Nieuwsbrief Pater Daniël, Qara, Syrië

DONEER EN STEUN ONS WERK

DONATE AND SUPPORT US:

IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33

Afbeeldingsresultaat voor pater daniel syrie

XIII.33
Vrijdag 17 augustus 2018

Flitsen

Zondagmorgen amuseren de fraters en de jongens zich weer in het grote waterbekken. Vooral voor de kinderen kan dit zwemfeest niet lang genoeg duren. Daarna wordt in de schaduw nogmaals een creatief picknick klaargemaakt, waarbij ook de in het vuur gebakken ajuinen niet ontbreken. En daarna is het al bijna tijd voor de plechtige zondagseucharistie. ‘s Avonds rijden we naar Qâra om kleine inkopen te doen. De grote houten banken die grondig afgeschuurd werden, moeten een laagje bescherming krijgen, de ijzeren vuilbakken die erg verroest waren, zijn ook afgeschuurd en zullen nu geverfd worden.
Er is weer een container binnen gekomen maar er waren al werkers bij om die te lossen. De grote zaal onder in de nieuwbouw staat nu vol met emmers, plastikzakken en dozen vol voedsel en kleding, deze keer vooral afkomstig van de Preemptive Love coalition. En dan komen er regelmatig vrachtwagens die het deel komen ophalen dat voor hen bestemd is.

Het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming werd plechtig gevierd in de gemeenschap en ‘s avonds nogmaals met de parochianen van Qâra in hun St Michielskerk. En vrijdag deed onze kleine Elias in deze parochiekerk zijn eerste Heilige Communie, waarbij de gemeenschap nogmaals aanwezig was. Er waren samen 10 jongens en 3 meisjes. Het was een zeer feestelijke viering. De bisschop ging voor, samen met archimandriet Naiem van het patriarchaat van Damascus en pastoor van de kathedraal. Verder assisteerden abouna Georges en ik. De kinderen hadden zeer goed gerepeteerd en droegen herhaaldelijk een tekst voor. De ouders waren uiteraard ook op zijn paasbest. Dit is blijkbaar de eerste liturgische feestviering van deze aard “na” de oorlog.

Van dodentunnels naar kunstgalerijen

In de voormalige tunnels van de terroristen in Oost-Ghouta zijn 18 kunstenaars ijverig aan het werk om in de muren hun beeldhouwwerken te beitelen. Het begon met de beeldhouwer en soldaat Mumammed Moalla die in de tunnels van Jobar eer wilde brengen aan de gesneuvelde soldaten en hun familie. De bekende beeldhouwer Anas Qatramiz en anderen hebben zich hierbij nu aangesloten om in Oost-Ghouta kunstgalerijen te creëren. Deze plaatsen, door terroristen gebouwd voor dood en terreur zullen nu omgevormd worden tot bakens van leven, schoonheid en hoop.

Weerstand van buiten en van binnen

Een goed gevolg van de oorlog tegen Syrië is dat de weerstand tegen de steeds verder gaande zionistische agressie sterker is geworden. Het zionistische regime is in zijn onrecht tegen het Palestijnse volk (en andere volken) altijd verder gegaan. Als de VN resolutie besliste dat de verjaagde Palestijnen het recht hadden terug te keren en vergoed moesten worden voor hun eigendommen die onrechtmatig waren afgenomen, vernietigden de zionisten de betrokken dorpen of vormden ze om tot een zichtbaar joodse plaats zodat geen enkele oorspronkelijke bewoner nog zin had om terug te keren. Inmiddels is evenwel Hezbollah sterker geworden in de verdediging, zowel van Libanon als van Gaza en de Golan. De met al Qaida verbonden terroristen, door Israël gesteund nabij de Golan moesten al plaats maken voor het wettige Syrische leger. De grote verdedigingskracht van Hezbollah heeft zelfs de Israëlische oud-minister en generaal Effi Eitam toegegeven. Moge dit nog toenemen zodat het zionistisch regime uiteindelijk de vrijheid, waardigheid en soevereiniteit van andere volken respecteert. Dit is evenwel nog niet het geval.

Toch krijgt het zionistisch regime ook van binnen uit meer weerstand. Wanneer de “joodse staat” niet de thuisbasis wil zijn van al zijn burgers, kan het ook niet de nationale thuis zijn van zijn joodse burgers, ondanks zijn wetgeving. Dan is het een racistische staat zoals de apartheid in Zuid Afrika of het nazisme in Duitsland, die eens zal instorten. Steeds meer joden verlaten Israël en steeds meer joden uit heel de wereld keren zich tegen deze zionistische ideologie en schamen zich voor deze brutale staat die gebouwd is op uitbuiting en onderdrukking. Het huidige zionistische regime is een vloek voor het jodendom, het joodse volk en het Bijbelse Israël. Bidden we dat het ware Israël mag opstaan, zijn roeping en zijn Messias mag erkennen en in vrede en rechtvaardigheid leven. Dan zal heel het Midden-Oosten en ook wij in Syrië in vrede en harmonie leven, nog meer dan voor de oorlog.

Een moderne westerse beschaving in verval

Volgens de beroemde Engelse historicus Arnold Toynbee (+ 1975), worden beschavingen niet “gedood” van buitenaf, maar sterven ze door “zelfmoord”, vooral door een gebrek aan religie, terwijl een elite de massa begint uit te buiten. Hij heeft in zijn monumentale studie van de geschiedenis, in 12 delen, de opkomst en de ondergang van 21 beschavingen onderzocht. Voor de moderne westerse beschaving is het niet anders. Volgens hem heeft het westen een drukke economische en politieke wereld opgebouwd met een sociale en religieuze leegte. Hij ziet in de godsdienst de Achillespees van de westerse beschaving, die een buitengewoon gesofistikeerde machine werd, waaruit de godsdienst tenslotte verwijderd is.

In de loop van de eeuwen hebben originele denkers en vorsers elk op hun wijze het geloof en de godsdienst uitgeschakeld. Zij oefenden een enorme invloed uit op het denken en leven van de westerse maatschappij. Vermelden we vooraf dat aan hen later dikwijls opvattingen werden toegeschreven die niet van hen zijn, maar waartoe zij wel aanleiding hebben gegeven.

Beginnen we met Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (+ 1527), de Florentijnse politicus en filosoof die beschrijft hoe men de macht kan verwerven en behouden. Voor Machiavelli telt het resultaat. Hoe ‘de prins” de macht verwerft, heeft geen belang. Het doel heiligt de middelen en zo wordt de moraal uitgeschakeld. Dit zal de politiek in de nakomende eeuwen diepgaand beïnvloeden. De Britste economist en dominee Th. Robert Malthus (+ 1834) meende ten onrechte dat de wereldbevolking sneller zou toenemen dan het beschikbare voedsel en lanceerde een paniek omtrent de overbevolking, waardoor een drastische geboortebeperking zou nodig zijn. Hij zelf raadde aan veel later te trouwen maar in de publieke opinie werden vlug alle – ook moreel onaanvaardbare middelen – gehuldigd. Met Charles Darwin (+ 1882) deed de mythe van de “evolutieleer” haar intrede, met de natuurlijke selectie (de sterksten overleven) en de opvatting dat de mens van een aap zou afstammen (Wanneer gezaghebbenden openlijk verkondigen dat zij er geen moeite mee hebben van een aap af te stammen, dan hebben ook wij daar niets op tegen, zolang ze dit maar niet in hun gedrag laten blijken!). De Britse filosoof H. Spencer (+1903) gaat de opvattingen van Darwin toepassen op de maatschappij. Volgens hem moeten de sterksten heersen over de zwaksten en deze laatsten moeten uiteindelijk verdwijnen, wat wel een bijzonder onevangelische geest weerspiegelt.

De Duitse economist en politieke filosoof Karl Marx (+ 1883) ziet de evolutie van het maatschappelijke leven vanuit een klassenstrijd. Het gewone arbeidersvolk, de proletariers worden onderdrukt, terwijl zij eigenlijk de bewerkers van de welvaart zijn. Zij moeten in opstand komen tegen de kapitalisten, die het kapitaal en de machines hebben. Deze onderdrukkers moeten door een klassenstrijd van hun macht verdreven worden. En zo ontstaat een gewelddadig systeem waarbij de onderdrukten van gisteren de onderdrukkers van morgen worden. In vrede, rechtvaardigheid en waardigheid trachten samen te leven is toch iets anders.

Vervolgens komt Friedrich Nietzsche waarvan we de slogan “de dood van God” hebben overgehouden, hoewel God leeft en Nietzsche al sinds 1900 dood is. Deze scherpe Duitse filosofische geest schreef zelf echter “wij hebben God vermoord” en hij was er zich goed van bewust. Hij is misschien wel de felste tegenstander van het christelijk geloof en de christelijke moraal. Hij geloofde zelf in het ontstaan van een soort ‘Übermensch’ zonder God. Tenslotte is er Sigmund Freud (+ 1939), de Oostenrijkse geneesheer en grondlegger van de psychoanalyse, die zich vooral fixeerde op de seksuele afwijkingen van mensen. Hij meende overal seksuele frustraties te kunnen waarnemen. Zo bleef hij halverwege steken en heeft nooit het diepste verlangen van ieder mens ontdekt: het verlangen naar God en de oneindige honger naar totale liefde. De psychiater Viktor Frankl (+ 1997), stichter van de logotherapie, heeft menige illusie van de Freudiaanse orthodoxie ontmaskerd.

Dat al deze denkers en vorsers in een of ander opzicht mogelijk iets interessants hebben bijgebracht, willen we niet ontkennen. Dat hoeven we hier ook niet te ontleden, vermits het al veel te veel opgehemeld werd. In de openbare opinie gelden deze denkers immers als de grote helden van wetenschap, filosofie en maatschappelijk leven. In feite hebben zij echter in grote mate bijgedragen aan de invoering van “hoofdzonden”, die de westerse beschaving doen wankelen: materialisme, individualisme, het onbeperkt nastreven van materieel voordeel, het huldigen van een exclusief positivistische wetenschap, een machtshonger, kolonisatie, overheersing…En zo evolueerde de westerse beschaving naar een totale secularisatie, een uitschakelen van de godsdienst en de dood van het geloof. Terwijl een elite geniet van de enorme technische vooruitgang, blijft de massa gefrustreerd en onmachtig over in een ontwortelde, geestelijk en sociaal lege samenleving.

“Vanaf de eerste “positivisten” zoals Auguste Comte en Friedrich Nietzsche tot aan de huidige “atheïsten” zoals Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Daniel Bennet en Sam Harris, heeft inderdaad sinds meer dan twee eeuwen een hardnekkige traditie beweerd dat de modernisatie alle religies als een hersenschim overbodig zal maken tegenover een vrije democratische wereld, een lekenstaat die materieel verheven is en waarin de rede en de wetenschap de mensheid leiden naar een stralende en gelukkige toekomst” (Amir Nour, 6 augustus 2018: https://www.mondialisation.ca/la-civilisation-moderne-a-lepreuve/5627070. Ik laat me dankbaar inspireren door de studie van deze Algerijnse onderzoeker en deskundige in internationale relaties, om er eigen gedachten mee te vormen).

Dit wil niet zeggen dat er geen ommekeer mogelijk zou zijn. Een samenleving louter gebouwd op rede en wetenschap, uitblinkend door “laicité”, moderniteit, vooruitgang, positivistische wetenschap en techniek heeft al lang haar sacrale aureool verloren. Volgens Rodney Stark is de wereld nu religieuzer dan ooit voorheen (The Triumph of Faith: Why the World is More Religious than Ever, ISI Books, 2015). En de Franse filosoof Michel Onfray zegt dat er nooit een beschaving gebouwd is op materialisme en atheïsme (Decadence: Vie et mort du judéo-christinaisme, Flammarion, 2017). En hij kan het weten, zegt hij, want hij is zelf atheïst. Trouwens, de Franse Revolutie is hiervan het beste bewijs. Bedoeld om definitief godsdienst en geloof te vervangen door de rede en de wetenschap, verviel deze revolutie in een “aanbidding” van de “godin van de rede”. In Frankrijk bestaat er nu zelfs zo iets als een “republikeinse doop” (met ‘peter’ en ‘meter’)! En het paradijs van “vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid” werd een gruwel van geweld, verwoesting, gevangenis en de dood van 3 miljoen onschuldigen. Ziedaar de “Verlichting”. Geef ons dan maar die heerlijke, ‘duistere’ middeleeuwen.

De Franse cultuurfilosoof René Girard (+ 2015) heeft magistraal aangetoond dat alle archaïsche beschavingen op religieuze fundamenten gegrondvest zijn. Hij heeft er ook het mekanisme van beschreven dat uitmondt in het fenomeen van de zondebok. Uiteindelijk gaat het om het beheersen van het geweld dat iedere maatschappij bedreigt en dat men wil oplossen met een “zondebok” aan te wijzen en uit te schakelen. Tot verrassing van velen heeft Girard verder de unieke waarde beschreven van de persoon van Jezus Christus, zijn Kruisdood en het christelijk geloof. Girard heeft niets anders gedaan dan de grote teksten uit de wereldliteratuur ontleed. En zo heeft hij op louter wetenschappelijke wijze de passieverhalen uit het evangelie gelezen. Zijn besluit is duidelijk. De passieverhalen vertellen glashelder hoe Jezus door zijn sterven op het Kruis alle onschuldige slachtoffers tot zich getrokken heeft vanaf de grondvesting van de wereld tot het einde der tijden. Zijn dood en verrijzenis vormen het einde van alle voorgaande beschavingen, gebouwd op mythen, die altijd aan de kant van de onderdrukkers staan en het begin van een geheel nieuwe beschaving, niet meer gebouwd op geweld en veroordeling van anderen maar op barmhartigheid en liefde die zichzelf geeft voor anderen. Jezus’ kruisdood en verrijzenis zijn het hart van de nieuwe beschaving. In de mate dat een beschaving (ook de moderne westerse) dit erkent en er naar handelt, zal ze leven, waardigheid en geluk uitstralen. Zo niet, zal ook onze moderne westerse beschaving met al haar duizelingwekkende wetenschappelijke en technische mogelijkheden haar eigen ondergang bezegelen. Gelukkig, een bijna ondragelijke geestelijke leegte wekt op zich al een sterk verlangen naar transcendentie. Bedevaartsplaatsen trekken meer dan ooit aan.

En dit nog

Uitvoerige achtergrondinformatie over ons eerste oorlogsdagboek en de wijze waarop het door de pers (niet) werd onthaald. Ik kan Willy van Damme alleen maar danken, gelijk geven en God vragen dat Hij hem de eventuele overdrijvingen vergeeft: http://www.uitpers.be/artikel/2018/08/13/dagboek-land-oorlog/

Ons vorig bericht weer overvloedig en heerlijk geïllustreerd met 19 2 video’s: 1. Viktor Orban, – Link naar zelfmoord IDF – 2. en 3. Antizionistische joden tegen Israël en voor Palestina, (wie nog steeds zionistisch-christelijke sympathieën koestert, kan dit met veel vrucht beluisteren) 4. Drukke soek in Damascus 5. Concert citadel Damascus 6. Syrische vlag in Quneitra 7. Prachtige beelden van het meer van Galilea en omstreken, 8-9-10 over Sadad, 11-12-13-14 over Homs, 15-16-17 over Saydnaya, 18 Russen en het westen over de heropbouw van Syrië, 19 Russen beveiligen UNO missie:  http://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-85/ 

Ons wekelijks bericht voortaan op de site van Sonja van den ende, Freelance journalist (www.stopdebezetting.org): https://freesuriyah.eu/?p=2263

Uitgebreide en leerrijke studie over de geschiedenis van Syrië en het M-O. met 14 video’s: 1. Syrische visie op westerse kolonisatie, 2. Verdeling M.O. volgens Sykes-Picot verdrag en Britse en Franse belangen, 3. Zionisme en Brits mandaat, 4. Idealistisch 14-punten plan van W. Wilson dat meer oorlog dan vrede bracht, 5. Frans mandaat over Syrië tot 1943-6, 6. Golan 1968, 7. (kan ik niet openen), 8. Hafez al-Assad 1982, 9. Madeleine Albright , 10. Moord door CIA en zionisten, 11. A. Juppé, 12. (kan ik niet openen) De voormalige Franse ambassadeur Eric Chevalier (die ooit met een delegatie ons klooster bezocht en waarmee we een dag hebben doorgebracht), 13. Een bedrieglijke blogger, 14. Geweld door het Vrije Syrische Leger aangemoedigd: http://www.golfbrekers.be/analyse-het-westen-is-tot-alles-bereid-om-syrie-te-onderwerpen/  

Interessant interview met mevr. Leukefeld, een andere klok over Syrië:  www.youtube.com/watch?v=6KCJQubfYbs
Zes video’s (waarvan ik zelf de meesten niet kan openen) over het leven in Idlib: http://www.golfbrekers.be/zo-ziet-het-eruit-in-idlibistan-het-paradijs-der-gematigde-rebellen-2/

12 video’s over de wijze waarop Syrië herleeft: http://www.golfbrekers.be/ondanks-alles-syrie-herleeft/

Vier video’s over de terugkeer van de vluchtelingen naar Syrië: http://www.golfbrekers.be/ja-hoor-syriers-keren-wel-degelijk-terug-naar-huis/

Bevrijding van Idlib is begonnen. 5 video’s. 1-3 de strijd, 4 Lavrov, 5. Een hoge UNHCR commissaris is “bezorgd”: http://www.golfbrekers.be/het-idlib-offensief-is-begonnen/

Vergelijking tussen Julian Assange, die veel goed doet en daarvoor bedreigd wordt in plaats van beschermd en de Witte Helmen die veel kwaad doen en daarvoor beschermd in plaats van veroordeeld worden: http://www.novini.nl/die-linke-asiel-voor-julian-assange-niet-voor-witte-helmen/
De Nederlandse journalist Willem Middelkoop en zijn boek ‘Patronen van bedrog’: https://www.youtube.com/watch?v=yMiVg9rAEGs

Interview met IS leider Abdallah Rabah uit de Yarmouk vallei, augustus 2018: https://www.youtube.com/watch?v=JkIzi29SPKs
Interviews met Nederlandsprekende strijders: https://www.youtube.com/watch?v=WGgyWzcmwD0

P. Daniel

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *