Het verhaal van Barjam Nesimoski – is er orgaanhandel in spel of medische fouten?

Three-year jail or Tk10 lakh fine for illegal trade in human organs | Dhaka  Tribune
Ik schrijf dit verhaal omdat het verhaal van Barjam Nesimoski mij persoonlijk erg raakte. Het is verschrikkelijk als een familie zo getroffen wordt door medisch fouten. De orgaanhandel in de Balkan is niets nieuws, of deze dokter ook echt er bij betrokken is , is natuurlijk speculatie, maar gezien de geschiedenis van orgaanhandel in de Balkan en de verhalen van vele vrouwen, zou het kunnen, het is aan de rechtbank dit uit te zoeken! Barjam Nesimoski strijd voor rechtvaardigheid en zijn kind.

Geschiedenis orgaanhandel in de Kosovo oorlog

Orgaan diefstal in Kosovo (ook wel bekend als de “gele huis” -zaak) verwijst naar vermeende orgaan diefstal en het doden van een onbepaald aantal “verdwenen” mensen. Verschillende bronnen schatten dat het aantal slachtoffers varieert van een “handvol” tot 50 en tussen 24 en 100. De slachtoffers zijn vermoedelijk voornamelijk etnische Servische mannen uit Kosovo, naar verluidt vermoord door daders met sterke banden met elementen van de Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) in 1999 de Kosovo oorlog. In 2011 bleven ongeveer 1.900 “verdwenen” mensen (ongeveer tweederde van hen etnische Albanezen) nog steeds vermist in het Kosovo-conflict. Volgens beschuldigingen werden de slachtoffers gekozen uit een pool van ongeveer 100 tot 300 strijders en burgers die tijdens en na de Kosovo-oorlog door het UCK werden gevangengenomen of ontvoerd en vervolgens naar detentiecentra en privéwoningen in Noord- en Midden-Albanië werden gebracht. Volgens de beschuldigingen, die wijzen op de betrokkenheid of op zijn minst de kennis van verschillende middenkader- en hogere UCK-commandanten, werden de gekozen slachtoffers naar een geïmproviseerde kliniek in de buurt van Tirana, Albanië gebracht, waar ze in het hoofd werden geschoten en vervolgens hun organen werden verwijderd . De aanklagers van de oorlogsmisdaden van de Verenigde Naties (VN) onderzochten de zaak in 2002 en 2003 en opnieuw in 2004, maar concludeerden dat er onvoldoende bewijs was om te bewijzen dat de ring voor het oogsten van organen bestond. In 2010 bracht een rapport van de Zwitserse aanklager Dick Marty aan de Raad van Europa (CoE) “geloofwaardige, convergente aanwijzingen” aan het licht van een illegale handel in menselijke organen die meer dan tien jaar teruggaat, waaronder de dood van een “handjevol” Servische gevangenen. gedood voor dit doel. Op 25 januari 2011 werd het rapport bekrachtigd door de RvE, die opriep tot een volledig en serieus onderzoek.

Het verhaal van Barjam Nesimoski

Ik ontmoette Barjam Nesimoski, onlangs in Skopje, Macedonië. Hij is een inwoner van een dorpje in de omgeving van de stad Debar en was bereid, voor de eerste keer zijn verhaal te vertellen. Zijn verhaal is niet het enigste, maar hij is de eerste die bereid was het te vertellen, omdat hem groot onrecht is aangedaan tijdens de geboorte van zijn tweede kind, zijn dochter. De baby moest via een keizersnede gehaald worden omdat de navelstreng om de hals gewikkeld was.

Hier een Audio verslag van Barjam Nesimoski in Skopje opgenomen

Barjam Nesimoski AUDIO only (bitchute.com)

Zijn verhaal begint als de geboorte van zijn tweede kind, een dochter aangekondigd wordt, de zwangerschap van zijn vrouw verliep volgens hem zonder complicaties, behalve dat de navelstreng om de hals gewikkeld was. Hij en zijn familie wonen in het westen van (noord) Macedonie in een dorp hoog in de bergen in de omgeving van de stad Debar. Hem werd verteld, na pas vier (bevalling) uur dat zijn vrouw overgebracht moest worden naar Struga voor de operatie, maar daarna werd ze nog een keer gebracht naar Skopje, waar de baby eindelijk, naar blijkt nu gehandicapt ter wereld kwam. Hij is één van de vele gevallen die behandeld zijn door Dr. Muhamed Asani, die nu op non-actief gezet is. Maar Barjam Nesimoski laat het er niet bij zitten en will gerechtigheid, hij vindt dat deze dokter aangeklaagd moet worden, omdat hij sinds jaren vele foutieve behandelingen heeft gedaan en zelfs het vermoeden van orgaanhandel bestaat, hij kent vele verhalen uit zijn omgeving waar de geboorte of behandeling totaal fout gelopen is. Waar vrouwen zelfs organen missen.

De betreffende behandelende Gynaecoloog is Muhamed Asani, hij is op 17 maart j.l. door de (Macedonische) Minister van Volksgezondheid Venko Filipce ontslagen van zijn functie : op een persconferentie werd de beslissing vertelt om de directeur van het Struga ziekenhuis, Dr. Muhamed Asani, te ontslaan.

Het verhaal van Yelz Veaposka uit Debar

Yeldz Veaposka uit Debar, een ambulanceverpleegkundige, overleefde, na een bevalling in een ziekenhuis in Struga met een keizersnede, maar kwam uit de operatie zonder baarmoeder, nier en één eierstok.

“Ik heb alle documentatie van een huisarts dat ik nooit een nierziekte heb gehad, dat ik nooit problemen heb gehad met niersten of andere nierziekten. Mijn tante is een getuige dat ze ons om smeergeld hebben gevraagd toen ik beviel. Ik werd bijna dood vrijgelaten in Skopje. Dit is zeker een medische fout en er is geen manier om deze te verhelpen. Ik heb zelf acht jaar als verpleegkundige gewerkt. Ik zal doorvechten totdat er gerechtigheid is en samen met Barjam Nesimoski zal ik hem aanklagen in de rechtbank, desnoods ook bij het gerecht in Strasbourg.”

Orgaan handel in de Balkan

Volgens een artikel van Balkan Insight uit 2011:

“Macedonische Albanezen bestrijden het rapport over orgaanhandel in Kosovo. De toen regerende partij van Macedonië lobbyde tegen een rapport van de Raad van Europa waarin wordt beweerd dat een crimineel netwerk dat banden heeft met de damalige premier van Kosovo, Hashim Thaci, gevangenen heeft geëxecuteerd en hun nieren heeft geoogst. Het rapport zei dat de orgaanhandel door leden van het Kosovo Bevrijdingsleger, UCK en anderen deel uitmaakte van een breder web van georganiseerde misdaad activiteiten, waaronder moordaanslagen en drugshandel, en beschrijft de rol van Thaci in het criminele netwerk als verwant aan die van een maffiabaas. Het werd in december aangenomen door de Juridische Commissie van de Raad van Europa.”

Hashim Thaci

In 1993 werd Thaçi lid van de inner circle van het UCK en verantwoordelijk voor financiën, training en bewapening van rekruten. In 1998 werd hij gekozen tot politiek directeur, een jaar nadat hij in Servië was veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens terrorisme. Thaçi voerde in de eerste paar maanden van 1999 de onderhandelingen voor het Kosovo Bevrijdingsleger over het Akkoord van Rambouillet en stelde zich op als leider van de Kosovaren. Met steun van de Verenigde Staten en de NATO (EU).

In november 2020 trok hij zich terug als president van Kosovo en ging vrijwillig naar Den Haag om zich bij het ICC (International Criminal Court) te melden. De Ex-president van Kosovo pleitte zijn onschuld in Den Haag. Enkele dagen na zijn aftreden als president van Kosovo verscheen Hashim Thaçi voor het eerst voor het Tribunaal in Den Haag. Hij ontkende de aantijgingen tegen hem. Hij werd ook aangeklaagd voor orgaanhandel en het “gele huis”.

De Democratische Unie voor Integratie (DUI) is de grootste in etnische politieke partij in Noord-Macedonië en de grootste in de etnische partij van Noord-Albanië. het land. Het werd onmiddellijk gevormd na het gewapende conflict in 2001 tussen het Nationale Bevrijdingsleger (UCK), een terroristische organisatie en Macedonische veiligheidstroepen. UCK-leider Ali Ahmeti is sindsdien de voorzitter van de partij. Al deze partijen en genoemde politici zouden geweten hebben van het “gele huis” in Kosovo. Afsluitend kun je zeggen dat orgaanhandel al heel lang floreert in de Balkan m.n. in Albanië, Kosovo en (noord) Macedonië. Bewezen is het tot nu toe nog niet.

[dntplgn]  

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *