BRICS-leiders bevestigen hun volledige steun aan Genève en Astana voor de oplossing in Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

© Jason Lee

De leiders van  Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zijn een driedaagse BRICS conferentie begonnen in de Chinese stad Xiamen. De BRICS-landen van ontwikkelende economieën vergaderen over hun versterkse economische samenwerking.
Terwijl de vergaderingen zich richten op economische banden tussen BRICS-leden en wereldwijde partners, is de spanning op het Koreaanse schiereiland een ongewenste bijkomende afleiding.

Wat is BRICS

BRICS is een acroniem gevormd uit de beginletters van de Engelstalige namen voor de vijf landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Met uitzondering van Zuid-Afrika bevinden zich deze landen in een vergelijkbaar stadium van economische ontwikkeling en vertegenwoordigen in de huidige wereld een alsmaar belangrijker wordende politieke en economische organisatie. Er wordt naar verwezen als “de BRICS”, “de BRICS-landen” of de “Grote Vijf”. Je kunt hen vergelijken met de EU.

De vijf BRICS-landen vertegenwoordigden in 2014 bijna 3 miljard mensen of ongeveer 40% van de wereldbevolking en met bijna 40 miljoen vierkante kilometer meer dan een kwart van het landoppervlak van de wereld. De vijf landen hebben een gezamenlijke nominale BBP van 16.000 miljard Amerikaanse dollar, gelijk aan ongeveer 20% van het bruto wereldproduct (global GDP) en naar schatting 4.000 miljard dollar gezamenlijke deviezenreserves.

Het wordt verwacht dat de gecombineerde economieën van de vijf BRICS-landen tegen 2050 de gecombineerde economieën van de huidige rijkste landen van de wereld gaan overtreffen.

Syrië en BRICS

De leiders van de BRICS-landen geven hun volledige steun voor de (vredes) paden conferenties in Astana en Genève over de crisis in Syrië, waarin wordt opgeroepen tot een brede internationale coalitie tegen terrorisme.

“Wij doen een beroep op de internationale gemeenschap om een ​​werkelijk brede internationale coalitie tegen terrorisme te vestigen en de centrale coördinerende rol van de VN zou dit moeten ondersteunen,” was een gezamenlijke verklaring van de BRICS-top in de zuidoostelijke Chinese stad Xiamen.

De BRICS-leiders hebben verder gezegd dat zij de vredesgesprekken van Genève en het Astana-proces ondersteunen en verwelkomen de oprichting van de de-escalatiegebieden in Syrië, die bijgedragen hebben tot het verminderen van het geweld en het genereren van een positief momentum en voorwaarden voor betekenisvolle vooruitgang in de vrede met gesprekken onder auspiciën van de VN.

“We herhalen dat de enige blijvende oplossing voor de crisis in Syrië is door middel van een politiek proces door Syrisch-geleid, Syrisch-soevereiniteit, onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Syrië zoals beschreven in Resolutie 2254 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties , en zijn de legitieme ambities van het Syrische volk.

Bron: Wikipedia, RT, SANA

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *