Wat gebeurd er in in Syrië?

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor de balkanisatie van Syrie

 

Syrië’s Bashar Assad, Irak’s Saddam Hussein en Libië’s Muammar Gaddafi zijn of waren meedogenloos en brutaal in de manier waarop alle dictators zijn, volgens de ideologie van wat het westen democratie noemt,  het westen landen diehet  koloniale fascisme aanhangen, lieten tegenstanders van het door hen genoemde regime’s bedreigen.

Maar voordat hun strategie gericht was op “interventie”, zagen ze dat deze samenlevingen een hoog niveau van onderwijs en geletterdheid had, gevestigde welvaartsstaten waren en er bijna geen sektarisme was. Dit waren geen onbetaalbare prestaties (zelfs als ze nu grotendeels over het hoofd worden gezien) – maar prestaties die grote delen van hun bevolking waarderen, nog meer zodra ze door  externe interventie van de VS en Europa werden vernietigd.Afbeeldingsresultaat voor de balkanisatie van Syrie

Deze prestaties zijn feiten en ook een feit is dat wat de VS en Europa regimes noemen, onafhankelijk waren van de VS dan de VS en Israël graag willen zien. De regeringen van deze landen zoals Syrië en Irak , waar uiteenlopende sektarische groepen wonen, hadden interesse in het handhaven van de interne stabiliteit  en voordelen voor de bevolking die zich inzetten voor de staat. Zij maakten ook sterke allianties met andere “vrije” landen  om de bewegingen van Israël en de VS te beperken om de regio te domineren. Balkanisatie is een krachtige manier om landen te isoleren en verzwakken, zodat het proces uitgebreid kan worden naar andere afvallige staten, volgens de ideologie van de VS en het westen (EU).

Het gaat de VS, het westen en Israël niet om  mensenrechtenschendingen, daar doen ze zelf namelijk aan. Maar het is om zich te concentreren op een nog belangrijker probleem. Wat we de afgelopen 15 jaar hebben gezien, is onderdeel van een langdurig proces, dat vaak in het Westen wordt beschouwd als een ‘oorlog tegen terrorisme’ – deze zogenaamde “oorlog”  is niet ontworpen om de Midden-Oostenstaten te bevrijden of te democratiseren. Als dat het geval was, zou Saoedi-Arabië de eerste staat geworden voor “interventie”. Het is een heers en verdeel oorlog, machtsdominantie en imperialisme gedachtegoed, wat al  het regeringsbeleid is van de de VS, Europa en Israël, wat zelf een apartheidsstaat is en mensenrechten schendingen aan de orde van de dag zijn!

Syrië en de Balkanistie

De agenten (VS en EU) die Assad in Syrië proberen omver te werpen zijn geen groepen uit de civiele samenleving en democratie activisten. Ze waren te klein in aantal en te zwak om de Assad regering te veranderen of te bedreigen. In plaats daarvan is het veranderd in een proxy oorlog. (In een gesloten samenleving zoals Syrië is het natuurlijk bijna onmogelijk om te weten wat de oorspronkelijke oppositie had gedaan – was het een gevecht voor meer mensenrechten, of toenemende ontevredenheid over het  over andere kwesties, zoals die  een gevolg zijn van langetermijnprocessen veroorzaakt door klimaatverandering, ook veroorzaakt door H.A.A.R.P?)

De coalitie van de VS, Saoedi-Arabië, de Golfstaten, Turkije en Israël exploiteerde deze onrusten  over voedseltekorten  en beschouwden ze als een opening voor overheersing. Zij hebben dit niet gedaan om democratische activisten te helpen, maar om hun eigen, grotendeels gedeelde agenda’s te bevorderen. Zij gebruikten Soenni jihadistische groepen zoals al-Qaeda en ISIS om hun belangen te bevorderen, die afhangen van de opdeling van Syrische staat en de vervanging ervan door  anarchie.

Afbeeldingsresultaat voor de balkanisatie van Syrie

Saoedi-Arabië en de Golfstaten willen dat Iran en zijn Shia-bondgenoten verzwakt worden; Turkije wil een vrijere hand tegen Koerdische dissidenten in Syrië en elders.  Israël wil de krachten van het sektarisme in het Midden-Oosten bevorderen om het pan-Arabische nationalisme te ondermijnen, waardoor de regionale hegemonie  onbetwist wordt en Israël haar Yinon plan https://en.wikipedia.org/wiki/Yinon_Plan: Groter Israël kan uitvoeren!

Dit is wat er gebeurt in Syrië, een ordinair machtsspel, landje pik en olie veilig stellen, maar de regering van Assad heeft dit al lang geleden doorzien, zo ook een overgroot van de bevolking en daarom houdt Syrië stand, al 6 jaar en zal standhouden, onder de meest moeilijke situaties die ooit een land en haar bevolking heeft gehad, deze eeuw!

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Yinon_Plan, GRS

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *