Verschenen op SPUTNIK News Agency
Author: Ekatarina Blinova opinie interview met Sonja van den Ende
Origineel: Kiev Never Concealed It Could Make Nukes & West is Abetting It, Journo Says – 05.11.2022, Sputnik International (sputniknews.com) (geblokkeerd in Nederland)
Eerder deze week riep Moskou de belangrijkste kernmachten op om hun bereidheid te tonen om escalatie te voorkomen en provocaties met massavernietigingswapens af te wijzen. Het Westen is weer doof voor de waarschuwingen van Rusland, en moedigt daarmee potentiële provocateurs aan, vertelde de Nederlandse journalist Sonja van den Ende aan Spoetnik.
“Hoe kunnen de VS en de landen in het Westen, zoals Frankrijk en het VK, provocaties afwijzen? Zij zijn de echte ‘handlangers’ in Oekraïne, die Oekraïne beheersen”, vertelde Sonja van den Ende aan Spoetnik. De onafhankelijke journalist uit Rotterdam, Nederland, heeft sinds het begin van de speciale militaire operatie herhaaldelijk het strijdtoneel van militaire acties in Donbass bezocht.
Rusland blijft waarschuwingen geven over de dreiging van een potentiële nucleaire escalatie met betrekking tot de “vuile bom” van Kiev, een explosief geladen met radioactief materiaal dat zou kunnen worden gebruikt om een valse vlag-operatie te organiseren in de zone van de speciale militaire operatie met de doel om de schuld op Moskou te schuiven. De VS en hun NAVO-bondgenoten hebben de waarschuwing van Moskou echter in de wind geslagen en Rusland ervan beschuldigd de kwestie te misbruiken om de spanningen over Oekraïne verder te laten escaleren.
Bovendien blijft het Westen een oogje dichtknijpen voor Kiev’s voortdurende beschietingen op de Zaporozhye Nuclear Power Plant (ZNPP) nadat Russische troepen enkele maanden geleden de volledige controle over de site hadden gekregen.
“De provocatie is rechtstreeks gericht tegen de kerncentrale van Zaporozhye, die de Oekraïners bijna elke dag onder vuur houden”, aldus de Nederlandse journalist. “De kerncentrale van Zaporozhye is de grootste kerncentrale van Europa en daarom de gevaarlijkste.”
In augustus nodigde Rusland de inspecteurs van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) uit in de fabriek om de situatie ter plaatse te bestuderen. In een reeks rapporten gaf het IAEA toe dat de atoomcentrale was blootgesteld aan beschietingen en schade had opgelopen, maar schrok terug om Kiev op te roepen voor het bombarderen van de nucleaire site. Als de waakhond openlijk met de vinger naar het Oekraïense leger zou wijzen, zou het Westen blijkbaar moeten reageren en maatregelen moeten nemen om een einde te maken aan de nucleaire provocaties.
Volgens Van den Ende is het verbijsterend hoe de IAEA-missie voor ZNPP er niet in slaagde te achterhalen waar de beschietingen precies vandaan kwamen, ondanks dat ze weken op de nucleaire site hebben doorgebracht.
Het laatste rapport van de waakhond over het incident van 3 november bij ZNPP erkende bijvoorbeeld dat de elektrische leidingen “fysieke schade hadden opgelopen” na “beschietingen”, maar vermeed het om een mysterieuze kracht te noemen die de fabriek had aangevallen. Directeur-generaal Rafael Mariano Grossi verklaarde dubbelzinnig dat “ondanks de inspanningen van het moedige personeel van de fabriek in de afgelopen weken om de externe elektriciteitssituatie te stabiliseren, de ZNPP opnieuw alle toegang tot externe elektriciteit heeft verloren.”
Daarom is het volgens Van den Ende niet verwonderlijk dat het IAEA-team geen “aanwijzingen heeft gevonden voor niet-aangegeven nucleaire activiteiten en materialen” bij het Institute for Nuclear Research in Kiev, Eastern Mining and Processing Plant in Zholtye Vody, en Production Association Yuzhny Mashinbuilding Plant in Dnepropetrovsk, de locaties die door het Russische Ministerie van Defensie worden genoemd als mogelijk betrokken bij het illegale militaire nucleaire onderzoek van Kiev.
Het Westen lijkt niet geïnteresseerd om de sabotageacties van Kiev te belichten en verantwoordelijk te houden, merkte de journalist op.
Bovendien sloot ze niet uit dat de leiders van de VS en de NAVO op de hoogte zijn van het grootse ontwerp van Oekraïne met betrekking tot de vuile bom. Blijkbaar vermijden ze opzettelijk Kiev te bekritiseren terwijl ze volgens haar het toneel vormen voor een nieuw schuldspel tegen Rusland.
“Grote delen van Oekraïne zijn de facto bezet door de VS en de EU”, zei ze. “Er is nog steeds een reëel gevaar met betrekking tot de ‘vuile bom’. Dus ja, ik zou zeggen dat [de dreiging van een] nucleaire provocatie nog steeds voortduurt.”
Het Westen profiteert van de mogelijke valse vlag van Kiev, omdat het de VS en de NAVO zou kunnen helpen een bredere coalitie tegen Rusland op te bouwen, verklaarde Nikolai Patrushev, secretaris van de Russische Veiligheidsraad, op 3 november. De Russische functionaris onderstreepte dat Moskou over informatie beschikt. over de meesterbreinen van de potentiële nucleaire sabotage en vermeende uitvoerders van een valse vlagaanval, beraamd onder leiding van de westerse curatoren van Kiev.
Ukraine Boasted It Can Make Nuclear Bomb Quickly
Van haar kant negeert en bagatelliseert de westerse mainstream pers opzettelijk alles wat te maken heeft met de schijnbare bekwaamheid van Oekraïne om atoomwapens te maken, inclusief Volodymyr Zelensky’s “nucleaire” opmerkingen gemaakt op de Veiligheidsconferentie van München op 19 februari 2022, merkte de Nederlandse journalist op.
Tijdens zijn toespraak in februari dreigde Zelensky de niet-nucleaire status van Oekraïne te laten vallen onder het voorwendsel dat de ondertekenaars van het 1994 Memorandum on Security Assurances van Boedapest er niet in waren geslaagd de veiligheid van Oekraïne te waarborgen. Het memorandum verplichtte Kiev om zijn Sovjet-nucleair arsenaal aan Rusland terug te geven in ruil voor veiligheidsgaranties.
Toch werd de niet-nucleaire status van Oekraïne veel eerder gecodificeerd door de Soevereiniteitsverklaring van het land van 16 juli 1990. Het document zegt duidelijk dat Kiev nooit “kernwapens zou accepteren, produceren of verwerven” en permanent neutraal zou blijven.
In het kielzog van Zelensky’s opmerkingen in München, wogen de Oekraïense media enthousiast de mogelijkheden van Kiev af om kernwapens te maken. Op 21 februari 2022 merkte het Vlada Segodnya-portaal van het land op dat Oekraïne maar liefst vier kerncentrales met 15 energie-eenheden exploiteert. De vijfde kerncentrale – de kerncentrale van Tsjernobyl – had volgens de media nog steeds genoeg verbruikte splijtstof die zou kunnen worden gebruikt om plutonium van wapenkwaliteit te produceren om de bom te maken. Een andere optie was de winning van natuurlijk uranium in de oostelijke mijn- en verwerkingsfabriek in de buurt van Dnepropetrovsk en de verdere verrijking daarvan.
Wetenschappers van het National Science Center Kharkov Institute of Physics and Technology hebben de nodige expertise om een kernkop te ontwikkelen, terwijl specialisten van de productievereniging Yuzhny Mashinbuilding Plant in Dnepropetrovsk een raket kunnen ontwerpen en bouwen om deze af te leveren, aldus de Oekraïense media. (Yuzhmash was beroemd vanwege het produceren van de Tsyklon, Antares en Zenit orbitale draagraketten tijdens het Sovjettijdperk.)
Volgens de geïnterviewden van de outlet zou het kernwapenproject van Oekraïne 5-7 jaar kunnen duren met een jaarlijkse financiering van $ 200- $ 300 miljoen. De bom zou echter in een half jaar kunnen worden gemaakt als Kiev een reactor verwerft voor de productie van plutonium voor wapens, zeiden experts. Deze reactor zou Oekraïne in staat stellen om in een beperkte tijd 100 kernladingen met een middelgroot rendement binnen 15 kilogram te verkrijgen.
Terwijl sommige Russische en Oekraïense waarnemers eerder beweerden dat het tijd en veel geld zou kosten om kernbommen in Oekraïne te produceren, waren de meesten het er unaniem over eens dat Kiev op “elk moment” een “vuile bom” zou kunnen maken.
Bovendien suggereerden de Oekraïense media openlijk dat kernwapens zouden kunnen dienen als een “afschrikmiddel” tegen Rusland. En het was niet “all talk no action”: op 24 oktober maakte het Russische ministerie van Defensie bekend dat het op de hoogte is van contacten tussen het kantoor van de president van Oekraïne en vertegenwoordigers van het VK over het mogelijk verkrijgen van kernwapentechnologie.
De mensen in de bevrijde regio’s Donbass, Cherson en Zaporozhye weten heel goed dat Kiev een vuile bom kan maken en nemen het volgens Van den Ende serieus. De evacués van Cherson hebben alle reden om zich zorgen te maken, gezien zowel de aanhoudende aanvallen van Kiev op de kerncentrale van Zaporozhye – gelegen op slechts 232 kilometer van Cherson – en het vuile bomcomplot, opperde ze.
“Een andere bedreiging zijn de beschietingen of bombardementen op het waterkrachtcentrale Kakhovka, gelegen in Cherson en niet ver van de kerncentrale van Zaporzhzhya. Dit is een dubbele bedreiging voor de mensen die daar wonen. Als de dam barst, komen er miljoenen liters water vrij , een ramp!” zei Van den Ende.
Kiev verhoogt de inzet; Zullen Europeanen wakker worden?
Kiev heeft onlangs de provocatie tegen Rusland opgevoerd om de steun van het Westen aan Oekraïne nieuw leven in te blazen, zei Van den Ende, daarbij verwijzend naar de aanslagen in oktober op de Krimbrug en schepen die betrokken zijn bij de uitvoering van de Russisch-Oekraïense graanovereenkomst.
“De Oekraïense (poppen)leider Zelensky zal niet opgeven, er staat te veel op het spel voor hem, hoewel zijn populariteit afneemt”, merkte ze op.
Volgens de Nederlandse journalist is de Zelensky-kliek niet bereid het conflict te stoppen. Integendeel, ze zijn bereid om de inzet te verhogen. Er is een hoop dat de pragmatische politieke krachten van Oekraïne uiteindelijk de touwtjes in handen zullen nemen in Kiev om de gevaarlijke nucleaire provocatie te voorkomen en een einde te maken aan de westerse proxy-oorlog in Oekraïne, stelde ze voor.
Een andere hoop is dat Europese burgers “wakker worden” en druk uitoefenen op hun respectieve regeringen om de nucleaire provocaties van Kiev en de hybride oorlog van de NAVO tegen Rusland te stoppen, die volgens Van den Ende al averechts werkt op de Europese economie.
“De economie verslechtert in Europese landen, Nederland heeft een inflatie van 17% en stijgt”, aldus de Nederlandse journalist. “Mensen kunnen hun elektriciteits- of gasrekening niet meer betalen. De voedselprijzen stijgen dramatisch. Dus laten we hopen dat er iets van de mensen komt, wanneer hun basisbehoeften onbetaalbaar zijn.”
Volg mij op:
Twitter: sonja van den ende (@SonjaEnde) / Twitter
YouTube: sonja vandenende – YouTube
[dntplgn]