Impressie Macedonie – Lockdown Covid

Fort Kale met als achtergrond de Macedonische bergen en het Millenium Cross – Skopje Macedonie, Skopje

In het verleden heb ik Skopje, Macedonie bezocht als toerist. Maar gezien de omstandigehden waarin m.n. West Europa in terecht gekomen is, was ik erg nieuwschierig hoe het in Macedonie zou zijn, of ze eigenlijk wel een lockdown hebben of ze net zo obsessief bezig zijn met de vaccinatie massa hypnose, of proberen ze gewoon door te leven met een virus, wat eigenlijk niet het “killer” virus is, wat veel Westerse nieuwszenders en regeringsleiders ons vorig jaar maart (2020) probeerden wijs te maken, Er zijn in een jaar tijd ongeveer 2 miljoen doden gevallen door het virus, nog geen 1% van de wereldbevolking. Dus ben ik erheen gegaan en afgelopen weekend hier aangekomen.

Macedonie

Macedonie ligt in de Balkan en grenst aan Kosovo, Griekenland, Bulgarije, Albanie en Servie. Door interne problemen, de meerderheid van de Macedoniers is het niet eens met hun President, maar dat zal ik in een later artikel duidelijk maken, nadat ik hier met verschillende journalisten en parlementsleden gesproken heb. Ook is er een conflict ontstaan met de Albanezen, waar ik ook later over zal berichten. De meerderheid van de Macedoniers wilden ook geen lid van de NAVO worden, dit is er stiekem doorgedrukt tijdens de eerste lockdown in maart 2020. Macedonie is geen lid van de EU, Bulgarije houdt dit gelukkig tegen. Ook heeft het tot nu toe geen corona steun gekregen en geen of nauwelijks vaccins van de EU. Rusland heeft 3000 SputnikV geleverd.

Macedoniers zijn een hartelijk gastvrij volk ook een multicultureel volk. Zo vindt je in Skopje, de Turkse wijk, met een echte bazar, winkeltjes, turks eten, moskee en de sfeer van het midden-oosten. Achthonderd meter verder, wanneer je de stone-bridge over gaat waan je je in Griekenland met Russische invloed. Het is een kruispunt tussen de oosterse en westerse wereld.

Lockdown

In maart en april 2020 is er net als in de rest van de wereld een nationale lockdown geweest. Maar al snel zagen de autoriteiten in dat dit niet werkt. Macedonie is een arm land en kunnen zich geen sluiting van winkels en bedrijven verooloven. Dus alle bedrijven, winkels, restaurants en basisscholen zijn gewoon open. Natuurlijk zijn er wat maatregelen genomen, het hygiene concept van maskers en desinfecteren is ook hier aangekomen, maar er wordt makkelijker mee omgegaan. Sommige dragen mondkapjes, sommige niet. Wel is er sinds afgelopen weekend een avondklok 22:00, maar dit is volgens de mensen die ik sprak puur politiek bedoeld, om een statement te maken zeg maar. Er wordt geen PCR test gevraagd en geen quarantaine als je op het vliegveld en het land binnenkomt. De mensen leven zoals ze altijd deden met elkaar, sociale afstand is gezien de cultuur niet uitvoerbaar, gelukkig maar, het leeft en na een jaar lang de Duitse lockdown beleeft en overleeft te hebben, is het alsof ik de gevangenis verlaten heb om eindelijk weer te leven, te schrijven en als journalist weer contact met mensen te hebben.

Wordt vervolgd….

[dntplgn]

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *