Bevrijd Sjevjerdonetsk, Lugansk Republiek het echte verhaal met getuigen verklaringen

Mijn bezoek aan de bevrijde republiek Lugansk

Sjeverdonetsk een stad in de ( regio) oblast Lugansk, gelegen aan de rivier Siverskyi Donets-rivier en ongeveer 110 km van de hoofdstad van de Lugansk. Op 25 juni 2022 was de stad volledig ingenomen en bevrijd door het Russische leger samen met de troepen van de republiek Lugansk. Veel van de stad is onder hevig vuur komen te liggen en de gebouwen zijn vaak verwoest door raketinslagen en artillerievuur, granaten, gebouwen hebben te lijden gehad onder bombardementen zoals ik zelf kon vaststellen maar bovenal veel raketinslagen en artillerie vuur. Bijna alle gebouwen in Sjeverodonetsk zijn beschadigd!

Sinds 2014, de start van de Maidan coup  d’état  van de EU , VS en NATO, lanceerde het Oekraïense leger een zogeheten “terroristen clean-up” Poroschenko, de eerste president, een oligarch, noemde het zo, een “clean-up” in de Lugansk republiek en stuurde zijn troepen naar de Donbass, vele verhalen komen van inwoners van Sjeverodonetsk die gebleven zijn en acht jaar lang te lijden hebben gehad onder de zware gevechten van het Oekraïense leger en hun militie in Lugansk het Aider bataljon (een Nazi ideologie gerelateerd bataljon net als het Azov bataljon). De bevolking in Sjeverodontsk hebben sinds 2014 een niet door henzelf gekozen leider uit Kiev genaamd Hennadiy Moskal gekregen, hij verbood de Russische taal en stortte de republiek Lugansk en m.n. Sjeverodonetsk in een brutale oorlog, die op 25 juni j.l. eindigde, door de bevrijding van het Russische leger samen met het Lugansk bevrijdingsleger!

AIDAR BATALJON

24th Apart Assault Battalion “Aidar”, ook wel bekend als het Aidar Bataljon, is een aanvalsbataljon van de Oekraïense grondtroepen. De eenheid nam deel aan de oorlog in Oost-Oekraïne en had in 2014 ongeveer 300-400 leden. Het is vernoemd naar de rivier de Aidar in de regio Lugansk . In 2014 meldde Amnesty International dat het Aidar-bataljon oorlogsmisdaden had gepleegd tijdens de oorlog in Donbas. Het werd in 2015 ontbonden en opnieuw samengesteld als het 24e Aparte Assault Bataljon van het Oekraïense leger, voordat het in 2016 werd opgenomen in de 10th Mountain Assault Brigade. Vanaf oktober 2018 verloor het bataljon 130 soldaten die in actie waren gesneuveld. Tussen 21 en 22 juni 2022 werd de bataljonscommandant Sergei Melnychuk krijgsgevangen gemaakt door Russische troepen. Het bataljon is nu onschadelijk gemaakt! Waarschijnlijk had het bataljon veel meer leden sinds 2022 en veel huurlingen uit het Westen, geïnspireerd en aangemoedigd door hun respectievelijke regeringen zijn gevallen in de strijd rond Sjeverodonetsk. Ik heb de lijken gezien, onderweg van Sjeverodonetsk naar Lysychansk.

Een bericht uit 2014 van toen nog president Poroshenko die Sjeverodonetsk de oorlog verklaarde

In Sjeverodonetsk, dat nu de functies van regionaal centrum van de regio Luhansk vervult, presenteerde de president van Oekraïne Petro Poroshenko het nieuwe hoofd van Luhansk, RSA Hennadiy Moskal.

Tijdens de ontmoeting met administratieve en zakelijke activisten van de regio merkte de president op dat hij Hennadiy Moskal lange tijd kende als “Oekraïens met een hoofdletter “U”, die op verschillende posten in de regering van verschillende regio’s had gewerkt “van Zakarpattia tot Luhansk en de Krim”. Het staatshoofd karakteriseerde de nieuwe gouverneur als een persoon die “zich volledig inzet voor de zaak, 24 uur per dag weet te werken en voor niets en niemand bang is”. “Zo’n ervaren manager is precies wat de Donbas nu nodig heeft”, zei de president.

Het staatshoofd deelde mee dat hij zojuist de regio Donetsk had bezocht, waar de eerste, de tweede en de derde verdedigingslinie onder zijn bevel worden gebouwd en een “krachtige sanitaire verdediging wordt gecreëerd om te voorkomen dat terroristen en afleiders zich in het vreedzame leven van de Oekraïners”. De president benadrukte dat alles in het werk moet worden gesteld om het Oekraïense leger op de winter voor te bereiden en riep op tot een nauwkeurige coördinatie van de acties tussen de militairen, de lokale overheid en het kabinet van ministers om het normale leven te herstellen in de gebieden die beschadigd zijn door de acties van militanten.

Het staatshoofd richtte zich ook tot chef van de generale staf Viktor Muzhenko met het verzoek om H. Moskal in geval van nood te ondersteunen en de mogelijkheid te overwegen om twee militaire brigades in Severodonetsk en Lysychansk permanent in te zetten.

In Sjeverodonetsk sprak ik met twee getuigen die vertelde over de hevige gevechten en natuurlijk konden zij in het heetst van de strijd niet onderscheiden of het Russische raketten, granaten of bombardementen waren of Oekraïense. Maar duidelijk was uit deze gesprekken dat de Oekraïners zich verscholen in flatgebouwen, ziekenhuizen.

Hieronder een statement van Kapitein Filiponenko, van het bevrijdingsleger van de Lugansk Republiek ter plekke in Sjeverodonetsk

  • Oekraïense troepen gebruikten door de VS gestuurd FGM-148 Javelin Amerikaanse anti tank raketten
  • evenals door Italië vervaardigde Milan anti tankraketten voor hun defensieve operatie
  • De civiele infrastructuur is door het Oekraïense leger voor militaire doeleinden gebruikt
  • Geïmproviseerde explosieven geladen met projectielen waarvan het onwaarschijnlijk was dat ze iemand zouden doden, maar die een zeer intensief pijneffect hadden;
  • De stad is nu in wederopbouw
  • Geen enkel gebouw is onbeschadigd achtergelaten (van brekend raam tot volledige vernieling);
  • Minder dan 20-25% van de inwoners zijn in de stad gebleven na het uitbreken van gevechtsoperaties (de rest is verhuisd naar Starobelsk, Lugansk enz.); naar andere regio’s in Lugansk en Donetsk naar Rusland, geen melding over Europa.
  • Burgers werden vastgehouden in de kelders en gebruikt als menselijk schild, een patroon dat ook in Marioepol gebeurde en andere plekken.

De getuigenverklaringen uit Sjeverodonetsk, worden verwerk en komen binnenkort beschikbaar per video. Dit artikel is een eerste impressie of wat er gebeurde in de bevrijde stad Sjeverodonetsk. Het is materiaal dat onstaan is door de auteur die in Sjeverodonetsk ter plekke was!

Volg mij op Sonja van den Ende (vk.com

(654) sonja vandenende – YouTube

sonja van den ende (@SonjaEnde) / Twitter

[dntplgn]

Loading

One thought on “Bevrijd Sjevjerdonetsk, Lugansk Republiek het echte verhaal met getuigen verklaringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *