Het Venetië van het Noorden

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Sint Petersburg is een van de mooiste steden in Europa. Het staat bekend om zijn prachtige kerken en paleizen. De Noord-west Russische stad is na Moskou de grootste stad van Rusland. Tot en met 1991 heette de stad nog Leningrad. Er wonen ongeveer 5,1 miljoen mensen. Bezienswaardigheden in de vorm van kerken, grachten, paleizen en tuinen genoeg. Hier volgen de belangrijkste op een rij.

Hermitage

Het hermitage is een van de grootste en omvangrijkste cultuur en kunst museum in de wereld. Hier vind je kunstwerken uit de oudheid, middeleeuwen en archeologische vondsten uit Rusland en Azië. Het museum bevat meer dan 3 miljoen objecten. Het museum is ontstaan in 1764 uit de verzameling van Caterina de grote. Het museum ligt tevens in het centrum van de stad en bevat ook een tuin en plein.

Afbeeldingsresultaat voor hermitage sint petersburg

Afbeeldingsresultaat voor hermitage sint petersburg square

Sint.Izaäkkathedraal

De Franse architect Auguste de Montferrand die in 1816 in Rusland kwam. De bouw van de kathedraal zou meer dan veertig jaar duren. Montferrand slaagde erin, op uitdrukkelijke wens van de tsaar, het priesterkoor van Rinaldi zijn project te behouden. In juni 1819 kon Montferrand, na discussies en kritiek van collega-architecten, starten met de bouw. 10762 boomstammen, gedrenkt in teer, werden in de bodem geheid. De funderingswerken namen vijf jaar in beslag en werden uitgevoerd door 125.000 werklieden.

De kathedraal ligt in de beroemde winkelstraat Nevski Prospekt en is 102 meter hoog.

Gerelateerde afbeelding

Afbeeldingsresultaat voor izaak kathedraal  binnen sint petersburg

Kerk van de Verlosser op het bloed

Deze prachtige kerk staat symbool voor de vermoorde Tsaar Alexander 2 die op de precies op de plaats van de kerk op 13 maart 1881 is vermoord. De kerk werd gebouwd vanaf 1883 tot 1907 en is 81 meter hoog. De kerk ligt aan het Gribojedovkanaal.

De architect van deze kerk is de Rus Alfred Aleksandrovitch Parland. Met deze erg drukke decoratie en de ui-vormige koepels vormt deze kerk zeer anders in tegenstelling tot de barokke gebouwen in haar omgeving.

Gerelateerde afbeelding

Petrus en Paulusfort

Het Petrus en Paulusfort is een eiland tegenover het hermitage je vindt hier enkele musea en het Petrus en Paulusfort. De gebouwen op dit eiland werden gebouwd in opdracht van de Tsaar Peter de Grote in 1703. Het moest bescherming bieden tegen Zweden in de Noordse Oorlog en werd gebouwd door 20.000 dwangarbeiders.

Tijdens het beleg van Leningrad ( Sint Petersburg) in de 2e Wereldoorlog raakte het bouwwerk zwaar beschadigd door Duitse bombardementen. Na de oorlog werd het gebouw gerestaureerd.

Gerelateerde afbeelding

 

Gerelateerde afbeelding

Kazankathedraal

Tsaar Paul 1, de zoon van Caterina de grote gaf in 1800 de opdracht om de kathedraal te bouwen op de plaats van een kleine kerk. De kathedraal is genoemd naar de icoon van de  Madonna van Kazan. Het ontwerp van de kathedraal is gemaakt door de Russische architect Andrej Voronichin. Hij baseerde zich daarbij op het ontwerp van de Sint Pieters Basilisk in Rome. De bouw startte in 1801 en was 10 jaar later afgerond. De Kazankathedraal is 72 meter hoog en ligt ook in de beroemde winkelstraat Nevski Prospekt.

Gerelateerde afbeelding

Russisch museum

In het Russisch museum vind je een grote verzameling van iconen uit de 11e eeuw en beeldhouwwerken, religieuze kunst, sieraden, volkkunst en collectie schilderijen van de Wolgaslepers. Het Michailovsky Kasteel is het hoofdgebouw van het museum en staat onder beheer van het museum.

Afbeeldingsresultaat voor michailovski castle saint petersburg
Michailovksy Kasteel ( hoofdgebouw Russisch Museum)

Nevski Prospekt 

Nevski Prospekt is de bekendste straat van Sint- Petersburg en is 4 kilometer lang. De aanleg ervan begon in 1709 door de Tsaar Peter de Grote. De straat heeft altijd al een internationaal karakter gehad door het aantal niet Russische kerken. Hier vind je veel bezienswaardigheden.

Alexander Nevski klooster: In 1710 gesticht relieken gesticht door Peter de Grote. om Relieken onder te brengen. Relieken zijn overblijfselen die binnen bepaalde religies vereerd worden.

Gerelateerde afbeelding

Standbeeld van Caterina de Grote : Was Tsarin van 1762 tot 1796 in Rusland. Zij was de opvolger van Tsaar Peter 3.

Gerelateerde afbeelding

De Admiraliteit : is in het begin van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van tsaar Alexander I. Het staat op de locatie van de eerste scheepswerf in Sint-Petersburg . Het gebouw is voornamelijk gebruikt als hoofdkwartier voor de marine. Het gebouw ligt aan het begin van Nevski Prospekt.

Gerelateerde afbeelding

Stroganov paleis ( In beheer van het Russisch museum). Stroganoff paleis is vernoemd naar de familie Stroganov die een belangrijke politieke en commerciële macht was in de 16e eeuw in Rusland.

Gerelateerde afbeelding

Nederlandse hervormde kerk : gebouwd door Ruslui uit het Twentse Vriezenveen. De Kerk bevind zich op de 1e etage.

Gerelateerde afbeelding

 

Nevski Prospekt is al sinds jaar en dag het Winkelcentrum van de stad. Ook in de straten Kamenoostrovksi en Bolsjoj Prospekt liggen veel winkels.

Bron: https://voetbalblogcom.wordpress.com/2018/03/23/het-venetie-van-het-noorden/

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *