De zaak Roman Protasevich – meten met twee maten

Roman Protasevich, hier op de foto in een outfit van het AZOV regiment, een rechts radicale militie, die voorheen in de Oekraïne vocht en het Westen wil verkopen als oppositie, terwijl het neo-nazi zijn, of in ieder geval het gedachtegoed van Neo-nazi’s verspreiden, de meeste zijn lid van de Nazi partij Pravy-Sector en het Azov-regiment
Bijdrage van Maria Heemskerk

Eind mei werd de Wit-Russische journalist Roman Protasevich gearresteerd nadat zijn vliegtuig landde in Minsk. Direct brak in Europa de hel los: hoe DURFDE Lukashenko? Dit was toch in strijd met het internationaal recht? En journalisten mag je toch helemaal niet opsluiten?

Iets verder kijken dan hun neus lang is, ho maar. Zoals al door verschillende Russischtalige media werd bericht heeft Protasevich nazistische sympathieën en een verleden bij de extreemrechtse Azov militie in Oekraïne. De oprichter van het Azov bataljon heeft dit bevestigd. Protasevich is zelfs gewond geraakt bij de Slag bij Shyrokyne in 2015.

Bio van Roman Protasevich

Protasevitsj werd al op jonge leeftijd actief bij de oppositie tegen het regime-Loekasjenko; hij nam begin 2010 deel aan protesten. Sinds 2011 is hij lid van de oppositieorganisatie Jong Front. Hij was medebeheerder van een belangrijke groep op het sociale netwerk VKontakte die oppositie voerde tegen president Aleksandr Loekasjenko, totdat deze groep in 2012 door de autoriteiten werd gehackt. Hij was een maand lang aanwezig bij de Euromaidan-protesten. Hij studeerde journalistiek aan de Wit-Russische Staatsuniversiteit in Minsk, maar werd in 2018 verwijderd.

In 2017 werd hij beschuldigd van deelname aan een ongeoorloofd evenement in Kurapaty, maar hij wist in de rechtbank te bewijzen dat hij een alibi had voor die dag. Hij werkte in de Wit-Russische media als journalist en fotograaf. Hij werkte ook voor de Wit-Russische editie van Radio Free Europe/Radio Liberty.

In 2019 verhuisde Protasevitsj naar Polen. Op 22 januari 2020 kondigde hij aan dat hij politiek asiel in Polen had aangevraagd. Vanaf 2020 leidde Protasevitsj samen met de medeoprichter Sciapan Pucila (Stepan Putilo) het telegramkanaal Nexta. In 2020 werd Nexta een van de belangrijkste bronnen van informatie over de protesten tegen de vermeende verkiezingsfraude (gesponsord door de EU) en begon het de protesten in Wit-Rusland in 2020 en 2021 te coördineren. Het kanaal had in een week tijd bijna 800.000 nieuwe abonnees. In september 2020 verliet Protasevitsj Nexta. Op 5 november 2020 werden Protasevitsj en Pucila beschuldigd van het organiseren van massale rellen (artikel 293 van het Wit-Russische wetboek van strafrecht), handelingen die een grove schending zijn van de openbare orde (artikel 342) en het aanzetten tot sociale vijandschap op basis van beroepsmatige affiliatie (artikel 130, lid 3). Op 19 november heeft de Wit-Russische KGB hen op de “lijst van organisaties en personen die betrokken zijn bij terroristische activiteiten” geplaatst, wegens “massale onlusten”.

Het Westen

Azovbataljon oprichter Andriy Biletsky zegt openlijk dat Protasevich “daadwerkelijk heeft gevochten met het Azovbataljon en andere eenheden , maar als journalist was zijn wapen niet het machinegeweer, maar het woord” en dat hij gewond raakte bij de Slag bij Shyrokyne in 2015. Foto’s en andere berichten schetsen een heel ander beeld van hem, hij was gewoon soldaat en vocht tegen de (meerderheid) Russische bevolking in oost-Oekraïne. De vader van Roman beweerde in een interview met de zender Nastoyashee Vremya dat zijn zoon in het Donetsbekken aan de zijde van het Oekraïense leger vocht. Later ontkende hij deze beweringen. Maar foto’s en video’s bewijzen het tegendeel!

Kan een afbeelding zijn van 7 mensen en buitenshuis

De slag om Shyrokyne (februari-juli 2015) was een strijd om de controle over het strategische dorp Shyrokyne, ongeveer 11 km ten oosten van de stadsgrenzen van Mariupol, tussen Oekraïense troepen onder leiding van het Azov-bataljon en separatisten . Het maakt deel uit van de grotere oorlog in Donbass. Op 10 februari 2015 lanceerde het Azov-bataljon een verrassingsoffensief tegen de separatisten die banden hadden met de Volksrepubliek Donetsk (DPR), met als doel de separatistische troepen te verslaan aan de stadsgrenzen van Mariupol. Het dorp ligt op slechts 10 km van de door Oekraïne gecontroleerde stad Mariupol en werd gebruikt als startpunt voor separatistische aanvallen op de stad, die diende als het administratieve centrum van Donetsk Oblast, terwijl DPR-troepen de stad Donetsk controleren. De gevechten gingen door tot 3 juli 2015, toen de DPR-troepen zich eenzijdig terugtrokken uit Shyrokyne. Vervolgens werd in het gebied een staakt-het-vuren afgekondigd.

Kan een afbeelding zijn van 3 mensen, staande mensen, Militair uniform en buitenshuis

Hier leest je niets over in de Westerse media, want dit past niet in het narratief. Westerse landen mogen dus politici bespioneren (Duitse inlichtingendiensten, AfD), invallen doen bij politici (België, Dries van Langehoven), journalisten gevangen houden omdat ze over oorlogsmisdaden schreven (Julian Assange). Maar een Neo-nazi (Protasevich) opsluiten gaat te ver?

Dat regeringen deze dubbele standards hebben is begrijpelijk, maar dat de media erin meegaan is zorgelijk en zegt heel veel over de verwevenheid van de macht met de grote media-organisaties. Die verwevenheid blijkt ook uit het feit dat er nergens bericht wordt over de reden dat Protasevich in Griekenland was. Hij was daar namelijk samen met Tichanovskaja voor een meeting met de Ambassadeur van de Verenigde Staten.

Inderdaad: een journalist die samen met een oppositiepoliticus op stap gaat. Van journalistieke onpartijdigheid is er bij deze jongen dus geen sprake. Daarnaast: oppositie en journalisten die nauwe banden onderhouden met de Amerikanen, waar kennen we dat ook alweer van…? Precies, de kleurenrevoluties. Je kunt het Lukashenko dan ook moeilijk kwalijk nemen dat hij een extreemrechtse journalist die samenwerkt met Tichanovskaja en aangestuurd wordt door de Amerikanen als een grote bedreiging voor zijn land ziet. Zoals eerder gezegd worden er in Europa mensen voor minder aangehouden. En daar hoor je niemand over. Meten met twee maten is nog steeds helemaal in. Het is een regelrechte schande dat Westerse media en politici neonazi’s steunen, terwijl ze in de media antisemitisme veroordelen!

[dntplgn]

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *