Ooggetuigenverslag van Donbass: hoe de oorlog er vanaf de Russische kant uitziet

Sonja Van den Ende

 –

 7 april 2022 

Bron: Foto met dank aan Sonja Van den Ende]

[Volgens de traditie van de wijlen Wilfred Burchett (1911-1983), een Australiër die verslag uitbracht over de oorlogen in Korea en Vietnam vanaf de communistische kant. Lezers kunnen dit artikel in evenwicht brengen met de pro-Oekraïense regeringsverhalen die ons elke dag worden voorgeschoteld en proberen de waarheid voor zichzelf te achterhalen. – Redacteuren]

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, bezocht ik de republieken Donetsk en Loehansk als ingebedde verslaggever bij het Russische leger.

Beide republieken zijn de aanleiding voor het huidige conflict.

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde op 24 februari 2022 hun onafhankelijkheid, iets waar veel mensen op zaten te wachten sinds de CIA de staatsgreep in Oekraïne in februari 2014 steunde. Die staatsgreep had geleid tot de afzetting van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en nieuwe wetten die de Oekraïense taal op Russisch sprekende inwoners. Loehansk en Donetsk stemden vervolgens over hun onafhankelijkheid en Oekraïne viel hen aan, wat de oorlog versnelde.

De Europese steun voor de zogenaamde Maidan-coup was groot: het Nederlandse parlementslid Hans van Baalen van de regerende Nederlandse VVD-partij (Mark Rutte) was bijvoorbeeld bij de protesten die aan de basis stonden van de staatsgreep, evenals de voormalige premier van België Guy Verhofstadt. Beiden werden gezien terwijl ze de menigte toejuichten, omringd door rechts-extremisten op het podium, die ‘democratie’ riepen.

Hans van Baalen [Bron: freeheit.org]

Een blik vanuit Oost-Oekraïne

De eerste stop in mijn eigen reis was in Donetsk, waar we werden verwelkomd door het hoofd van de Republiek Denis Pushilin.

Denis Pushilin, de zelfbenoemde gouverneur van de zogenaamde 'Volksrepubliek Donetsk' staat op 12 mei 2014 voor een persconferentie in Donetsk. (AFP)
Denis Pushilin [Bron: English.alarabiya.net]

We werden ontvangen op de plek waar op 15 maart, enkele dagen daarvoor, een raketaanval was geweest door het Oekraïense leger (in samenwerking met verschillende bataljons zoals de Azov). Drieëntwintig mensen stierven bij de aanval, onder wie kinderen, en meer dan achttien mensen raakten gewond. De mensen stonden in de rij te wachten om geld uit een geldautomaat te halen.

Een afbeelding met tekst, gebouw, buiten, straat Beschrijving automatisch gegenereerd
Macabere scène na raketaanval op 15 maart door het Oekraïense leger in Donetsk. [Bron: commons.wikimedia.org]

“Mensen stonden in de rij bij een geldautomaat en stonden bij een bushalte,” zei Denis Pushilin, “Er waren kinderen onder de doden.” Pushilin voegde eraan toe dat het aantal slachtoffers veel hoger zou zijn geweest als de raket niet was neergehaald.”

Een groep mensen die poseren voor een foto Beschrijving automatisch gegenereerd met gemiddeld vertrouwen
Sonja met Russische legerbeschermers. [Foto met dank aan Sonja Vandenvende]

De raketaanvallen werden grotendeels genegeerd in de westerse media, samen met vele andere aanvallen op de bevolking van de Donbass tijdens het lange conflict van acht jaar.

De Maidan “kleurenrevolutie” werd ondernomen ten behoeve van westerse landen. Mijn thuisland, Nederland, heeft direct na de staatsgreep verschillende pluimveebedrijven gesloten en een groot pluimveebedrijf in Oekraïne gesponsord.

Voorafgaand aan de Russische invasie konden EU-burgers “goedkope” kip en eieren kopen in de Oekraïne, waar de werknemers van het Oekraïense bedrijf zeer lage lonen ontvingen. Het Nederlandse pluimveebedrijf in Oekraïne is inmiddels failliet, mede door het conflict.

Sonja op de plaats van de raketaanval in Donetsk, de geldautomaat. [Foto met dank aan Sonja Van den Ende]

Moskou en de DPR-republiek zeiden dat het Oekraïense leger een Tochka-U-raket heeft afgevuurd op de woonwijk in Donetsk, wat de vernietiging veroorzaakte.

Rusland zegt dat de Tochka-U-raket door Oekraïense strijdkrachten op Donetsk is afgevuurd, waarbij 20 doden zijn gevallen, waaronder kinderen - YouTube
[Bron: youtube.com]

De Tochka-U-raket is een praktische ballistische raket van de Sovjet-Unie. De raket zelf kan worden gebruikt voor nauwkeurige aanvallen op vijandelijke tactische doelen, zoals controleposten, bruggen, opslagfaciliteiten, troepenconcentraties en vliegvelden.

De fragmentatie kernkop kan worden vervangen door a nucleair, biologische of chemische kernkop. Het vaste drijfgas maakt de raket gemakkelijk te onderhouden en in te zetten.

[Foto met dank aan Sonja Van den Ende]

Hierboven een foto van het Monument of Angels, een monument ter nagedachtenis aan de vele kinderen die sinds 2014 het slachtoffer zijn van aanslagen door het Oekraïense leger.

Ministeries hebben het hoge aantal vermoorde kinderen gemeld aan verschillende mensenrechtenorganisaties, zoals UNICEF, Human Rights Watch en Amnesty. Maar tot op de dag van vandaag is het niet gepubliceerd.

Deze mensenrechtenorganisaties rapporteren alleen als het in hun eigen belang is, dat wil zeggen als hun westerse donoren hen opdragen daarover te rapporteren. Het monument stond in het stadspark van Donetsk en vanaf daar konden we de luchtgeluiden van aanvallen horen, hetzij van het Oekraïense of Russische leger, want Mariupol ligt niet ver van Donetsk.

Residu van raketaanval in huis op Donetsk. [Foto met dank aan Sonja Van den Ende]

Na een bezoek aan het monument van engelen, gingen we verder naar een stad genaamd Horlivka (Gorlovka).

Waar ligt Horlivka? In welk land ligt Horlivka? Kaart van Horlivka
[Bron: whereismap.net]

We bezochten een school die een paar dagen geleden werd aangevallen door het Oekraïense leger. De school werd gedeeltelijk verwoest en twee leraren waren op slag dood, opnieuw door een raketaanval.

Het stadsbestuur zei dat Oekraïense troepen ook een woonwijk in Horlivka (Gorlovka) hebben aangevallen. Twee huizen werden vernield. De stad wordt vaak beschoten door Oekraïense troepen die samenwerken met nazi-bataljons. Als je naar de stad rijdt en loopt, kun je zien dat de stad het toneel is geweest van hevige gevechten. Sinds 2014 staat het in de frontlinie.

Het schoolhoofd zei dat scholen in heel Donetsk het doelwit waren van het Oekraïense leger, dat nauw samenwerkt met het Azov-regiment.

Een foto met buiten, weg, straat, stad Beschrijving automatisch gegenereerd
[Foto met dank aan Sonja Van den Ende]

Een tactiek van het Westen is om deze bataljons te sponsoren, net zoals ze terroristische groeperingen steunden in de Syrische burgeroorlog – die ze aan het publiek presenteerden als ‘gematigde rebellen’.

De CIA steunt sinds de Tweede Wereldoorlog rechtse paramilitaire groepen in Oekraïne. De leider van deze nazi-groepen in die tijd was Stepan Bandera, die werd beschermd door de CIA in samenwerking met de Duitse Bundesnachrichten; tot aan zijn dood en woonde in München, Duitsland.

Meer verwoesting veroorzaakt door Oekraïne

De laatste stop op onze reis was naar de onlangs bevrijde stad Volnovakha.

Onderweg zagen we veel rookpluimen opstijgen aangezien de hevig bevochten stad Mariupol heel dichtbij was. Grote colonnes Russische soldaten, tanks, wapens en voorraden passeerden onze bus op weg naar het front.

Zoals ik kon zien, hoorden de soldaten de “zegen” van de mensen van Donetsk, ze werden aangemoedigd, gezegend en toegejuicht op hun weg naar het front. Het moreel is erg goed, ook al beweert het Westen anders, maar dat hoort bij de oorlogspropaganda.

Toen we de stad binnenkwamen, kon ik zien dat er zwaar gevochten was en ik hoorde dat het pas een paar dagen geleden was bevrijd. Het Oekraïense leger heeft in samenwerking met nazi-bataljons grote schade aangericht in de stad tijdens de terugtrekking. Bijna alle gebouwen waren neergeschoten of vernietigd door raketaanvallen.

De verwoeste stad Volnovakha in het oosten van Oekraïne. [Foto met dank aan Sonja Van den Ende]
Een bord aan de kant van een weg Beschrijving automatisch gegenereerd met weinig vertrouwen
Foto met dank aan Sonja Van den Ende

Een bewoonster vertelde me dat ze haar hele leven in het ziekenhuis had gewerkt en dat daar de afgelopen maanden het Oekraïense leger was gelegerd. Ze had de soldaten eten en drinken gegeven, maar toen ze moesten terugtrekken, toen het Russische leger binnentrok, verwoestten ze het hele ziekenhuis, inclusief haar huis, dat naast het ziekenhuis lag.

Ze kon niet geloven dat Oekraïners dit andere Oekraïners zouden aandoen, ook al behoort ze tot de Russisch sprekende meerderheid in Oost-Oekraïne.

De Russen leverden humanitaire hulp aan de mensen die daar nog woonden en niets hadden. Natuurlijk wordt de levering van humanitaire hulp niet genoemd in westerse media. Maar in elke bevrijde stad of elk dorp waar ik heen ging, verleende het Russische leger hulp aan de mensen die enorm leden.

Russische soldaten leveren humanitaire hulp. [Bron: Foto met dank aan Sonja Van den Ende]
Het verwoeste ziekenhuis in Volnovakha en de levering van humanitaire hulp. [Foto’s met dank aan Sonja Van den Ende]

CovertAction Magazine wordt mogelijk gemaakt door abonnementenorders en donaties van lezers zoals jij.

Wanneer u doneert aan CovertAction Magazine, ondersteunt u onderzoeksjournalistiek. Uw bijdragen gaan rechtstreeks naar het ondersteunen van de ontwikkeling, productie, redactie en verspreiding van het tijdschrift.

CovertAction Magazine ontvangt geen bedrijfs- of overheidssponsoring. Toch zijn we vastbesloten om compensatie te bieden voor schrijvers, redactionele en technische ondersteuning. Uw steun helpt deze vergoeding te vergemakkelijken en het kaliber van dit werk te vergroten.

Maak een donatie door op het donatielogo hierboven te klikken en voer het bedrag en uw creditcard- of bankpasgegevens in.

CovertAction Institute, Inc. (CAI) is een 501(c)(3) non-profitorganisatie en uw gift is fiscaal aftrekbaar voor federale inkomstendoeleinden. Het belastingvrije ID-nummer van CAI is 87-2461683.

Wij danken u hartelijk voor uw steun.


Disclaimer: De inhoud van dit artikel is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de auteur(s). CovertAction Institute, Inc. (CAI), inclusief de raad van bestuur (BD), redactieraad (EB), adviesraad (AB), personeel, vrijwilligers en haar projecten (inclusief CovertAction Magazine) zijn niet verantwoordelijk voor eventuele onnauwkeurige of onjuiste verklaringen in dit artikel. Dit artikel geeft ook niet noodzakelijk de opvattingen weer van de BD, de EB, de AB, personeel, vrijwilligers of leden van haar projecten.

Verschillende standpunten: CAM publiceert artikelen met verschillende gezichtspunten in een poging een levendig debat en doordachte kritische analyse te voeden. Voel je vrij om commentaar te geven op de artikelen in het commentaargedeelte en/of je brieven te sturen naar de Editors, die we zullen publiceren in de kolom Brieven.

Auteursrechtelijk beschermd materiaal: Deze website kan auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten waarvan het gebruik niet altijd specifiek is toegestaan ​​door de eigenaar van het auteursrecht. Als liefdadigheidsorganisatie zonder winstoogmerk, opgericht in de staat New York, stellen we dergelijk materiaal beschikbaar in een poging het begrip van de problemen van de mensheid te vergroten en hopelijk te helpen bij het vinden van oplossingen voor die problemen. Wij zijn van mening dat dit een ‘redelijk gebruik’ is van dergelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals bepaald in sectie 107 van de Amerikaanse auteursrechtwet. U kunt meer lezen over ‘redelijk gebruik’ en de Amerikaanse auteursrechtwet aan het Legal Information Institute van de Cornell Law School.

Opnieuw publiceren: CovertAction Magazine (CAM) verleent toestemming om CAM-artikelen te cross-posten op internetsites van non-profitorganisaties, zolang de bron wordt vermeld samen met een hyperlink naar het origineel CovertAction Magazine artikel. Laat het ons ook weten op info@CovertActionMagazine.com. Voor publicatie van CAM-artikelen in gedrukte of andere vormen, inclusief commerciële internetsites, kunt u contact opnemen met: info@CovertActionMagazine.com.

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met deze voorwaarden hierboven.


Sonja Van den Ende

Sonja is een freelance journalist uit Nederland die onder andere over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland heeft geschreven.

Sonja is te bereiken op: sonjavandenende@gmail.com.

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *