De weg naar Lysytsjansk, een stad verwoest krijgt humanitaire hulp van de Russen

Lysytsjansk is een stad in Lugansk Oblast in de Lugansk republiek. Het ligt gelegen aan de rechteroever van de rivier de Donetsk, ongeveer 115 km van de hoofdstad Lugansk. Het Lysychansk-gebied is een belangrijk stedelijk en industrieel centrum van het Donbas-gebied. Er zijn veel staalfabrieken, chemische industrie, graan en broodfabrieken. De Donbas is de “graankamer” van Europa. In de regio heb ik veel fabrieken bezocht, maar dit komt in een volgend artikel.

Lysytsjansk is sinds 2014 in oorlog met het regime in Kiev, die net als alle andere regio’s in de Donbas de bevolking als tweederangs burgers behandelde, omdat de meeste etnische Russische, Russisch spreken en zich meer Rusland verbonden voelen dan met de ultra nationalistische ideologie die het regime in Kiev, sinds 2014, ingevoerd heeft. In 2014 toen Rusland, nog geen militaire hulp bood aan de nu afgescheiden republieken DPR en LPR, hebben de strijders van de LPR volksrepubliek de stad verlaten en vele steden en dorpen in Lugansk oblast (provincie) omdat zij aan de verliezende hand waren.

Tijdens de Russische speciale operatie, begonnen op 24 februari 2022, vonden er zware gevechten plaats in Lysychansk , de meest intensieve gevechten vonden plaats eind maart 2022, waarbij tientallen gebouwen werden verwoest en burgerslachtoffers vielen. Het regime in Kiev claimt dat de Russen dit op hun geweten hadden. Maar de feiten weerleggen dit. De Oekraïners, die wisten dat de Russen eraan kwamen, verschansten zich in gebouwen, waar burgers woonden, in scholen en winkelcentrums. Zij hielden de burgers gevangen in de kelders van de gebouwen.

Het is simpel zoals een man mij verklaarde (zonder militaire opleiding): “de Oekraïners schoten vanuit de gebouwen op de Russen en de Russen vuurden terug”. Het Russische leger weet dat er burgers in gebouwen zijn en bombarderen deze niet. De bombardementen die worden en werden uitgevoerd, zijn op militaire doelen, munitieopslagplaatsen en legerkazernes.

Op 9 mei 2022 probeerden Russische troepen de Seversky Donets-rivier over te steken met een tijdelijke pontonbrug bij Bilohorivka. De Oekraïense troepen bombardeerden de brug en Russische voertuigen die overstaken, resulterend in Russische verliezen. Maar uiteindelijk bleken de Oekraïners te zwak tegen de overmacht van het Russische leger en namen vanuit Sjeverodonetsk uiteindelijk Lysychansk in ,de laatste grote stad in de regio Lugansk . Op 26 juni 2022 meldde TASS dat Russische troepen de stad vanuit vijf richtingen waren binnengedrongen.

Op 27 juni 2022 meldde CNN dat burgers in Lysychansk zijn aangespoord om onmiddellijk te vertrekken, aangezien Russische troepen terrein winnen in de stad. De oorlogspropaganda van het Westen, zoals zenders als CNN, NOS, die WELT e.a. kunnen oproepen wat ze willen, maar een groot deel van de burgers is gebleven en hebben de Russen welkom geheten, blij dat ze zijn dat uiteindelijk na acht lange jaren de oorlog voorbij is!

De stad en trouwens de hele Donbas, was een belangrijk industriegebied ten tijde van de Sovjet Unie, na de val van de Sovjet Unie in 1991, is de regio zeer verwaarloosd. De Europese Unie pocht over haar hulp aan toen nog Oekraïne, maar geen cent is naar oost-Oekraïne gegaan, afgezien de grote sporen van de oorlog, is er niets en dan ook niet gedaan aan modernisering, infrastructuur of verbetering van de levensstandaard van de mensen daar. Alles wat het Westen doet is eigenbelang, hun afzetmarkt naar m.n. West-Oekraïne verplaatst en het geld is bij de oligarchen zoals Akhmetov ( Azov staalfabriek) gebleven. Het is nu de taak aan de LPR, i.s.m. Rusland en misschien China, van oost-Oekraïne een moderne regio te maken, de wederopbouw van de oorlog die Europa zo graag wilde!

Volg mij op: Sonja van den Ende (vk.com

Twitter: SonjaEnde

(27) sonja vandenende – YouTube

[dntplgn]

Loading

One thought on “De weg naar Lysytsjansk, een stad verwoest krijgt humanitaire hulp van de Russen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *