Nieuwsbrief Pater Daniël, Qara, Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor pater daniel

XIII/37
Vrijdag 14 september 2018

Flitsen

Een liturgisch goed gevulde dag

Na een half uurtje morgengebed hebben we zaterdag vlug een ontbijt genomen en vertrokken we met de gemeenschap naar Homs. In de kathedraal van onze Grieks-melchitische aartsbisschop Mgr. Jean Abdo Arbach werd het patroonsfeest van O.L.Vrouw Geboorte gevierd. Het was de eerste plechtige viering sinds de kathedraal helemaal hersteld is van de verwoestingen door terroristen. Tweemaal hebben we de kathedraal voorheen al bezocht en telkens wees de bisschop fier op de vorderingen van de herstellingswerken. De kathedraal is nu werkelijk helemaal gerestaureerd. Rechts op een troon zat de sinds vorig jaar nieuwe Grieks-melchitische patriarch Joseph Absi (71 j) in een rode mantel, omgeven door enkele in het zwart geklede priesters en diakens. Hij is een beminnelijk en bescheiden man.

Links in een wat eenvoudiger gestoelte zat de apostolische nuntius, tot kardinaal verheven, Mario Zenari. Hij droeg een witte toog met een rode cingel en was ook omgeven door enkele in het zwart geklede priesters. Zelf voegden we ons bij de 15 concelebranten aan het altaar, waarvan sommigen een borstkruis droegen. De meeste leden van deze clerus hebben we bij een of andere gelegenheid al eens ontmoet en zijn vrienden. De bisschop ging voor in een schitterende blauwe kazuifel, met goud versierd terwijl boven in de koepel een prachtige icoon prijkte van Onze Lieve Vrouw met wijd uitgespreide armen.

Het was werkelijk een indrukwekkende viering van twee uur en een half. De gezangen werden uitgevoerd door een groot koor van jongens en meisjes die uit volle borst zongen. Na de dienst werden eerst nog twee priesters-pastoors gedecoreerd en kregen een mooi borstkruis. Daarna voegde de gouverneur van Homs, Talal Barazi, zich bij de hoogwaardigheidsbekleders en concelebranten voor het altaar en kwamen de mensen hen feliciteren. Ook wij hadden de kans om hen te feliciteren. We hadden de nieuwe patriarch nog niet ontmoet en ook de nuntius niet meer sinds hij kardinaal geworden is. Bij het buitengaan stonden jongeren met grote schalen snoep de mensen op te wachten. Er heerste alom een feestelijke stemming.

We hadden echter niet veel tijd om te blijven, vermits deze namiddag in de parochiekerk van Qâra een man begraven wordt die vele jaren de bouwwerken in ons klooster geleid heeft en na een slepende ziekte gestorven is. Hij was een deskundig man en trouwe vriend. Ook zijn kinderen zijn trouwe medewerkers. En zo reden we recht van de kathedraal naar de St Michielskerk in Qâra. Deze kerk zat eveneens overvol. Na de dienst gingen we mee met de drie andere priesters naar het kerkhof, waarbij alleen mannen aanwezig zijn. Daarna bleef er nog enige tijd over vooraleer we de plechtige zaterdagavondvespers zongen in ons kerkje van Mar Yakub. Zo hebben we deze keer met de nodige liturgische luister de nieuwe week ingezet.

Opruimen
De “Kruisverheffing” wordt in de byzantijnse liturgie niet alleen bijzonder feestelijk gevierd op 14 september, het is tevens de stichtingsdatum (2000) van onze gemeenschap “de eenheid van Antiochië”. Al is de oorlog nog niet helemaal voorbij, toch willen we met feestelijkheid deze dag gedenken. Dat betekent dat er moet opgeruimd en gepoetst worden. Zo hadden we deze week tussen het andere werk door de handen vol om de nodige materiele én geestelijke voorbereidingen te treffen. En hierbij is iedereen, klein en groot betrokken. Het verloop van de dag zelf hoop ik u volgende week te kunnen vertellen.

Een ommekeer
Maandag brengt de NOS – zo wordt me gemeld – het nieuws dat de Nederlandse regering o.a. de terroristengroep Jabhat al-Shamia en de (met de terroristen verbonden) Witte Helmen in Syrië gesteund heeft, o.m. met pick-uptrucks, waarover de kamer nauwelijks werd ingelicht (zie overvloedige bijgevoegde informatie). De steun (70 miljoen €) zal nu stop gezet worden (behalve aan de Witte Helmen, die worden nog tot december uitbetaald!). Het bericht vindt zijn weerklank in de internationale pers.

Het kan bijdragen tot een geleidelijke ommekeer in de media en de politiek. We krijgen stapels artikels hierover toegestuurd. Goed nieuws dus. Het juiste inzicht blijkt evenwel nog niet doorgedrongen te zijn. De hulp aan de terroristen wordt stop gezet omdat de resultaten “bedroevend” zijn, vermits het Syrische leger overduidelijk aan de winnende hand is. De Nederlandse regering betreurt dus niet dat zij meegeholpen hebben aan het uitmoorden van een onschuldige Syrische bevolking en het verwoesten van een soeverein land. Neen, zij betreuren dat hun hulp niet tot meer “succes” geleid heeft en vinden het blijkbaar erg dat de wettige Syrische regering nu heel het land aan het bevrijden is.

De moedige Nederlandse politicus P. Omtzigt zal dus nog een tijd werk hebben om media en politici de werkelijke omvang van hun crimineel gedrag te doen inzien. En zo blijven wij hopen dat ook de Nederlandse regering alle banden met de terroristen doorsnijdt en normale betrekkingen aanknoopt met de Syrische president en zijn regering om het land te helpen bij de heropbouw. Wie weet worden zelfs Nederlandse politici mogelijk eens volwassen. Maar dit is niet alles.

Is Nederland alleen schuldig? Wat met de massaslachtingen en vernietigingen door de VS, NAVO, Turkije, golfstaten? Wat met hun totaal illegale aanwezigheid en activiteiten in Syrië? Al acht jaar lang. En die gruwelijke chemische aanvallen, door de geheime diensten van buitenlandse mogendheden opgezet en door hun terroristen uitgevoerd, kunnen die ongestraft blijven, omdat ondertussen blijkt dat Syrië daarin geen enkele schuld treft? Als Syrië niet kan veroordeeld worden, moeten de echte daders dan maar ongestraft blijven?

De ontwikkelingen in Nederland, dat meermaals haantje de voorste wil zijn, brengt mogelijk een ommekeer mee in ons eigen Vlaamse landschap, dat nog geteisterd wordt door een alom geprezen “conflictjournalist” en “Midden-Oosten specialisten”, die “de gebeurtenissen op de voet volgen”, maar nog steeds geen flauw benul schijnen te hebben van de wijze waarop ook zij in onvoorwaardelijke trouw aan de oorlogsplannen van de CIA, het Syrische volk en land mee blijven ondermijnen. Of wie onthult eens onze oorlogsmisdaden: Belgische F 16s bombarderen gedurende maanden een onschuldige Libische bevolking? (Een vriend die van wanten weet, vertelt me dat er daarna in België geen bommen meer over waren!)

De laatste nagel, de oorlog van de verliezers en een probleem
Idlib wordt de laatste nagel in de doodskist van de terroristen. Ook de Chinezen zullen wellicht meehelpen aan de bevrijding. Zij deden al mee met de recente Russische legeroefeningen. En als de Chinezen komen is het niet met enkelen … Daarmee is evenwel Syrië van alle ellende nog niet verlost. VS, Frankrijk, VK (en Duitsland?) wachten ongeduldig op de chemische aanval, die ze zelf hebben voorbereid, om het land massaal te bombarderen.

De strategie van admiraal Arthur Cebrowski, die staatssecretaris D. Rumsfeld in 2001 aannam, wordt nog steeds nagestreefd: een uitgebreid Midden Oosten met o.m. de vernietiging van de staatsstructuren van Syrië. Het seculier land zou onder dictatuur van de moslimbroeders moeten komen om de zionisten en het westen beter te dienen. Turkije blijft een onbetrouwbare partner, die gelukkig door Poetin in bedwang wordt gehouden. Turkije komt steeds meer los van de VS en NAVO en schuift steeds dichter op naar Rusland. Erdogan wil graag N. Syrië bij zijn uitgebreid Ottomaans Rijk voegen. De Syrisch katholieke aartsbisschop van al Hassakah-Nisibi klaagt aan dat de Koerdische democratische federatie sinds het begin van het jaar christelijke scholen aan het sluiten is, met de hulp van het westen. Ze willen graag de christenen uit N. Syrië weg.

Het zionistische Israël is in paniek omdat het Hezbollah niet aan kan en Iran niet uit Syrië kan verdrijven. Israël blijft in het geheim bombarderen en vernietigen. De Arabische landen hebben 137 miljard dollar besteed aan de vernietiging van Syrië. Weggegooid geld. Anwar Mohammed Gargash, minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Emiraten, zegt nu dat het een vergissing was dat Syrië in november 2011 uit de Arabische Liga gestoten werd.

Poetin blijft als een rots in de branding. Hij reageert bedachtzaam en efficiënt, nooit emotioneel. Hij wil alles doen om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen, al doen sommige wereldleiders er alles aan om deze juist uit te lokken. Poetin weet dat een volgende oorlog een atoomoorlog zal zijn met onvoorspelbare gevolgen voor iedereen. Toch heeft Poetin een probleem, volgens dr. Paul Craig Roberts (economist, redacteur, oud staatssecretaris onder Reagan, prof. aan Georges Mason University…). Hij heeft Poetin altijd geprezen, maar stelt vast dat er in Rusland steeds meer nationalisten opstaan die de grenzeloze agressie en schaamteloze beledigingen van het westen meer dan beu zijn. Zij hebben steeds minder begrip voor het geduld van Poetin en vinden dat Rusland het westen eindelijk eens een stevige les moet geven: “De strategie van Poetin toont aan dat hij gelooft dat de functionarissen van de Amerikaanse regering nog een moreel geweten en een integriteit hebben. Dit is absoluut niet het geval. Ik heb 25 jaar met hen doorgebracht. Zij weten zelfs niet wat deze woorden betekenen” (dr. Paul Craig Roberts, mondialisation.ca, 10 september 2018: https://www.mondialisation.ca/la-guerre-peut-elle-etre-evitee-et-la-planete-sauvee/5627741).

Wat een verademing!
Een belangrijk Amerikaans politicus die in alle eenvoud de waarheid vertelt, wat doet dat deugd! Richard Black, senator van Virginia (VS) schreef in april 2014 al een brief aan president Bachar al Assad om hem aan te moedigen en hem tevens duidelijk mee te delen dat hij het als Amerikaanse senator helemaal niet eens is met de dwaze en onrechtvaardige politiek van de VS jegens Syrië. Nu heeft hij een 6-daags bezoek gebracht aan Syrië, bezocht de Syrische president, Aleppo, de gouverneur van Homs, sprak met vele Syriërs en bezocht ook de Libanese president Michel Aoun.

Hij prees Syrië om de beleving van de mensenrechten en vooral de rechten van de vrouwen, waardoor Syrië een model is voor gans de Arabische wereld. De Syrische president beschrijft hij als zijnde tegelijk zeer intelligent en zeer bescheiden, geheel toegewijd aan zijn volk. Hij heeft niets van de keizerlijke allures van de westerse heersers. Naar een belangrijke ceremonie rijdt hij zelf met zijn eigen wagen, zonder escort en wordt omstuwd door het gewone volk. Vanuit het volk is er ook nooit enige poging tot aanslag op hem geweest. Black zegt geen politicus te kennen die zulk een populariteit geniet van zijn volk als hij.

De president wil ook dat alle Syriërs terugkeren. En Syriërs zijn een intelligent en hardwerkend volk, die hun eigen land willen heropbouwen. Volgens deze senator gebruiken de VS de terreur en de terroristen om andere landen en Syrië te onderwerpen en op te zadelen met een van hun marionetten. De VS begrijpen hierbij niet dat de terreur als een doos van Pandora is, met vele onverwachte tragische gevolgen die ook voor de VS geen enkel voordeel opleveren. Hij stelde aanvankelijk veel hoop op Trump, die wilde samenwerken met Syrië, met Rusland en de NAVO wilde intomen.

Inmiddels is Trump zelf een marionet van de Deep State, die immense macht en ook veel geld heeft, vanwege de VS schatkist, van Saoedi-Arabië of van elders. Inzake Idlib steunt hij volledig het Syrische standpunt. Het Syrische leger moet Idlib van terroristen zuiveren.

Het valse spel van chemische aanvallen om een militaire interventie uit te lokken moet ophouden. Een van de nauwste medewerkers van al Baghdadi is nu de grote baas van alle terroristen in Idlib: (abou Mohammed) Al-Julani. Zij willen een strikt wahabitische heerschappij. Uiteindelijk moet iedereen die het met hen niet eens is gedood worden en liefst zo gruwelijk mogelijk. Black noemt Al-Julani “de Adolf Hitler van het terrorisme”. Welk land kan aanvaarden dat er in een van zijn provincies (volgens een bescheiden schatting) 40.000 van dergelijke jihadisten de hele bevolking terroriseren? Gans het grondgebied van Syrië, de Golan incluis, moet grondig bevrijd worden (zie bijgevoegde links).

En dit nog
Eindelijk een ommekeer in de Nederlandse media en politiek! Ook de Nederlandse regering deed mee met het steunen van terroristen in Syrië:

https://freesuriyah.eu/?p=2392. Nederland schijnt nu eindelijk de hulp te stoppen: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2249806-nederland-steunde-terreurbeweging-in-syrie.html; https://www.nu.nl/syrie/5455853/nederland-gaf-steun-jihadistische-groepering-in-syrie.html; https://www.hln.be/nieuws/buitenland/-nederland-gaf-steun-aan-jihadisten-in-syrie~ae5ea6b3/?referer=https://t.co/HReQfMQGfB. https://nos.nl/artikel/2249708-nederland-stopt-met-steun-aan-syrische-oppositie.html; https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2249884-meer-fouten-kabinet-bij-steun-aan-strijdgroepen-syrie.html;

Het NOS op 10 september: https://nos.nl/uitzending/36063-nos-journaal.html; https://www.trouw.nl/home/kabinet-moet-nu-alle-kaarten-op-tafel-leggen-over-hulp-aan-syrische-strijders-eist-de-kamer-~ae21a4b3/;
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-kon-het-kabinet-zo-naief-zijn-over-syrische-rebellen-vier-vragen-over-de-steun-aan-strijdgroepen~b16e55b2/; file:///C:/Users/USER/Desktop/Blok_%20Hulp%20aan%20’terroristische’%20groeperingen%20Syrië%20goed%20uitzoeken%20_%20Politiek%20_%20gelderlander.nl.html; een lezer stuurt volgende commentaar: ‘Gematigde’ democraten, moordenaars-apothekers in gif gassen in Syrië blij met Toyota’s van Rutte en Koenders!

Sonja van den Ende schrijft fier en terecht: Syrië heeft de oorlog in Nederland gewonnen: https://freesuriyah.eu/?p=2411
Eindelijk het crimineel gedrag van de Witte [Sc]Helmen in onze gewone pers vermeld:  https://www.hln.be/nieuws/buitenland/-jihadisten-gebruiken-weeskinderen-in-gifgas-propagandafilm~a5639e83a/#_=_

Aan de leden van de VN Veiligheidsraad: “Zij die in uw plaats het terrorisme bestreden hebben, zullen nu niet wijken voor uw dreigingen”: https://www.mondialisation.ca/bachar-al-jaafari-celui-qui-sest-battu-contre-le-terrorisme-a-votre-place-ne-cedera-pas-a-vos-menaces/5627682

Senator Richard Black bracht een 6 daags bezoek aan Syrië en de president. Erg interessant getuigenis: https://sputniknews.com/interviews/201809101067877625-us-senator-black-syria-interview/ en ook: https://larouchepac.com/20180909/will-us-forces-aid-al-qaeda-syria-anniversary-911;

Een film met interessante interviews van Vladimir Putin tussen juli 2015 en februari 2017:
https://www.youtube.com/watch?v=j01kF7UQr0Y&list=PLKqbfLVX7NNL4N8vbOeYsTBmva_vuOrm-

Interview met Sonja van den Ende over Chemnitz: https://sputniknews.com/radio_trendstorm/201809081067841569-chemnitz-migrant-mayhem/

P. Daniel

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *