Een bezoek aan Al- Qusayr en Rablah, Syrië

Een inwoner van Al-Qusayr die de hoop niet had verloren , een deel van het “gemeentehuis”, was inmiddels weer herbouwd. Hezbollah bewaakt nog steeds de ingang, Al-Quasayr ligt 15 kilometer van de Libanese grens.
Foto: Claudius Lucassen

Afgelopen week bezocht ik Al-Qusayr en Rablah, 2 kleine stadjes, gelegen in Rif Dimasq, volgens horen zeggen, hebben de jihadisten/takfiri daar flinke schade toegebracht aan de stadjes, maar ook veel menselijk leed veroorzaakt. Inderdaad, was dat ook zo, eerst wat achtergrond informatie over Al-Qusayr en Rablah;

Al-Qusayr is een stad in het Syrische gouvernement Homs en telde 44.395 inwoners (2008). De plaats ligt in een bergachtig gebied, 35 km ten zuidwesten van de stad Homs. Over de weg bevindt zich 15 km naar het zuidwesten de Libanese grens.
De meerderheid van de inwoners bestond uit soennitische moslims. Zo’n tien procent van de bevolking was een christelijke minderheid, die zich na de overname van de stad door het  zogenaamde Vrije Syrisch Leger, opgericht en gesponsord door het westen, in juni 2012 grotendeels genoodzaakt zag te vertrekken. Ontkracht zijn de fabeltjes van het westen, zo ook de Nederlandse regering, dat christenen veilig waren voor hun huurlingen het FSA en alle andere namen die deze terroristische groepen hadden, veel christenen zijn gewoon uitgemoord door hen, of gevlucht. Nu het Syrische leger deze stad ( een stad in puin) weer onder controle heeft zijn de christenen terug gekomen, de zogenaamde soennieten ( die ik jihadisten wil noemen), deze jihadisten zijn dood of meestal naar Europa gevlucht in 2015. Hun ideologie heeft niets met Islam te maken.

Het is in Al-Qusayr, waar pater Frans van der Lugt het centrum Al Ard heeft gesticht. Pater Frans van der Lugt die door de Jihadisten gedood werd, zijn graf is in de christelijke wijk in Homs te vinden. https://freesuriyah.eu/?p=2738

Tijdens het conflict met de jihadisten was Al-Qusayr een bolwerk van het Vrije Syrisch Leger en in april en mei 2013 werd een aanval ingezet door het Syrische regeringsleger, gesteund door Hezbollah. Begin juni wisten zij de stad te veroveren. Tenminste 66 inwoners van de stad waren naar verluidt gedood in het conflict voordat zwaardere gevechten begonnen in februari 2012. Al-Qusayr was van strategisch belang voor de jihadisten/terroristen aangezien vanuit deze stad de aanvoer van wapens vanuit Libanon mogelijk gemaakt werd. Voor de regering was/is de stad van strategisch belang omdat het Damascus met de kust verbindt.

De islamitische Tawheed-brigade stuurde naar verluidt een konvooi van 30 voertuigen naar Al-Quasyr vanuit Aleppo. Later beweerde Abu Firas van de Tawid-brigade dat er in totaal 300 ondersteuningseenheden in Al-Qusayr aankwamen, eraan toevoegend dat ze ook een ambulance, een luchtafweerwapen en munitie stuurden. Meer dan 500 jihadisten werden gedood en 1.000 gewond, waaronder een aantal vrouwelijke Tsjetsjeense sluipschutters en Australische staatsburgers, tijdens het gevecht. Ongeveer 70-110 Hezbollah-strijders werden gedood. Een Hezbollah commander werd gedood: Fady al-Jazzar, volgens Al Arabiya werd Al-Jazzar beschouwd als een belangrijke Hezbollah-leider en werd gevangengezet in Israël totdat hij terugkeerde naar Libanon in een gevangenenruil deal met Israël (2010). Een onbekend aantal Syrische soldaten werd gedood.

Voor Hezbollah is/was de stad van strategisch belang omdat het haar kerngebied in Zuid-Libanon verbindt met de Syrische regering. Je kunt ook nog diverse checkpoints van Hezbollah vinden bij de in – en uitgangen.

Al- Qusayr , vele huizen zijn vernietigd door de Jihadisten, die het westen het Vrije Syrische leger noemt. Foto: Claudius lucassen

Na een rondrit door Al-Qusayr waren we uitgenodigd door Samira en haar familie om haar huis te bezoeken in Rablah;

Rablah is een stadje in centraal Syrië, administratief onderdeel van het Homs Governorate, ten zuidwesten van Homs. Net ten oosten van de grens met Libanon, zijn nabijgelegen plaatsen al-Nizariyah in het zuidwesten, Zita al-Gharbiyah in het noordwesten, al-Qusayr in het noorden, Zira’ah in het noordoosten en Hisyah in het oosten. Rableh had een bevolking van 5.328 in de volkstelling van 2004. De bewoners zijn overwegend Grieks-katholieken.

Samen met Samira bezochten wij het stadje, wat grotendeels gespaard is gebleven tijdens de gevechten, al heeft er zich een grote tragedie afgespeeld in 2012. De mensen proberen hun leven weer op te bouwen, al is dat nog erg moeilijk, gezien de moordende sancties van het westen. China levert veel cement, landbouwvoertuigen en andere bouwmaterialen. De snelwegen in Syrië zijn alle hersteld en nieuw aangelegd.

De christenen in Rablah zijn grotendeels teruggekeerd en hervatten hun leven, hebben kleine winkeltjes en zelfs een mooi nieuw ontmoetingscentrum waar zij na een lange dag samenkomen, picknicken en de gruwelen van de oorlog proberen te vergeten. Foto: Ontmoetingscentrum Rablah, vlak bij de rivier Orontes.
Foto: Claudius Lucassen
Father Louka, Samira , haar kinderen en Georges.
Kerk in Rablah waar in 2012 zich een een drama heeft afgespeeld.
Foto: Claudius Lucassen

Afbeeldingsresultaat voor rableh kerk
22/08/2012: De toestand voor 12.000 christenen in het dorp Rablah (ten Oosten van Al-Qusayr, Homs) is dramatisch, zo meldde het Fides Agentschap . De levensmiddelen raken op en de  noodzakelijke medicamenten voor de verzorging van de zieken en de gewonden ontbreken. Gewapende groepen van de oppositie’jihadisten hebben het dorp omsingeld. Drie jongeren werden doodgeschoten. Vertegenwoordigers van de Mussalaha = verzoening trachten te bemiddelen om het geweld eindelijk te stoppen en humanitaire hulp te vinden.
In het dorp Rableh verhongeren meer dan 12.000 christenen; humanitaire hulp is nodig
Meer dan twaalfduizend gelovige Grieks-Katholieken zitten vast in het dorp Rablah, ten westen van Qusayr, op het platteland van Homs. Voedsel is schaars, de gelovigen leven op ‘water en brood’, medicijnen om zieken en gewonden te verzorgen ontbreken.
Al meer dan tien dagen  is het dorp Rableh het doelwit van een bewuste blokkade door gewapende groepen rebellen/jihadisten die het dorp aan alle kanten omringen. Eén van de leiders van een lokale parochie, die anonimiteit verzocht omwille van veiligheidsredenen, vertelde dat een aantal dagen geleden drie jonge mannen uit het dorp werden gedood door sluipschutters: George Azar, 20 jaar, Elias Tahch Semaan, 35 jaar, getrouwd en vader van vier kinderen, en nog een jongeman van 21 jaar.

https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/08/23/terroristen-gijzelen-12-000-christenen-in-rableh-drie-doden-door-sluipschutters/
Thuis bij Samira en haar familie in Rablah, haar man is omgekomen tijdens het conflict.
Foto: Claudius Lucassen

Het fabeltje dat christenen gespaard zijn gebleven tijdens het conflict berust op media leugens en propaganda van het westen. Velen zijn nog steeds ontheemd en tijdens het conflict gedood, zo ook alawieten en andere minderheden. De jihadisten hadden het m.n. op deze groepen voorzien, gezien hun “gestoorde” ideologie, die zij “islam”noemen. Islam is een vreedzame godsdienst, waar geen plek voor terroristen is en de zogenaamde rebellen hadden een ideologie, de islam gebruikten zij voor hun doeleinden. Daarom des te meer beschamed voor de Westerse regeringen en media die te pas en te onpas islam roepen en in tijden van nood, niets gedaan hebben, als alleen maar deze ideologie te ondersteunen, met wapens en propaganda door hun media en politiek beleid.

Bron: Sonja van den Ende, Wikipedia, https://web.archive.org/web/20130609184749/http://www.almanar.com.lb/, https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/08/23/terroristen-gijzelen-12-000-christenen-in-rableh-drie-doden-door-sluipschutters/ fotos: Claudius Lucassen

Dank aan Samira en haar familie! Father Louka.

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *