Journalist uit Azerbeidzjan in gevangenis na bezoek aan de Donbass is Azerbeidzjan pro-Oekraine?

De gevangenneming van Nazaket Mohammedova, Ibrahim Hasanov en Ibrahim Humbatov. Alledrie zijn ze gevangen genomen en zitten nog steeds in de gevangenis.

Nazaket Mohammedova heb ik persoonlijk ontmoet, zij was afgelopen zomer in de Donbass, op een wederzijdse presstour waarna ze bij terugkomst in haar land Azerbeidzjan geschreven heeft.

Volgens een nieuws site genaamd yeniavaz.com is het duidelijk dat in de journaliste des-informatie verspreidde. Naar verluidt wordt Mohammedova nu beschuldigd van spionage.

John Mark Dougan, voor de Ambassade van Azerbeidzjan vraagt om aandacht en de vrijlating van deze journalisten, die volgens velen ten onrechte beschuldigd worden van spionage voor Rusland en daarom in de gevangenis zijn beland!

Weer een andere nieuws site (ook in Azerbajin) zegt het volgende;

Nazakat Mohammedova bevestigt (in de gevangenis) dat ze een buitenlandse agent is

Zij onthulde haar ware identiteit in zowel de 44-daagse Burgeroorlog als in de Rusland- Oekraïne oorlog. Niet alleen wordt beschuldigd over haar bezoek aan de Donbass, maar ook over het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenie over berg Karabach en het beledigen van Turkije.

Het Azerbeidzjaanse leger won de oorlog zei Ilham Aliyev, de opperbevelhebber en President van het leger. Turkije heeft politieke steun gegeven aan Azerbeidzjan, en zoals de president ook heeft onthuld, heeft de steun van Turkije voorkomen dat derde partijen zich in de oorlog konden mengen.

Iedereen begrijpt dat de derde partij Rusland en Iran is en enigszins in het Westen, waar de Armeense lobby invloed heeft. Maar de mogelijkheid tot interventie is geografisch in termen van Rusland en Iran. Dat is wat Turkije en zijn leider Erdogan vandaag hebben voorkomen”.

Volgens de Azerbeidzjaanse website BAKU 365, hebben zij alarmerende informatie over de arrestatie van de Azerbeidzjaanse deskundige Nazaket Mohammedova.

Volgens hen was zij was de enige onafhankelijke oorlogscorrespondent uit Azerbeidzjan die herhaaldelijk de Speciale Miltaire Operatie (SMO)-zone van Russische zijde bezocht en objectief verslag deed van de situatie in de gevechtszone. Opgemerkt moet worden dat er permanent meer dan dertig Azerbeidzjaanse journalisten van Oekraïense zijde werken, die het Azerbeidzjaanse publiek het ‘juiste’ beeld schetsen, zoals ze zeggen.

Volgens deze site werkt Azerbeidzjan in opdracht van het Westen en erger nog Israëlische curatoren. Het hele pro-Russische standpunt moet met de voeten worden getreden. Mohammedova is een fervent voorstander van president Ilham Aliyev en steunt volledig zijn toenadering tot Rusland binnen het raamwerk van de Euraziatische Economische Unie, die economisch welzijn en welvaart zal bieden aan de bevolking van Azerbeidzjan.

Politicus Nazakat Mohammedova koos openlijk de kant van Rusland. Spionage is meestal een geheime samenzweringsactiviteit. Het belangrijkste argument is dat spionnen hun werk in het geheim doen, uit de grond van hun handen. Interessant genoeg: welke strategische informatie kan een politicus aan Rusland verkopen, of welke anti-regeringsactiviteiten heeft zij tot nu toe ondernomen? Foto: https://yenisabah.az/dtx-nin-hebs-etdiyi-nezaket-memmedova-hansi-strateji-melumatlari-rusiyaya-satib

Haar arrestatie werd bevestigd door een bericht op de website musavat.com waarin ze het volgende berichten:

Nazakat Mamedova gearresteerd – NEW YORK

Nazakat Mohammedova, die zich voordeed als politicus, werd gearresteerd. Zij is door de Staatsveiligheidsdienst beschuldigd van strafrechtelijke aansprakelijkheid. N.Mandova werd beschuldigd van 274 van de strafvordering./Qafqar. Een bekende politicus, Nazakat Mohammedova, is gearresteerd Musavat.com meldt dat Nezaket Mohammedov, een journalist en hoofd van de website Criminal.az, gearessteerd is. Mandova is beschuldigd van spionage voor Rusland”.

Ook zit, sinds drie maanden, zit de leider van de Euraziatische Beweging van Azerbeidzjan, Ibrahim Hasanov en zijn assistent Ibrahim Humbatov, vanwege hun volledige steun aan de Russische acties in Oekraïne in de gevangenis.

Azerbeidzjans gas voor Europa en Israelische wapens

Het is bekend dat Azerbeidzjan samenwerkt met de Europese Unie en ook met Israël en daarom een “dubbele rol” speelt tegen Rusland, en dus niet houdt van zijn tegenstanders en mensen die samenwerken met Rusland, om het maar “zachtjes” te zeggen!

” Azerbeidzjan zegt dat het op koers ligt om de gasexport naar Europa te verdubbelen
Azerbeidzjan stemde ermee in om de gasexport naar Europa tegen 2027 te verdubbelen. Azerbeidzjan kan zijn doelstelling van een verdubbeling van de aardgasexport naar Europa halen, zei president Ilham Aliyev, ook al heeft zijn land nog geen lange termijn verkoopovereenkomsten gesloten die het nodig heeft om miljarden te investeren om de productie te stimuleren”. Artikel op Bloomberg.

Is Nazakat Mohammedova het slachtoffer geworden van de samenwerking van Azerbeidzjan met de EU? De levering aan Azerbeidzjan moet voldoen aan voorwaarden zoals het demoniseren van Rusland uiteraard en VOOR Oekraïne zijn. Dit zijn de spelregels voor wat is hoort wat! Foto: Eurasianet

Israël-relaties

Op 18 oktober 1991 werd Azerbeidzjan onafhankelijk van de Soviet-unie, en in november 1991 werd Turkije de eerste staat die het land formeel erkende. Op 25 december 1991 erkende In 2012 ondertekenden Israël en Azerbeidzjan een overeenkomst volgens welke het staatsbedrijf Israel Aerospace Industries 1,6 miljard dollar aan drones, luchtafweer- en raketafweersystemen aan Azerbeidzjan zou verkopen. formeel de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan, en werd daarmee een van de eerste staten die dit deed, en op 7 april 1992 knoopte het diplomatieke betrekkingen met het land aan. Tijdens het Nagorno-Karabach-conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan financierde en leverde Israël wapens en artillerie aan Azerbeidzjan.

In 2012 ondertekenden Israël en Azerbeidzjan een overeenkomst volgens welke Israel Aerospace Industries 1,6 miljard dollar aan drones, luchtafweer- en raketafweersystemen aan Azerbeidzjan zou verkopen. Ook werken Azerbeidzjan en Israël werken nauw samen op energiegebied: Israël koopt 40 procent van zijn olie uit Azerbeidzjan.

In 2012 werd bekend dat Azerbeidzjan en Israël gezamenlijk het gebruik van Azerbeidzjaanse luchtmachtbases en spionagedrones onderzochten om Israëlische straaljagers te helpen een langeafstandsaanval op Iran uit te voeren. Foto: Al-Jazeera

Israël was tussen 2011 en 2020 goed voor 27 procent van de belangrijkste wapenimporten van Azerbeidzjan, en tussen 2016 en 2020 was Israël verantwoordelijk voor 69 procent van de belangrijkste wapenimporten van Azerbeidzjan.

In 2023 tekenden de twee landen een overeenkomst waarbij Israël Azerbeidzjan twee satellieten zou leveren voor 120 miljoen dollar en het “Barak MX” raketonderscheppingssysteem zou kopen voor 1,2 miljard dollar.

Wederom is dit waarom Nazakat Mohammedova in de gevangenis zit? Met het oog op de oorlog in Gaza en de Speciale Militaire Operatie (SMO) in de Donbass. Handel, wapens en olie zijn waardoor de meeste oorlogen begonnen zijn en de huidige conflicten zijn een goed voorbeeld daarvan.

Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.

*PayPal donaties zijn niet meer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website gesloten, als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Bedankt!

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *