Documenten onthullen biologische experimenten van de VS op soldaten in Oekraïne en Georgië

Vertaald, origineel : Documents expose US biological experiments on allied soldiers in Ukraine and Georgia – Dilyana.bg
Het programma van het Amerikaanse Defense Threat Reduction Agency (DTRA) in de Republiek Georgië.
Foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken van Georgië

Dit artikel is een vertaling, origineel: Documents expose US biological experiments on allied soldiers in Ukraine and Georgia – Dilyana.bg door Dilyana Gaytandzhieva

Terwijl de VS van plan zijn hun militaire aanwezigheid in Oost-Europa te vergroten om “haar bondgenoten tegen Rusland te beschermen”, laten interne documenten zien wat Amerikaanse “bescherming” in praktische termen betekent.

Het Pentagon heeft biologische experimenten uitgevoerd met mogelijk dodelijke afloop op 4.400 soldaten in Oekraïne en 1.000 soldaten in Georgië. Volgens gelekte documenten moesten alle sterfgevallen door vrijwilligers binnen 24 uur (in Oekraïne) en 48 uur (in Georgië) worden gemeld.

Beide landen worden beschouwd als de meest loyale Amerikaanse partners in de regio met een aantal Pentagon-programma’s die op hun grondgebied worden uitgevoerd. Een daarvan is het Biologische programma van de Defense Threat Reduction Agency (DTRA) kosten plaatje $ 2,5 miljard, dat onderzoek doet naar biologische agentia, dodelijke virussen en antibioticaresistente bacteriën die worden bestudeerd bij de lokale bevolking van Oekraïne en Georgië.

Project GG-21: “Alle sterfgevallen door vrijwilligers worden onmiddellijk gemeld”

Het Pentagon heeft een 5-jarig project gelanceerd met een mogelijke verlenging van maximaal 3 jaar met de codenaam GG-21: “Arthropod-borne en zoönotic infecties onder militair personeel in Georgië”. Volgens de beschrijving van het project zullen er bloedmonsters worden genomen van 1.000 militairen op het moment van hun (verplichte) lichamelijk onderzoek bij de militaire registratie in het Georgische militaire hospitaal in Gori.

De monsters worden getest op antistoffen tegen veertien ziekteverwekkers:

 • Bacillus anthracis
 • Brucella
 • CCHF-virus
 • Coxiella burnetii
 • Francisella tularensis
 • Hantavirus
 • Rickettsia-soorten
 • TBE-virus
 • Bartonella-soorten
 • Borrelia-soorten
 • Ehlrichia-soorten
 • Leptospira-soorten
 • Salmonella typhi
 • WNV

De hoeveelheid bloed dat wordt afgenomen is 10 ml. Monsters zullen voor onbepaalde tijd worden opgeslagen in het NCDC (Lugar Center) of USAMRU-G en aliquots kunnen naar het hoofdkantoor van WRAIR in de VS worden gestuurd voor toekomstige onderzoek studies. Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) is het grootste biomedische onderzoeksfaciliteit die wordt beheerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie. De resultaten van het bloedonderzoek worden niet aan de deelnemers aan de studie verstrekt.

Een dergelijke procedure kan niet de dood veroorzaken. Volgens het projectrapport zullen echter “alle sterfgevallen door vrijwilligers onmiddellijk worden gemeld (meestal binnen 48 uur nadat de PI op de hoogte is gesteld)” aan het Georgische Militair Hospitaal en WRAIR.

De bloedmonsters van de soldaten zullen worden opgeslagen en verder worden getest in het Lugar Center, een door het Pentagon gefinancierde faciliteit van 180 miljoen dollar in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Het Lugar Center is de afgelopen jaren berucht geworden vanwege controversiële activiteiten, laboratoriumincidenten en schandalen rond het hepatitis C-programma van de Amerikaanse drugsgigant Gilead in Georgië, dat heeft geleid tot ten minste 248 doden van patiënten. De doodsoorzaak is in de meeste gevallen als onbekend vermeld, interne documenten hebben aangetoond.

Georgia cover-up of deaths in $3.3 billion pharmaceutical project: documents – Dilyana.bg

Het Georgische project GG-21 is gefinancierd door DTRA en uitgevoerd door Amerikaanse militaire wetenschappers van een speciale eenheid van het Amerikaanse leger met de codenaam USAMRU-G die actief is in het Lugar Center. Ze hebben diplomatieke immuniteit gekregen in Georgië om bacteriën, virussen en toxines te onderzoeken zonder diplomaat te zijn. Deze eenheid is ondergeschikt aan het Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR).

Het Lugar Center is het door het Pentagon gefinancierde bio laboratorium van 180 miljoen dollar in de Georgische hoofdstad Tbilisi.
Een diplomatieke auto met een kentekenplaat van de Amerikaanse ambassade in Tbilisi op de parkeerplaats van het Lugar Center. Amerikaanse wetenschappers die in het Pentagon-laboratorium in Georgië werken, besturen diplomatieke voertuigen omdat ze diplomatieke onschendbaarheid hebben gekregen. Foto’s: Dilyana Gaytandzhieva

Documenten verkregen uit het Amerikaanse Federal Contract Register laten zien dat USAMRU-G zijn activiteiten uitbreidt naar andere Amerikaanse bondgenoten in de regio en “expeditie capaciteiten aan het opzetten is” in Georgië, Oekraïne, Bulgarije, Roemenië, Polen, Letland en eventuele toekomstige locaties. Het volgende USAMRU-G-project met biologische tests op soldaten gaat in maart van dit jaar van start in het Bulgaarse Militair Hospitaal in Sofia.

De documenten: RFI: Research and Laboratory Services Support to The Lugar Center, Republic of Georgia and Azerbaijan and the US European Command (USEUCOM) Area of Responsibility (AOR)

Project UP-8: Alle sterfgevallen van studiedeelnemers moeten binnen 24 uur worden gemeld

Het Defense Threat Reduction Agency (DTRA) heeft een soortgelijk project gefinancierd waarbij soldaten in Oekraïne betrokken waren, met de codenaam UP-8: de verspreiding van het Krim-Congo hemorragische koorts (CCHF)-virus en hantavirussen in Oekraïne en de mogelijke behoefte aan differentiële diagnose bij patiënten met vermoeden van leptospirose. Het project startte in 2017 en werd enkele keren verlengd tot 2020, blijkt uit interne documenten.

Volgens de beschrijving van het project zullen bloedmonsters worden verzameld van 4.400 gezonde soldaten in Lviv, Charkov, Odessa en Kiev. 4.000 van deze monsters zullen worden getest op antilichamen tegen hantavirussen, en 400 daarvan op de aanwezigheid van antilichamen tegen het Krim-Congo hemorragische koortsvirus (CCHF). De resultaten van het bloedonderzoek worden niet aan de deelnemers aan de studie verstrekt.

Er is geen informatie over welke andere procedures zullen worden uitgevoerd, behalve dat “ernstige incidenten, waaronder sterfgevallen, binnen 24 uur moeten worden gemeld. Alle sterfgevallen van proefpersonen waarvan wordt vermoed of bekend is dat ze verband houden met de onderzoeksprocedures, moeten onder de aandacht worden gebracht van de bio-ethische commissies in de VS en Oekraïne.

DTRA heeft per 30 juli 2020 $ 80 miljoen toegewezen aan biologisch onderzoek in Oekraïne, volgens informatie verkregen van het Amerikaanse federale contractenregister. De opdracht voor het programma is het Amerikaanse bedrijf Black &Veatch Special Projects Corp.

Een andere DTRA-aannemer die in Oekraïne actief is, is CH2M Hill. Het Amerikaanse bedrijf heeft een contract van $ 22,8 miljoen (2020-2023) gekregen voor de wederopbouw en uitrusting van twee biolaboratoria: het State Scientific Research Institute of Laboratory Diagnostics and Veterinary-Sanitary Expertise (Kyiv ILD) en de State Service of Ukraine for Food Safety en regionaal diagnostisch laboratorium voor consumentenbescherming (Odesa RDL).

Amerikaans personeel wordt vergoed voor doden en gewonden van de lokale bevolking

De DTRA-activiteiten in Georgië en Oekraïne vallen onder de bescherming van speciale bilaterale overeenkomsten. Volgens deze overeenkomsten zullen zij Georgië en Oekraïne schadeloosstellen, geen gerechtelijke stappen ondernemen en de Verenigde Staten en hun personeel, aannemers en aannemerspersoneel schadeloos stellen voor schade aan eigendommen, of overlijden of letsel aan personen in Georgië en Oekraïne, voortvloeiend uit van activiteiten in het kader van deze overeenkomst. Als door DTRA gesponsorde wetenschappers doden of gewonden veroorzaken bij de lokale bevolking, kunnen ze niet ter verantwoording worden geroepen.

Bovendien vallen, volgens de overeenkomst tussen de VS en Oekraïne, vorderingen van derden voor doden en gewonden in Oekraïne, die voortvloeien uit het handelen of nalaten van werknemers van de Verenigde Staten in verband met werk in het kader van deze overeenkomst, onder de verantwoordelijkheid van Oekraïne.

Vertaald uit het Engels, origineel, bron: Documents expose US biological experiments on allied soldiers in Ukraine and Georgia – Dilyana.bg

[dntplgn]

Loading

One thought on “Documenten onthullen biologische experimenten van de VS op soldaten in Oekraïne en Georgië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *