De strijd om Qara – Mar Yacub, Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor de strijd om qara

Afgelopen week, tijdens ons reis in Syrië, mochten wij verblijven in het prachtige klooster, Mar Yacub, Qara, gerund door zuster Agnés Mariam en Pater Daniël Maes. Tijdens ons verblijf hebben we vele heldhaftige verhalen gehoord, over hoe de terroristen aan de poorten van het klooster stonden, hieronder het verhaal..

 2013 –   november 2013 heeft het Syrische nationale leger (SAA), samen met Hezbollah de eindfase ingezet om de regio Qalamoun te bevrijden uit de handen van de terroristen!

De regio Qalamoun bestaat uit de plaatsen : Qara , al-Nabk, Deir Atiah en Yabroud waar in 2013 naar schatting 17.000 terroristen zich bevonden tussen enerzijds de Libanese grens en het Qalamoun gebied in Syrië, het gebied was stevig in handen van de Syrische overheid tot 2013. De terroristen hadden een tamelijk groot gebied veroverd en onder controle, maar werden omsloten door strijders van Hezbollah en het Libanese leger aan de andere kant van het anti-Libanon gebergte en richting hoofdstad Damascus door posities van het Syrische leger.

De Libanese buren

Het is een bijzonder strategische regio en de nabijheid van Libanon gaf de militaire operaties het risico op een escalatie naar dit buurland, dat verdeeld is tussen voorstanders en tegenstanders van de Syrische regering. De meerderheid van Hezbollah en de Amal partij steunt de Syrische president en haar bevolking, maar de Libanese oppositie met de partij: de Toekomstpartij van Saad Hariri, een felle pleitbezorger is van een machtswissel in Damascus. De Saudische-Libanese familie Hariri geeft dan ook openlijk steun aan de terroristen, tot op de dag van vandaag om het seculiere Syrië een satellietstaat van het huis Saud te maken, dus Saudi-Arabië.

November 2013

001De Qalamoun is een bergachtige regio, die perfect is voor een guerrilla oorlog. In de  regio waren lokale rebellen aanwezig van het zogenaamde FSA (Vrije Syrische Leger, maar deze waren toen al in de minderheid ) de overgrote meerderheid terroristen bestond uit Jaish al-Islam, een militie met veel “buitenlanders” zoals Afghanen, Irakezen, Turkmenen, Tsjetsjenen, Saoediërs en huurlingen uit Europa  en waren ervaren strijders/huurlingen uit andere diverse oorlogen zoals Afghanistan en Irak.

Steun van Nasrallah en Hezbollah

Afbeeldingsresultaat voor hezbollah in qara

Foto: Poster van Hassan Nasrallah - Qara - 2013
Secretaris-generaal Nasrallah van Hezbollah maakte tijdens een lange toespraak in November 2013 duidelijk dat zijn verzetsorganisatie Hezbollah, Syrië niet in de steek zal laten. Terroristen moesten er dus niet aan denken om vanuit de Qalamoun regio naar Libanon te kunnen ontsnappen of de veiligheid van sjiitische dorpen en heiligdommen in Syrië in gevaar te brengen, zei Nasrallah in zijn toenmalige speech. Hezbollah zal ervoor zorgen dat geen enkele rebel kan ontsnappen naar regio’s buiten de Qalamoun, omdat ze heel goed weten dat een machtswissel in Syrië ook het einde is van hun eigen macht en de positie van vele minderheden in Libanon. Syrië en Libanon zouden  dan een satellietstaat worden van Saudi-Arabië en een wahabitische extremistische politiek, die pro-Israël en pro-westers is, invoeren.

Het verhaal van Pater Daniël 

Pater Daniël: ten eerste klopt er niets van de berichgeving in de reguliere MSM in Europa en de VS dat er een revolutie aan de gang was tegen president Bashar Al-Assad die zogenaamd in 2011 in Dara’a begon. Ik woon sinds 2010 in Qara en heb met eigen ogen gezien hoe groepen en individuen van buiten Syrië de protesten tegen de regering organiseerden en jongeren, met name arme soennitische jongeren, rekruteerden. De TV beelden die door Al Jazeera, CNN, BBC, NOS, VRT, werden uitgezonden wekte de indruk dat er een revolutie aan de gang was, deze beelden zijn totaal gemanipuleerd. Er werden door buitenlandse terroristen moorden gepleegd, in de  de christelijke, alawieten, druzen maar ook in de soennitische gemeenschappen, in een poging om onder de Syrische bevolking religieuze en etnische tweespalt te zaaien. De heers en verdeel politiek van het westen!

Voor de oorlog was dit een harmonieus land: een seculiere staat waarin verschillende geloofsgemeenschappen vreedzaam met elkaar leefden. Er was nauwelijks armoede, het onderwijs was gratis, de gezondheidszorg goed. De mensen leefden met elkaar in harmonie.

Toen duizenden (de schatting is 17.000, maar mischien wel veel meer) terroristen bij Qara waren aangekomen waren wij ons leven niet zeker, zei pater Daniël. Ze kwamen uit de Golfstaten, Saoedi- Arabië, Europa, Turkije, Libië. Naar mijn observatie heel veel Tsjetsjenen. Ze vormden een buitenlandse bezettingsmacht, allemaal gelieerd aan al-Qaida en Jaish al-Islam en andere afsplitsingen. Zwaar bewapend door het Westen en haar bondgenoten,ook goed betaald door het westen, Ze zeiden letterlijk: "Dit land is nu van ons. Vaak zaten ze onder de drugs, "CAPTAGON PILLEN (RED: gemaakt in Nederland).
Verder vertelde Pater Daniël en liet ons een deel van het onderaards gangenstelsel zien, dat zij in November 2013, twee weken lang in deze onderaardse kerkers moesten doorbrengen, IS of toen nog Jays al-Islam stonden aan de poorten van Qara, 2 terroristen slaagden er zelfs in om bij de hoofdingang te komen en maakten aanstalten om het klooster te gaan plunderen en vernielen.

Eén van de mannen, die met hun gezin onderdak (vele bewoners van Qara, die nog niet gevlucht waren, hadden onderdak in het klooster gevonden en zaten met hun families ook in de kerkers, c.q. gangenstelsel) liep naar de terroristen toe en verklaarde dat het een heilige plaats was en bovendien Hezbollah en het SAA in aantocht waren, de terrorist droop af, wonder boven wonder en het SAA en Hezbollah konden het klooster net op tijd redden van de ondergang!

Op 19 Nov 2013, namen de Syrische troepen, samen met Hezbollah de stad Qara in!" Na drie dagen van hevige gevechten, heeft het Syrische leger de volledige controle over Qara gekregen. Gelukkig voor de bewoners van Qara en het klooster! De val van Qara versterkte de greep van het leger op de snelweg die Damascus verbindt met het Qara. Zo'n 1700 bewoners waren gevlucht naar Libanon (nu zijn velen weer terug) en de rest zat in de kelder bij pater Daniël!

 

Bron: Pater Daniël, Qara, Syrië, Wikipedia, foto’s: C.Lucassen, Alamy Stock foto. Al-Jazeera foto.

 

 

 

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *