Kort Gesprek met Mykola Azarov premier onder president Janoekovytsj

Afgelopen week kon ik via een online gesprek een aantal vragen stellen aan de voormalige premier van Oekraïne, de heer Azarov. De heer Azarov begon zijn betoog over de totstandkoming van de huidige situatie in Oekraïne en war er aan vooraf ging, vertelde, zoals velen al weten, over de coup d’etat van 2014 en daarna ging het over Odessa.

Mykola Azarov – Wikipedia

Tijdens zijn betoog over Odessa sprongen de tranen hem bijna in de ogen en dat kan ik goed begrijpen, ik was zelf daar in 2016 en 2017 en zag hor, m.n. in 2016, hoe de nabestaande van de slachtoffers van de moordpartij in het Vakbondshuis, 2 mei 2014, gedemoniseerd, geïntimideerd en geschoffeerd werden, door aanhangers van Pravdy Sektor en Svoboda. De meeste slachtoffers waren van Russische komaf, de Russische minderheid, ook vermeldde hij dat op de dag van vandaag niemand is opgepakt of berecht voor deze laffe moordpartij.

Verder gaf hij uitleg over het ontstaan van deze crisis, wat bij velen van ons al bekend is eigenlijk. Na de val van de sovjet unie, werd Oekraïne zelfstandig. Maar het verschil tussen west en oost-Oekraïne is erg groot, in het oosten wonen veel van etnische Russische afstammende bevolking, die ook Russische spreken en in het Westen is de bevolking Westers georiënteerd en spreekt Oekraïens. Het Westen probeert het Oosten te overheersen met taal en gewoonte en natuurlijk een gedwongen EU oriëntering, wat het Oosten afwijst. Zo is de uiteindelijk burgeroorlog ontstaan. Het Westen koos direct voor het Westen georiënteerde Oekraïne en negeert sinds 2014 het Oostelijk deel, rapporteert er niet of nauwelijks over. Dir is wat het westen sinds vele jaren doet, kleurenrevoluties en bevolking nog meer tegen elkaar opzetten. Ook hebben ze met deze coup Rusland wakker geschud, die opeens de NAVO tot aan haar grens ziet komen, Oekraïne is namelijk NAVO lidmaatschap beloofd en dat is een brug te ver voor Rusland.

Hoe nu verder? Het Westen moet stoppen met de oorlogspropaganda en net als echte staatsmannen vroeger probeerde , vrede tussen deze twee groepen te laten sluiten, maar met hun vreselijk propaganda over Rusland, wordt het met de dag erger en het lijkt alsof het Westen geen vrede wil. Rusland noemt het een militaire operatie, daar kan je alles van vinden natuurlijk, het had nooit zover mogen komen. Maar Rusland is al jaren uitgedaagd door het Westen, van Skripal, Navalny, Syrië oorlog en ga maar door. Uit de Oekraine komt eenzijdige berichtgeving, door de Marionet Zelensky, die zich eigenlijk dood moet schamen, hij komt notabene uit Oost-Oekraïne en is van Joodse afstamming en moet beter weten om de rechtse radicale groeperingen zoals de Right Sektor, Svoboda en m.n. het AZOV regiment te ondersteunen en zelfs toe te laten om mee te vechten.

Als het Westen niet probeert om onderhandelingen te starten met de twee groepen en Rusland, zal het niet tot een oplossing komen, of wel misschien, Oekraïne zal bevrijd worden van deze neonazi groeperingen en een regering die zo corrupt is, maar de Oekraïners straatarm. Als deze regering weg is en Oekraine een “neutraal” land wordt, zal Oekaine kunnen beginnen aan de echte opbouw en democractie, maar er is nog een lange weg te gaan, aldus de Heer Mykola Azarov.

Als laatste vraag of hij voor zichzelf een rol ziet weggelegd in het “bevrijde” Oekraïne, verblijft hij met de woorden, dat het niet aan hem is, maar aan de bevolking van Oekraïne.

Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *