Een voormalige verslaggever van een Engelse lokale krant, Robert Stuart, nam het op tegen de British Broadcasting Corporation (BBC). Stuart is en was van mening dat een sensationeel videoverslag over een vermeende gruweldaad in Syrië “grotendeels, zo niet volledig, geënsceneerd was.
Maar net als Robert Stuart zullen velen van ons het niet laten rusten, mensenlevens zijn verloren, vermoord, gemarteld en jonge mannen gedood voor de verdediging van Syrië. De BBC is vele malen benaderd met bewijzen van ons activisten over deze “nep” video, maar weigert elk commentaar, zoals vele media in het westen zo ook politici.
De nep video
De video genaamd “Saving Syria’s Children” rammelt aan alle kanten. Scènes uit de video werden voor het eerst uitgezonden als een BBC-nieuwsverslag op 29 augustus 2013 en opnieuw als een BBC Panorama-special in september 2013 ( in augustus was ook de “vermeende gifgasaanval en Obama stond op het punt Syrië aan te vallen). Saving Syria’s Children werd geproduceerd door BBC-verslaggever Ian Pannell met Darren Conway als cameraman en regisseur.
De beelden van het nieuwsverslag werden genomen in een stad ten noorden van de stad Aleppo in een regio die werd gecontroleerd door de zogenaamde gewapende oppositie. Het pretendeerde de nasleep te tonen van een Syrische luchtaanval met behulp van brandgevaarlijke wapens, misschien napalm, het doden en verbranden van tientallen kinderen. De video toont de kinderen die aankomen en worden behandeld in een nabijgelegen ziekenhuis waar het filmteam van de BBC toevallig twee Britse medische vrijwilligers van een Britse medische hulporganisatie filmde.
Saving Syria’s Children werd geproduceerd op een kritiek moment in het Syrische conflict. Slechts enkele dagen eerder, op 21 augustus 2013, was er een vermeende saringasaanval geweest tegen een oppositiepartij aan de rand van Damascus. Westerse media werden overspoeld met video’s van dode Syrische kinderen te midden van beschuldigingen dat de Syrische regering burgers had aangevallen en wel 1400 van hen had gedood. De Syrische regering werd verondersteld verantwoordelijk te zijn en de aanval, een duidelijke schending, was de zogenaamde rode lijn van president Obama tegen de chemische wapen industrie.
Dit incident had als effect de toenemende druk voor westerse staten zoals de NAVO om Syrië aan te vallen. Het zou om humanitaire redenen zijn, gerationaliseerd door de “verantwoordelijkheid om te beschermen”.
Waarom de controversiële video verdacht is
Na het zien van sceptische opmerkingen over ‘Saving Syria’s Children’ op een online discussiebord, bekeek de lokale Engelse journalist Robert Stuart de video. Net als wij en anderen vond hij de ziekenhuis opnames er kunstmatig uitzien, bijna als scènes uit een slecht geacteerde horrorfilm.
Maar in tegenstelling tot anderen besloot hij achter de waarheid te komen. Zo begon zijn zoektocht om de waarheid te achterhalen. Was de video echt of was hij in scène gezet? Was het een authentieke of gekunstelde propaganda?
Gedurende bijna zes jaar heeft zijn onderzoek veel elementen over de video onthuld, waaronder:
- Jeugd/kinderen in de video van het ziekenhuis lijkt geënsceneerd te zijn.
- Er is een verschil van zes uur in rapporten over wanneer het incident plaatsvond.
- Eén van de vermeende slachtoffers, die kronkelend van pijn op een brancard wordt getoond, wordt eerder gezien zonder hulp, hij liep de ambulance in.
- Het incident gebeurde in een gebied dat werd gecontroleerd door een terreurgroep die was geassocieerd met ISIS.
- Een van de Britse medici was een voormalige Britse soldaat die betrokken is bij gesimuleerde blessuretraining.
- De andere Britse hospik was een dochter van een prominent figuur in de Syrische oppositie.
- In 2016 getuigde een lokale rebellencommandant dat de vermeende aanval nooit heeft plaatsgevonden.
Waarom het belangrijk is?
De BBC heeft een reputatie van objectiviteit. Net als alle andere westerse kranten, media bedijven Als het BBC-management, samen met het publiek, door de video werd misleid, zouden ze er sterk belang bij moeten hebben dit te onthullen en te corrigeren. Als er een fout was, zouden ze willen verduidelijken, corrigeren en ervoor zorgen dat het niet wordt herhaald.
De BBC zou een lange weg kunnen gaan naar het oplossen van dit probleem door onbewerkte beelden van de scènes in ‘Saving Syria’s Children’ vrij te geven. Waarom hebben ze dit geweigerd? Daarnaast hebben ze actief youtube-kopieën van ‘Saving Syria’s Children’ verwijderd. Als ze trots zijn op die productie, waarom verwijderen ze dan openbare kopieën ervan?
Heeft de BBC gefabriceerde of valse videoreportages geproduceerd en uitgezonden ter ondersteuning van het buitenlandse beleid van de Britse regering met betrekking tot agressie tegen Syrië ? Ook andere westerse landen/media zijn dan indirect schuldig aan propaganda en verdraaiing van de feiten. Het is belangrijk dat deze vraag wordt beantwoord om het vertrouwen van het publiek te herstellen (als de video’s authentiek zijn) of om wandaden bloot te leggen en te corrigeren (als de video’s grotendeels of volledig in scene werden gezet).
De kwestie waar het om gaat is dat niet alleen de BBC; manipulatie van media gebruikte en nog steeds gebruikt om het publiek te misleiden tot het steunen van de door elite gedreven buitenlands beleid en oorlogen . ‘Saving Syria’s Children’ is een goed voorbeeld van manipulatie, leugens en propaganda!
Bron: BBC, Youtube, Eurasia, Robert Stuart, Vimeo