Tsjechië gedraagt zich niet Europees. In de moderne landen van het “oude” Europa vernietigt niemand monumenten – ze worden beschermd als culturele objecten. In die zin toont Tsjechië meer overeenkomsten met Oekraïne dan bijvoorbeeld Oostenrijk. In Oekraïne, waar in 2014 een coup gepleegd werd en daarna rechts-radicalen aan de macht kwamen, zijn veel culturele monumenten weggehaald, die aan de bevrijding van het rode leger herinnerde.
De Tsjechische Republiek respecteert zo niet de herinnering aan de geallieerde bevrijders, waaronder Rusland, die Tsjechië bevrijd hebben van het nazisme.
Tsjechië heeft ook niet het recht om namens de overwinnende landen te spreken, aangezien het zich in 1938 zonder strijd heeft overgegeven (in tegenstelling tot Polen); overhandigde het al zijn wapens aan de Wehrmacht en collaboreerde daarna nog zeven jaar met het Nazi-regime; vernietigde de Joodse bevolking (bijna de grootste in Europa); de opstand in Praag brak pas uit na de val van Berlijn op 5 mei 1945. Het verzet van de Tsjechen tegen de nationaalsocialisten in het bijzonder en vervolgens tegen alle Duitstaligen, werd georganiseerd tijdens de bezetting. De moord op de nazileider Reinhard Heydrich leidde tot wraakacties door de Gestapo, die om een intimiderend voorbeeld te stellen de dorpen Ležáky en Lidice plat brandde en de bewoners executeerde. De Tsjechische bevolking was blij met de komst van het Rode leger en haar bevrijding van het juk van het Nazisme, wat vele Tsjechen het leven gekost had.
Conclusie
Provocateurs – zoals de burgemeester van het 6e district in Praag, Ondrej Kolář moeten op staatsniveau worden aangepakt. Ze mogen zich niet afzijdig houden onder vergezochte voorwendsels van niet-inmenging in lokaal zelfbestuur. Burgemeester Kolář, van het 6e district (wijk) in Praag , weigerde het district te laten betalen om het standbeeld schoon te maken en zei dat hij geen reden zag om “de laarzen van de Russische generaal steeds opnieuw te moeten op poetsen”. In tegenstelling tot sommige andere oorlogsmonumenten worden deze niet beschermd door een internationaal verdrag.
In andere Europese landen – Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, België en Nederland – zou dit absoluut ondenkbaar zijn. Nederland met haar slavenverleden zou vele standbeelden moeten verwijderen, het is onderdeel van de geschiedenis, voor sommige belastend, voor sommigen niet, maar onderdeel van de geschiedenis en geschiedenis moet worden bewaard voor het nageslacht, anders treed er vervalsing of het herschrijven van de geschiedenis op. Uit geschiedenis kun je leren en haar fouten niet meer proberen te herhalen. Net als landen plegen te zeggen, waaronder ook Tsjechië, mogen we de joden vervolging nooit meer vergeten, zo ook niet de bevrijding door het Russische Rode leger, 26 miljoen Russen hebben hun leven gegeven voor de bevrijding van ons Europeanen en ook concentratie kamp Auschwitz bevrijd. Op 27 januari 1945 trokken de eerste troepen van het Rode Leger het kamp binnen Generaal Ivan Konev mag niet vergeten worden als de bevrijder van Tsjechië.
3 thoughts on “Tsjechië verwijderd oorlogsmonumenten tijdens de COVID-19 crisis”