandse hoge gerechtshof heeft bepaald dat de Nederlandse staat mede verantwoordelijk was voor de dood van ongeveer 350 Bosnische moslims in de 1995-genocide in Srebrenica.

De rechtbank in den Haag deed afgelopen dinsdag uitspraak , waarbij de Nederlandse staat  wordt gesommeerd om ongeveer 30 procent van de schade aan de slachtoffers te betalen.

“De rechtbank vindt verder dat de Nederlandse staat onrechtmatig heeft gehandeld,” zei rechter Gepke Dulek tijdens de uitspraak, volgend op een andere en eerdere uitspraak van 2014.

“De conclusie is dat  Dutchbat (Nederlandse vredesmacht) wist dat tijdens de evacuaties van de Bosnische Serviërs, dat  moslim mannen en jongens  gescheiden werden van de vrouwen en ouderen en dat er een risico was dat ze of een onmenselijke behandeling zouden krijgen of vermoord zouden gaan worden.

De uitspraak bevestigde dat de Nederlandse soldaten ook de scheiding van de mannen en de jongens onder de vluchtelingen hadden vergemakkelijkt.

Gerelateerde afbeelding

De 350 moorden waren onderdeel van de Srebrenica-genocide van juli 1995, de ergste wreedheid van Europa sinds de Tweede Wereldoorlog waarin 8000 moslim mannen en jongens werden gedood, volgens westerse en VN uitspraken.

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *