Het Pentagon stuurt $ 2,2 miljard Sovjet namaak wapens naar Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Een trainee van de door het  Pentagon-gesteunde Syrische Democratische Forces (Koerden)  leert hoe hij zijn AK-47-sovjet-namaak geweer in een geheim training kamp kan gebruiken.
Foto: Amerikaans leger Sgt. Mitchell Ryan

Het Pentagon stuurt enorme hoeveelheden wapens en munitie die lijkt op de wapens die destijds in de Sovjet -Unie gebruikt werden met als eindbestemming , blijkt uit documenten naar : Syrië!

De nederlaag van de islamitische staat in Syrië is afhankelijk van een twijfelachtige toeleveringslijn, waardoor ongekende hoeveelheden wapens en munitie uit Oost-Europa naar ongeveer 30.000 anti-ISIS- (zogenaamde) rebellenstrijders worden gestuurd.

Gewapend met AK-47’s en raket-aangedreven granaten, die vers van de staatsproduktielijnen en -voorraden uit de Balkan en Midden-Europa komen  en steeds lijken op wapens uit de voormalige Sovjet-Unie, vechten deze door de VS-gesteunde troepen de strijd om Raqqa. De hoofdstad van het zo genoemde kalifaat, en bevrijdt andere gebieden in Syrië die door ISIS bezet waren.

Maar de stroom van wapens aan deze door het Pentagon-gesteunde militie hangt af van een misleidend officieel papierwerk, een onderzoek door het Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, en het OCCRP, het georganiseerde misdaad- en corruptierapportageproject, heeft dit recent ontdekt.

De operatie is bekritiseerd door deskundigen van wapentransfers en zelfs bezorgde ambtenaren in Berlijn, die grote hoeveelheden wapens hebben gezien bij Amerikaanse militaire bases in Duitsland, die bestemd waren voor Syrië.

Reporters hebben ontdekt dat het Pentagon meer dan $700 miljoen uitgegeven heeft aan wapens en munitie die waarschijnlijk bestemd waren voor (zogenaamde) Syrische rebellen, sinds september 2015.

Het ministerie van Defensie (VS) heeft 584 miljoen dollar specifiek gepland voor deze Syrische operatie voor de boekjaren 2017 en 2018 en heeft tussen nu en 2022 nog eens 900 miljoen dollar beschikbaar gesteld aan uitgaven voor de “Sovjet-style” munitie en wapens.

Een totaal van  2,2 miljard dollar, ondersteunt waarschijnlijk de stroom van wapens aan Syrische rebellen in de komende jaren.

De wapens en munitie die het Pentagon aan Syrië levert, worden verzonden via een uitgebreid logistiek netwerk, waaronder een leger van wapenhandelaars, rederijen, vrachtmaatschappijen, Duitse militaire bases, luchthavens en havens in de Balkan.

De aankopen worden vervoerd via twee kanalen. De ene wordt geleid door het Amerikaanse commando van de Amerikaanse militaire operatie, SOCOM, en de andere wordt beheerd door het Picatinny Arsenal, een bekend New Jersey wapen depot.

Het Pentagon’s anti-ISIS-programma werd Washington’s enige militaire campagne in Syrië in juli 2017 nadat president Trump de CIA-gefinancierde Operation Syacamore heeft gesloten, die de Syrische rebellen bestrijden tegen president Assad.
De grote hoeveelheden wapens die nog steeds in Syrië aankomen baart zorgen over een bredere conflict dat zich voordoet zodra de gemeenschappelijke vijand ISIS is verslagen.

Gevraagd over de ongeëvenaarde aankoop van Sovjet-stijl wapens voor de Syrische rebellen, zei het Pentagon dat het zorgvuldig gecheckt is en er niets mis mee is!

Trainen en uitrusten

Toen ISIS in 2014  Syrië veroverde, heeft het Pentagon snel een budget van 500 miljoen dollar gelanceerd en in december 2014, een programma opgezet om nieuwe Syrische rebellen te recruiteren, bewapend met moderne Amerikaanse wapens, in een poging om de bedreiging tegen te gaan.

Maar negen maanden later was het programma ineengestort, met slechts een handvol rekruten die het op het slagveld hebben gemaakt.

Het Pentagon had een nieuw plan nodig: vanaf september 2015,  grotendeels onopgemerkt door de media, is het rustig verschoven, om Syrische rebellen al op de grond te steunen met deze “Sovjet-style-wapens” en munitie die ze allang gebruiken, volgens een eerder ongerapporteerd Pentagon document vanaf februari 2016.

 

De eerste Pentagon-levering, die 50 ton munitie omvatte, kwam in oktober 2015 binnen, een maand na de verschuiving in het beleid. De ammunitie werd naar Arabische eenheden gestuurd binnen de destijds gevormde Syrische Democratische Krachten, SDF, een Koerdisch-geleide coalitie die momenteel de strijd speelt om Raqqa, en de belangrijkste bondgenoot van het Pentagon in Syrië is.

De zending was geen eenmalig evenement en de SDF was niet de enige groep om steun te krijgen. Een wederkerende coalitie van rebellenstrijders in het zuidoosten van Syrië wordt ook gewapend door het Pentagon.

Socom supply-line (Special Operations Command)

Special Operations Command, SOCOM, heeft nog geen rol gespeeld in het programma Syrië , maar in een schriftelijke verklaring aan BIRN en OCCRP bevestigde het Pentagon dat het belast was met het werven van wapens en munitie voor Syrische rebellen.

Deze strategie en wervingsactie heeft ertoe geleid dat  tot mei 2017 wapens en munitie gekocht werden met een waarde van 240 miljoen dollar uit Bulgarije, Bosnië en Herzegovina (BiH), Tsjechië, Kazachstan, Servië, Polen en Roemenië, volgens een analyse een inkooprecord door BIRN en OCCRP. Voorafgaand aan het begin van het programma waren de uitgaven voor sovjet-style programma verwaarloosbaar.

SOCOM levert aan  Amerikaanse partners in andere conflict gebieden, zoals zij dat noemen, maar Syrië de belangrijkste bestemming voor deze aankopen.

Een bijkomend aspect te noemen is dat er in eerdere conflictgebieden, zoals, Afrika, denk aan de voormalig kindsoldaten in Burundi, Ivoorkust, Congo, Rwanda, Somalië, Soedan en Oeganda als Sierra Leone en Liberia geworven worden door SOCOM, maar ook door privé bedrijven (US) om wederom te gaan vechten, nu in Irak en Syrië, maar daarover zal ik in een nieuw artikel verder op ingaan.

Tussen december 2015 en september 2016 heeft SOCOM ook vier vrachtschepen beladen in de Roemeense en Bulgaarse Zwarte Zeehavens, geladen zijn ze met 6.300 ton  aangekochte munitie die in militaire bases in Turkije en Jordanië worden afgeleverd, de belangrijkste logistieke basis voor het beleveren van Syrische rebellen, bewijzen zijn gevonden op  inkoopdocumenten, verpakkingslijsten en verzendgegevens.

Containers die ammunitie bevatten werden op 22 september 2016 op de SOMOM-opdrachtgever MV Norfolk in de haven van Burgas, Buglarije, geladen voordat ze naar Jordanië en Syrië vertrokken.
Foto: Ivan Kolev, BIRN

Ook werd recent ontdekt dat “commerciële” vrachtvluchten in opdracht van de Azerbeidzjaanse luchtvaartmaatschappij Silk Airways, naar luchthavens in Turkije en Koeweit gevlogen werden,  andere belangrijke landen in de anti-ISIS-missie.

Het Pentagon heeft nog een extra 322,5 miljoen dollar gevraagd voor het boekjaar eindigende oktober 2017 en heeft 261,9 miljoen dollar gevraagd voor de daarop volgende 12 maanden (zie infographic), munitie voor Syrië en trainingskampen voor de zogenaamde rebellen.

Dit “programma omvat tienduizenden AK-47’s en Rocket Propelled Grenades, RPGs en honderden miljoenen aan munitie”, volgens de financieringsverzoeken van het Pentagon aan de Trump-administratie.

Picatinny: een nieuwe supply-line onthuld

SOCOM is  niet de enige Pentagon-eenheid die munitie de Syrië koopt en het programma uitrust.
De “Picatinny Arsenal”, een militaire basis in New Jersey (VS), met behulp van haar zusterfaciliteit in Rock Island New Jersey, is ook een cruciaal onderdeel van de bevoorrading.

Het heeft 480 miljoen dollar aan wapens en ammunitie ” Sovjet-stijl” gekocht voor de bewapening van de zogenaamde Syrische rebellen een onderzoek onthult dat deze wapens uit Afghanistan, Bulgarije, BIH, Kroatië, Roemenië, Tsjechië, Oekraïne, Georgië, Polen en Polen. Servië, deze wapens gekocht zijn.

Picatinny beschikt over een record aantal hoeveelheden apparatuur “Sovjet-Style” die naar Irak en Afghanistan gestuurd zijn, maar het is ondoorzichtig over haar rol in het Syrische conflict, dat de internationale politiek verdeeld.

BIRN en OCCRP ontdekten zeven contracten ter waarde van $ 71 miljoen die in september 2016 werden ondertekend voor het programma Syrië. Maar deze verwijzingen werden snel verwijderd voor het grote publiek, nadat BIRN en OCCRP in maart van dit jaar aan het ministerie (VS) van defensie en haar leveranciers gevraagd hadden om informatie over deze leveringen.

Maar de reporters maakten kopieën van alle documenten voordat ze werden verwijderd. Het Pentagon weigert elk commentaar, zo ook de EU.

 

Zeven Amerikaanse aanbestedingsdocumenten zijn “verdwenen” met verwijzingen naar “Syrië”  nadat verslaggevers contact hadden opgenomen met het Pentagon en inlichtingen wilden over  – Bulgarije, Roemenië, Servië, Oekraïne en Georgië – die op de hoogte waren van de bestemmingen van de leveringen.

De Duitse autoriteiten lijken minder comfortabel te zijn met hoe de wapenpijpleiding functioneert. Een uitgelekt Pentagon-e-mail, verkregen door BIRN en OCCRP, onthult hoe Berlijn “zeer gevoelig” werd gevonden voor de enorme hoeveelheden “Sovjet-Style-wapens” die via haar grondgebied naar Amerikaanse bases gaan.

http://www.balkaninsight.com/en/article/german-concerns-spark-pentagon-reroute-of-syria-bound-arms-09-12-2017

Natuurlijk zullen de VS, de regeringen van de EU, zo ook Nederland, die een grote rol speelt in het financieren van de “White Helmets” en de bovengenoemde landen het afdoen als “propaganda” of helemaal niet reageren. Daarom is het belangrijk dat wakkere burgers dit artikel lezen en verder delen!

 

Bron: balkaninsight.com

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *