Amerikaanse media veroordeelt brutale Russische invasie van Oekraïne – maar toch ontdekt een onverschrokken verslaggever dat de Russen werden verwelkomd als bevrijders in de Zuid-Oekraïense stad Henichesk langs de Zee van Azov

 Sonja Van den Ende

 –

 25 maart 2022 

Een foto met buiten, weg, lucht, straat Beschrijving automatisch gegenereerd
Russische troepen in Henichesk. [Foto met dank aan Sonja Vandenende]

[Dit is een reportage van Sonja Vandenende, een Nederlandse journaliste die was ingebed bij Russische troepen in het zuidoosten van Oekraïne. Eerder deed Sonja verslag van de grond in Syrië voor CAM. Haar rapportage onderbouwt die van Patrick Lancaster, een Russisch sprekende veteraan van de Amerikaanse marine wiens berichtgeving over de oorlog in Donbass gedurende acht jaar wordt gerespecteerd door onderzoeksjournalisten. De missie van CAM is om alternatieve verhalen die zijn verzameld door ooggetuigenverslagen onder uw aandacht te brengen, zelfs als ze verkeerd kunnen worden opgevat als pro-Russisch.-Editors]

Vorige week was ik ingebed bij het Russische leger en bezocht ik twee steden in het zuidoosten van Oekraïne. De eerste stad heette Henichesk, een havenstad aan de Zee van Azov in de oblast Cherson (provincie) in het zuiden van Oekraïne, grenzend aan de Krim.

Het Russische leger patrouilleerde in de stad en ging met ons mee – de ingebedde journalisten – voor bescherming. Maar eigenlijk was de bescherming niet echt nodig; de mensen in Henichesk, althans de meerderheid met wie ik sprak, waren erg blij dat het Russische leger er was.

De mensen die ik sprak, zeiden allemaal hetzelfde: ze voelden zich beschermd tegen de criminele bendes, met hun nazi-ideologie, die de steden teisterden. Zij hoopten op hun beurt dat Oekraïne weer voorspoedig zou worden.

Straat Henichesk - Wikipedia
[Bron: Wikipedia.org]

Sinds de staatsgreep van 2014 is de economie van Oekraïne erg slecht geworden, volgens veel burgers in Henichesk.

Ik zag dat mensen in de rij stonden om geld te halen uit geldautomaten buiten de banken, geld dat er nauwelijks was.

Op de markt was het eten schaars. Het Russische leger biedt humanitaire hulp, wat ze doen in elk dorp en elke stad, bevrijd van deze criminele bendes. Zo noemen veel Oekraïners ze.

Sonja Vandenende met inwoner van Henichesk. [Foto met dank aan Sonja Vandenende]

Talloze dorpelingen in Henichesk vertelden me dat, toen de Russen hun stad binnenkwamen, ze alles intact lieten. Dit heb ik vaker horen zeggen. Geen schade, geen doden, geen gewonden. De meeste mensen, zeiden ze, zijn blij dat de Russen er waren.

Een foto met persoon, buiten, weg Beschrijving automatisch gegenereerd
[Foto met dank aan Sonja Vandenende]

De stad Henichesk bleef onbeschadigd nadat het Russische leger kwam. Mensen haastten zich op straat om hun boodschappen te doen of gewoon op straat te praten en te socializen. De bevolking was zeer divers. Het omvatte etnische Russen, Oekraïners en Tataren. Ze hebben kerken en moskeeën.

Volgens bewoners, vóór de staatsgreep van 2014,[1] de mensen leefden in harmonie. Veel Tataren afkomstig uit de Krim wonen in Henichesk. Ze mogen terug naar de Krim sinds Vladimir Poetin de president van Rusland is geworden.

Een foto met lucht, buiten, persoon Beschrijving automatisch gegenereerd
[Foto met dank aan Sonja Vandenende]

Propaganda is verspreid op de Wikipedia-pagina van Henichesk, waarin het volgende staat: “Op 24 februari 2022 werd Henichesk gevangen genomen door het Russische leger tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Het was de plaats waar het beroemde incident plaatsvond waarbij een oude vrouw Russische soldaten confronteerde en zei: ‘Doe zonnebloempitten in je zakken zodat ze op Oekraïense bodem groeien als je sterft’, evenals de dood van Vitalii Shakun een brug opblazen om hun opmars te stoppen.”

Vitali Shakun
Vitalii Shakun [Bron: indiantimes.com]

Shakun probeerde inderdaad de brug op te blazen die de Krim met Zuid-Oekraïne verbindt. Maar ze vergeten te vertellen dat hij niet uit Zuid-Oekraïne kwam, maar uit Lviv, in het westelijke deel van Oekraïne. Hij was ook een gevechtsingenieur bij het Oekraïense leger. De schade die zijn explosieven aan de brug aanrichtten, was eigenlijk gering en de brug is nog steeds berijdbaar. Het is over het algemeen jammer dat jongens (Shakun werd in 1996 geboren) sterven voor een valse ideologie, door zonder succes een brug op te blazen.

[Bron: indiantimes.com]

Feit versus fictie

Westerse propaganda beweert dat het Russische leger steden belegert en dat de bevolking verhongert. Uit mijn observatie bleek dat dit laatste niet het geval was in Henichesk of in de volgende stad genaamd Melitopol, die ik ook bezocht (te bespreken in een toekomstig artikel).[2]

De westerse landen zijn wapens inschenken, de meeste van hen oude Sovjetwapens naar Oekraïne om te schieten op de ‘slechte Russen’ en sancties op te leggen. Er wordt niets positiefs gedaan om de lang lijdende bevolking van Oekraïne te helpen.

[Foto met dank aan Sonja Vandenvende]
Wachten op de distributie van humanitaire hulp door het Russische leger. [Foto met dank aan Sonja Vandenende]

Het Zelensky-regime wordt in het Westen voorgesteld als een moreel baken, maar heeft verboden oppositiepartijen en verwierp een onderhandelde regeling voor de oorlog die een einde zou kunnen maken aan het lijden van zijn volk. Voor de oorlog was Zelensky er niet in geslaagd veel economische ontwikkeling te stimuleren of corruptie in te dammen, waar hij zelf bij betrokken lijkt te zijn, volgens onthullingen in de Pandora Papers.

In de afgelopen jaren zijn veel Oekraïners naar Rusland gegaan. De Krim is vlakbij en daar krijgen ze onderdak en hulp. Rusland heeft geen vluchtelingenkampen, maar biedt hen onderdak, voedsel en medische zorg.

Zelensky kondigt verbod op 11 politieke partijen aan
In de VS aangekondigd als een democratische held, kondigt Zelensky hier een verbod op oppositiepartijen aan. [Bron: ntd.com]

Oekraïne wordt aan zichzelf overgelaten om te bloeden.

Westerse landen hebben geen interesse in hun economie of mensen, omdat het Oekraïense volk veel overeenkomsten heeft met hun ‘broeder’-landen – Rusland en Wit-Rusland – en natuurlijk op één lijn zou zijn met hen.

Ze delen dezelfde cultuur, taal en geschiedenis van de invasie door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

Het Westen is alleen geïnteresseerd in voordelen voor hun eigen economieën.

Veel gebouwen en fabrieken worden achtergelaten om te “verrotten” en geld voor infrastructuur was er nooit. Oekraïne “bloedt” sinds 2014 en niemand in het Westen heeft er iets om gegeven.

Oekraïne is de graanschuur van Europa en de grootste producent van zonnebloemolie, terwijl Rusland de grootste producent is van kunstmest die nodig is voor de teelt van gewassen. Door de oorlog zal de productie echter worden aangetast en kan de hele wereldeconomie eronder lijden. Maar de leiders in het Westen, die de oorlog hebben helpen uitlokken, kan het niet schelen – het Oekraïense volk is voor hen pionnen in een groter geopolitiek spel dat een potentiële ramp voor de hele mensheid zal veroorzaken.


  1. In februari 2014 steunde de Amerikaanse regering een opstand tegen de wettelijk gekozen regering van Viktor Janoekovitsj, een pro-Russische leider die een structureel aanpassingsprogramma van het IMF verwierp dat verschrikkelijk zou zijn geweest voor Oekraïne. Victoria Nuland werd beroemd gefotografeerd terwijl ze koekjes uitdeelde aan de demonstranten, van wie velen de nazi-collaborateur Stepan Bandera uit de Tweede Wereldoorlog aanbaden. Voor meer details over deze evenementen, zie Chris Kaspar de Ploeg, Oekraïne in het kruisvuur (Atlanta: Clarity Press, 2019).
  2. Deze observaties correleren met andere ooggetuigenverslagen. Het Grayzone-project liep onlangs een belangrijk artikel wijzend op verkeerde informatie over de vernietiging van het Mariupol-theater, waaruit blijkt hoe het Azov-bataljon waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de vernietiging.

CovertAction Magazine wordt mogelijk gemaakt door abonnementenorders en donaties van lezers zoals jij.

Wanneer u doneert aan CovertAction Magazine, ondersteunt u onderzoeksjournalistiek. Uw bijdragen gaan rechtstreeks naar het ondersteunen van de ontwikkeling, productie, redactie en verspreiding van het tijdschrift.

CovertAction Magazine ontvangt geen bedrijfs- of overheidssponsoring. Toch zijn we vastbesloten om compensatie te bieden voor schrijvers, redactionele en technische ondersteuning. Uw steun helpt deze vergoeding te vergemakkelijken en het kaliber van dit werk te vergroten.

Maak een donatie door op het donatielogo hierboven te klikken en voer het bedrag en uw creditcard- of bankpasgegevens in.

CovertAction Institute, Inc. (CAI) is een 501(c)(3) non-profitorganisatie en uw gift is fiscaal aftrekbaar voor federale inkomstendoeleinden. Het belastingvrije ID-nummer van CAI is 87-2461683.

Wij danken u hartelijk voor uw steun.


Disclaimer: De inhoud van dit artikel is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de auteur(s). CovertAction Institute, Inc. (CAI), inclusief de raad van bestuur (BD), redactieraad (EB), adviesraad (AB), personeel, vrijwilligers en haar projecten (inclusief CovertAction Magazine) zijn niet verantwoordelijk voor eventuele onnauwkeurige of onjuiste verklaringen in dit artikel. Dit artikel geeft ook niet noodzakelijk de opvattingen weer van de BD, de EB, de AB, personeel, vrijwilligers of leden van haar projecten.

Verschillende standpunten: CAM publiceert artikelen met verschillende gezichtspunten in een poging een levendig debat en doordachte kritische analyse te voeden. Voel je vrij om commentaar te geven op de artikelen in het commentaargedeelte en/of je brieven te sturen naar de Editors, die we zullen publiceren in de kolom Brieven.

Auteursrechtelijk beschermd materiaal: Deze website kan auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten waarvan het gebruik niet altijd specifiek is toegestaan ​​door de eigenaar van het auteursrecht. Als liefdadigheidsorganisatie zonder winstoogmerk, opgericht in de staat New York, stellen we dergelijk materiaal beschikbaar in een poging het begrip van de problemen van de mensheid te vergroten en hopelijk te helpen bij het vinden van oplossingen voor die problemen. Wij zijn van mening dat dit een ‘redelijk gebruik’ is van dergelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals bepaald in sectie 107 van de Amerikaanse auteursrechtwet. U kunt meer lezen over ‘redelijk gebruik’ en de Amerikaanse auteursrechtwet aan het Legal Information Institute van de Cornell Law School.

Opnieuw publiceren: CovertAction Magazine (CAM) verleent toestemming om CAM-artikelen te cross-posten op internetsites van non-profitorganisaties, zolang de bron wordt vermeld samen met een hyperlink naar het origineel CovertAction Magazine artikel. Laat het ons ook weten op info@CovertActionMagazine.com. Voor publicatie van CAM-artikelen in gedrukte of andere vormen, inclusief commerciële internetsites, kunt u contact opnemen met: info@CovertActionMagazine.com.

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met deze voorwaarden hierboven.


Over de auteur

Sonja Van den Ende

Sonja is een freelance journalist uit Nederland die onder andere over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland heeft geschreven.

Sonja is te bereiken op: sonjavandenende@gmail.com.

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *