De angst van Letland

By: Sonja van den Ende

https://i2.wp.com/brandpunt.kro-ncrv.nl/media/filer_public_thumbnails/filer_public/bb/f3/bbf3f440-e0d1-4632-b392-7926af60829e/anp-46211895.jpg__720x405_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

Bang voor de buren: De spanning tussen Rusland en de Baltische staten loopt de laatste tijd hoog op. Een reis naar de achtertuin van Europa, waar de Letten al jaren vrezen voor een Russische inval. De spanning tussen Rusland en de Baltische staten loopt de laatste tijd hoog op. De NAVO stuurt meer troepen naar het gebied; ook Nederland draagt volgend jaar 100 tot 150 militairen aan. 

 Zo werd het gebracht bij het actualiteiten programma: Brandpunt, uitzending van 15/11/2016. De videoclip is al ouder en was van de zomer al te zien.

De argumenten die werden aangedragen door de premier van Letland en bevolking, is de angst dat Rusland binnenvalt! Idioot, want het argument dat zij er bij halen is de Sovjet Unie, de deportatie van Letten naar Siberië en de Russische bezetting, eerst even een korte geschiedenis over Letland:

Op 22 juni 1941 viel Duitsland de Sovjet-Unie aan en veroverde in korte tijd de Baltische staten. Door de Letse bevolking werden de Duitse troepen aanvankelijk als bevrijders beschouwd. Al tijdens de Duitse intocht werden door de “SS-Einsatzgruppe A”, pogroms georganiseerd tegen de Joodse minderheid. Hiertoe werd bewust het beeld verspreid van het ‘Joods-Bolsjewistische gevaar’ dat voor het Sovjet-schrikbewind verantwoordelijk werd gemaakt. Onder de burgerij van Riga vonden ‘spontane’ pogroms nauwelijks weerklank, maar dat verhinderde niet dat extreem-rechtse Letten betrokken werden bij de Holocaust. De Duitse SS rekruteerde onder de lokale bevolking al snel extreem-fascistische knokploegen (Pērkonskrusts) die in de jaren 30 naar Duitsland waren gevlucht, en leden van de “Freiwillige Hilfspolizei”. Het beruchtst werd het bataljon onder leiding van Viktors Arajs, dat duizenden joden in de Letse provinciestadjes bijeendreef en uitmoordde. Duitse “SS-Sondergruppen” begonnen vanaf november 1941 de Joden van Riga massaal te executeren in de bossen van Rumbula, even buiten Riga.

Op 30 juli 1944 slaagde het Rode leger erin om tot de Golf van Riga op te stoten. Er brak paniek uit en de Duitse bewindvoerders verlieten halsoverkop het land. Op 13 oktober 1944 viel Riga. Duitse en Letse troepen konden Koerland behouden. De strijd daar is vergelijkbaar met andere grote slagen uit de Tweede Wereldoorlog: minstens 250.000 soldaten sneuvelden tijdens de zeven maanden durende strijd. Het lukte de Sovjettroepen niet om hun tegenstanders te verslaan voor de algehele Duitse overgave op 8 mei 1945. De oorlog veroorzaakte een enorme verwoesting, nog groter dan die van de Eerste Wereldoorlog. Had Letland in 1939 nog 2 miljoen inwoners, in 1945 waren daar nog 1,4 miljoen van over – een afname met 30 procent. Honderdduizenden Letten waren voor de komst van de Sovjettroepen naar het westen gevlucht, even zovelen werden na de komst opgepakt en in de stafkampen van de zogenaamde Goelagarchipel opgesloten.

Daar zit dus het probleem, de goelagarchipel, honderduizenden Letten werden daar opgesloten, na de val van Letland en verovering van Sovjet Rusland. Tijdens het communistische regime van 1945 tot 6 september 1991, toen Letland onafhankelijk werd van Rusland, dus nu zo’n 25 jaar geleden.

Afbeeldingsresultaat voor Demonisation of Russia  cartoon

Hoezo de angst voor de Russen? De Russen hebben nu Poetin en geen Stalin, de Russen zijn sinds 25 jaar Letland niet binnen gevallen, dus deze oude vete, moet stoppen. Een vete van Letland wel te verstaan, er is geen dreiging van Rusland, pure propaganda van de Letse regering en de EU/NATO.

De discriminatie, die plaatsvind tegen de Russen, die ooit in de Sovjet tijd er zijn komen wonen, vrijwillig of gedwongen, is ook onterecht en leidt tot oorlog en demoniseren van een bevolkingsgroep.  De Russische bevolking die zelfs niet eens de kans krijgt om te assimileren, laat staan te integreren.

De NATO kan zo haar wapentuig mooi uittesten in Letland, er zijn ettelijke Duitse gevechtsvliegtuigen, te zien in onderstaande “uitzending gemist” en veel propaganda over verkenningsvliegtuigen van Rusland. Logisch met zo’n troepenopbouw aan de grens en voor wat? Propaganda en een vete uit de vorige eeuw! We weten allemaal waar dat toe kan leiden, in voormalig Joegoslavië, ook een vete uit de 15e eeuw!

Afbeeldingsresultaat voor de angst van letland cartoon

De NATO moet vertrekken en in plaats van wapentuig, moet de EU diplomatie gebruiken om het vertrouwen tussen Rusland en Estland te herstellen. Oorlogstaal en intimidatie is altijd slecht, voor de wereldvrede. Met Trump als president zullen misschien, gedwongen, de eerste stappen tot een gesprek er moeten komen. De grote woorden in de media van het “vrije westen”en Merkel moet de wereldvrede redden, is totale onzin. Merkel en haar EU complice, moeten wijzer zijn en oorlog voorkomen, gebaseerd op een oude vete en waanvoorstellingen van de Letten over Rusland. De krim staat er totaal los van en is een ander onderwerp wat niets met Letland te maken heeft!

Europa is verkeerd bezig, oorlogstaal en NATO oorlogspellen, brengen de burgers in de EU in een waantoestand van oorlog ten koste van de economie en gezond verstand!

Bronnen:

http://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/broadcasts/segment/894/

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *