Franse industriële gigant geeft toe deals te hebben gehad met ’terroristische gewapende groepen’ in Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor Lafarge supported ISIS cartoon

 

De Franse bouwmaterialen gigant Lafarge heeft toegegeven dat het  middelen verkocht heeft aan “bepaalde gewapende groepen” en “gesanctioneerde partijen” in Syrië.

In een verklaring, zei LafargeHolcim (ontstaan na Lafarge met de Zwitserse firma Holcim gefuseerd in 2015) dat het nu een reactie gaf op het de aantijgingen met betrekking tot de beschuldigingen aan  Lafarge.

In juni 2016, publiceerde Le Monde  de resultaten van haar onderzoek dat beweerde dat Lafarge belastingen betaalde aan de Islamitische Staat, in 2013-2014, om haar activiteiten voort te zetten in het noorden van Syrië.

Naar aanleiding van een intern onderzoek, kondigde het bedrijf aan dat “verschillende gewapende facties gebieden gecontroleerd of geprobeerd hebben te controleren”  rond de plant. Daar voor de uitdagingen stond om de veiligheid en de activiteiten van de fabriek en haar medewerkers te garanderen.”

“Uit het onderzoek blijkt, dat de lokale onderneming  middelen gaf of verkocht aan derden en afspraken had met  een aantal van deze gewapende groepen, waaronder gesanctioneerde partijen als IS, om de activiteiten draaiende te houden en te zorgen voor een veilige doorgang van de werknemers en de voorraden van en naar de fabriek, hebben zij (Lgafarge) toegestemd met deze groepen, waaronder IS en Al-Nusra.

Na onderzoek naar het bedrijf is vastgesteld dat het niet de “uiteindelijke begunstigden” van de fondsen kon vaststellen, maar duidelijk werd dat er geld gegeven werd in de vorm van belasting aan IS. De geld transacties werden gemaakt tussen 2013 en september 2014, de fabriek werd gesloten in 2014 in het kalifaat en de medewerkers geëvacueerd.

De fabriek begon met de productie in mei 2010 en verkocht  cement voor woningen, bedrijven, wegen en dergelijke voor verschillende gemeenschappen in heel Syrië,” zei de woordvoerder van de industriële reus.

Echter, de maatregelen die de plant nam – het betalen van geld aan deze ‘gewapende groepen’  zoals IS, Al-Nusra en Al-Queda – waren “onaanvaardbaar” daarmee was het interne onderzoek afgesloten.

Een smoes van het bedrijf, een politiek antwoord vol schuld en zei: “Degenen die verantwoordelijk zijn voor de Syrië operaties lijken te hebben gehandeld op een wijze waarin zij geloofden en in het beste belang van de onderneming en haar medewerkers. Het onderzoek heeft echter aangetoond dat er belangrijke fouten in het oordeel gemaakt zijn, bewust en dat dit in strijd is met de geldende gedragscode en collaboratie met de “vijand”!

In juni, zei Le Monde dat Lafarge  deals maakten  met IS waardoor de Fransen die daar  waren om te werken op hun grondgebied gewoon hun werk konden doen. Vrachtwagens van het bedrijf werden doorgelaten door controleposten ingesteld door IS, stond in het rapport.

LafargeHolcim is de wereldleider in bouwmaterialen en één van de grootste spelers in  cement, aggregaten, en de betonindustrie. Er werken rond 90.000 medewerkers wereldwijd in meer dan 80 landen.

Bron: Le Monde, Rt

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *