DONEER EN STEUN ONS WERK
DONATE AND SUPPORT US:
IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33
Emotionele Facebook-posts over de slavenhandel in Libië, zijn de gebruikte nep? Het blijken foto’s die geen verband hielden of houden met de slavenhandel of waarvan de bronnen onbekend zijn.
Deze foto heeft niets te maken met Libië of de slavenhandel . In werkelijkheid werd het genomen in de Ivoorkust in april 2011 tijdens de onrust en geweld na de presidentsverkiezing in het land. Reuters-medewerkers namen de foto, die werd gepubliceerd met het volgende bijschrift:
Gevangenen van een militie trouw aan Laurent Gbagbo worden vastgehouden in een garage aan de noordelijke rand van Abidjan,9 april 2011.
Wat is er nu waar aan het verhaal van CNN? Er zou een medewerkster/journaliste naar het gebied gegaan zijn en gezien hebben dat de “slaven” verkocht zijn, als we naar de video kijken is het een schimmig filmpje met geen echt bewijs! Eraan geplakt is een video van een “detentiecentrum”in Tripoli, waar diegene die de oversteek naar Europa wilden of willen maken, vastgezet zijn!
Misschien is het weer de zoveelste “Hype propaganda” van het westen om misschien, zoals de Franse President Macron wil, economische sancties tegen Libië en de Libische westerse gesteunde president bracht onlangs nog een bezoek aan Frankrijk! Slavenhandel is allang sinds eeuwen een issue in Afrika, eerst door Europeanen, daarna de Osmanen (Turken), Saoedi Arbië heeft nog steeds slaven, m.n. uit Azië, maar ook uit Afrika!
Slavernij in post-Gaddafi-tijdperk
Nadat de NAVO en VS de Libische leider Muammar Gaddafi in 2011 vermoord hebben en er door de verwoesting van het land, anarchistische toestanden heersen, werd Libië geplaagd door wanorde en migranten. Libië is een belangrijk uitgangspunt voor Afrikaanse migranten op weg naar Europa. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft in april 2017 een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat veel van de migranten uit Sub-Sahara Afrika die naar Europa vertrekken, worden verkocht als slaven nadat ze zijn vastgehouden door mensensmokkelaars of milities.
Een CNN-verslaggever reisde in november 2017 en publiceerde boven genoemde schimmige video. De meeste migranten, van Afrika naar Europa komen uit Nigeria, Senegal en Gambia (landen waar geen oorlog heerst, maar armoede). Ze komen echter terecht in krappe pakhuizen (detentiecentra) als gevolg van het harde optreden van de Libische kustwacht, waar ze worden vastgehouden totdat ze worden vrijgekocht of voor arbeid worden verkocht. De Libische autoriteiten van de de door het westen gesteunde regering (er zijn 3 regeringen) hebben na het CNN-rapport aangekondigd dat zij een onderzoek zullen instellen. Een mensenhandelaar vertelde later aan Al-Jazeera dat honderden migranten wekelijks in het hele land worden gekocht en verkocht.
Emmigranten uit Nigeria hebben al deccenia lang een slechte naam in Europa, daar vele van hen oplichters zijn, ook via FB en diep in de drugs- en – prostitutie handel zitten!
De Afrikaanse Unie (opgericht door Ghadaffi) , de Europese Unie en de Verenigde Naties zijn op 30 november overeengekomen om een taskforce in Libië op te richten tegen misbruik door migranten. Het doel van de taskforce is om zijn werkzaamheden met de GNA te coördineren om mensenhandel en criminele netwerken te ontmantelen. Het is ook bedoeld om landen van herkomst en doorvoerhubs te helpen migratie met ontwikkeling en stabiliteit aan te pakken [30]. Afrikaanse en Europese leiders zijn het op dezelfde dag eens geworden om de migranten die vastzitten in kampen te evacueren.
Deze afbeelding laat ook geen slavenveiling zien. In werkelijkheid is het een foto van Afrikaanse migranten die in het voorjaar van 2016 op een dok in de Libische haven van Tripoli zitten. Mahmud Turkia nam de foto, die op 11 april 2016 werd gepubliceerd door Getty Images en het persbureau AFP.
Illegale migranten zitten in de haven van Tripoli nadat 115 migranten van Afrikaanse afkomst door twee kustwachtboten op zee werden gered toen hun boot op 11 april 2016 van de Libische kust wegzakte.
De foto’s zijn achterhaals door https://www.snopes.com/libya-slavery/#.WiKTpCG0_OE.facebook.
Bron: https://www.snopes.com/libya-slavery/#.WiKTpCG0_OE.facebook, Wikipedia, CNN