Het vervolg van de geheime reis van John McCain – miljoenen zonder water in Noord Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

John McCain may have ordered a complete water shutdown in Northern Syria

Gisteren schreef ik al over het geheime bezoek (niet zo geheim meer nu) van John McCain aan noord – Syrië en President Erdogan van Turkije, dit is wat er gebeurde na zijn bezoek:

Miljoenen mensen in het noorden van Syrië zitten zonder water na het onverwacht bezoek van John McCain in de regio.

Senator McCain maakte een geheim bezoek aan noord-Syrië, eind van februari, die werd gevolgd door een ontmoeting met de Turkse President Recep Tayyip Erdogan. Volgens rapporten, heeft McCain gevraagd aan Turkije om de toevoer van het water af te sluiten in noorden van Syrië, als onderdeel van een plan om de Syrische president Assad te ondermijnen.

Afbeeldingsresultaat voor mccain and ISIS cartoon

Volgens de Koerdische krant en nieuwszender: Hawar News Agency, heeft Turkije inderdaad de watervoorziening die naar  Syrië loopt, rond 23 februari afgesloten, de  waterkrachtcentrale bij de Tishreen dam is afgesloten, dus zijn nu de waterstanden bij het bijbehorende reservoir drastisch geslonken. De dam levert  water en stroom aan de belangrijkste delen van het noorden van Syrië, zoals de stad Manbij en andere delen van het overwegend Koerdische Kobani .

De dam is een van de vele grote dammen langs de rivier de Eufraat. Net stroomafwaarts van Tishreen ligt de Tabqadam en zijn reservoir, het Assad meer, die Aleppo voorziet met drinkwater, maar ook als water voor begroeiing van gewassen en landbouw voor meer dan 640.000 hectare voor de landbouwgrond.

Een  ambtenaar in de stad Manbij vertelde Hawar dat de stad haar met haar (nood) generator in ieder geval stroom zou bieden om burgers te helpen omgaan met de black-out die het gevolg is van de afgesneden watertoevoer van de krachtcentrale. Dezelfde ambtenaar voegde eraan toe dat Turkije  “in strijd handelt” met de internationale conventies van water en rivieren energie” door het afsnijden van de Eufraat water voorziening.

Dit is niet de eerste keer dat Turkije het water voor Syrië heeft afgesloten als  middel om hun politieke doelen te bevorderen in de regio. Turkije sneed eerder de rivier af in mei 2014, waardoor de waterstand in het Assad meer, meer dan 20 meter daalde en het creëerde de mogelijkheden van genocide door middel van uitdroging. Door het blokkeren van de rivier, dreigt Turkije nu ook de Iraakse burgers. Grote stedelijke centra zoals Mosul, waarvan de watervoorziening grotendeels afhangt van de reservoirs gevoed door de Eufraat, kan ernstig worden beïnvloed als de rivier nog steeds geblokkeerd blijft.

Deze oorlogsdaad,  het afsnijden van de rivier en zo water voor burgers, is niet nieuw, maar de timing is vreemd. Slechts enkele dagen voorafgaand aan deze criminele daad  van Turkije, ging de Amerikaanse senator John McCain “in het geheim” op bezoek aan de Kobani regio. De regio die nu  zonder water is, daarna reisde hij door naar Turkije, waar hij een ontmoeting had met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Kurdish Fighters take positions at the top of Mount Annan overlooking the Tishrin dam, after they captured from ISISmilitants, south of Kobani, Syria December 27, 2015. (Photo: Rodi Said)

Volgens het kantoor van de senator, was Senator McCain’s bezoek een waardevolle gelegenheid om de dynamische omstandigheden te beoordelen in Syrië en Irak. Eraan toevoegend dat McCain nu uitkijkt uit naar de samenwerking met de Trump administratie en militaire leiders om te  vechten en  “om onze aanpak te optimaliseren” tegen de islamitische Staat.

Terwijl de VS de Koerden heeft gesteund in hun strijd om hun grondgebied langs de Syrisch-Turkse grens vrij  te houden van terroristische invloeden, is dit ten koste gegaan van de gecompliceerde diplomatieke betrekkingen tussen de VS en Turkije. Bijvoorbeeld, in het begin van 2016, eiste Erdogan dat de Verenigde Staten zou kiezen tussen een alliantie met Turkije of met de Syrische Koerden. De diplomatieke “stand-off” heeft sindsdien een hoogtepunt van spanningen bereikt, toen Turkije dreigde het Koerdisch Manbij binnen te vallen, minder dan twee weken geleden. Manbij lijdt het meeste onder het waterprobleem van de afsluiting van toevoer door Turkije, wat erop wijst dat dit bedoeld zou zijn om de Koerden te destabiliseren en te verslaan.

Het moet ook  vermeld worden dat de zogenaamde claims van Erdogan en McCain om de “nederlaag” van  de Islamitische Staat (IS) en andere terroristische groeperingen te bewerkstelligen, bedrog is. Beiden hebben nauwe banden met diezelfde groepen. Dit, wetende, suggereert dat McCain zijn bezoek, evenals de recente stappen van Turkije,  bijbedoelingen hebben die niet in de openbaarheid worden gebracht.

Met dergelijke openbaringen nu goed gedocumenteerd bij diverse media, lijkt het onwaarschijnlijk dat McCain en Erdogan besproken hebben: hoe de Islamitische Staat te verslaan. Op basis van het bewijs, lijkt het veel waarschijnlijker dat beiden staan te popelen om de regio te destabiliseren door hun gemeenschappelijke doel: het afzetten Assad.  Turkije is al lang bezig  noord-Syrië te destabiliseren door het afsnijden van de belangrijkste middelen water en stroom,  binnenkort zullen we zien welke andere maatregelen er komen,  besproken tijdens deze ‘geheime’ bijeenkomst.

Gerelateerde afbeelding

Deze daad is een criminele oorlogsdaad en aanzetten op genocide. Beide zouden voor een oorlogstribunaal moeten verschijnen, in het Midden-Oosten en/of Rusland!

Bron: Yoursnewswire, Mintpress, Hawar News Agency

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *