Bashar Al-Jaafari, VN Ambassadeur Syrië, het ontwerp vredes voorstel is onacceptabel

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor UN peace process for Syria fac rose cartoon

 

Wenen, Oostenrijk (UN, IAEA): Syrië heeft het (ontwerp vredes-voorstel) document over de herleving van het politieke (vredes) proces van Genève volledig verworpen, omdat het in tegenspraak is met alle internationale resoluties en de onderhandelingen van Genève en  Sochi ondermijnt.

In een persconferentie aan het einde van de bijeenkomst, in Wenen, zei Bashar al-Jaafari dat de Syrische delegatie constructieve besprekingen heeft gevoerd met de speciale gezant van de VN  Staffan de Mistura.

“We gebruikten de bijeenkomst om veel vragen te beantwoorden, vooral met betrekking tot de vredes besprekingen in Sochi, Rusland” zei al-Jaafari, eraan toevoegend dat “de resultaten van het congres het resultaat zullen zijn van de dialoog tussen de Syriërs zelf.”

Hij legde uit dat het doel van Sochi, een intra-Syrische nationale dialoog is zonder externe inmenging, aangezien 1.600 Syrische deelnemers die de verschillende componenten van het Syrische volk vertegenwoordigen, eraan deelnamen.

Al-Jaafari zei dat het geen toeval was,  dat de bijeenkomst in Wenen samenviel met de “lekkende” of opzettelijke verspreiding van het  “ontwerp” voor de zogenaamde herleving van het politieke proces in Genève over Syrië door vertegenwoordigers van vijf landen die elkaar ontmoetten in Washington en vervolgens Parijs, namelijk de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Saoedi-Arabië en Jordanië, die sinds het begin van de crisis betrokken zijn geweest bij het bloed vergieten in Syrië.

“Dit op zichzelf is als een “zwarte” komedie die we beleven, in een nieuw hoofdstuk van de samenzwering tegen Syrië. Hoe een land als Amerika – die de terroristische organisatie Daesh (ISIS) heeft opgezet en gesponsord heeft en nog steeds sponsort in het Syrische grondgebied, een staat die de Syrische soevereiniteit schendt door zijn militaire aanwezigheid op haar grondgebied, is een flagrante uitdijing van alle internationale verdragen en wetten – hoe kan een staat als deze, wiens handen zijn bedekt met Syrisch bloed en Syrië rechtstreeks heeft aangevallen, praten over de politieke oplossing en de toekomst van Syrië? “zei al-Jaafari.

“Hoe kunnen landen zoals Groot-Brittannië en Frankrijk, die de Amerikaanse politiek volgen als blinden, en de verdere blinden leiden, zich een voorstelling maken van een oplossing of überhaupt weten hoe de politiek werkt in Syrië? Een staat als Jordanië, die de geheime militaire operatiekamer herbergt en zijn territorium heeft geopend voor terroristen uit alle richtingen en landen en zijn grondgebied heeft veranderd in een veilige haven voor zeven trainingskampen voor terroristen om hen op te leiden en naar Syrië en andere landen te sturen om Syrische burgers te doden, vrouwen, kinderen en ouderen, hoe kan het zo zijn dat we hen vertrouwen? praten over soevereiniteit, politiek en deelname aan het maken van een politieke oplossing in Syrië?

En “last but not least”, Saoedi-Arabië, het kroonjuweel de Wahabi staat, de belichaming van democratie, het baken van vrijheid in het Oosten, het model van de rechtsstaat, het voorbeeld van grondwetten en sociale rechtvaardigheid, de oase van goed leven en  gelijkheid, het icoon van verkiezingen, hoe kan zo’n middeleeuws land bijdragen aan het bedenken van een geavanceerde visie op de Syrische grondwet? Deze bijeenkomst was met recht een kaskraker,  een “zwarte komedie, “voegde hij eraan toe.

Al-Jaafari bevestigde dat dit zogenaamde “ontwerp” volledig wordt afgewezen en de inkt waarmee het is geschreven het niet waard is om gebruikt te worden, omdat het Syrische volk geen oplossingen accepteert die meer bloedvergieten belooft!

Hij voegde eraan toe dat de auteurs van dit “ontwerp” het op een onverantwoordelijke manier hebben geschreven die het politieke proces in Genève heeft afgeschilderd alsof het  “overleden is”, eraan toevoegend dat de auteurs van het “ontwerp” de indruk wekken dat ze proberen de politieke revolutie te doen herleven, terwijl ze in feite proberen “het te doden en de begrafenis bij te wonen” zoals een Syrisch gezegde luidt.

Hij wees erop dat deze mislukte poging de Genève-besprekingen, het Sochi-proces en alle vooruitzichten op de politieke oplossing in Syrië wil ondermijnen, omdat dit strookt met het destructieve beleid van de auteurs in de regio.

De vergadering komt als onderdeel van een nieuwe ronde van het intra-Syrische dialoog in het kader van het politieke proces van Genève.

Op donderdag had de delegatie een ontmoeting met de Mistura, naast twee afzonderlijke vergaderingen met de directeur van de Midden-Oosten en Noord-Afrika afdeling, op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Sergey Vershinin en de uitvoerend directeur van het VN-kantoor in Wenen, Yury Fedotov aanwezig waren.

Bron; SANA/PRESSTV

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *