‘Trusted Flagger’ DSA-wet in werking EU censuur

De nieuwe Digital Service Act (DSA) van de EU zal een grote impact hebben op de ‘vrijheid van meningsuiting en pers’ in EU-landen. ‘Censuur’ wordt nu in een versneld tempo toegepast, Foto’s: Tageschau, Getty Images, Adobe Stock, bewerking: Mirjam©Photo

Volgens de EU-wet genaamd Digital Service Act (uit 2023) zijn zogenaamde ’trusted flaggers’ nu verantwoordelijk voor het detecteren van potentieel ‘illegale content’ en het waarschuwen van online platforms als ze denken dat het ‘nepnieuws’ bevat. Dit ‘nepnieuws’ kan worden geïnterpreteerd als antipolitieke artikelen, YouTube-video’s, enz. Het zijn nieuwe start-ups en bedrijven die worden aangesteld door de zogenaamde nationale Digital Services Coordinators, die content/informatie moeten beoordelen en die nu in verschillende landen in de EU zijn gevestigd, naar het lijkt nu in de meest Russofobe landen in de EU. Maar zijn bijna alle landen in de EU niet Russofoob (met een paar uitzonderingen)?

Zoals ik in augustus 2023 schreef: “de EU Digital Services Act (DSA) treedt op 25 augustus 2023 in werking, het begin van de totalitaire censuur. De Digital Services Act (DSA) is een EU-wet die tot doel heeft de regels voor digitale diensten te moderniseren en te harmoniseren. De DSA is bedoeld om consumenten en bedrijven op het gebied van onlinediensten beter te beschermen, ook een wapen tegen de verspreiding van illegale content en garandeert de bescherming van de fundamentele rechten van gebruikers”. Dit is de omschrijving volgens de Europese Unie (EU).

Natuurlijk wordt er niets beschermd voor burgers, er is censuur, wat je wel en niet mag schrijven of welke websites je wel en niet mag zien. Het begon met de censuur en vervolgens het verbieden van websites uit Rusland, zoals Russia Today (RT) en YouTube-censuur. Recentelijk het Telegram schandaal en TikTok.

Het gaat om censuur, ze willen niet dat je de waarheid schrijft of iets positiefs over andere landen zoals Rusland of een pro-Palestijnse standpunt inneemt dan wordt je gecensureerd.

Er is een informatieoorlog gaande en de EU blokkeert alle websites en sociale media die iets positiefs of zelfs neutraals schrijven of zeggen over landen aan de andere kant van de digitale muur. Een digitale muur die het Westen zelf heeft ‘opgetrokken’ om de schijn van democratie en zogenaamde vrijheden voor burgers te beschermen.

Deze muren worden meestal ‘gebouwd’ of opgetrokken door regimes die iets te verbergen hebben en niet willen dat de waarheid aan hun eigen burgers wordt verteld. Het zijn vaak totalitaire staten, die hun onvermogen zo tonen. De EU wordt gerund door Russofobische politici die uit zijn op oorlog.

‘Trusted flaggers” zijn specialisten onder de DSA. Ze zijn experts in het detecteren van illegale online content, zoals haatzaaiende of terroristische content, en het melden hiervan aan de online platforms. De meldingen die door hen worden ingediend, moeten met prioriteit worden behandeld, en natuurlijk gecensureerd. Foto: Mindsparkle Mind

De ’trusted flaggers’

Een andere reden waarom ’trusted flagggers’ online kritisch moeten zijn (volgens de EU), is dat onlineplatforms volgens de DSA boetes riskeren die kunnen oplopen tot zes procent van de jaaromzet wegens overtredingen. De EU heeft nu een veranderingsproces ingezet om alle nieuwsberichten te verwijderen die niet in lijn zijn met de politieke en totalitaire agenda van het Westen (EU). Het argument hier is dat algoritmes meer verwijderen dan deze ’trusted flaggers’. Je kunt je verwijderde content via de rechtbank aanvechten, zo wordt gezegd, wat in de praktijk natuurlijk onmogelijk is.

Deze ’trusted flag’ bedrijven zijn te vinden in: Finland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden ( voorlopig), het is natuurlijk de bedoeling dat elk EU-land een ’trusted flag’ bedrijf krijgt. Vroeger heette dat de afdeling propaganda en censuur. Het is de uitbreiding van wat Joseph Goebbels in het toen nog ‘fascistische’ Duitsland onder het nazi-bewind begonnen is. Oeps, dat mag je natuurlijk niet zeggen van de ’trusted flaggers’. Ook kan je het vergelijken met George Orwells’ boek 1984.

Dit zijn de (voorlopige) bedrijven die nu censuur gaan toepassen in Europa, maar dit is slechts het begin natuurlijk. De bedoeling is dat het in elk EU-land gaat gebeuren. Of misschien gaan ze wel call-centres opzetten, net als voor de ‘gehate’ zorg en ziektekosten centra in Nederland, waar je in de komende utopische toekomst niet meer met ‘mensen’ spreekt maar met KI-stemmen, chatbots zoals ze nu al heten. Dus het bestrijden van je verwijderde content is een utopie. Oostenrijk schijnt net als Finland koplopers te zijn in het bestrijden van ‘ongewenste waarheden’! Ook in de EU is een wervingscampagne gestart: ‘Geïnteresseerd om een ’trusted flagger’ te worden? Controleer uw nationale DSC en houd de ontwikkelingen in uw land in de gaten voor meer informatie over het aanvraagproces. Foto: EC-Europa Trusted flaggers under the Digital Services Act (DSA) | Shaping Europe’s digital future (europa.eu)

Het grote probleem voor de EU-landen is dat de mainstream media niet meer vertrouwd worden door de veel burgers van de EU. Dit is een neerwaartse spiraal, begonnen tijdens de Covid-19-pandemie, waar grote techbedrijven al censuur toepasten, elke vorm van kritiek was verboden. Direct na het einde van de zogenaamde pandemie (of nog tijdens in sommige landen zoals Duitsland) schakelden ze over op de oorlogsmodus. Rusland zou volgens hen een oorlog tegen Europa zijn begonnen. Dus censureren ze alles wat uit Rusland komt. Het tweede front in deze wereldoorlog is het Midden-Oosten of West-Azië zoals het wordt genoemd. Dus nieuwe censuur, tenslotte hebben de fascistische staten van de EU Israël gekozen, net zoals ze Oekraïne hebben gekozen als ‘goede’ en democratische staten.

Poetin, Xi (China), Assad, Hezbollah, Hamas, Palestina, Iran, en Noord-Korea (Kim) worden afgeschilderd als landen met totalitaire regimes en krankzinnige dictators en terroristen. Het probleem is dat ze (EU) hiermee hun machteloosheid willen verbergen, of zoals het nu heet het Globale Zuiden (vroeger de Derde Wereld (alsof er een tweede was) heeft zich losgemaakt van het Westen en alles wat niet Europees is daardoor verdacht. Natuurlijk moeten ze eens goed naar zichzelf kijken, in de loop der jaren zijn o.a. veel jihadisten Europa binnengekomen, veel vluchtelingen en economische gelukszoekers, waardoor deze groep nu de overhand heeeft en de inheemse-autochtone bevolking van de EU op het randje van de dood staat, maar dat is een ander verhaal.

De informatie oorlog is in volle gang en we zullen nog voor veel meer verrassingen komen te staan. Het enige wat ze in de EU nog niet hebben is het blokkeren van het VPN-systeem, waarmee iedereen die een ‘app’ downloadt elke website ter wereld kan lezen of zien. Zoals het hoort met het ‘vrije internet’. Natuurlijk vind ik persoonlijk dat echte terroristische uitingen en groepen, pornografie, kinderhandel, vrouwenhandel LGBT (en de rest van deze onzin) en de rest van de criminaliteit niet op het internet thuishoren. Daar zou naar gekeken moeten worden in plaats van informatieoorlogen te voeren tegen bijvoorbeeld Rusland. Maar dat is waarschijnlijk ook een utopie, het Westen (EU) is een utopische wereld geworden, waar wat normaal is nu abnormaal is geworden en andersom!

Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.

*PayPal donaties zijn niet meer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website gesloten, als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Bedankt!

Loading

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)