Budapest

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Budapest is de hoofdstad van Hongarije en met 1,7 miljoen inwoners de 7e stad in de EU. Tot 1873 had je 2 stadsdelen namelijk Boeda en Pest, vandaar ook de naam. Boedapest is het culturele hart van Europa vanwege de vele culturele bezienswaardigheden. Hieronder lees je meer over de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Burcht van Boeda

De burcht (het oude koningspaleis) is een historisch kasteelpaleis en ligt op 70 meter hoogte van de Donau. Ook vind je hier prachtig uitzicht op de stad met mooie wandelroutes met musea. De Burcht en het hele complex bestaat uit tientallen historische waardevolle gebouwen en vele nauwe straatjes en steegjes, waarvan de loop sinds 7 eeuwen niet is veranderd. In 1241 is de bouw begonnen in opdracht van toenmalig koning Bela 5. De burcht is tot 2 maal toe verwoest geweest door de Turkse belegering in de 16e eeuw en door de Duitsers in de 2e wereldoorlog. Pas in 1970 was de burcht hersteld van de 2e wereldoorlog.

uitziht van kasteel
Uitzicht van het kasteel

 

 

cer
Het kasteel zelf

 

 

castle budapest
Uitzicht op de burcht en de kettingbrug in de avond vanaf het parlementsgebouw

Heldenplein

Het Heldenplein werd in 1896 aangelegd als symbool van viering voor de 1000e jaar van de Hongaarse ”landsname”. Op het plein vind je ook het millenniummonument waarvan de bouw in 1922 is afgerond. Het millenniummonument is een 45 meter hoge zuil met aartsengel Gabriel erboven op. Dit zijn de nationale symbolen van Hongarije. Achter het heldenplein vind je het stadspark met: mooie dierentuin, kunsthal, Welnesscentrum, museum van landbouw en museum van transport. Het heldenplein is het makkelijkst te bereiken met de metro, daarvoor dien je metrolijn 1 te nemen richting Mexikoi utca en je dient uit te stappen bij Hosok tere.

heldenplaats     hopd.jpg

Vissersbastion

Is Mede vanwege het uitzicht op de stad drukbezocht. Het vissersbastion is dichtbij de burcht van Boeda en is op loopafstand bereikbaar. Het was in 1901 gebouwd. Op het plein tussen Mattiaskerk en Vissersbastion staat een standbeeld van koning Stefanus 1 van Hongarije.

vissersbastion

matiaskerk.jpg
Matiaskerk

Vrijheidsbrug

De brug is 331 meter lang en 20 meter breed en dateert uit 1896. Het werd gebruikt ter gelegenheid van het Millennium van de Hongaarse ”landname” in 1896. Eerst droeg de brug de naam van Koning Franz Joszef. Nadat de brug was verwoest door de Duitsers in 1945, is besloten om de brug zijn huidige naam te geven.

vrijheidsbrug.jpg

Citadel van Boedapest

Hier vind je prachtig uitzicht op de stad en de citadel ligt heel dichtbij de vrijheidsbrug. Zowel de citadel als de vrijheidsbrug liggen dichtbij het centrum van de stad. Naar boven toe vind je mooie wandelwegen, speeltuinen en een restaurant. Ook vind je diverse monumenten en een kerk als herinnering aan de gebeurtenissen.

citadel.jpg

Geschiedenis Citadel

De opstand van de Hongaarse vrijheidsstrijders in 1848 werd een jaar later door de Oostenrijkers met behulp van een Russisch leger onderdrukt. Om de bevolking van Boedapest angst  in te boezemen, werden er plannen gemaakt om grote verdedigingswerken aan te leggen. Van deze plannen werd alleen de citadel, gebouwd door de Hongaarse dwangarbeiders, in 1854 was deze afgerond, waarna Oostenrijkse troepen zich hierin vestigen. Na 1867 toen Oostenrijk en Hongarije een unie sloten, nam de betekenis van de citadel af. In 1900 werden de vestingmuren afgebroken.

Nationaal Hongaars museum

Hier vind je alle gevonden belangrijke voorwerpen zoals wapens, potten, pannen, munten, tentoonstellingen van hoe de mensen eruit zagen destijds en schilderijen die symbool staan voor de Hongaarse geschiedenis. Ook vind je hier alle informatie over de geschiedenis van Hongarije vanaf de 10e eeuw tot het begin van de 20e eeuw. Dus ook over de onafhankelijkheid van Hongarije in 1849. Het museum ligt vlakbij de vrijheidsbrug, het is een klein stukje lopen vanaf metrohalte Kalvin ter en is dagelijks van 10 tot 6 geopend, alleen op maandag is het museum gesloten. De tuin is niet open vanwege verbouwing.

magyar museum

Parlementsgebouw Budapest

Hier vergaderen, debatteren alle belangrijke politici van Hongarije, het is in principe hetzelfde als de 2e kamer. Alleen in het parlementsgebouw van Hongarije veel mooier van de buitenkant, waardoor het veel bezoekers lokt. Voor het parlementsgebouw heb je prachtig uitzicht op de burcht van Boeda en de Kettingbrug. Vooral ’s avonds in het donker is het een genot om er te zijn.

parlementsgebouw

gh

Markthal Budapest

Ligt bij de metrohalte Fovam ter en bevat vooral op de 1e verdieping heel veel toeristische winkels met souvenirs, t- shirt, fotoboeken. Op de begane grond worden er levensmiddelen verkocht. Er zijn liefst 180 winkels/ marktjes. Helemaal beneden kan je ook nog bij de ALDI terecht. Het gebouw is al wel erg oud, het dateert al uit 1897.

markthal

mercado

Kettingbrug

De kettingbrug is de oudste brug van de stad om precies te zijn is de brug er al sinds 1849. De brug stond symbool voor de verbinding tussen de pest en Boeda en is ook maar liefst 330 meter lang. De kettingbrug kan je zien vanaf de voorkant van het parlementsgebouw en het ligt ook vlakbij het kasteel.

kettingbrug 1

Bron: https://voetbalblogcom.wordpress.com/2018/04/23/boedapest/

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *