Siberië waar mensen denken aan beren, koude en inheemse volkeren, maar het heeft meer te bieden dan dat! Foto’s: Maps, Adobe Stock, bewerking: Mirjam©Photo
Het Russische Verre Oosten, of Siberië, bestrijkt het grootste deel van de Russische Federatie. Het is een fascinerend landschap, maar op veel plaatsen koud en onbegaanbaar. Europeanen zijn al eeuwenlang gefascineerd door deze regio. Maar Siberië of het ‘Verre Oosten’ is meer dan dat, bijvoorbeeld de stad Vladivostok, gelegen in het uiterste oostelijke puntje van Rusland. Een stad die volgens insiders eerder Aziatisch dan Europees is (het ligt uiteraard in Azië).
Het Russische Verre Oosten is een regio in Noordoost-Azië. Het is het meest oostelijke deel van Rusland en het Aziatische continent; en wordt beheerd als onderdeel van het Federaal District van het Verre Oosten, gelegen tussen het Baikalmeer in Oost-Siberië en de Stille Oceaan.
Vladivostok is een grote havenstad in de Stille Oceaan in Rusland met uitzicht op de Gouden Hoornbaai, vlakbij de grens met China en Noord-Korea. Het staat bekend als het eindpunt van de Trans-Siberische spoorlijn, die de stad in een zevendaagse reis met Moskou verbindt. In het stadscentrum ligt Central Square, waar een torenhoog monument hulde brengt aan lokale soldaten die begin 20e eeuw tegen de Japanse strijdkrachten vochten. Foto: Siberia News
Geopolitieke betekenis
Onlangs had ik een online interview met Artyom Lukin, universitair hoofddocent, professor, en adjunct-directeur voor onderzoek aan de School voor Regionale en Internationale Studies, aan de Far Eastern Federal University, in Vladivostok. Ik heb hem wat vragen gesteld, hij is namelijk specialist op het gebied van Noord-Korea en het Oosten in algemeen.
Ik stelde hem onder andere de volgende vragen, die volgens mij interessant is voor mijn lezers hier:
V: Ziet u groei in uw regio, bijvoorbeeld op de universiteit, zijn er meer buitenlandse studenten uit bevriende landen? Zijn er studenten uit Europa of het Westen? Is Azië nu belangrijker? Speciaal voor uw regio?
A: Er is een aanzienlijke groei geweest in het aantal studenten aan de Universiteit van Vladivstok, omdat Rusland zich meer heeft opengesteld voor het Oosten of het ‘mondiale Zuiden’, in dit geval het ‘mondiale Oosten’. Er zijn volgens hem nog wel wat studenten uit Europa, maar sinds de start van de Speciale Militaire Operatie is dit aantal uiteraard wel afgenomen, maar er zijn er nog wel wat over uit bijvoorbeeld Italië.
Een andere belangrijke vraag die ik hem stel, gaat over de multipolaire wereld die zich voor onze ogen ontvouwt!
V: President Poetin spreekt vaak over de multipolaire wereld, hoe ziet u deze multipolaire wereld, denkt u dat dit de komende jaren werkelijkheid gaat worden? Uw regio ligt dicht bij China en Noord-Korea, waarmee wij al goede betrekkingen onderhouden.
A: Volgens professor Lukin gaat het zeker de goede kant op, maar zijn er uiteraard nog veel obstakels te overwinnen. Jarenlang heeft het Westen op allerlei terreinen gedomineerd, maar nu zien we dat het Westen op het gebied van de Wetenschap langzaam wegglijdt.
Veel van zijn antwoorden met over Noord-Korea en de ‘nieuwe’ wereldorde, de nieuwe multipolaire wereld zoals we dat noemen is te lezen in een artikel dat hij schreef voor het “Eastasiaforum’. Andere uitstekende artikelen zijn te vinden op deze site; Artyom Lukin’s Profile | HuffPost, The Washington Post, RT Journalist | Muck Rack
Kan Rusland een einde maken aan de strategische eenzaamheid van Noord-Korea?
Van 12 tot 17 september 2023 bracht de Noord-Koreaanse Leider Kim Jong-un een officieel bezoek aan het Russische Verre Oosten. Vergeleken met zijn eerste reis, die plaatsvond van 24 tot en met 26 april 2019, was de reis zowel langer als uitgebreider. Kims reisroute liet er weinig twijfel over bestaan dat een belangrijk aandachtspunt van zijn bezoek het bevorderen van de militaire en technologische banden met Rusland was.
Kim hield een eendaagse top met de Russische president Vladimir Poetin in Vostochny. De Russische gastheer gaf zijn Noord-Koreaanse gast een rondleiding door de ruimtehaven, waarbij hij de belangrijkste Russische raketten, Sojoez en Angara, belichtte. Kim ging vervolgens naar een luchtvaartcentrum in Komsomolsk aan de Amoer, waar enkele van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen van Rusland worden vervaardigd.
Het laatste deel van zijn rondreis door het Russische Verre Oosten was Vladivostok, waar Kim twee volle dagen doorbracht. Hij bezocht een luchtmachtbasis waar hij een reeks Russische straaljagers en strategische bommenwerpers te zien kreeg. De Noord-Koreaanse leider was ook ondergebracht aan boord van een fregat met geleide raketten.
Er is niet veel bekend over de precieze inhoud van de gesprekken tussen President Poetin en Kim in Vostochny. Er werd geen gezamenlijke verklaring vrijgegeven en er werden geen overeenkomsten ondertekend. President Poetin en andere Russische functionarissen maakten duidelijk dat ‘alle kwesties’, inclusief de mogelijkheid van bilaterale militaire samenwerking, werden besproken!
In het Westen wordt net gedaan alsof de relatie tussen Rusland en China (ook Noord-Korea) nieuw is. Maar deze relatie is natuurlijk al (eeuwen) oud. De ‘strategische nieuwe partnerschap’ tussen Moskou en Peking is meer dan twintig jaar oud en blijft evolueren in de richting van grotere betekenis, nu het Westen zowel China als Rusland de rug heeft toegekeerd. Er is zeer zeker samenwerking tussen Rusland en China op de twee meest cruciale gebieden: economisch en militair. Oost-Azië, de post-Sovjet-ruimte (met de nadruk op Centraal-Azië) en het Noordpoolgebied zullen zeer belangrijk worden in de nabij toekomst. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de relatie tussen Rusland, Noord-Korea en China, volg professor Lukin op diverse sociale media en zijn interessante artikelen.
Ten slotte moeten de mensen in Europa, vooral West-Europa, begrijpen dat er een strijd gaande is, de strijd voor een multipolaire wereld. Waar elke staat soeverein is en niet langer onder de regering van de unipolaire wereldheerschappij van het Westen valt. Het Westen, wetende dat het is uitgespeeld, zal alles proberen, zonder remminge, belemmeringen en schaamte, om deze wereldheerschappij te behouden, die onder andere de redenen is voor alle oorlogen die we de laatste tijd zien!
Sonja van den Ende Redacteur van DEVEND.ONLINE – Geopolitical news about Russia, the Donbass and the Middle-East TELEGRAM: https://t.me/devendonline en Freesuriyah.eu Sonja is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder meer heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuws sites, kranten en studeerde onder andere studies journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Gevestigd in Moskou, Rusland.
X (Twitter) : sonja van den ende (@SonjaEnde) / Twitter
*PayPal donaties zijn niet meer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website gesloten, als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com. Bedankt!