Oekraïne ,Odessa 2 mei en het religieuze fascisme, 1 jaar later.

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Sonja van den Ende, berichtgeving uit Odessa: 2 Mei 2017

Odessa, 1 jaar later. Vorig jaar was ik in Odessa, net als dit jaar, voor de herdenking van 2 mei 2014: Het bloedbad van het “vakbondshuis”. Dit jaar was ik uitgenodigd door:  Global Rights of Peaceful People (GRPP).

Foto’s: Claudius Lucassen.

Op 2 mei 2014 vond er in Odessa een gruwelijke gebeurtenis plaats. Op het (Maidan) plein, in het vakbond huis waren minstens 48 burgers levend verbrand, toen zij de fascisten ( Rechtse Sector  Pravy Sektor (2) probeerden te stoppen, die aangestuurd werden door de huidige regering o.l.v. Porochenko, zij probeerden een revolutie (nationalistische) uit te roepen en bezetten het gebouw. Zij gooiden, daarna benzine naar binnen en staken dit aan, terwijl zij wisten dat er nog mensen in het gebouw aanwezig waren, die (minstens 48) zijn levend verbrand! Tot op de dag van vandaag zijn de daders niet opgepakt en berecht.

Odessa is een voorbeeld van hoe het in de Oekraïne is gesteld. Volgens de EU en Nederland, een land dat bij de EU moet gaan horen en zich van Russische invloeden moet bevrijden, Rusland zou daar de oorlog begonnen zijn. Echter wordt de Oekraïne  geregeerd door een fascistische regering die bestaat uit; Svoboda (1) en Pravdy Sektor (2) . Beiden fascistische partijen, die deel uit maken van de huidige regering, hebben een fascistische – nationalistische staat uitgeroepen en willen de etnische Russische sprekende bevolking  elimineren of deporteren. Dit is wat de EU op haar geweten heeft toen zij 3 jaar geleden deze zogenaamde “revolutie”  ondersteunden, op het Maidan (plein) in Kiev,  door elementen zoals Victoria Nuland, Hans van Baarle (VVD Euro parlementariër), Guy Verhofstad (voormalig premier van België) en ondersteund door geld en organisatie van George Soros.

PRAVDY SEKTOR – SVOBODA

Op de ochend  van 2 mei 2017, waren de fascisten van Pravdy Sektor (2)  en Svoboda (1) al actief en hielden een herdenkingsbijeenkomst op verschillende hoeken en pleinen in Odessa. Hun boodschap was simpel en agressief: weg met Moskou, dood aan Moskou, dood aan de Russen en allerlei schunnige opmerking aan voorbij komende Russen en andersdenkenden. Nieuw voor mij was de ondersteuning van religieuze leiders van diverse stromingen, s’ Ochends was er al een priester aanwezig bij herdenking van de Pravdy Sektor (2). Deze sprak de fascisten toe met een voor mij tot nu onbekende, haatdragende en met een NAZI klinkende retoriek. Vele leden van de Pravdy Sektor werden gezegend voor hun (wan) daden begaan tegen de Russisch sprekende bevolking door de aanwezige priester !

Ik heb een aanhanger weten te interviewen, die Engels sprak en zijn versie : De gebeurtenissen op 2 mei, zijn gedaan door Rusland, Russen verkleed als Pravdy Sektor (2) aanhangers hebben het vakbondshuis bestormd en het in brand gestoken, om zo de schuld te geven aan deze fascistische nationalisten.

Pravdy Sektor (2), met  priester, deze priester komt later in het verhaal weer terug, hij uitte taal die een priester niet waardig is). Foto Claudius Lucassen

MAIDAN – VAKBONDHUIS

Na deze bijeenkomst ging het verder naar het plein (Maidan) waar de gruwelijke gebeurtenissen van 2 mei 2014 plaatsvonden. Het plein was afgezet met een enorme politiemacht, bestaande uit reguliere politie, speciale eenheden, Azov Regiment (3) en scherpschutters omsingelden het plein, vanaf de daken van de omringende gebouwen.

Foto: Claudius Lucassen

Dit jaar, anders dan vorig jaar vond de herdenking plaats precies voor het vakbondshuis,  detectiepoortjes waren neergezet om de mensenmassa, bestaande uit rouwende moeders en nabestaanden op hun bloemen te controleren. Ook werd de pers toegelaten. Al was er weinig pers aanwezig, alle Russische zenders waren niet welkom dit jaar en  veel (westerse en Russische) pers werd de toegang al op Kiev vliegveld geweigerd.

De emoties liepen hoog op, vele mensen konden hun emoties niet bedwingen, legden bloemen neer en het hoogtepunt was toen de “moeders” uit de bus kwamen met T-shirts met hun vermoordde zonen en dochters. Er liepen verschillende provocateurs rond tussen de mensenmassa, geheime politie en Azov aanhangers, zij droegen zwarte  kleding met op hun shirt een EU EMBLEEM gespeld.

In gesprek met een provocateur, een geheime dienst medewerker, op zijn shirt het EU embleem, door de woedende menigte van het plein verjaagd, later in het verhaal duikt hij weer op! Foto: Claudius Lucassen.

De emoties waren goed te voelen, het verhaal van een man, die geboren (1948) was op de KRIM, Russisch tot 1954. Tot Nikita Chroesjtsjov (4) het besloot aan de Oekraïne te geven als een cadeau voor verdiende inzet in WOII, toen hij leider van de voormalige Sovjet Unie werd, omdat hij zelf een Oekraïner was.

Deze man (naam bij redactie bekend) zijn ouders zijn toen naar Odessa verhuisd, omdat het gezin daar werk kreeg. Hij beschouwde zichzelf als Rus en kon zich in zijn stoutste dromen niet voorstellen dat Odessa zich in deze toestand zou bevinden en hij niet terug kan naar de Krim, omdat hij opeens Oekraïner is geworden en geen Sovjet burger meer.

De Oekraïense man uit de KRIM, is een Oekraïense staatsburger, maar voelt zich een Sovjet/Russische burger. Foto: Claudius Lucassen

Verder op het plein, behalve de honderden rouwenden, waren veel dissidenten aanwezig, zoals een schrijver, die nu in Duitsland woont (wenst anoniem te blijven) en de bekende Oekraïense journalist: Ruslan Kotsaba:

Ruslan Kotsaba (5) is een Oekraïense journalist geboren in Ivano-Frankivsk (West-Oekraïne), die voor het publieke tv-kanaal ‘112’ werkte.  Hij was de eerste journalist die naar de Donbass-regio trok om er met eigen ogen te  zien wat er gaande was.  Zijn conclusie was dat het om een burgeroorlog ging, een broederoorlog.  In januari 2015 kondigde de regering een nieuwe mobilisatiegolf aan en Ruslan Kotsaba zweeg niet langer: hij wilde een oproep aan de  Oekraïners richten. De oorlog in het oosten is geen verdediging tegen ‘een Russische invasie’ zoals het officieel heet, maar een burgeroorlog.  Stop deze oorlog, stop het fascisme en praat, voor deze uitspraken is hij 564 dagen in de gevangenis gezet, omdat het de fascistische Oekraïense regering niet zinde.

De journalist: RUSLAN KOTSABA, ik heb een interview met hem gedaan, die ik later, met vertaling zal uploaden. Foto: Claudius Lucassen

CEREMONIE VOOR HET VERMOORDEN VAN OEKRAÏNERS

Aan het einde van de middag  ging het verder van het plein, naar een deel van de binnenstad, waar de Pravdy Sektor (2) , Svoboda (1) tezamen met veel priesters, het religieuze nationalistische fanatisme heeft wortel geschoten in de Oekraïne en zet je terug in de tijd van NAZI Duitsland, een ceremonie hielden.

Er werd een herdenkings- bijeenkomst gehouden voor de fascisten die hun broeders en zuster in de Donbass op vrijwillige basis vermoord hebben, hen beschuldigd aanhangers te zijn van Rusland en bovenal hen te beschuldigen om oorlog uit naam van Rusland te voeren. Terwijl, zoals Ruslan Kotsaba zegt, zij de huidige Oekraïense regering angstaanjagend vinden, een nationalistische fascistische regering gesponsord door de EU en ook Nederland, die er NAZI- achtige praktijken op nahoudt, intimideert en EU geld er doorheen jaagt voor wapens, religie en moord. De geheime dienst, aangevoerd door de man met het EU embleem was ook weer aanwezig bij deze ceremonie, die werd ingeleid met “volksmuziek en Heavy Metal, een rare combinatie, voor een kerkelijk gezelschap!

Er waren van alle kerken afgevaardigden (behalve de Russische Orthodoxe), priesters die eensgezind de daden van deze lieden goedkeurden en hen aanmoedigden om vooral veel “Russen” aanhangers te vermoorden en te gaan vechten in de Donbass.

De “ceremonie” voor de vrijwilligers, hier zien we de priester weer van de Pravdy Sektor, die naderhand zijn gewaad verwisselde en het “Swatsika” embleem op zijn gewone kleding droeg.

Foto’s: Claudius Lucassen.

Na afloop, heb ik een priester: vader Alexander geïnterviewd en vroeg hem waarom hier wel kerkelijke leiders aanwezig waren en niet op het plein, er waren toch minstens 48 slachtoffers te herdenken:

Vader Alexander had het volgende antwoord:

Volgens hem hadden ze dit vorig jaar gedaan. Wat absoluut niet waar is, ik was namelijk zelf aanwezig in 2016 op het plein, maar volgens hem wilden de aanwezigen op het plein hen er niet bij hebben dus zagen ze er dit jaar vanaf.

Hijzelf zei dat hij 30  dagen “embedded” was met de Oekraïense vrijwilligers en iedere priester die op het plein aanwezig was dit moest doen.

Foto: Claudius Lucassen – Pater Alexander van de Grieks Orthodoxe Katholieke Oekraïense kerk.

CONCLUSIE:

Het Oekraïne van 2017 is niet veel veranderd, misschien zelfs wel verergerd, aangewakkerd door religieuze nationalistische fascisme van de huidige regering Poroschenko. De EU, waaronder Nederland, die op ondemocratische wijze de NEE (tegen het associatieverdrag) genegeerd heeft, en o.l.v premier Rutte (VVD) gewoon met een inlegvel, het verdrag heeft geratificeerd. De EU en Nederland steunen hiermee een nationalistische fascistische regering. Die deel uit gaat maken van de EU.

(1) https://nl.wikipedia.org/wiki/Svoboda_(partij)

(2) https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rechtse_Sector

(3) https://en.wikipedia.org/wiki/Azov_Battalion

(4) https://nl.wikipedia.org/wiki/Nikita_Chroesjtsjov

(5) https://www.ftm.nl/artikelen/mensenrechten-oekraine

FOTO REPORTAGE:

 

Foto’s: Claudius Lucassen

Loading

3 thoughts on “Oekraïne ,Odessa 2 mei en het religieuze fascisme, 1 jaar later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *